Blog > Komentarze do wpisu

Kokosowy pudding ryżowy z orzechami

 Nowy dzień, kolejna wyrwana kartka z kalendarza. Jak ten czas szybko mija. Z minuty na minutę, z godziny na godzinę, dzień po dniu, rok za rokiem stajemy się coraz bardziej starsi i dojrzalsi. Poznajemy, dowiadujemy się czegoś nowego, ciężko pracujemy, cieszymy się życiem. Nie myślimy zbytnio o tym co może być, tylko żyjemy chwilą. Czasem zaniedbujemy inne osoby, za rzadko mówimy im jak je kochamy i jak na nich nam zależy a innym razem miłość tą okazujemy każdego dnia. Prawda jest taka, że życie przemija. Jest za krótkie by marnować je na głupoty czy coś co nas wyniszcza. Dlatego trzeba wykorzystać każdą chwilę, każdą sekundę, każdy dzień dany nam przez Boga na to co ma dla nas sens i największą wartość. Nie warto potem "łapać się za głowę" i użalać się nad swym losem i tym co zrobiliśmy lub czego nie udało nam się zdziałać.
 Gdzieś stara filiżanka znaleziona w domu babci. Nadzieja, że jeszcze ją zobaczę, usłyszę jej głos, poczuję zapach pieczonego przez nią ciasta i cynamonowych kichlików. Babci już nie ma, ale pozostały wspomnienia. 

Składniki (2 porcje)
100 g ryżu basmati (u mnie Sonko)
100 ml mleka kokosowego
125 ml wody
szczypta soli
laska wanilii
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki ekstraktu migdałowego
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżki rodzynek
2 łyżki migdałów
4 łyżki wiórków kokosowych

 Rodzynki sparzamy gorącą woda. Migdały siekamy na kawałki i prażymy na suchej patelni aż w powietrzu zacznie unosić się ich przyjemny zapach po czym ostawiamy na bok. Ryż opłukujemy. W garnku o grubym dnie zagotowujemy ok. 1/2 szklanki wody. Kiedy zacznie wrzeć wsypujemy ryż i gotujemy na małym ogniu przez ok 5 minut. Następnie dolewamy jeszcze odrobinę wody, mleko kokosowe, ekstrakt waniliowy, pokruszoną laskę wanilii, cynamon i gałkę muszkatołową. Dusimy na na małym ogniu aż masa zgęstnieje. Parę minut przed tym aż cały płyn wyparuje dorzucamy migdały, rodzynki i kokos, jeszcze raz mieszamy i gotujemy jeszcze przez parę minut aż ryż wchłonie cały płyn i zmięknie. Ugotowany pudding rozkładamy do miseczek, dekorujemy wiórkami kokosa i podajemy.



piątek, 16 listopada 2012, ervisha
Tagi: ryż sonko
Komentarze
2012/11/16 11:08:17
czas mija niestety. Chociaż kiedy jestem w pracy to mi się podoba, kiedy wracam do domu to mnie przeraża jak szybko mija dzień, tydzień, miesiąc...
-
2012/11/16 11:17:21
Boski!
Zjadłabym całą miseczkę...
-
Gość: Madzik, 212.160.111.*
2012/11/16 11:26:38
Oj ja też :D
-
2012/11/16 11:27:44
świetny pomysl;)
-
Gość: Madzik, 212.160.111.*
2012/11/16 15:06:24
Właśnie się nim zajadam.... Niebo w gębie... Coś pysznego :D Przepis zapisuję. Na pewno jeszcze nie raz u mnie zagości :D

