Blog > Komentarze do wpisu

Grecka sałatka z soczewicą

Soczewica znana jest już od tysięcy lat. Podobno była ona jedną z pierwszych roślin, jaką udało się człowiekowi udomowić. W starożytnej kuchni greckiej i rzymskiej uchodziła za potrawę ubogich. W kuchni żydowskiej przygotowywana z pszenicą służyła za danie pokutne. W Polsce niegdyś używana jako roślina pastewna na długo została zapomniana. Niewielu z nas wie, że ziarenka soi zawierają bardzo dużą ilość białka, którego stężenie jest wyższe niż w soi. Oprócz tego potrawy z soczewicy dostarczają naszemu organizmowi wiele minerałów, witaminy B1, kwasu foliowego oraz błonnika. To produkt szczególnie ważny dla osób, których dietę stanowią dania wegańskie lub wegetariańskie. Co więcej, okazuje się, że dań z soczewicy można przygotować bardzo dużo od zup, sałatek, pierogów, czy gulaszy a na kuchni hinduskiej kończąc (soczewica świetnie pasuje do curry i doskonale łączy się z miętą, która nadaje jej pikantny posmak). Co więcej w odróżnieniu od innych roślin strączkowych, nie musi być namaczana przed ugotowaniem, gdyż bardzo szybko chłonie wodę. W zależności od gatunku lub świeżości soczewicy (starsza jest twardsza) gotowanie może zająć od 10 minut do godziny. Idealne proporcje do gotowania ziaren to dwie szklanki wody na szklankę soczewicy. Musimy jednak pamiętać, iż soczewicę łatwo rozgotować, dlatego należy co jakiś czas sprawdzać, czy jest już miękka. Warto również zapamiętać, że sól dodana do gotującej soczewicy sprawia, iż jej ziarna twardnieją, dlatego dobrze jest posolić je dopiero pod koniec, gdy są już ugotowane. Z kolei produkty zawierające kwasy, np. wino lub pomidory, wydłużają czas gotowania soczewicy, dlatego należy je dodać dopiero gdy ziarna zmiękną.

Jak pewnie widzicie soczewica na stałe zagościła w mojej kuchni. Bardzo lubię używać jej jako farsz do naleśników, pierogów czy drożdżowych pierożków. Jednak najbardziej posmakowała mi w formie sałatki i dlatego dzisiaj pojawi się kolejny przepis z zastosowaniem soczewicy w tej właśnie formie. Przepis na tą sałatkę znalazłam w kalendarzu i tak na prawdę nie wiem czemu nazywa się grecką. Ważne jest jednak to, że jest zdrowa, lekka, sycąca i bardzo smaczna :) Zapraszam

Składniki (2-3 porcje)
1 szklanka zielonej soczewicy
250g pomidorków cherry
1 cukinia
1 duża czerwona cebula
1/3 szklanki posiekanego koperku

Sos
1 mały ząbek czosnku (przecisnąć przez praskę)
1/2 łyżeczki soli
1/3-1/4 szklanki oliwy z oliwek
1/4 szklanki soku z cytryny
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu

Soczewicę przepłukujemy, gotujemy wg. przepisu na opakowaniu i przesypujemy do miski by przestygła. Cebulę kroimy w piórka, pomidorki na pół, cukinię w ćwiartki  po czym dodajemy je do soczewicy i delikatnie mieszamy.
W osobnym naczyniu przygotowujemy sos polewamy nim naszą sałatkę, jeszcze raz mieszamy i odstawiamy na kilka minut by smaki się przegryzły.


  Bar Sałatkowy - Edycja Wiosenna 2013  
Pamiętajcie o loterii organizowanej przez firmę Sante. Do wygrania są wspaniałe nagrody. Zajrzyjcie również do sklepu internetowego Sante a także odwiedźcie ich na facebooku.

poniedziałek, 18 marca 2013, ervisha
Komentarze
2013/03/18 13:18:01
Ale pyszna sałatka- coś dla mnie.
-
Gość: , *.internetdsl.tpnet.pl
2013/03/18 13:22:16
kolejny świetny przepis :) chyba wypróbuję na kolacje :) myślisz, że cukinię mogę zastąpić ogórkiem? akurat nie mam w domu
-
2013/03/18 13:40:14
Oczywiście, że można :) Jedynym minusem jest to, że jest tu również pomidor a jedząc go razem z ogórkiem do naszego organizmu nie wchłania się witamina C. Innych przeciwwskazań nie ma :)
-
2013/03/18 13:43:23
Soczewicy w sałatce chyba nie jadłam. Chyba na pewno^^ Chyba na pewno powinnam spróbować, bo wygląda kolorowo i smakowicie:)
-
2013/03/18 15:33:56
dawno nie jadłam greckiej, pewnie pyszna z tą soczewicą ;)
-
2013/03/18 16:39:17
Świetna sałatka, a że soczewicę wielbię, to chętnie skorzystamz przepisu.
PS. Słoneczko, ciutkę się pogubiłaś we wstępie, albo ja nie umiem czytać ze zrozumieniem ;)
-
2013/03/18 18:19:41
Dziękuję za uwagę. rzeczywiście się pomyliłam
-
2013/03/18 18:49:54
Pyszna sałatka, koniecznie do wypróbowania :)
-
Gość: , *.jeleniagora.vectranet.pl
2013/03/18 19:02:46
ciekawa sałatka, muszę wypróbować!
-
2013/03/18 19:38:07
Z soczewicą? Muszę zrobić;)
-
2013/03/19 10:30:15
Musi smakować obłędnie :D
Od pewnego czasu jestem całkowicie zakochana w strączkowych, więc przepis z pewnością wypróbuję :D
-
2013/03/19 12:21:14
Kolejna pyszna sałatka to wypróbowania. :)
-
2013/03/19 12:36:16
Ostanio zakupiłam soczewicę i zastanawiałam się co można z niej przyrządzić. Uwielbiam takie przepisy jak ten, więc zapisuję na moją "listę obiadową"
-
2013/03/19 19:45:18
To musisz wypróbować, bo warto :)


AWARIA!
Z PRZYCZYN TECHNICZNYCH WCZEŚNIEJSZYCH ZDJĘĆ Z BLOGA NIESTETY NIE DA SIĘ ODZYSKAĆ! PRZEPRASZAM :(

Jeśli jesteś zainteresowany współpracą z blogiem lub masz jakieś pytania pisz: szyszula@poczta.onet.pl

nazwa alternatywna
nazwa alternatywna
Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top Blogi

Znajdź książkę
tekst alternatywny
tekst alternatywny

tekst alternatywny