.

Blog > Komentarze do wpisu

Ryż na mleku z cynamonem

Tak szczerze to nigdy nie jadłam takiego ryżu, gdyż już ryż ze śmietaną i owocami od dziecka mi nie smakował i zawsze był dla mnie za mdły i za słodki. Mama czy też babcia nigdy nie robiły go w domu. Podobno jest to bardzo smaczny i szybki deser do którego powinno używać się ryżu o krótkich, okrągłych ziarnach, ponieważ zawiera więcej skrobi niż „zwykły” długoziarnisty ryż.
Najważniejszą częścią tego dania nie jest jednak ryż, a sos, z którym go podajemy. To on nadaje całemu deserowi wyrazu i smaku. Ja swój podałam z cynamonem i jak się potem okazało " nie taki diabeł straszny jak go malują" - bo deserek okazał się całkiem smaczny

Składniki
1/3 szklanki ryżu białego (u mnie ryż biały Sonko)
1,5 szklanki mleka
1 łyżeczka miodu (można dać więcej)
cynamon

Mleko wlewamy do garnka i gotujemy na małym ogniu. Dodajemy miód i mieszamy. Kiedy zacznie wrzeć wsypujemy ryż i gotujemy często mieszając aż ryż zgęstnieje i  wchłonie całe mleko (ok. 20-30 minut). Jeśli trzeba dosładzamy ryż, przekładamy do pucharków i posypujemy cynamonem



Zdjęcie z http://time-cook.ru/garniry/322-grecheskiy-risovyy-puding.html

    

środa, 01 sierpnia 2012, ervisha
Tagi: test ryż sonko

Komentarze
2012/08/01 09:33:08
też muszę sobie przypomnieć ten smak, od dziecka, tzn. przedszkola nie jadłam ryżu na mleku i na słodko... hmmm... :)) Twój deser wygląda bardzo apetycznie :)
-
2012/08/01 09:37:27
Uwielbiam taki ryż na śniadanie. :) Bez porównania lepszy od gotowców ze sklepu.
-
2012/08/01 09:54:28
Ten ryż ze sklepu jest smaczny, ale zanim sie obejrzysz już go nie ma a człowiek nie jest syty. no i cała masa tam cukru
-
Gość: Angie, ewk192.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/08/01 10:04:50
Moje smaki z dzieciństwa...uwielbiam!
-
2012/08/01 11:14:01
Ryż jem dopiero od niedawna, ale bardzo się polubiliśmy :) Za to cynamon uwielbiam od zawsze. Właśnie piekę ciacho z cynamonem i pachnie nim w całym mieszkaniu :) Swoją drogą, w końcu udało mi się jakoś zneutralizować zapach kurzu "remontowego" :)
-
2012/08/01 11:23:24
crispy Biscuits Od kiedy wprowadziłam do wypieków cynamon moja mama nie wyobraża sobie szarlotki czy drożdżówek z jabłkiem bez tej przyprawy :D Ma wspaniały smak i aromat :D
-
2012/08/01 15:41:08
Uwielbiam takie przepisy! O każdej porze dnia i nocy mogłabym to jeść :)
-
2012/08/01 16:38:37
Tom jest mój smak, smak wakacji u babci, beztroski, radości. Pozdrawiam.
-
2012/08/01 17:03:46
gosik2.0 U babci to ja często jadłam ziemniaki z masłem i koperkiem a do tego mizeria z ogórków z cebulką:)
-
2012/08/01 20:05:17
A na piknik jak?
-
2012/08/01 20:41:44
W pojemniczek :D
-
2012/08/01 22:37:43
proste, pyszne, pelne wspomnien z dziecinstwa!:)
-
2012/08/13 16:27:50
Mmmm. Jedno z moich dań z dzieciństwa. Pamiętam, że jadłam taki ryż posypany tylko cukrem i strasznie się nim zajadałam. Szkoda, że tak dawno go nie robiłam. Dziękuję za przypomnienie tamtego smaku ;)
-
2012/08/13 16:47:32
Koniecznie musisz do tego wrócić
-
Gość: NjemcyBijom, apo249.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/11/17 19:43:38
Trochę chyba przegiąłem pałę z miodem, bo słodkie jak diabli, ale ogólnie miód + cynamon, bardzo fajna kombinacja ^^
-
Gość: Sugerpowder85, terminal-1-170.retsat1.com.pl
2013/01/19 18:29:47
Musze zrobic bo mi snaps narobiliscie w Sam raz na pozna kolacje
-
2013/01/20 18:14:24
Zdarza się z tym miodem :) Każdy dosładza według upodobań. Dobrze jest dawać płynny miód bo łatwo jest kontrolować jego ilosć po ścieka :)

A ile tego miodu dałeś/aś ? :)
-
Gość: , 89-67-37-66.dynamic.chello.pl
2013/02/25 10:40:13
polecam polać rospuszczonym masłem lub margaryną! tedy nawet cynamon ma mocniejszy smak i aromat :)
-
2013/02/25 11:00:03
Dziekuje za uwagę. Z masłem pomyślę, jednak margaryny nigdy nie odwazyłabym się dodać do puddingu, czy ryżu na mleku :)
-
2013/02/26 16:35:45
A ja nie dodaje miodu. Zamiast tego robię kogel-mogiel +piana z kilkoma łyżeczkami cukru (kwiesta smaku ile go dodać). Mieszam delikatnie całość. Posypuje cynamonem. Smacznego;-)
-
2013/02/26 16:36:59
A ja nie dodaje miodu. Zamiast tego robię kogel-mogiel +piana z kilkoma łyżeczkami cukru (kwiesta smaku ile go dodać). Mieszam delikatnie całość. Posypuje cynamonem. Smacznego;-)



nazwa alternatywna

nazwa alternatywna


Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top Blogi
ChocoTelegram_120x600
Nie wszystkie zdjęcia są mojego autorstwa. Zanim kupiłam sobie niedawno aparat niektóre z nich robiła dla mnie moja siostra, inne pochodzą z portali:/ http://foodgawker.com
Jednak teraz zdjęcia będą pojawiać się moje.
Lekkie Święta