.

Blog > Komentarze do wpisu

Prosta zapiekanka ryżowa

Aby zapiekanka była smaczna wcale nie musi zawierać w sobie całą masę żółtego sera. Oczywiście jeśli ktoś ser lubi może dodać go ile dusza zapragnie gdyż w pewnym stopniu wzbogaci on jej smak, jednak tak na prawdę nie o ser tutaj chodzi. Jak mówią "Diabeł tkwi w szczegółach" i jeśli taką zapiekankę odpowiednio nie doprawimy wówczas nawet żółty ser nam nie pomoże. Odpowiednie dobranie składników to już drugorzędna sprawa - bo przecież każdy lubi co innego. Nie zapominajmy jednak o tym, że czasem z pozoru niesmacznie wyglądający składnik (lub taki który wydaje się nam niesmaczny) dzięki odrobinie kuchennej magii może być "niebem w gębie" :)

Składniki (1-2 porcje/ma zdjęciu połowa porcji z przepisu)
woreczek ryżu (u mnie parboiled Halina)
200g pieczarek
1/2 puszki czerwonej fasolki
12 czarnych oliwek
1 cebula
ew. czosnek
puszka pomidorów krojonych
sól
pieprz ziołowy (ja dałam dużo ;) )
2 łyżeczki sojowej pasty węgierskiej (można dać więcej)
natka pietruszki do posypania (ja nie miałam)

 Ryż gotujemy al dente.
 Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i wrzucamy drobno posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli wlewamy pomidory z puszki, rozgniatamy je widelcem a następnie dodajemy pokrojone pieczarki, ew. zmiażdżony czosnek i dusimy na małym ogniu. Kiedy sos zgęstnieje a pieczarki zmniejszą swoją objętość dorzucamy odsączoną fasolkę oraz pokrojone oliwki i doprawiamy solą, pieprzem ziołowym oraz pastą węgierską do smaku.
 Małe naczynie żaroodporne lub kokilki smarujemy masłem po czym wykładamy ugotowany ryż a na to warzywa w sosie. Całość zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 minut. Przed podaniem posypujemy świeżą pietruszką lub koperkiem.

Wartość odżywcza z połowy porcji:

piątek, 21 marca 2014, ervisha
Komentarze
Gość: Madzik, 78.11.6.*
2014/03/21 10:43:28

Kiedyś, nie znosiłam ryżu, bo w bardzo wczesnym dzieciństwie karmiony byłam kleikiem ryżowym (mój mały żołądeczek dochodził do siebie po zatruciu wodami płodowymi). Później jednak uwielbiałam wszelkie potrawy z ryżu, sam nawet wymyśliłam panierowane kulki z gotowanego ryżu, które smażyłam jak dofinki.
ściskam
-
Gość: Ola, *.ecatel.net
2014/03/21 10:49:50
Witaj miło,
Z powodu zdarzeń życiowych, dawno u Ciebie nie byłam, ale wspaniałych ludzi nie zapominam. I co ja widzę!!! Tyle pyszności przyrządzonych przez Ciebie. Na pewno coś ugotuję w/g Twojego przepisu.
Pozdrawiam serdecznie.
-
2014/03/21 11:01:32
Też jestem zdania, że w zapiekanka bez sera się nie może obejść. Fajny dodatek, bo ja akurat uwielbiam ser, ale bez też jest smaczna. Nawet na pizzy staram się odchodzić od sera :D

Twoja zapiekanka wygląda bardzo smakowicie i pyszne składniki w sobie ma, dlatego musi być pyszna :))
-
Gość: Kasia, 78.129.148.*
2014/03/21 11:03:29
Chętnie wypróbuję ten przepis.
-
Gość: Patrycja, 95.154.230.*
2014/03/21 11:12:38
wygląda tak, że mi ślinka pociekła na sam widok:) poproszę 2x na wynos z dostawą do
domu:)
-
Gość: Iza, 67.159.5.*
2014/03/21 11:20:06
U mnie ostatnio jest zapiekankowo. Twoja zapiekanka bardzo mi odpowiada Wiosenko :)
-
Gość: Marcela, 67.159.36.*
2014/03/21 11:34:22
zapiekanka wygląda bardzo kusząco
-
Gość: ewelina, 50.7.78.*
2014/03/21 11:48:00

wygląda bardzo apetycznie!!!
-
Gość: Patrycja T, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/03/21 11:49:12
Prosta zapiekanka ? Już ją lubię :) hehe ale jaka zapiekanka nie jest prosta :D Bardzo lubię zapiekanki :) Tutaj jednak zabrałabym oliwki bo jakoś nie do smaku mi z nimi :)