Przymierzam się również do tego "Placka" ryżowego z cynamonem i bananami bo został mi ryż z obiadu. Jutro dam ci znać, czy mi smakowało :)
-
2012/11/16 15:10:04
niestety chemii jest coraz więcej, nie da się jej uniknąć całkowicie, ale można poprzez świadomy wybór zmniejszać ilość przyswajanych trucizn :)
jeśli gotuje się samemu, ma się świadomość co dane danie zawiera, wybira się najmniej przetworzone produkty :)
dziękuję, że podzieliłaś się swoim zdaniem na ten temat :) to dla mnie bardzo ważne, bo myślę czy nie wzbogacić bloga co jakiś czas takim artykułem - nieco osobosistym, a jednocześnie poruszającym powszechny problem..
-
2012/11/16 15:14:06
Muszę się jeszcze odnieść do Twojej notki i przepisu :)
Co do notki... warto żyć tak, aby zapamiętać jak najwięcej, aby złapać jak najwięcej chwil, które kiedyś sobie odtworzymy... Ja nie wyobrażam sobie życia bez babć i dziadków, a z drugiej strony tak mało czasu im poświęcam, zawsze jest coś ważniejszego.. na "już"...
Przepis ? Ze względu na moją miłość do ryżu i orzechów po prostu zachwycający :)
-
2012/11/16 15:15:20
Aa, zapomniałam jeszcze jednego. hehe :)
Kichliki ? Nigdy o tym nie słyszałam, co to właściwie jest ?
-
2012/11/16 15:38:48
ojej, czuję się oczarowana ową inspiracją! :)
-
2012/11/16 16:27:19
Paulino , Wiesz taki dział z artykułami to bardzo fajny pomysł. Ja sama mam taki :) Już jeden artykuł napisałam.

Odnośnie kichlików to moja babcia robiła takie drożdzowe bułeczki cynamonowe. Nigdy mi nie smakowały, ale zawsze je jadłam. Właściwie nie wiem sama czemu. Moze bardziej z sentymentu. Tak pięknie pachniało w domu cynamonem no i nie chciałam by babci było smutno. A z dziadkami warto spędzać więcej czasu bo potem moze byc za późno. Niestety czasu nie da się cofnąć :(
-
2012/11/16 19:40:44
jak dla mnie idealny na śniadanie.
-
2012/11/16 22:07:00
To wyślij mi linka do wpisu z tym artykułem :) chętnie przeczytam :)
-
2012/11/16 22:50:54
A ja mam wrażenie, że na niektórych czas działa wręcz odwrotnie i ich uwstecznia. Pyszny pudding :)
-
2012/11/17 05:50:30
mniam , obłednie wygląda , porywam ci go <3
-
2012/11/17 10:40:53
mmmmmm! pysznie;) kokosowy pudding :)
-
2012/11/17 14:31:39
musiało być przepyszne, z takimi dodatkami :)
o to nie jestem sama, mi też czas leci jak błyskawica!
-
2012/11/17 14:42:01
Było było.... Polecam spróbować :)
-
2012/11/17 17:29:20
Kocham kokos:D
-
2012/11/17 17:36:54
W połączeniu z ryżem wyszło boskie ;D
-
2012/11/17 21:02:42
Super smacznie, ślicznie zdjęcie:)
-
2012/11/17 21:10:33
Fajny ten pudding, ale moze lepiej zrobic z ryzem typu jasmin
-
2012/11/18 09:12:41
ale wykombinowałaś ;) dawno nie jadłam ryżu na słodko ale w planach mam pęczak
-
2012/11/18 13:41:28
Bardzo interesujący artykuł :) O wielu rzeczach nie slyszałam :)
-
2012/11/18 16:32:03
smakowite połączenie smaków, idealne na poranny zastrzyk energii
-
2012/11/18 17:24:43
Dziękuje wszystkim za miłe komentarze. To tylko motywuje mnie do dalszego tworzenia w kuchni :)
-
2012/11/18 20:23:55
Smakowitości!!


AWARIA!
Z PRZYCZYN TECHNICZNYCH WCZEŚNIEJSZYCH ZDJĘĆ Z BLOGA NIESTETY NIE DA SIĘ ODZYSKAĆ! PRZEPRASZAM :(

Jeśli jesteś zainteresowany współpracą z blogiem lub masz jakieś pytania pisz: szyszula@poczta.onet.pl

nazwa alternatywna
nazwa alternatywna
Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top Blogi

Znajdź książkę
tekst alternatywny
tekst alternatywny

tekst alternatywny