Blog > Komentarze do wpisu

Wegańskie gołąbki a la chilli sin corne

Każdy w mojej rodzinie mówił, że mama robi na prawdę bardzo smaczne gołąbki. Nawet osoby, które za mięsem nie przepadały zajadały się nimi ze smakiem. Sekretem były proporcje mięsa do ryżu jakich mama używała, gdzie ryżu zawsze było więcej (stosunek 1:2) oraz przyprawy. Mimo tego ciągle było w nich mięso które mi nie smakowało, więc i do gołąbków nie pałałam ogromną miłością.
 Kiedy przeszłam na wegetarianizm coraz częściej myślałam o wegetariańskiej wersji tego dnia. Przyznam, że na początku nie miałam pomysłu czym je nafaszerować, aż nagle wpadłam na to by w kapuście ukryć mój ulubiony gulasz jakim jest chilli sin corne (chociaż farsz jest trochę inny bo nie ma w nim pomidorów z puszki oraz czosnku). I to był strzał w dziesiątkę bo gołąbki posmakowały całej rodzinie, gdzie nikt poza mną wegetarianinem nie jest :)
 Moja mama próbując farszu stwierdziła, że pomimo iż dla niej jest zbyt pikantny sam w sobie jest bardzo smaczny... A czy jest lepsza rekomendacja niż ta, która wychodzi z ust najlepszego i najbardziej surowego krytyka kulinarnego jakim jest własna mama? :)

Składniki (ok. 9 małych gołąbków)
główka kapusty włoskiej
woreczek ryżu
1 mała czerwona papryka
puszka czerwonej fasolki
1/2 puszki kukurydzy kukurydzy
ok. 150g (lub 200) koncentratu pomidorowego
sól
pieprz czarny
pieprz ziołowy
pieprz cayenne

dodatkowo:
szklanka wody
sól

 Kapustę myjemy i wycinamy z niej głąb. Liście ostrożnie rozdzielamy, blanszujemy w gorącej wodzie przez ok. 3-5 minut by zmiękły (na tyle by można było zawijać gołąbki), osuszamy i studzimy.
 Ryż gotujemy trochę krócej niż jest to napisane na opakowaniu, przekładamy do miski i studzimy. Dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę, odsączoną z zalewy fasolkę, kukurydzę, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy (do smaku) i mieszamy.
 Z liści wycinamy zgrubiałe części, następnie nakładamy w nie farsz i zawijamy formując gołąbki (najpierw składamy boki do środka a następnie zwijamy w rulon).
 Liście wierzchnie oraz te które są uszkodzone, układamy na dnie garnka z grubym dnem, na nich kładziemy warstwami zwinięte gołąbki, zalewamy wodą, solimy, przykrywamy i dusimy ok. 30 minut aż gołąbki będą miękkie.
 Podajemy z ketchupem lub ulubionymi sosami.

czwartek, 12 grudnia 2013, ervisha
Tagi: ryż gołąbki
Komentarze
Gość: Lolita, *.ihc.ru
2013/12/12 13:41:16
bardzo lubię Twoje przepisy. jutro od rana robię te gołąbki
-
Gość: , *.burn-out.ro
2013/12/12 13:42:17
super przepis :) pozdrawiam
-
Gość: , *.iq.pl
2013/12/12 13:42:40
Bardzo pozywna odskocznia od typowych miesnych goĹ?abkow.
-
Gość: Asiek, *.whservidor.com
2013/12/12 13:43:34
ale pięknie wyglądają te gołąbki...ta kapusta jest mega fotogeniczna :) ja robiłam gołąbki z szuszonymi pomidorami :) też były pycha! pozdrawiam
-
Gość: Tynka, *.yolau.net
2013/12/12 13:43:55
Przepiękne zdjęcia :) i równie piękne wyjaśnienie pochodzenie nazwy dania.
Dziękuję za inspirację w imieniu wszystkich, którzy dziś na obiad zjedzą pyszne grzybowe gołąbki. :)
-
Gość: , *.snaphost.nl
2013/12/12 13:44:15
Jakie zgrabniutkie gołąbki. Ciekawe czy mój mięsożer by się zorientował gdybym mu takie
zaserwowała :-D :-)
-
Gość: Amelia, *.static.hvvc.us
2013/12/12 13:45:33