P.S. Co do współpracy - jak nie ta to następna :D Z tego co zauważyłam i tak nam dobrze idzie :)
-
Gość: Bibbi, 66.90.121.*
2014/03/21 11:57:11

Takie obiady bardzo lubię - nie są czasochłonne, a za to pożywne i bardzo sycące.
-
2014/03/21 12:24:14
Rzeczywiście łatwe, ale nie wątpię, że pyszne! :)
-
Gość: Papi, 67.159.36.*
2014/03/21 13:30:54
no wlasnie mam zamiar dzisiaj zaserwować:)apetycznie wygląda:)
-
Gość: Nina, *.vdl.pl
2014/03/21 13:40:39

Szukałam jakieś fajnego przepisu na zapiekankę z ryżem i znalazłam tu
-
Gość: Oaśka, *.041-176-74686e1.cust.bredbandsbolaget.se
2014/03/21 13:56:31

Ta zapiekanka to kolejny dowód na to, że z ryżem wszystko smakuje dobrze.
-
Gość: Ania, 31.31.78.*
2014/03/21 14:01:36
Z ryżem wszystko jest dobre, szczególnie wszelkiego rodzaju zapiekanki.:)
-
Gość: Violetta, *.us.unmetered.com
2014/03/21 14:05:59
Fajny pomysł na wykorzystanie pasty sojowej :)
-
Gość: Zuza, *.static.edis.at
2014/03/21 14:22:42
Na pewno była smaczna ;D
-
Gość: Edyta, 46.28.107.*
2014/03/21 14:34:59


Pysznie wygląda i na pewno równie wspaniale smakuje! taka słoneczna...
-
2014/03/21 14:50:28
Zapiekanki ryżowe są pyszne! Uwielbiam ryż :)
-
Gość: Angela
2014/03/21 14:57:05
jak fanka wszelakich zapiekanek mówię... daj trochę! jeju, kusząco wygląda.
-
Gość: Dezzet, *.toners.bg
2014/03/21 15:14:58
Przepis bardzo ciekawy zapisuję do zrobienia :)
-
Gość: Iwona, *.com
2014/03/21 15:29:34
Jedyny ryż jaki jem to ten na słodko ;P
-
2014/03/21 16:10:53
Wygląda pysznie, jednak musiałabym zrezygnować z oliwek, bo ich nie znoszę. ;P
-
2014/03/21 16:48:53
Twoje przepisy jak zwykle pyszne i zdrowe ;) :*
-
2014/03/21 17:22:09
Nie wiem czemu, ale po tytule posta nastawiłam się na coś słodkiego, a okazuje się, że to na słono. Bardzo rzadko robię takie danie, więc chyba wypróbuję w najbliższym czasie. :)
-
2014/03/21 20:33:58
smaczny pomysł:)
-
Gość: antynomicznie.blogspot.com, *.serv-net.pl
2014/03/21 20:35:32
o ja Cię kręcę, dogodziłaś sobie tą zapiekanką, chętnie bym czegoś takiego spróbowała. ; )
-
2014/03/21 21:49:39
Ryżowe zapiekanki są przepyszne :> I też uważam, że nie potrzebują tony sera, są inne rzeczy, które można w nie wsadzić :D
-
2014/03/21 22:23:21
Właśnie sobie uzmysłowiłam, że nigdy nie jadłam zapiekanki z ryżem na wytrawnie! Małe niedopatrzenie, które muszę naprawić :D
Ta sojowa pasta mnie zaciekawiła :)
-
Gość: Ola, *.castiano.com
2014/03/22 09:59:09
Bardzo lubię takie zapiekanki :)
-
Gość: Ana, *.static.midphase.com
2014/03/22 10:11:54
Wygląda niesamowicie pysznie, pięknie i kolorowo. Można oczami jesć ;) !
-
Gość: Osia, *.com
2014/03/22 10:19:36
witam. podoba mi sie ten pomysl :)
-
Gość: Pam, *.leaseweb.com
2014/03/22 10:45:40

