Blog > Komentarze do wpisu

Ryżowy "placek" z bananami i cynamonem

Cynamon - wspaniały, aromatyczny, rozgrzewający. Nadający wyjątkowego i niepowtarzalnego smaku wszelkim potrawom a także i kawom, piwu, winom czy herbatom. Jego zapach odpręża, miło nastraja, a przyprawa sama w sobie jest bogata w błonnik (w 100g cynamonu są jego aż 52g) wspomaga trawienie, rozgrzewa i może obniżać poziom cukru we krwi. To również najstarsza i jedna z najpowszechniej używanych przypraw na świecie. Pierwsze pisane wzmianki na temat roślin i substancji aromatycznych pojawiły się w zielniku chińskiego cesarza Shen Nonga. Równie wiekowe są papirusy z III tysiąclecia p.n.e. oraz tabliczki sumeryjskie z około 2200 roku p.n.e., które wymieniają tę roślinę. Wzmianki o cynamonie znajdujemy także w Biblii, gdzie cinnamon lub cynamon z Cejlonu symbolizuje balsamiczną łagodność mądrości (Ks. Eklezjasty 24, 20).
 Cynamon to nic innego jak kora z drzewa, pochodzącego z Cejlonu. Z zewnętrznej strony kory ścina się cienką warstwę łyka i suszy w wysokiej temperaturze, ale koniecznie w cieniu, gdyż bezpośrednie światło słoneczne powoduje zniekształcenie surowca, który powinien w czasie suszenia zwijać się w cienkie rurki, koloru czerwono-brązowego.
 Dobre gatunki są gładkie, ciemne i bardzo kruche i właśnie w takiej postaci powinno się go kupować, ponieważ ten zmielony pochodzi z niższej jakościowo części kory, szybko wietrzeje i ma jaśniejszy kolor. Cynamon mielony musi być bardzo świeży, a po otwarciu opakowania jak najszybciej zużyty.

 Tak jak już wcześniej pisałam to wyjątkowa przyprawa, dlatego też lubię dodawać ją do moich dań. Dzisiejsze śniadanie to bardzo dobry sposób na wykorzystanie resztek wczorajszego ryżu z obiadu i banana który leżał jakiś czas w lodówce. Właściwie nie wiem czemu nazwałam go placek. Może dlatego, że w połączeniu z bananem, słodkim syropem klonowym i masłem orzechowym oraz aromatycznym cynamonem przypominał właśnie jakieś ciasto? Bynajmniej tak po spróbowaniu zasugerowała moja mama a i ja się o tym przekonałam. I nawet w tak pochmurny poranek było przyjemnie zjeść go zawiniętą w koc na tarasie nie odczuwając chłodu jesiennej aury. Bo przecież cynamon rozgrzewa a śniadanie samo w sobie było gorące.

Składniki (1 porcja)
3/4 szklanki ugotowanego brązowego/naturalnego ryżu (u mnie Sonko)
1 łyżka masła orzechowego
1 banan
1 łyżeczka syropu klonowego
1/2-1 łyżeczka cynamonu

Ryż podgrzewamy na wolnym ogniu aż zrobi się ciepły. Przekładamy do miseczki (a właściwie miski ^_^) dodajemy masło orzechowe i mieszamy (dlatego podgrzewaliśmy ryż - w ciepłym masło orzechowe ładnie nam się rozpuści). Kiedy składniki połączą się w całość wlewamy syrop klonowy i ponownie mieszamy. Banana obieramy ze skórki kroimy na plasterki i dekorujemy nimi nasze "ciasto". Całość posypujemy cynamonem, podajemy i zajadamy ze smakiem ^_^.



poniedziałek, 12 listopada 2012, ervisha
Komentarze
2012/11/12 10:29:32
Mniam. :) Fajny pomysł na śniadanie.
-
2012/11/12 10:52:21
Super po prostu, bardzo takie danka lubię :)
-
2012/11/12 12:56:47
Czas zainwestować w syrop klonowy :)
-
2012/11/12 12:57:57
Oj warto nadaje wyjątkowego smaku wielu potrawom :D
-
Gość: Madzik, 212.160.111.*
2012/11/12 14:20:34
Prawdziwa rozkosz :D
-
2012/11/12 15:43:04
same pyszności ,ryż na słodko jest mniam ;* hehe
-
2012/11/12 19:14:42
Biorę!:D
-
2012/11/12 19:47:16
jakie to musiało być pyszne! :)
-
2012/11/13 09:19:09
Oj było ;D
-
2012/11/13 11:14:23
do takiego smaku to można powracać wiele razy :)
-
2012/11/13 15:50:00
masło z Lidla jest bardzo dobre ,ale mysle ze te z M&S lepsze ;p
-
2012/11/13 17:50:17
A tu jak zwykle fajne pomysły. Smacznie, zdrowo i rozgrzewająco. :)
-
2012/11/13 18:36:01
A jest mocno słodkie ?
-
2012/11/13 19:25:24
Bardzo apetycznie wygląda:)
Super pomysł.
-
2012/11/14 07:55:39
banan + cynamon kocham kocham kocham... tak samo jak banan + masło orzechowe:)
-
2012/11/15 11:33:01
Każdy ma swoje ulubione polączenia :)
-
Gość: Madzik, 212.160.111.*
2012/11/17 15:37:49
Zrobiłam i przyznam ze nie spodziewałam się tak wyjątkowego smaku.. Dziekuję Ci za ten przepis :)


AWARIA!
Z PRZYCZYN TECHNICZNYCH WCZEŚNIEJSZYCH ZDJĘĆ Z BLOGA NIESTETY NIE DA SIĘ ODZYSKAĆ! PRZEPRASZAM :(

Jeśli jesteś zainteresowany współpracą z blogiem lub masz jakieś pytania pisz: szyszula@poczta.onet.pl

nazwa alternatywna
nazwa alternatywna
Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top Blogi

Znajdź książkę
tekst alternatywny
tekst alternatywny

tekst alternatywny