.

Blog > Komentarze do wpisu

Wegetariańskie kiełbaski z fasolką w pomidorach

Na ten przepis natknęłam się po raz pierwszy jakiś rok temu i przyznam, że zaciekawił mnie występującym w tytule epitetem "wegetariańskie kiełbaski"... No bo jak kiełbasa może być wegetariańska? Przecież kiełbasa musi być z mięsa... Kiedy zagłębiłam się w przepis już wiedziałam, że to jakiś roślinny odpowiednik i wiedziałam, że tej potrawy nie spróbuję (w moim mieście nie dostanę sojowych kiełbasek ani parówek). Dopiero dzięki współpracy z Polsoją otrzymałam taką możliwość i postanowiłam to wykorzystać. Wprowadziłam małe zmiany i tak oto powstała moja wersja "Włoskich kiełbasek z fasolą" - oczywiście nadal wszystko w wersji wege :)
Inspiracja
Składniki:

2 wegetariańskie kiełbaski (u mnie z papryką)
1 mała cebula
1 posiekany ząbek czosnku
100g fasoli czerwonej z puszki
100g pieczarek
1 duży pomidor
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
sól
pieprz ziołowy
pieprz czarny
oliwa
ew. 3-4 łyżki wody

 Cebulę i czosnek drobno siekamy a pomidora sparzamy, obieramy ze skórki i drobno siekamy.
  Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, wrzucamy czosnek i smażymy przez kilka sekund. Następnie dodajemy cebulę a kiedy się zeszkli oczyszczone i pokrojone w ćwiartki pieczarki. Kiedy grzybki zmniejszą swoją objętość dodajemy pomidory i dusimy przez ok. 5 minut aż się rozpadną (w razie potrzeby rozgniatamy widelcem). Na końcu dodajemy koncentrat pomidorowy oraz fasolkę i gotujemy przez jakieś 4 minuty. Jeśli sos okaże się za gęsty, dolewamy 3-4 łyżki wody i doprawiamy do smaku.
 W między czasie kiełbaski nacieramy oliwą, delikatnie nacinamy i grillujemy lub pieczemy przesmażamy na patelni aż się przypieką przez ok. 10 minut z każdej strony.
  Warzywa przekładamy na talerz a na wierchu układamy po dwie przekrojone na pół kiełbaski.
 Podajemy z ziemniakami, kaszą, ryżem, ulubionym pieczywem lub bez dodatków.

wtorek, 11 marca 2014, ervisha
Tagi: Sante warzywa
Komentarze
Gość: Ola, 50.7.47.*
2014/03/11 08:40:04

Przepyszne są te kiełbaski; przede wszystkim zdrowsze i lżejsze niż tradycyjne kiełbasy, a można je wykorzystywać tak samo, tzn. do gulaszu, lecza, zapiekanek, zup (żurku, grochówki i barszczu), a także smażone i grillowane. Osobiście często je piekę w piekarniku, dzięki temu nie muszę do smażenia dodawać tłuszczu.
-
Gość: Ewelinka, *.rev.poneytelecom.eu
2014/03/11 08:46:49
upichciłaś coś normalnie boskiego bardzo często podobnie jadamy w domu co prawda z kiełbasy zwykłej ale co tam :D zaraz mi ślinianki rozsadzi xd
-
Gość: Iwona, *.com
2014/03/11 08:51:37
Chyba bym nie zjadła takiej kiełbachy... kiełbacha to musi być z mięsa :P
-
Gość: Ania, 173.208.222.*
2014/03/11 09:14:17
ciekawe te kiełbaski :)
-
Gość: Ela, *.kasserver.com
2014/03/11 09:20:58
hmm.. kotletów sojowych nie przełknę.. ale może takie paróweczki?
Czas spróbować! :)
-
Gość: Katarzyna, *.colo.transip.net
2014/03/11 09:23:55
jakoś nie mogę przekonać się do tego typu produktów...
-
Gość: Klara, 146.185.177.*
2014/03/11 09:30:24
Wege czy nie wyglada konretnie. Uwielbiam mięso, lecz takim obiadem bym nie pogardziła