Bardzo podoba mi się to danie! :) Aromatyczne i kolorowe :)
-
Gość: Jula, *.us.unmetered.com
2014/03/22 10:50:56
jak ja lubię takie obiady.
-
Gość: , 37.139.19.*
2014/03/22 11:10:46
Właśnie miałam ochotę na zapiekankę :-)
-
Gość: Kasia, 192.249.63.*
2014/03/22 11:34:12

absolutnie moje klimaty. uwielbiam takie przepisy;)
-
Gość: Alex, 50.7.47.*
2014/03/22 11:36:00
zapiekankę bardzo chętnie bym zjadła :)
-
Gość: Pati, *.rev.poneytelecom.eu
2014/03/22 11:41:31
Taka zapiekanka to coś dla mnie, pycha :-)
-
Gość: Ally, *.speed-burst.com
2014/03/22 11:57:44
Uwielbiam ryż!:) Mniam! Miłej soboty !:)
-
Gość: Ada, *.kasserver.com
2014/03/22 12:33:01

Bardzo smakowita, sycąca zapiekanka :)
-
Gość: Marcela, *.colo.transip.net
2014/03/22 12:33:20

Pasuje mi taka zapiekanka!
-
Gość: Shiral, 146.185.177.*
2014/03/22 12:33:33
Jakie smaczne wspomnienie lata :)
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/03/22 13:17:49
Niestety jeszcze jej nie testowałam ;/ ale widzę, że dziś to zrobię :D Natchnęłaś mnie :) Więc jak możesz to poczekaj :)
-
Gość: Lidka, *.megabeheer.com
2014/03/22 14:32:27
Zapiekanki mają to coś w sobie ze je lubię... :P
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/03/22 15:44:34
Właśnie zakończyłam testy :) Polecam. Piekłam muffiny w papilotkach i bez (mała ilość masełka do wysmarowania) :) W obu wersjach wyszły bezproblemowo z foremki. Nie przykleiły się :) Foremka szybko stygnie. Sylikonowe uchwyty się nagrzewają więc nie polecam brać ich w gołe rączki :) Foremka szybko się myje :) Tak więc polecam :) Ja mam foremkę na 6 muffin :)
-
2014/03/22 16:23:41
Dziekuję :)
-
2014/03/22 17:41:19
Wygląda znakomicie, moje smaki! Mniam :)
-
2014/03/22 20:47:47
Jaki fajny, prosty przepis :) Lubię i ryż i zapiekanki, a do tej pory ograniczałam się do zapiekanek makaronowych. Teraz widzę, że to był błąd :)
-
Gość: Weronika, *.smtvsat.pl
2014/03/23 14:47:13
Wygląda pysznie! :) Wszystkie w/w składniki bardzo lubię ;)
-
2014/03/23 20:36:02
zgadzam się z tobą-nie ważne ile sera, ale jednak to dodatki dają jej smaku :)
-
2014/03/24 01:08:05
Ja już wieki nie jadłam ryżowej zapiekanki :)
-
2014/03/24 10:59:48
Jak ja dawno nie robiłam zapiekanki ryżowej :( Pyszności!
-
Gość: rinka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/03/24 11:03:29
Zrobiłam i smakowało równie pysznie jak wygląda. zamiast białego ryżu, dodałam brązowy - dłużej się gotuje, ale jest znacznie zdrowszy, no i dodałam więcej pasty węgierskiej Polsoi, bo ją uwielbiam. Całość (już na talerzu) warto posypać natką pietruszki.
-
2014/03/24 11:11:40
Bardzo cieszę się, że smakowało :) Ja niestety ani brązowego ryżu ani pietruszki nie miałam, ale wieżę że było smaczniejsze :)
-
2014/03/25 13:58:56
Wiesz, nie wiem co takiego ma w sobie proces zapiekania, że danie tak przygotowane będzie tak kusiło smakiem. Bardzo lubię zapiekanki. Chętnie przetestuję Twoją propozycję.
-
Gość: , *.15-2.cable.virginm.net
2014/03/25 18:39:56
Bardzo lubię takie zapiekanki!


AWARIA!
Z PRZYCZYN TECHNICZNYCH WCZEŚNIEJSZYCH ZDJĘĆ Z BLOGA NIESTETY NIE DA SIĘ ODZYSKAĆ! PRZEPRASZAM :(

Jeśli jesteś zainteresowany współpracą z blogiem lub masz jakieś pytania pisz: szyszula@poczta.onet.pl

nazwa alternatywna
Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top Blogi

Znajdź książkę tekst alternatywny