.

Blog > Komentarze do wpisu

Drożdżowe kwiatki z miodem i orzechami

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam smak i zapach drożdżowego ciasta i nigdy nie mogę oprzeć się drożdżowym wypiekom... Wszystko jedno czy jest to chałka, drożdżowa babka, drożdżówka z rodzynkami, serem, owocami, budyniem czy czekoladą - każdy drożdżowiec jest dla mnie wspaniały.
 Ostatnio mam manię pieczenia drożdżowych bułeczek. Były już rogale maślane, zaraz potem  drożdżowo-francuskie rogaliki z wiśniami i ślimaczki z kakao, które był tak smaczne, że nie zdążyłam ich sfotografować, chleb... W mojej domowej piekarni praktycznie non stop coś jest wypiekane :)
 Poszukuję nowych ciekawych i smacznych propozycji, zmieniając je do własnych upodobań. Ku zdziwieniu mojej mamy, której by się nie chciało tego robić, eksperymentuje z nowymi kształtami, bawiąc się z ich zlepianiem. Jakiś czas temu u Ilki natrafiłam na dwa ciekawe przepisy na bułeczki. Jedne zachwyciły mnie swoim kształtem a drugie smakiem, dlatego postanowiłam połączyć ze sobą te dwa wypieki tworząc jeden idealny :). Oczywiście jak to ja pozmieniałam to i owo, jednak podam Wam również linki do oryginalnych przepisów.
 Bułeczki są delikatne jak puch, nie za słodkie z pyszną orzechowo-miodową glazurą. Niezastąpione na drugie śniadanie, czy podwieczorek do kubka mleka, kakao lub herbaty. :)

Inspiracja I i Inspiracja II
Składniki (10 dużych bułek)
500g mąki (dałam 100g mąki pszennej graham i 400g mąki pszennej typ 650)
20-25g świeżych drożdży
szczypta soli
2-3 łyżki cukru
1 jajko
1 białko
250-300 ml ciepłego mleka
ok. 50g stopionego i przestudzonego masła

Dodatkowo
żółtko wymieszane z odrobią mleka
2 łyżki miodu
10-20 g drobno posiekanych lub zmielonych orzechów włoskich

Świeże drożdże rozcieramy z cukrem łyżką mąki oraz odrobiną mleka i odstawiamy do wyrośnięcia.
Mąki przesiewamy do miski, dodajemy wyrośnięty zaczyn, sól, roztrzepane jajko, białko oraz ciepłe, lecz nie gorące mleko i mieszamy. Kiedy składniki połączą się w całość wlewamy roztopione, przestudzone masło (gorące masło zabije drożdże) i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto przez około 15-20 minut do czasu aż przestanie się kleić do rąk i miski (w razie potrzeby dłoń obsypujemy mąką i dalej wyrabiamy ciasto).
 Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5-2 godziny aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto przekładamy na oprószony mąką blat stolnicy i rozwałkowujemy. Z placka wycinamy prostokąty, które rolujemy i nacinamy z jednej strony w kilku miejscach. Następnie łączymy ze sobą dwa końce tworząc kwiatuszek.

 Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 10-15 minut do napuszenia. Następnie smarujemy je rozmąconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 15-20 minut. Pieczemy na złoty kolor po czym wyjmujemy bułeczki z piekarnika i odstawiamy na ok. 5 minut.
 W tym czasie w garnuszku podgrzewamy miód i siekamy lub mielimy orzechy (muszą być w drobnej postaci bo odpadną). Płynnym miodem smarujemy każdą bułeczkę, posypujemy orzechami i ostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

poniedziałek, 07 października 2013, ervisha
Komentarze
2013/10/07 11:48:01
Piękne! Ogromnie dekoracyjne i z pewnością smakowite!
-
2013/10/07 12:42:38
No to mnie zaskoczyłaś tymi jadalnymi kwiatami :) Bardzo fajny pomysł ;)
-
2013/10/07 14:03:59
Dziękuję :)
-
Gość: Madzik, 212.160.111.*
2013/10/07 17:47:06
Zjadłabym taką do kubka kakao ;)
-
2013/10/07 19:24:15
drożdżowe ciasto-moje ulubione <3
A ten zapach-też go uwielbiam! Ooo.. a to wygląda jak grzebyki tylko zamknięte! :)

P.S. Jaka zupa?
-
Gość: , 78.8.202.*
2013/10/07 20:16:48
tak obłędnie wyglądają, że chętnie porwałabym jednego. Mnie niestety drożdże nie chcą często słuchać :D a tak bardzo lubię ich zapach!
-
2013/10/07 20:29:38
niesamowicie wygląda ;) zjadłabym!
-
2013/10/07 20:48:11
Piękne te kwiatki ..:)
-
Gość: malinowyporanek, *.dynamic.chello.pl
2013/10/07 21:37:46
Wyglądają pięknie. Muszą być pyszne :D
-
2013/10/07 22:46:21
...do kawy cudo, do tego te orzechy :). I tak pięknie wykonane :)...
-
2013/10/08 12:01:13
Ekstra ! Prawdziwe kwiatki! :) Na pewno pyszne!
-
2013/10/08 12:26:11
Chętnie bym zjadła takiego kwiatka:)
-
2013/10/08 12:31:40
Nic prostszego.. wystarczy je przygotowac :)
-
2013/10/08 15:36:39
No nawet nie wiedziałam, że sama moge coś taiego sobie zrobić :) W sam raz na drugie śniadaie do pracy!
-
2013/10/08 19:11:59
Kazdy może :) To nic trudnego wystarczy tylko odrobina chęci i serca :)
-
2013/10/08 19:14:37
Dołączam do grona drożdżo -maniaków ,wspaniałe.
-
2013/10/15 11:32:33
Ale ekstra! :D Rewelacyjny kształt, nie widziałam jeszcze czegoś takiego :))
-
2013/10/15 14:27:21
Super wyszły te ciastka :-)
-
2013/10/20 10:50:51
To nie ciastka tylko bułeczki :)
-
Gość: Daria, *.net
2013/11/24 10:38:30
Musze je upiec bo wygladają wspaniale... I te orzechy... :p
-
Gość: Ave, *.lemon.fastwebserver.de
2013/11/25 16:25:28
Masz ogromny talent do drożdżowych ciast :D
-
2013/11/25 16:49:59
Oj nie przesadzaj ;P

Jeśli jesteś zainteresowany współpracą z blogiem lub masz jakieś pytania pisz: szyszula@poczta.onet.pl



nazwa alternatywna

nazwa alternatywna

Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top Blogi