:)
-
Gość: Ela, *.speed-burst.com
2014/03/11 09:49:28
Na pewno spodoba sie mojemu męzowi :)
-
Gość: Pati, *.ourproxy.org
2014/03/11 10:05:43

Mam ochotę zrobić to sama :)
-
Gość: Shiral, *.megabeheer.com
2014/03/11 10:09:19
Ta propozycja to idealny przykład na pieczenie dwóch pieczeni na jednym ogniu :)
-
Gość: Angie, *.colo.transip.net
2014/03/11 10:22:39
Nie jem mięcha, ale w moim mieście ciężko o dostep do takich rarytasów... Obserwuję :)
-
Gość: Vila, *.rev.poneytelecom.eu
2014/03/11 10:33:27
Bardzo fajne, muszę wypróbować:)
-
Gość: Emilka, *.set
2014/03/11 10:49:58
Lubę takie :)
-
Gość: Pati, 146.185.171.*
2014/03/11 11:03:59

Konkretny obiad :)
-
Gość: , 192.73.238.*
2014/03/11 11:19:13

Wygląda smacznie :)
-
Gość: Saśka, *.blue.kundencontroller.de
2014/03/11 11:54:06
fajny pomysł :)) a podpieczone kiełbaski na pewno smakują dużo lepiej niż gotowane :))
-
Gość: , *.blue.kundencontroller.de
2014/03/11 11:54:55
Fajna alternatywa dla zwykłej kiełbasy.
-
Gość: Patrycja T, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/03/11 11:58:24
Danie wygląda bardzo ładnie ale nie wiem czy przekonałabym się do kiełbaski wegetariańskiej :) Z drugiej strony przecież trzeba spróbować wszystkiego :)
-
2014/03/11 12:15:11
Tak szczerze to o ile parówki z Polsoji są smaczne to te kiełbaski wg. mnie za bardzo ;/ Za jakiś czas wrzucę ich recenzję..
-
Gość: Maja, *.flatbooster.com
2014/03/11 12:23:09
ale pyszności:) lubię takie połączenia smaków:) mniam mniam:)
-
2014/03/11 12:32:37
Apetycznie to wygląda, ale kurczę, ile razy sięgam w sklepie po te kiełbaski to cena mnie od nich odpycha...
-
Gość: Mija, *.webpack.hosteurope.de
2014/03/11 12:35:03
Takie skrzyżowanie fasolki i pomysłu na kiełbasę, kreatywnie :)
-
Gość: Aldona, *.hdintern.eu
2014/03/11 12:36:38
Danie wygląda smacznie, nigdy nie jadłam takich kiełbasek
-
Gość: Magdalena T, 178.32.202.*
2014/03/11 12:45:10
Ja jestem mięsożerna ale na takie vege cudo to bym się skusiła :)
-
Gość: Dezzett, *.aboo.pl
2014/03/11 12:53:48
Wygląda mega apetycznie :-) bardzo fajny pomysł :-)
-
Gość: Amy, *.kimsufi.com
2014/03/11 13:39:39

