.

Blog > Komentarze do wpisu

Bułeczki z rodzynkami

Bo drożdżowe ciasto jest najlepsze na świecie!
Bo dobrze wyrobione jest miękkie i puszyste.
Bo ładnie odchodzi od dłoni.
Bo jest sprężyste i dobrze 'naciągnięte'.
Bo drożdży w nim ma być tyle, by nie było ich mocno czuć.
Bo ma odpowiednią ilość każdego ze składników.
Bo zawiera prawdziwe masło i dobrą mąkę.

Coś na miły i smaczny początek dnia ale i też jego koniec :) Bułeczki są lekkie, puszyste, delikatne, lekko słodkie i rozpływają się w ustach. Smakują zarówno z masełkiem popijane kubkiem mleka, czekolady czy kakao jak i bez dodatków. Dodatkowym plusem bułeczek jest to, że są bez mleka i jaj, dlatego mogą być spożywane przez alergików.


Składniki(12-15 sztuk):
6 szklanek mąki
30-40 g świeżych drożdży
2-3 łyżki cukru
szczypta soli
ok 2 szklanek wody
1/3 kostki stopionego masła by ciasto było dłużej świeże (można pominąć)
200 g rodzynków
* mleko kozie do posmarowania bułeczek ( można pominąć pominęłam)
Wykonanie:
Rodzynki zalewamy wodą i moczymy przez ok. 5 minut. Drożdże kruszymy do miseczki z łyżeczką cukru i 1/3 szklanki wody i odstawiamy do wyrośnięcia rozczynu. W pozostałej ilości wody rozpuszczamy cukier. Kiedy drożdże zaczną "bulgotać" łączymy je z pozostałymi składnikami (w tym i rodzynkami) i wyrabiamy dokładnie ciasto, które powinno mieć dosyć luźną konsystencję. Jeśli ciasto podczas wyrabiania będzie zbyt suche, można wlać odrobinę więcej wody, jeśli zbyt mokre podsypać mąką.  Ciasto jest dobrze wyrobione, gdy łatwo odchodzi od ścianek naczynia. Pamiętajcie, że im dłużej będziecie wyrabiać ciasto i im więcej "wpompujecie" w nie powietrza tym bułeczki będą bardziej puszyste i delikatne.
Wyrobione ciasto ostawiamy posypujemy mąką i ostawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok. 2-3 godziny. Kiedy ciasto wyrośnie formujemy z niego bułeczki i ostawiamy na 5-10 minut aż lekko podrosną. Bułeczki pieczemy na trzecim poziomie piekarnika w 180 st. przez około 20-25 minut, aż się zarumienią a skórka będzie dobrze wypieczona. Przed pieczeniem bułeczki możemy posmarować ciepłym kozim mlekiem, dzięki czemu bułeczki nabiorą połysku. Ja jednak pominęłam mleko i pomimo tego bułeczki wyszły mi rumiane i chrupiące. Piekłam je w prodiżu przez około 40.
Najlepiej smakują jeszcze lekko ciepłe :) 

A tutaj dowód, że bułeczki nadają się również i na kolację:)



sobota, 16 czerwca 2012, ervisha
Komentarze
2012/06/16 10:18:18
Ervisha! Zadzroszczę kulinarnej mobilizacji! Wiesz ja Ci podam ten mój adres a Ty mi będziesz przeszyłaś po jedenj sztuce albo po jednym kawałku każdego wypieku, co? Tylko priorytetem albo kurierem, żeby były jeszcze ciepłe. :P
-
2012/06/16 10:21:57
Tez się piszę, na taką bułeczkę wysłaną pocztą! :) Wyglądają niesamowicie. A ja drożdżowego zrobić nie potrafię. Upiekę wszytsko (dosłownie!), ale drożdżowe mnie nie lubi. A ja w przeciwieństwie go uwielbiam ;P
-
2012/06/16 10:32:49
blissfuleating , Nie ma sprawy i to jeszcze poleconym z potwierdzeniem odbioru by było pewne że na poczcie nie zjedli :D Swoją drogą z jakiego woj. jesteś? bo moze rowerem podesle :D A co do przepisu na drożdzowe, które mi podałaś to upiekę jak tylko zaopatrzę się w mąkę zytnią :D
Olu , Ja tez kocham drożdżowe. Moje ulubione ciasto no i zdorwe :D A niedługo u mnie pojawi sie przepis na drożdzowe, które zawsze sie udaje :D Czekaj cierpliwie :)
-
2012/06/16 10:34:19
śląskie ;) może dojedziesz na rowerze? :P a pasztet z Sante
-
2012/06/16 10:42:56
blissfuleating , jestem załamana :( Wszytkie fajne osoby, które poznaje mieszkają tak daleko ode mnie i nie mam możliwości spotkać się z nimi :( A co do bułeczek to jak wyśle Janka Kanowskiego to na pewno dojdzie :D
-
2012/06/16 10:49:18
Nic straconego ;) istnieją poza rowerem jeszcze przecież inne środki komunikacji ;P
-
2012/06/16 10:54:14
blissfuleating Tak racja :) ale z kasą krucho :D Wydaje mi sie fajnie spędziłybyśmy razem czas
-
2012/06/16 10:56:59
wykombinujemy coś. niedługo wakacje ;D
-
2012/06/16 11:03:57
blissfuleating wakacje ja już mam :) Mam nadzieję ze uda nam się spotkać ;D
-
2012/06/17 00:28:17
O jejciu! Wieku nie jadłam ciasta drożdżowego, właśnie takiego jak na Twoich zdjęciach i jak wydaje mi sie, robi moja babcia! Jeszcze do tego szklanka mleka i jestem w niebie :).
-
2012/06/17 07:35:53
Michalina Ciasto drożdżowe wbrew pozorom nie jest takie trudne. Potrzebuje tylko odrobinę miłości i wyjdzie puszyste i smaczne :) A takie bułeczki najlepsze są solo własnie z kakao czy mlekiem ;D
-
2012/06/17 12:54:50
uwielbiam bułeczki z rodzynkami :D
-
2012/06/19 14:33:12
Pysznie wyglądają te bułeczki, w dodatku z rodzynkami pycha :-)
-
2012/06/19 15:54:43
Dziewczyny ,Ja za bułkami z rodzynkami nigdy nie przepadałam, ale te mi wyjątkowo posmakowały :D
-
Gość: Madzik, 212.160.111.*
2012/07/25 19:20:49
Bosko wyglądają i pewnie tak samo smakują ;D
-
2012/08/31 17:41:32
Śliczne bułeczki, właśnie odstawiłam ciasto z Twojego przepisu. Robię pierwszy raz,zobaczymy czy wyjdą ;)
-
2012/10/21 10:41:36
Mam nadzieje, że wyszyły :D

Jeśli jesteś zainteresowany współpracą z blogiem lub masz jakieś pytania pisz: szyszula@poczta.onet.pl



nazwa alternatywna

nazwa alternatywna

Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top Blogi