Blog > Komentarze do wpisu

Ryż na mleku z rodzynkami i migdałami

 Wiedzieliście, że słodkie ryżowe przysmaki cieszą się coraz większą popularnością? Włosi gustują w cieście z ryżu (torta di rosso) oraz ryżowych kulkach ze słodkim nadzieniem ?i cukrową posypką. Grecy przygotowują ciastka z ryżowym nadzieniem (mpourekakia). Chińczycy gotują na parze nadziewane ryżem gruszki. Natomiast Duńczycy na święta serwują ryżowy deser z migdałami i ciepłym sosem wiśniowym (risalamande).
 Popularne są również tarty z ciasta francuskiego lub kruchego z nadzieniem na bazie Ryżu Białego, które Belgijczycy, Holendrzy i Włosi przygotowują  z pomarańczą, ananasem i żurawiną.
 Takie ryżowe desery i ciasta pozwolą uciec od rutyny w komponowaniu codziennej diety i przygotowywaniu domowych specjałów. Jednak by wyszły one idealnie musimy użyć do nich ryżu dobrej jakości. Jak się okazało Ryż Biały marki Britta do takich należy, gdyż desery z jego zastosowaniem wychodzą rewelacyjnie.
 Dzisiaj proponuję Wam pyszny ryż z rodzynkami i orzechami świetnie nadający się na deser, podwieczorek czy też śniadanie.
 
Składniki (2 porcje)
woreczek ryżu (u mnie Ryż Biały Britta)
200-250ml napoju ryżowego (u mnie Alpro) lub mleka+woda
2 łyżki rodzynek
50 g migdałów

Ryż gotujemy w napoju ryżowym lub mleku aż wchłonie cały płyn i stanie się miękki przez ok 20-25 minut. (w razie potrzeby dolewamy wody). Ugotowany rozdzielamy do miseczek i do każdej porcji dodajemy po łyżce rodzynek i kilka migdałów.



poniedziałek, 06 sierpnia 2012, ervisha
Tagi: ryż
Komentarze
Gość: Madziik, 212.160.111.*
2012/08/06 11:03:11
Smaki dzieciństwa :D
-
2012/08/06 11:26:30
Fajny pomysł, dawno nie jadłam ryżu na mleku :)
-
2012/08/06 11:45:52
wspomnienie dzieciństwa, pychota! :)
-
2012/08/06 12:53:51
Takiego ryżu na słodko jeszcze nie jadłam ;).
-
2012/08/06 12:55:02
Często mam ochotę na ryż na mleku na śniadanie, tylko czemu to się tak długo gotuje? ;)
-
2012/08/06 13:05:03
Gotujemy tak długo by uzyskać kremową i delikatną konsystencje :)
-
2012/08/06 13:27:00
Wygląda delikatnie i kremowo. Pycha :)
-
2012/08/06 13:28:05
tarty z ryżu ? Nie sądziłam że można z niego tyle zrobić...Dla mnie był zawsze zamiennikiem ziemniaków gdy te się już przejadły ;p musze spróbować go na słodko :)
-
2012/08/06 14:29:56
fajnie, smakowicie wygląda :D
-
2012/08/06 18:02:44
spaniałości... zjadłabym taki ryż ;)
-
2012/08/07 10:17:54
Chętnie zjadłabym go na śniadanie :)
-
Gość: Madzik, 212.160.111.*
2012/08/07 15:22:43
Ja tez bym to zjadła :D
-
Gość: Madzik, 212.160.111.*
2012/08/09 14:34:18
Zjadłam na śniadanie - niebo w gebie


AWARIA!
Z PRZYCZYN TECHNICZNYCH WCZEŚNIEJSZYCH ZDJĘĆ Z BLOGA NIESTETY NIE DA SIĘ ODZYSKAĆ! PRZEPRASZAM :(

Jeśli jesteś zainteresowany współpracą z blogiem lub masz jakieś pytania pisz: szyszula@poczta.onet.pl

nazwa alternatywna
nazwa alternatywna
Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top Blogi

Znajdź książkę
tekst alternatywny
tekst alternatywny

tekst alternatywny