Blog > Komentarze do wpisu

Warzywa z tofu w cieście francuskim

 Ostatnio nabrałam ogromną ochotę na ciasto francuskie, ale chyba nic dziwnego gdyż ostatnio jadłam je jakieś dwa miesiące temu a ogólnie to za nim przepadam. Dlatego też postanowiłam wykorzystać moje szafkowe oraz lodówkowe zapasy i w taki oto sposób powstało te danie. Zdradzę Wam, że moja mama widząc ukryte w "francuskiej kopercie" kawałki marynowanego tofu pomyślała, że to kurczak i nawet jedząc obiad nie wiedziała co to tak na prawdę jest. Skończywszy uśmiechnęła się i ładnie podziękowała za przygotowaną przeze mnie porcję, stwierdziwszy, że było bardzo smaczne. Możecie domyślić się jak wielkie było jej zdziwienie kiedy dowiedziała się, że to co uważała za kurczaka z mięsem nie miało nic wspólnego (no chyba, że marynatę) i jest to tofu :) Powiedziała mi też, że gdyby wcześniej wiedziała, że do dania użyłam tofu to najprawdopodobniej nawet nie spróbowałaby go, gdyż słysząc nazwę czuje lekki wstręt a tak przynajmniej zjadła ze smakiem :)

Składniki (2-3 porcje)
1 opakowanie ciasta francuskiego (polecam light z Lidla)
kostka tofu marynowanego Polsoja
*ulubione warzywa (ja użyłam mieszanki marchewka-groszek-kukurydza, ponieważ zalegała
ew. drobno posiekana i przesmażona cebulka
łyżka koncentratu pomidorowego
pieprz cayenne i ziołowy

*możecie tak jak ja użyć mieszanki warzyw ze słoiczka, wymieszać warzywa puszkowe, albo użyć warzyw na patelnię (wcześniej należy je ugotować)

Tofu owijamy w ręcznik papierowy, nieco odsączamy z wody, kroimy w kostkę a następnie obsmażamy na natłuszczonej patelni (przetarłam ją naoliwionym ręcznikiem) z każdej strony na złoty kolor.
Przekładamy do rondelka lub metalowej miski, dodajemy wcześniej przygotowane warzywa, koncentrat pomidorowy oraz odrobinę wody (będzie lepiej wymieszać koncentrat z warzywami i tofu) i dokładnie mieszamy. Na końcu doprawiamy do smaku.
Ciasto francuskie dzielimy na części, następnie na każdy wykładamy farsz i składamy na pół dokładnie dociskając boki. Koperty nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 30-40 minut do zrumienienia ciasta.

Uwagi
Aby odsączyć tofu należy owinąć je ręcznikiem papierowym i docisnąć czymś ciężkim (np. kilkoma talerzami lub garnkiem). Po 10-15 minutach z tofu powinna zostać wyciśnięta spora ilość wody, zapobiegnie to rozpadaniu się tofu.

Napisałam aby warzywa przełożyć do rondelka, ponieważ potem jeśli na gorącą patelnię wlejecie zimną wodę uszkodzicie jej powłokę. Aby przedłużyć "życie" patelni lepiej zrobić to w innym naczyniu


wtorek, 29 lipca 2014, ervisha
Komentarze
Gość: Dezzet, 5.199.136.*
2014/07/29 09:04:29
Jak kupię kiedyś tofu, to mogę śmiało inspirować się Twoim przepisem. Ciekawie to
wygląda, interesująco brzmi, smakuje...?
-
Gość: Shirall, *.fuchsia.fastwebserver.de
2014/07/29 09:10:10
też muszę w końcu spróbować tofu... :) a danie prezentuje się naprawdę pysznie,
tak apetycznie przyrumienione :)
-
Gość: Akasta, 5.199.136.*
2014/07/29 09:15:16
Z tofu jeszcze nie miałam kontaktu, może to danie jest dobre na "pierwsze
spotkanie"? :D
-
Gość: Mysza, 5.199.136.*
2014/07/29 09:21:51
Uwielbiam tofu! Szczególnie, gdy dobrze wsiąknie sos sojowy i się je usmaży,
cudo!:)
-
Gość: Fejs, *.leaseweb.com
2014/07/29 09:26:42
Uwielbiam smażone tofu! Najbardziej smakuje mi z czosnkiem, tymiankiem i
suszonymi pomidorami <3 mniam mniam!! :D do tego mistrzowsko smakuje czerwony
ryż.
-
Gość: Iwona, *.com
2014/07/29 09:31:00
Wygląda całkiem ciekawie :) Może nawet przekona mojego współlokatora, że danie
NAPRAWDĘ może obyć się bez mięsa... Pozdrawiam!
-
2014/07/29 09:36:43