Gołąbki... Skąd wiedziałaś, że ja od 3 dni łażę w koło i gadam wszystkim o gołąbkach? :D
Fajny przepis pasujący do mojej diety, thx :)
-
Gość: Cleo, *.boxintense.com
2013/12/12 13:45:58
Patrzę na zdjęcia i nie mogę oczu od nich oderwać. Różne już jadłam, ale takie gołąbki
widzę pierwszy raz! Pysznie wyglądają!
-
Gość: Lilly, *.leaseweb.com
2013/12/12 13:46:21
Dawniej gołąbki robiono z różnymi farszami opierając się na kaszach, bo nie było dostępu
do mięs aż takiego jak dzisiaj. Wyglądają obłędnie.
-
2013/12/12 13:47:54
Genialne ! A jak smakowicie nadziane :)
-
Gość: , *.static.hvvc.us
2013/12/12 13:48:45
Uwielbiam gołąbki, ale nie zawsze mam ochotę na te z mięsem. Twoja wersja jest dla mnie idealna:)
-
Gość: , *.colocrossing.com
2013/12/12 13:49:22
Wnętrze gołąbków- połączenie niesamowite:)Musiały być pyyyszne:)
-
Gość: , *.host.nwnx.net
2013/12/12 13:49:49
fantastyczne i w dodatku wegetariańskie
-
Gość: Lena, *.ip-142-4-212.net
2013/12/12 14:00:10

to jest pyszne te gołobki palce lizać
-
Gość: Anastazja, *.speed-burst.com
2013/12/12 14:00:35
Poprosze takiego;P
-
Gość: , 198.204.237.*
2013/12/12 14:02:29

muszę w końcu zebrać się do zrobienia wegetariańskich gołąbków ... :) muszą smakować

wyśmienicie :)
-
Gość: m, *.ip-142-4-212.net
2013/12/12 14:04:44
odpowiadają mi takie jarskie gołąbki :)
-
Gość: kiki, *.static.hvvc.us
2013/12/12 14:06:17

Ciekawa alternatywa :P
-
Gość: Lilii, 31.31.78.*
2013/12/12 14:08:34

wygladaja na 5+
-
Gość: malinowyporanek, *.dynamic.chello.pl
2013/12/12 14:08:37
Dla mnie wersja idealna :)
-
Gość: Lena, 192.210.200.*
2013/12/12 14:09:22
Gołąbki bezmięsne? No pewnie!!! Ależ apetyczne!!!!
-
Gość: Pipi, *.static.gorillaservers.com
2013/12/12 14:10:29
mniam! Smakowite! :)
-
Gość: Alamirka, *.com
2013/12/12 14:15:44
Nie wpadłabym na taki farsz ;P
-
2013/12/12 15:15:38
Rewelacyjne połączenie :)
-
Gość: Anabeth, *.v4server.com
2013/12/12 15:17:14
Jak one pięknie wyglądają! :) Muszę koniecznie wypróbować :)
-
2013/12/12 15:20:10
w imieniu wszystkich wegetarianek dzieki :)
-
Gość: Madzik, 78.11.6.*
2013/12/12 15:20:23
Wyglądają bardzo pysznie. Niby nie oryginały, ale mnie to nic nie przeszkadza :-)
-
Gość: Madzik, 78.11.6.*
2013/12/12 15:20:38
Wyglądają bardzo pysznie. Niby nie oryginały, ale mnie to nic nie przeszkadza :-)
-
2013/12/12 15:23:37
Mniam, wyglądają bardzo apetycznie :)
-
Gość: lola, 192.73.238.*
2013/12/12 15:24:02
super przepis:) i jakie sliczne zdjecie w plenerze
-
Gość: lola, 192.73.238.*
2013/12/12 15:24:18
super przepis:) i jakie sliczne zdjecie w plenerze
-
Gość: Kassia, *.static.gorillaservers.com
2013/12/12 15:24:37
Aż mi ślinka kapie :))
-
2013/12/12 15:26:04
chętnie wypróbuję :-) zapisuję przepis
-
Gość: Nela, *.yolau.net
2013/12/12 15:27:19
ja chętnie, ale moi panowie nie ruszą.... mięcho rulez!
-
Gość: , *.hostgator.com
2013/12/12 15:27:34
Na pewno pyszne, lekkie i kolorowe.
-
Gość: , *.hostgator.com
2013/12/12 15:27:48
a pewno pyszne, lekkie i kolorowe. M.
-
Gość: ., 31.31.78.*
2013/12/12 15:28:09
Muszą być naprawdę smaczne, będę musiała wypróbować.
-
Gość: nadia, *.us.unmetered.com
2013/12/12 15:32:00
bardzo fotogeniczne :)
-
Gość: , *.v4server.com
2013/12/12 16:30:09
Wspaniałe. Odkąd nie jem mięsa to nie jadłam gołąbków, ta wersja jest rewelacyjna.:)
-
Gość: , *.v4server.com
2013/12/12 16:30:29
Wspaniałe. Odkąd nie jem mięsa to nie jadłam gołąbków, ta wersja jest rewelacyjna.:)
-
Gość: pamlea, 198.204.237.*
2013/12/12 16:31:11
smaku mi narobiłaś :) zapisałam do zrobienia :)
-
Gość: a, *.static.hvvc.us
2013/12/12 16:34:34
znowu coś mniam :-)
-
Gość: a, *.static.hvvc.us
2013/12/12 16:34:45
znowu coś mniam :-)
-
Gość: Justyna, *.yolau.net
2013/12/12 16:35:07
jak ładnie wyglądają w środku! mnie korci na zrobienie z kaszą gryczaną ;D
-
2013/12/12 16:36:07
a ja lubię dokładnie takie gołąbki :)
-
Gość: Monika, *.tw
2013/12/12 16:36:30
Właśnie takie pomysły lubię ;P
-
Gość: , *.snaphost.nl
2013/12/12 16:36:43
Mmm taką odmianę gołąbków z chęcią bym zjadła :) :)
-
Gość: , *.snaphost.nl
2013/12/12 16:36:57
Mmm taką odmianę gołąbków z chęcią bym zjadła :) :)
-
2013/12/12 16:37:23
To dla mnie nowość :)

