Blog > Komentarze do wpisu

Soczewica po indyjsku

Kolejna potrawka z wykorzystaniem soczewicy - aromatyczna, rozgrzewająca, zdrowa i smaczna. Przepis mam od babci, który otrzymała na spotkaniu Kółka Gospodyń Domowych. Bardzo mnie on zaciekawił, dlatego poproszona by go przyrządzić z wielką chęcią się zgodziłam. Cóż więcej o niej powiedzieć jak nie to, że Wam posmakuje? Mogę tylko zaprosić do jej przygotowania ^_^.

Składniki (na 5-6 porcji)
200 g czerwonej soczewicy
400 g pomidorów z puszki
300 g selera naciowego
3 małe jabłka
1 średnia cebula
2-3 ząbki czosnku
1 łyżeczka nasion kminku
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
5 liści laurowych
3 łyżki oliwy z oliwek
400 ml wody

Najpierw przygotowujemy wszystkie składniki:
Cebulę i czosnek miksujemy blenderem na gładki mus lub bardzo drobno siekamy.
Selera oraz jabłka myjemy, obieramy a następnie kroimy w kostkę.
Pomidory blendrujemy na pastę.
Kminek, sól i liść laurowy mielimy w moździerzu.

Teraz możemy zabrać się za gotowanie:
W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulę oraz czosnek na złoty kolor. Po ok. 2 minutach dodajemy pokrojonego selera oraz jabłka, dokładnie mieszamy i dusimy na małym ogniu dość często mieszając przez jakiś czas. Następnie dorzucamy soczewicę, pastę pomidorową oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy, podlewamy wodą (400ml) i gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut. po upływie czasu zdejmujemy z ognia i pozostawiamy pod przykryciem na ok. 10 minut aż soczewica wchłonie większość płynu.

Podajemy jako samodzielne danie lub z pieczywem.



środa, 06 marca 2013, ervisha
Tagi: warzywa Sante
Komentarze
2013/03/06 09:12:33
bardzo lubię takie dania
-
2013/03/06 09:16:41
Danie rekomendowane przez Babcię godne jest wypróbowania!
-
2013/03/06 09:50:13
Bardzo ciekawe danie ;) Na zimne dni idealne!
-
2013/03/06 16:40:09
uwielbiam takie podróże kulinarne! :)
-
Gość: , *.jeleniagora.vectranet.pl
2013/03/06 18:27:08
ooo fajny pomysł na soczewicę :)
-
2013/03/06 18:37:39
Nigdy nie było mi dane jeść nawet soczewicy, chętnie spróbowałabym tego dania ;)
-
2013/03/06 19:15:54
nigdy wcześniej nie widziałam takiego przepisu:)
-
2013/03/06 20:06:36
Ha! No i to lubię! Wszelkie soczewice, kasze, fasole etc. mogę pochłaniać kilogramami:-))) Zwłaszcza w takim "składnikowym" towarzystwie^^
-
2013/03/06 21:23:42
intrygujące to danie, chyba się skuszę;) choć soczewicę jadłam jedynie w kiełkach, ale zapowiada się pysznie;)
-
2013/03/06 21:33:57
Bardzo wartościowy posiłek;)
-
2013/03/07 07:43:17
bardzo oryginalna receptura!

-
2013/03/07 07:47:47
I ja muszę wymyślić coś z soczewicy:D
-
2013/03/07 10:42:06
Niedawno odkryłam soczewicę i teraz chętnie jemy ją w różnych kombinacjach. Muszę teraz koniecznie wypróbować Twoją wersję po indiańsku :)
-
Gość: Angie, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/03/07 10:55:46
Rewelacyjna propozycja i bardzo zdrowa :)
-
2013/03/07 12:07:42
Ervisha... ja wielbię soczewicę! W sobotę zaserwuję Twoją idiańską potrawkę na obiad dla mnie i TZ, po powrocie z siłowni:D
-
2013/03/07 12:18:12
Nie jadłam jeszcze soczewicy, ale brzmi ciekawie, zwłaszcza jako wartościowe danie na ciepło:)
-
2013/03/07 13:28:56
Mam nadzieję, że Wam posmakuje. Oczywiście przyprawy i ich ilosć możecie modyfikować wedle uznania :)
-
Gość: siostraelwa, 212.2.126.*
2013/03/08 09:30:01
milka crunchy jogurtowa... w lidlu ją upolowałam, właśnie też mi się podobają te krówki na kosteczkach:) to jest ta wersja dużych czekolad- leżała razem z triolade itp:)
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/03/13 22:14:39
seler naciowy czy korzeniowy?
-
2013/04/07 17:14:18
Naciowy :)


AWARIA!
Z PRZYCZYN TECHNICZNYCH WCZEŚNIEJSZYCH ZDJĘĆ Z BLOGA NIESTETY NIE DA SIĘ ODZYSKAĆ! PRZEPRASZAM :(

Jeśli jesteś zainteresowany współpracą z blogiem lub masz jakieś pytania pisz: szyszula@poczta.onet.pl

nazwa alternatywna
nazwa alternatywna
Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top Blogi

Znajdź książkę
tekst alternatywny
tekst alternatywny

tekst alternatywny