.

Blog > Komentarze do wpisu

Pierogi z wiśnami

 Kolejne po truskawkowych pierogi na słodko tym razem z wiśniami. Ich przygotowanie zajmuje troszkę czasu, ale są tak pyszne, że znikają w kilka minut. Najlepiej smakują polane śmietaną i pomimo iż nadal nie przekonałam się do pierogów na słodko to skusiłam się na kilka.
Ciasto
(ok. 50 sztuk)

3 szklanki mąki
ok. 1 szklanka gorącej wody
szczypta soli
1 jajko
Farsz:
wydrylowane wiśnie (400-500g)
Do podania:
śmietana
cukier puder
śmietana z cukrem
sos czekoladowy/stopiona czekolada

 Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy w niej wgłębienie, dodajemy sól i wodę. Chwilę mieszamy a potem zagniatamy jednolite ciasto. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie miękkie i elastyczne. Jeśli trzeba podsypujemy je mąką lub dolewamy wodę.
 Ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy każdą z nich i szklanką wycinamy kółka. Na każde kółko kładziemy wiśnie, składamy na pół i zlepiamy brzegi formując falbanki. Gotowe pierogi wrzucamy partiami do wrzącej osolonej wody i gotujemy od momentu wypłynięcia przez ok. 3-5 minut. W trakcie gotowania możemy sprawdzić czy pierogi są już miękkie, odławiając jednego na łyżkę cedzakową i dotykając palcem.  Podawać jeszcze ciepłe ze śmietaną, posypane cukrem pudrem, ze śmietaną wymieszaną z cukrem lub polane czekoladą.

Uwagi:
* Zamiast do śmietany cukier możecie dodać po ok. jednej łyżeczce do każdego pieroga, jednak wówczas owoce mogą puścić sok.
* Nie musicie gotować od razu wszystkich pierogów. Część możecie spokojnie zamrozić i ugotować wtedy kiedy najdzie Was na nie ochota. 



czwartek, 26 lipca 2012, ervisha
Tagi: pierogi ciasto
Komentarze
2012/07/26 11:21:20
super, musze być takie słodkowaśne
-
2012/07/26 11:34:50
Moje wiśnie są okropnie kwaśne, więc cukier był niezbędy :D
-
2012/07/26 12:36:07
Wszystko co zawiera w sobie wiśnie musi być przesmaczne a zwłaszcza pierogi ;).
-
2012/07/26 12:36:15
na piknik w termosie czy na zimno?
-
2012/07/26 13:30:38
Na zimno :D
-
2012/07/26 13:38:14
mmmmmm, aż zgłodniałam :)
-
2012/07/26 15:29:28
Nie wiem czemu, ale owocowe pierogi czy inne potrawy kluskowe nigdy do mnie nie przemawiały a ja zawsze wolałam wersję wytrawną takich dań. Ale jakoś tak patrząc na te Twoje, to sama nie wiem czy bym nie czasem nie przekonały swoim smakiem... ;) A wierz mi, to byłby zdecydowanie wybitny sukces kulinarny. :D
-
2012/07/26 16:57:26
no tak, mam podobnie. pierogi wolę nie na słodko... Ale... czasami na jednego ;) Pozdrawiam!
-
2012/07/26 17:27:43
No widzisz, a jednak! ;P Ze mnie chudzina raczej nie jest, ale sama wczoraj zjadłam 4! :torba: :D
-
2012/07/26 18:04:57
blissfuleating Dziękuję to bardzo miłe. Wiesz ja tez nie lubie pierogów na słodko i nigdy nie lubiłam, ale moja mama i tato kochają. No i jak juz zrobię to spróbuje :)