bardzo apetycznie, mimo że nie przepadam za sojową kiełbasą ;)
-
Gość: Pola, *.kimsufi.com
2014/03/11 13:56:18
Bardzo fajny pomysł na wege danie z kiełbaskami polsoja
-
Gość: ash, 66.90.121.*
2014/03/11 14:10:22
Chyba jest tresciwe ;D
-
2014/03/11 15:30:11
Wygląda ciekawie! Uwielbiam fasolkę :)
-
2014/03/11 18:40:41
O jej ale to ma mało kalorii :D Niedługo będę miała okazję spróbować te paprykowe kiełbaski ;)
-
2014/03/11 21:22:09
czasami dzięki takim współpracom możemy poznać wiele nowych, ciekawych smaków :)
-
Gość: Madzik, 78.11.6.*
2014/03/12 08:17:52
Nie lubię zwykłej kiełbasy a co dopiero tej sojowej ;P
-
Gość: Gosia, 193.37.145.*
2014/03/12 08:19:51
mam te kiełbaski w domu, są fajną alternatywą, czasem nawet wege potrzebuje dobrego hot-doga :) chyba skorzystam z Twojego pomysłu
-
Gość: Olgita, *.vdl.pl
2014/03/12 08:20:33
Oja, genialny pomysł na kolację mi podsunęłaś, dzięki! :D
-
Gość: Evela, 107.170.20.*
2014/03/12 08:30:57
Chociaż nie jestem przekonana do kiełbasek sojowych Twoja propozycja wyglda smacznie :)
-
Gość: Maja, *.yolau.net
2014/03/12 08:42:47
Ciekawe...
-
Gość: Agata, *.041-176-74686e1.cust.bredbandsbolaget.se
2014/03/12 08:45:02
naprawde smaczny produkt dla wegetarian. W 100% roślinny. Wart swojej ceny. Mało kaloryczny i mało weglowodanowy. Idealny na diete odchudzajacą nie tylko dla wegan i wegetarian. Tylko troche drogi. Ale wart swej ceny.
-
Gość: Anita, 46.28.107.*
2014/03/12 08:56:11
A ja chciałabym się dowiedzieć jak takie kiełbaski zrobić w domowy sposób ;)
-
Gość: Gin, *.static.edis.at
2014/03/12 09:04:27
Dzięki za inspirację! Dziś wypróbuję, bo kupiłam z rozpędu kiełbasę Polsoi, ale zupełnie nie miałam koncepcji co z nią począć :P
-
Gość: Beti, *.us.unmetered.com
2014/03/12 09:13:31
. W zeszły weekend jadłam fantastyczne kiełbaski smażone w cieście w wegetariańskiej/wegańskiej restauracji "Amar" w Szczecinie.
-
Gość: Czapa, *.xserver.ua
2014/03/12 09:21:55
Kiełbaski bardzo dobrze smakują na ciepło z ketchupem, ale warto pokusić się o inne danie z wykorzystaniem tego produktu.
Z kiełbasek curry przygotowałam potrawkę sojowo-warzywną.
Składniki:
czerwona papryka
zielona papryka
cebula
olej
opakowanie kiełbasek o smaku curry
sól, pieprz, słodka papryka w proszku

Papryki i cebulę pokroić, wrzucić na gorący olej, smażyć przez kilka minut. Dodać przyprawy i pokrojone kiełbaski, smażyć jeszcze przez 3 minuty. Podawać z pieczywem.
-
Gość: Kathy, *.ecatel.net
2014/03/12 09:32:39
upichciłaś coś normalnie boskiego bardzo często podobnie jadamy w domu co prawda z kiełbasy zwykłej ale co tam :D zaraz mi ślinianki rozsadzi xd
-
2014/03/12 09:41:58
Bardzo lubię te wegetariańskie kiełbaski, chociaż korci mnie aby spróbować samej spróbować coś podobnego zrobić :) Tylko się zastanawiam, jak uzyskać fajną konsystencję.
-
2014/03/12 10:18:46
Wygląda to danie bardzo fajnie, ale kiełbasa u mnie musi być kiełbasą ;)
-
Gość: , *.rzeszow.mm.pl
2014/03/12 11:05:33
Pysznie wygląda to danie :))
-
Gość: antynomicznie.blogspot.com, *.serv-net.pl
2014/03/12 15:58:06
zawsze zastanawiałam się dlaczego tworzy się "wegetariańskie kiełbaski", "kotlety sojowe" czyli takie jakby prototypy mięsa, skoro ma to być przeznaczone do spożycia dla osób, które tego mięsa nie jedzą. hm. ; D
-
2014/03/12 17:05:00
Wiesz produkty tego typu powstają dla osób, które przeszły na wegetarianizm ale tęsknią za smakiem mięsa. Przecież nie wszyscy zostają wege ze względów etycznych, ale i zdrowotnych :)
-
2014/03/14 09:49:47
aż mnie zaciekawiłaś tymi kiełbaskami :D


AWARIA!
Z PRZYCZYN TECHNICZNYCH WCZEŚNIEJSZYCH ZDJĘĆ Z BLOGA NIESTETY NIE DA SIĘ ODZYSKAĆ! PRZEPRASZAM :(

Jeśli jesteś zainteresowany współpracą z blogiem lub masz jakieś pytania pisz: szyszula@poczta.onet.pl

nazwa alternatywna
Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top Blogi

Znajdź książkę tekst alternatywny