Blog > Komentarze do wpisu

Sałatka z ryżem i papryką

Sałatka to niezwykle popularne danie, które przygotowuje się w prawie wszystkich krajach świata. Oczywiście, w różnych kulturach stosują różne składniki, ale idea tego dania nie ulega zmianie. Sałatka jest prostym daniem, podawanym głównie na zimno (choć zdarzają się też i sałatki na ciepło) z pokrojonych składników polanych specjalnym sosem. Zazwyczaj podajemy je jako dodatek do dania głównego ale ostatnio dość często pojawiają się na stole jako samodzielne danie, które nie wymaga żadnych uzupełnień, z wyjątkiem chleba, tortilli lub krakersów.
 Składniki używane do sałatek, mogą być bardzo zróżnicowane - od świeżych zielonych warzyw i produktów mleczarskich do mięsa, ryb i jaj. Każdy kraj ma swoje własne tradycje sałatki - np. w Skandynawii, bardzo popularne są sałatki na bazie tuńczyka lub ziemniaka. W kuchni śródziemnomorskiej sałatki są bardzo lekkie na bazie oliwek, świeżych owoców, warzyw i serów miękkich. Z kolei w Ameryce Łacińskiej, popularne są sałatki mięsne i takie z dodatkiem gotowanej lub puszkowej fasoli i kukurydzy.
 Dressingiem do sałatki mogą być: oliwa z oliwek, ocet winny, majonez, jogurt naturalny.
 Przygotowanie takiej sałatki nie wymaga dużo czasu, czy wymyślnych produktów. Czasem wystarczy wykorzystać to co mamy w lodówce.

Składniki (4 małe porcje lub 2 większe)
woreczek ryżu (u mnie Ryż Parboiled Sonko)
1 duża papryka
1 ogórek
1 pomidor
1/2 kapusty pekińskiej (ok 100g)
1 młoda cebulka
natka pietruszki
sól
pieprz
pieprz ziołowy
mały jogurt naturalny/śmietana (w wersji wegetariańskiej jogurt lub sos sojowy)

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Kapustę i cebulkę siekamy, ogórka i pomidora kroimy w kostkę a z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją w paski. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu po czym studzimy i mieszamy z przygotowanymi wcześniej warzywami. Doprawiamy do smaku przyprawami, posypujemy natką pietruszki, polewamy jogurtem naturalnym i delikatnie mieszamy.
 Sałatkę można podawać jako dodatek do obiadu, dań z mięsem lub jako samodzielne danie.



poniedziałek, 15 października 2012, ervisha
Komentarze
2012/10/15 10:21:54
Apropos ryżu który nigdy się nie klei - typowo europejski wymysł. Od kiedy spróbowałam azjatyckiego sposobu na klejący ryż zdecydowanie preferuję tak :) ale to kwestia przyzwyczajenia i do sałatki trzeba jednak sypki, wiadomo.

U nas kapusta pekińska ostatnio króluje, szczególnie w wok'u!
-
Gość: Madzik, 212.160.111.*
2012/10/15 16:06:51
Ale kolorowa :)
-
2012/10/15 18:23:11
Uwielbiam sałatki ryżowe :)
-
2012/10/15 18:45:00
Takie sałatki zawsze smakują :)!
-
2012/10/15 19:29:57
jeszcze wiosenne kolory :) uwielbiam sałatki z ryżem każdej maści :)
-
2012/10/15 21:40:10
na pewno jets smaczna:)
-
2012/10/16 08:24:04
ZDROWO TO LUBIE:d
-
2012/10/16 12:02:52
Pyszny pomysł na sałatkę!
-
2012/10/16 19:17:07
sałatkę jadłam jakiś czas temu... nawet nie potrafie dokładnie powiedzieć kiedy. To znak że trzeba zrobić :)
-
2012/10/16 21:16:43
Kusi kolorami:)
-
2012/10/17 16:06:12
Prosto, smacznie, szybko, inspirujesz:)


AWARIA!
Z PRZYCZYN TECHNICZNYCH WCZEŚNIEJSZYCH ZDJĘĆ Z BLOGA NIESTETY NIE DA SIĘ ODZYSKAĆ! PRZEPRASZAM :(

Jeśli jesteś zainteresowany współpracą z blogiem lub masz jakieś pytania pisz: szyszula@poczta.onet.pl

nazwa alternatywna
nazwa alternatywna
Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top Blogi

Znajdź książkę
tekst alternatywny
tekst alternatywny

tekst alternatywny