Co do jagodzianek to powiedziałam mamie ze jutro robię i już bo mam ochotę. A że chudzinka ze mnie (BMI w normie) to mama się ucieszyła i powiedziała ze jak mam ochote to musze zrobić:D
-
2012/07/26 18:06:02
A jagodzianki wywalczyłam :D Zresztą i tak jagody kupuje za swoje pieniądze a mama się nimi rządzi :D
-
2012/07/26 19:33:56
Pysznie się prezentują, uwielbiam pierogi, porywam kilka ze sobą, pozdrawiam :))
-
2012/07/26 20:11:58
A prosze bardzo :) Jeszcze dużo zostało :D
-
2012/07/27 00:45:24
były ruskie, z kapustą i grzybami, z mięsem... hmmm z truskawkami, ze śliwkami, jagodami... Oż to czemu jeszcze nie spotkałam się z wiśniami?!
-
2012/07/27 10:04:16
A nie wiem czemu. Takie pierogi robię rodzicom już od 3 lat :D
-
2012/07/27 12:38:51
Aaaa, moje ulubione domowe bułeczki?! Obok takiej propozycji nie moge przejść obojętnie! :D Napisz tylko gdzie mieszkasz to się pojawię! ;) Tylko obawiam się, że zanim przyjadę jagodzianek już nie będzie... ;(
-
2012/07/27 14:00:25
blissfuleating Pisałam ze Hrubieszów :) robiłam z 60 dag mąki i 300 g jagód :D Wyszło 8 ogromnych jagodzianek wypełnionych po "brzegi" jagodami. Aż te jagody się z nich wylewały po ugryzieniu :) Nie wiem czy takie lubisz, ale u mnie w domu każdy lubi właśnie takie. Jagodzianka to ma być jagodzianka a nie pusta buła lekko ciapnięta dżemem nazwanym jagodowym. :)

Od razu zjadłam 3 i przyznam, że się przejadłam. Tą trzecią jadłam już na siłę, ale trzeba to zrozumieć - w końcu to moje pierwsze jagodzianki, więc musialam :D Mama zjadła jedną a zę jesteśmy same w domu zostały jeszcze 4, wiec mogę Ci wysłać pocztą :D

Dzisiaj wieczorem z kolei piekę sernik. Jutro pojadę do Tesco dokupię borówek i zrobię z nich sos do sernika :D Moja mamie się podoba ten pomysł bo musi jesć dużo białka a ze za sernikami nie przepada a za jagodami tak to pomimo swoich przekonań na taką wersję się skusi :D Takze zapraszam do siebie ;D
-
2012/07/27 15:05:01
To prawie 400 km ode mnie... Gdyby było chociaż o 200 km bliżej przyjechałabym po taka nadzianą jagodzinkę jeszcze dziś o i przy okazji załapałabym się na ten sernik z borówkowym sosie! ;D
Takie mega jagodowe muszą być pyszne, gdyby tylko moje ciasto było tak przekonane do współpracy jak Twoje, to z pewnością nadziane byłyby większą ilością jagód... Bo muszę przyznać, że rozwałkowywanie nie było takie proste jak przypuszczałam i przy okazji rozwalil mi się wałek ;PPP ale efekt i tak był dla mnie zadowalający a po spożyciu żadnych zgonów wśród zjadaczy nie stwierdziłam :P
-
2012/07/27 16:43:33

blissfuleating,
Ja nie rozwałkowuje wałkiem. Maczam dłonie w mące, odrywam kawałek ciasta i "spłaszczam go dłońmi" jeśli sie klei to podsypuje je mąką i rozciągam dłońmi, pakuję farsz i zawijam. Potem tylko smaruje roztrzepanym jajkiem :D

Lubisz takie jagodzianki, że aż farsz z nich wycieka? Bo ja jak je jadłam nad talerzykiem to potem "zlizywałam" jagody z talerza bo powylatywały :D
-
2012/07/27 17:30:48
Jakie smakowite. :) Nigdy nie jadłam z wiśniami.
-
2012/07/27 17:59:18
Warto spróbować :)
-
2012/07/27 19:23:54
Z wiśniami pierogów jeszcze nie jadłam :)
-
2012/07/27 20:29:11
To musisz ;D
-
2012/07/27 22:13:59
takich jeszcze nie jadłam:) ale nawet nie muszę próbować, na pewno świetne:D
-
Gość: Madzik, 212.160.111.*
2012/08/02 15:27:29
Nie lubie pieroów na słodko
-
2013/11/27 16:16:37
Kiedyś byłem na weselu na śląsku. Kulinarnie było bardzo ciekawie. Same potrawy regionalne. Kolorowe kluski śląskie i inne. Zdjęcia ze ślubu i z wesela niestety tego nie uchwyciły. Zupełne odejście od tradycyjnego rosołu i kotletów.


Jeśli jesteś zainteresowany współpracą z blogiem lub masz jakieś pytania pisz: szyszula@poczta.onet.pl

nazwa alternatywna
Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top Blogi

Tu kupisz ksiażki tekst alternatywny