Na pierwszy rzut oka wygląda smacznie a po zapoznaniu się ze składnikami
stwierdzam że warto wypróbować przepis
-
2014/07/29 09:37:56
Pyszności widzę tutaj na talerzu ;D ah musze znowu wybrać się do sklepu po zapas tofu - chyba się od niego uzależniłam :p
-
2014/07/29 09:38:08
też wielbię francuskie <3
rzadko faktycznie go jadam, ale jak już to w kg.. :D
-
Gość: Majka, *.ip-192-99-42.net
2014/07/29 09:42:17
Taki prosty przepis, a jaki fajny, coś dla kuchennego lenia jak ja ;P
-
2014/07/29 10:10:32
niedługo też zacznę kombinować z tofu! zawsze mam ochotę zamówic takie w panierce ale się nie udawało:) może sama spróbuje? a jak nie to wykorzystam Twój przepis!
-
Gość: Paulina, *.ip-91-121-21.eu
2014/07/29 10:18:58
świetne danie! z wielką chęcią bym tak zjadła, tym bardziej, że już od paru tygodni nie jadam mięsa, po prostu :)
-
Gość: Lara, *.flashgames.tn
2014/07/29 10:26:28
Bardzo mi się podobają Twoje paczuszki ;p
-
2014/07/29 10:27:56
A mi właśnie średnio francuskie ciasto podchodzi ;p Ale w naleśniku czy tortilli chętnie bym zjadła taką mieszankę, bo wygląda cudnie *.*
-
2014/07/29 10:33:39
Każdy lubi co innego :) Mi ciasto francuskie smakuje, ale te lekko odtłuszczone... tego tłustego nawet nie mogę jeść bo potem boli mnie wątroba :/ A nalesniki to już swoją drogą... też uwielbiam, tak samo jak calzone :)
-
Gość: Kasztanka, *.com
2014/07/29 10:40:47

Bardzo fajny, nowatorski przepis. Moim częstym daniem jest zawijanie różnego
farszu w naleśniki i zapiekanie w sosie bolońskim. :)
-
Gość: Magda, 31.170.165.*
2014/07/29 10:52:27
Moje oczy już pożarły. Jak pięknie wygląda ta potrawa na Twoim talerzu!
Zachwycająca.
-
Gość: Natka, *.ip-92-222-3.eu
2014/07/29 11:22:55
Danie wygląda, super, jest niezwykle apetyczne! Na bank skorzystam z przepisu
:-)
-
Gość: , *.t-n-media.de
2014/07/29 11:27:51
Twoja propozycja jest genialna, zapisuje przepis do szybkiego wyprobowania! :-)
-
2014/07/29 11:31:42
świetny pomysł.... na pewno wypróbuję...;)
-
2014/07/29 11:40:25
Ciasto francuskie ma w sobie coś, co sprawia, że dania z nim są zawsze pyszne :)
-
2014/07/29 11:48:15
Wygląda świetnie, składniki mam... więc może się skuszę?
-
Gość: Kaśka, 31.31.78.*
2014/07/29 11:57:35


swietnie sie prezentuje; bardzo lubie tego typu dania :)
-
2014/07/29 12:05:56
Już kroję tofu :-) Dzięki za przepis :-)
-
2014/07/29 12:17:17
Uwielbiam tofu! Wczoraj jadłam podobne ;)
-
Gość: Pati, *.041-176-74686e1.cust.bredbandsbolaget.se
2014/07/29 12:27:05
jak to świetnie wygląda! szybko, smacznie - to lubię;)
-
Gość: Ola, *.articnetworks.com
2014/07/29 12:31:34
Bardzo lubię smażone tofu - jest pyszne.
-
2014/07/29 12:37:02
cudowne zdjęcia! mam ochotę wyciągnąć dłoń po kawałek :)
-
Gość: Basia, *.xserver.ua
2014/07/29 12:49:35