-
Gość: Esti, *.static.gorillaservers.com
2013/12/12 16:40:11

Ach, w takiej lekkiej wersji chętnie bym je zjadła, wyglądają pysznie :)
-
Gość: , 198.204.237.*
2013/12/12 16:45:41
wyglądają prześlicznie:), gratuluję i pozdrawiam:)
-
Gość: , *.us.unmetered.com
2013/12/12 16:48:48
Uwielbiam gołąbki ;D
-
Gość: , *.us.unmetered.com
2013/12/12 16:48:58
Uwielbiam gołąbki ;D
-
2013/12/12 18:11:39
Takich gołąbków nie znam, pyszna wersja, bardzo interesująca :)
-
2013/12/13 00:22:41
Gołąbki najlepsze u mamy :) Twoja wersja tez pyszna :)
-
2013/12/13 13:41:03
Popieram takie gołąbki :). Czasami trzeba odpocząć od mięsnych potraw :).
-
2013/12/15 22:33:14
zjadłabym takiego gołąbka, zawarłaś w nim wszystko co baaardzo lubię :)
-
2013/12/16 12:20:10
Super pomysł. Gołąbki u nas to raczej na jedno kopyto są robione. A tu proszę można inaczej ...
-
2013/12/17 10:53:46
Miło słyszeć takie słowa... Mam nadzieję, że gołąbki posmakują :)
-
2013/12/17 11:05:06
Genialne Ci wyszły! Bardzo mi się podobają. Zrobię swoim chłopakom :)
-
2013/12/19 21:01:11
Ale mi smaka narobiłaś! Boskie te gołąbki :)
-
2013/12/20 12:06:18
Mam nadzieję że posmakują ;D Trzeba tylko dac dużo koncentratu by się nie rozlatywały po ugotowaniu :)


AWARIA!
Z PRZYCZYN TECHNICZNYCH WCZEŚNIEJSZYCH ZDJĘĆ Z BLOGA NIESTETY NIE DA SIĘ ODZYSKAĆ! PRZEPRASZAM :(

Jeśli jesteś zainteresowany współpracą z blogiem lub masz jakieś pytania pisz: szyszula@poczta.onet.pl

nazwa alternatywna
nazwa alternatywna
Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top Blogi

Znajdź książkę
tekst alternatywny
tekst alternatywny

tekst alternatywny