.

Blog > Komentarze do wpisu

Delikatnie słodkie bułeczki drożdżowe

Kocham zapach wyrabianego ciasta drożdżowego, kocham jego surowy smak.. Uwielbiam też zapach pieczonych bułeczek, strucli, czy drożdżówek i zawsze nie mogę doczekać się kiedy wyjmę je z prodiża. Nie lubię czekać aż ostygną. Chwytam w dłonie jeszcze ciepłe, lecz nie gorące ciasto i rwąc je na kawałki, powoli by się nie sparzyć zajadam się ze smakiem. Nie potrzebują one żadnych dodatków - są lekkie, puszyste i na prawdę smaczne. Idealne na śniadanie, podwieczorek i kolację.. Idealne nie tylko solo ale i z ulubionymi dodatkami a każda bułeczka może być inna.

Składniki (ok. 18sztuk)
6 szklanek mąki
2 duże swojskie jajka
30-40 g świeżych drożdży
1/2 lub więcej szklanki cukru (wedle upodobań)
szczypta soli
ok. 1,5 - 2 szklanki letniego mleka
1/3 kostki stopionego masła by ciasto było dłużej świeże (ja pominęłam)

Drożdże rozcieramy w miseczce z łyżeczką cukru, łyżką mąki i odrobiną mleka a następnie odstawiamy do wyrośnięcia rozczynu. W pozostałej ilości mleka rozpuszczamy cukier. Kiedy drożdże zaczną "bulgotać" łączymy je z pozostałymi składnikami (mąką, jajkami, szczypta soli) i stopniowo wlewając mleko wyrabiamy dokładnie ciasto.

Powinno mieć ono dość luźną  konsystencję. Jeśli ciasto podczas wyrabiania będzie zbyt suche, wlewamy odrobinę więcej mleka, jeśli zbyt mokre podsypujemy mąką. Ciasto jest dobrze wyrobione, gdy łatwo odchodzi od ścianek naczynia i dłoni. Pamiętajcie, że im dłużej będziecie je wyrabiać i im więcej "wpompujecie" w nie powietrza tym bułeczki będą bardziej puszyste i delikatne. Warto też w trakcie wyrabiania je spróbować i ew. dosypać mąki (jeśli okaże się za słodkie) lub cukru.

Wyrobione ciasto ostawiamy, posypujemy mąką i ostawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok. 2-3 godziny. Kiedy ciasto wyrośnie formujemy z niego bułeczki i ostawiamy na 5-10 minut aż lekko podrosną. Bułeczki pieczemy na trzecim poziomie piekarnika w 180 st. przez około 20-25 minut, aż się zarumienią a skórka będzie dobrze wypieczona. Przed pieczeniem możemy je jeszcze posmarować rozbełtanym jajkiem dzięki czemu nabiorą połysku. Ja jednak pominęłam ten etap i pomimo tego bułeczki wyszły mi rumiane i chrupiące. Najlepiej smakują jeszcze lekko ciepłe :)

poniedziałek, 19 sierpnia 2013, ervisha

Komentarze
Gość: malinowyporanek, 89-71-53-204.dynamic.chello.pl
2013/08/19 10:20:13
Za słodkimi bułkami nigdy nie przepadałam, ale smaki się zmieniają ;)
-
2013/08/19 10:31:29
Te bułeczki są delikatnie słodkie... O wiele mniej niż drożdżówki ze sklepu :) To taka delikatna słodycz....
-
2013/08/19 10:39:03
uwielbiam drożdżowe wypieki! a drożdżowe bułeczki (koniecznie z kruszonką!) chodzą za mną już długi czas. będę w końcu musiała je zrobić;)
-
2013/08/19 12:44:25
Drożdżowe, słodkie bułeczki przywodzą mi na myśl dzieciństwo. Wtedy jadało się jeszcze ciepłe z kruszonką, a do tego mleko. Muszę niedługo upiec, bo chodzą za mną takie bułki :)
-
2013/08/19 14:04:43
bardzo lubię drożdżowe wypieki, jednak nie często ma okazję je zjeść ;)
-
Gość: Madzik, 212.160.111.7*
2013/08/19 14:12:23
Szkoda, że zdjęcie zniknęło... Ale na pewno bułeczki są rewelacyjne ;D
-
2013/08/19 14:44:07
Ja też uwielbiam drożdżowe wypieki :)
-
2013/08/19 14:50:33
Jeśli pominie się masło , jaki uzyska się efekt?
-
2013/08/19 17:56:25
Dzięki dodatkowi masła bułeczki są takie maślane w smaku i tak jakby delikatniejsze, jednak i bez niego są bardzo smaczne :)
-
2013/08/20 15:49:02
wyglądają tak puszyście! :D
-
2013/08/20 17:20:40
Takie też były :)
-
2013/08/21 16:07:17
Uwielbiam takie drożdżowe bułeczki!
-
2013/08/22 08:31:28
Kawa tiramisu? Brzmi świetnie!
-
2013/08/22 14:33:29
Marzą mi się drożdżowe bułeczki na śniadanie, ale leń nie pozwala mi ich zrobić ;) Twoje wyglądają super - puszyste mięciutkie...
-
Gość: , 89-69-226-86.dynamic.chello.pl
2013/08/22 21:13:27
ale cudnie wyglądają w środku! :D
-
2013/08/25 21:07:39
Uwielbiam takie bułeczki. Muszę nauczyć się je robić. :)
-
Gość: , abid153.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/08/27 10:05:18
bułeczki są super szybko się robią i są bardzo dobre


polecam =>
-
2013/08/27 18:35:18
Bardzo cieszę się, że smakowały :)
-
Gość: lilalo, ip-178-203-45-87.unitymediagroup.de
2013/10/07 21:36:20
wlasnie upieczone, lekkie i latwe do zrobienia, ja dodalam maslo + roztprzepane jajko na wierzch + mak i sezam :) Pycha!!! Dziekuje za przepis, napewno jeszcze skorzystam :)
-
Gość: Kuba, user-94-254-197-186.play-internet.pl
2013/11/21 23:11:41
Bułeczki wyszły idealne, mięciutkie, pachnące (dodałem masło). Polecam
-
2013/11/22 11:00:02
Przyjemność po mojej stronie :)
-
Gość: ava, l236.lemon.fastwebserver.de
2013/11/25 16:34:21
Ja również polecam ten przepis.. Bułeczki zawsze wychodzą ;D



nazwa alternatywna

nazwa alternatywna

Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top Blogi
ChocoTelegram_120x600
Nie wszystkie zdjęcia są mojego autorstwa. Zanim kupiłam sobie niedawno aparat niektóre z nich robiła dla mnie moja siostra, inne pochodzą z portali:/ http://foodgawker.com
Jednak teraz zdjęcia będą pojawiać się moje.
Płaski brzuch- posiłki dietetyczne Słodkie jagodowe lato Lekkie desery bez piekarnika vol 2