Tofu w takim otoczeniu MUSI być niesamowite :)
-
Gość: Iwoka, *.members.linode.com
2014/07/29 12:54:22
Twoje danie wygląda bardzo apetycznie !
-
Gość: Lena, *.proxysan.com
2014/07/29 13:02:49


prościutkie, ale za to pyszne. koniecznie muszę zrobić.
-
Gość: Viki, *.imgvu.com
2014/07/29 13:07:14
..juz wiem co znaczy dotknąć kulinarnego nieba... :)
-
2014/07/29 13:09:42
Ciekawi mnie smak wędzonego tofu:-).
-
2014/07/29 13:14:15
Mniam, pyszności :D
-
Gość: Majanka, *.rev.poneytelecom.eu
2014/07/29 13:24:08
mm pyszne danko zrobilas
-
Gość: Madzik, *.ip.netia.com.pl
2014/07/29 14:13:25
Bardzo smaczna odsłona tofu :)
-
2014/07/29 16:03:07
Wszyscy się tak tym ciastem francuskim zachwycają, a ja go nie lubię :P
-
2014/07/29 18:05:42
Nie musisz :) Każdy lubi co innego :)
-
Gość: Justinka, 173.242.116.*
2014/07/29 18:14:30
Potrawa cudowna :)
-
Gość: : , 162.220.167.*
2014/07/29 18:20:47

super, skorzystam z przepisu :)
-
Gość: Justyna, *.webair.com
2014/07/29 18:39:25
Szybkie i proste - do wypróbowania :)
-
Gość: Kaska, 199.195.252.*
2014/07/29 18:56:07
Świetne danie, muszę kiedyś zrobić :)
-
Gość: , *.ourproxy.org
2014/07/29 19:18:40

Wygląda bosko!
-
2014/07/29 19:25:07
Wspaniały pomysł:)
-
Gość: Carrie, *.root.bg
2014/07/29 19:38:18
Ja się czaję na nie od dawna, uwielbiam tofu. :)
-
2014/07/30 01:18:59
Wygląda apetycznie :)
-
Gość: Jusia, *.calcit.fastwebserver.de
2014/07/30 09:10:52
Narobiłaś mi ochoty na to danie :)
-
Gość: Angie, *.calcit.fastwebserver.de
2014/07/30 09:26:12
to jest niezły sposób na tofu:)
-
Gość: , *.flatbooster.com
2014/07/30 09:32:42
Wygląda imponująco!
-
Gość: Agnieszka, *.blue.kundencontroller.de
2014/07/30 09:38:15
Uwielbiam tofu :)
-
Gość: Areil, *.blue.kundencontroller.de
2014/07/30 09:42:24
chętnie bym spróbowała :)
-
Gość: Kasia, *.blue.kundencontroller.de
2014/07/30 10:16:38
Pomysłowe a do tego i smaczne :)
-
2014/07/30 22:52:01
Uwielbiam ciasto francuskie za jego uniwersalność - cokolwiek włoży się do środka, smakuje przepysznie.
-
2014/07/31 00:51:39
Smacznie wygląda i znowu zaskoczyłaś mnie pomysłem na danie :)
-
2014/07/31 01:24:59
wygląda bardzo apetycznie
-
Gość: felix, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/07/31 08:07:17
@ervisha: spróbuj z ciastem filo albo z naleśnikami, albo z półkruchym ciastem zrobionym na bazie białego sera. Tak czy siak, potrawę warto wyprópbować.
-
2014/07/31 09:10:23
Ciasta filo jeszcze nie jadłam i nie kupię go w moim mieście :( Ciasto półkurche na bazie twarogu jadłam w szarlotce i bardzo mi smakowało, na wytrawnie jeszcze go nie jadłam... Dziękuję za propozycje :)
-
Gość: Madzik, *.static.ip.netia.com.pl
2014/07/31 16:01:33
Bardzo smaczna propozycja - na pewno wykorzystam :)
-
2014/07/31 22:09:46
Przepis smacznie brzmi, ciasto wyglada też apetycznie :)
-
2014/08/04 19:05:44
Bardzo ciekawy przepis do wypróbowania :)


AWARIA!
Z PRZYCZYN TECHNICZNYCH WCZEŚNIEJSZYCH ZDJĘĆ Z BLOGA NIESTETY NIE DA SIĘ ODZYSKAĆ! PRZEPRASZAM :(

Jeśli jesteś zainteresowany współpracą z blogiem lub masz jakieś pytania pisz: szyszula@poczta.onet.pl

nazwa alternatywna
nazwa alternatywna
Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top Blogi

Znajdź książkę
tekst alternatywny
tekst alternatywny

tekst alternatywny