.

Blog > Komentarze do wpisu

Chleb fitness

Znacie chleb o kuszącej nazwie fintess, który sprzedawany jest w prawie wszystkich marketach z piecem? Ja słyszałam i wiele razy widziałam ten chlebek jednak nigdy nie miałam ochoty jego kupić. Dlaczego? Po prostu nie przepadam za pieczywem z gotowych mieszanek a tym bardziej z mrożonego ciasta, no i wolę chleb upiec sama. Poszperałam trochę w internecie, znalazłam ogólny skład chleba fintess i od razu zabrałam się za pieczenie. Minimalnie zmieniłam skład i proporcje do własnych potrzeb (nie dodałam ziaren soji bo ich nie miałam i pominęłam cukier), ale przyznam, że chleb wyszedł smaczny. Prażone ziarenka od Ziarenkowa nadały mu nie tylko wspaniałego aromatu ale i chrupkości :) Jeśli nie macie możliwości kupić gotowych mieszanek sami możecie je skomponować, gdyż poszczególne składniki są na prawdę łatwo dostępne :)
 Muszę Was jeszcze uprzedzić, że nie jest to chleb z typu puszystych i bułkowatych ale ciężkich i lekko gliniastych. Po upieczeniu okazał się wilgotny z wyraźnie wyczuwalnymi płatkami owsianymi, więc jeśli nie przepadacie za czymś takim to odradzam dodatku tych płatków.
 
Składniki:
300 mąki pszennej typ 650+do podsypania
200g mąki żytniej typ 720
2 garście płatków owsianych (ok. 40g)
100 g mieszanki Słoneczne Pola(słonecznik, sezam i siemie lniane)+do posypania
10g świeżych drożdży
1-2 łyżeczki soli
1 i 1/3-1,5 szklanki wody

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy płatki owsiane, sól, nasionka oraz pokruszone drożdże i mieszamy. Cały czas mieszając stopniowo wlewamy wodę. Kiedy ciasto będzie gęste zaczynamy wyrabiać je dłońmi do momentu aż stanie sie elastyczne w razie potrzeby podsypując mąką (ciasto po wyrobieniu będzie lekko lepiące z wyraźnie wyczuwalnymi pod palcami płatkami owsianymi i ziarenkami). Podsypujemy je mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Kiedy chlebek podwoi swoją objętość przekładamy go do natłuszczonej keksówki (ja smaruje masłem), wierzch zwilżamy wodą i posypujemy ziarenkami wymieszanymi z płatkami owsianymi, wklepując je łyżką w ciasto. Keksówkę wstawiamy zimnego do piekarnika nastawionego na 180°C (bez termoobiegu). Pieczemy ok. 40-50 minut do uzyskania brązowej, chrupiącej skórki, jednak trzeba to sprawdzać bo każdy piekarnik jest inny. Studzimy na kratce.


czwartek, 07 sierpnia 2014, ervisha
Komentarze
Gość: Yoka, 5.199.136.*
2014/08/07 08:54:32
Nigdy nie robiłam sama chleba, ale wyobrażam sobie ten smak miękkiego środka i chrupiacej, ciepłej skórki... Mm.
-
Gość: Shirall, 5.199.136.*
2014/08/07 08:58:46
zdrowy to na pewno i świetnie Ci wyszedł , pyszny przepis ;) wyjdą świetne
kanapeczki ;d
-
Gość: Dezzet, *.fuchsia.fastwebserver.de
2014/08/07 09:01:44
Mam tylko jedno pytanie: mogę prosić o taki chlebek z dostawą do domu? :D
Wygląda obłędnie i dosłownie czuję jego zapach :)
-
2014/08/07 09:05:41
świetny! biorę się za pieczenie :)
-
Gość: Mascarpone, 5.199.136.*
2014/08/07 09:06:48

Mmmmm nie ma to jak swój pachnący chleb... z chrupiącą skórką... :) A jeszcze
jak bogaty w ziarna jest to ja wymiękam ^^
-
Gość: Kasztanka, *.blue.kundencontroller.de
2014/08/07 10:22:00
Jakoś zawsze bałam się domowego pieczywa("a jak nie wyrośnie?") ale Twój chleb
wygląda IDEALNIE :D To zdjęcie z nożem w środku... muszę się kiedyś przełamać :)
-
Gość: , *.toya.net.pl
2014/08/07 10:26:44
Cudny. Sto razy lepszy niż w sklepie, na pewno!
-
Gość: Ola, *.flatbooster.com
2014/08/07 10:28:46
Uwielbiam takie chleby z ziarnami
-
Gość: Kaśka, *.calcit.fastwebserver.de
2014/08/07 10:32:09
Pysznie! Najbardziej lubię własnie chleb z dużą ilością słonecznika ;)
Pozdrawiam,
-
Gość: Maja, *.blue.kundencontroller.de
2014/08/07 10:39:10
A ja zastanawiałam się, jaki chlebek jutro upiec. No i proszę mam podpowiedź.
-
Gość: N_eptun, *.blue.kundencontroller.de
2014/08/07 10:45:13

Poproszę dwie kromalki na śniadanko :)
-
Gość: Patrycja, *.webpack.hosteurope.de
2014/08/07 10:54:51
Ojj będzie energia :D Ja też szaleję z mamą na punkcie tych ziarenek :)
-
2014/08/07 11:04:04
Cudowny chlebek, taki domowy lubię najbardziej:)
-
2014/08/07 11:14:03

ale cudny chlebek! a ten miazsz wyglada super pysznie:)
-
Gość: Ania, *.ip-5-39-80.eu
2014/08/07 11:23:36
Chlebek wygląda na pyszny i jutro chętnie się za niego zabiorę.
-
Gość: Oliwia, *.kimsufi.com
2014/08/07 11:29:27
Jejuuuu pyszności. Ile bym oddała za taki kawałek na śniadanie !
-
2014/08/07 11:39:17
Jesteś mistrzynią pieczywa. Otwórz piekarnie koniecznie! ;D
-
Gość: , *.1blu.de
2014/08/07 11:46:35
To chyba najszybszy chlebek jaki spotkałam,bardzo mi się podoba :)
-
2014/08/07 11:51:07

Domowy chleb z masłem...rozpusta dla podniebienia:)
-
Gość: malinowyporanek, *.dynamic.chello.pl
2014/08/07 11:52:23
Po opisie myślę, że to jest właśnie idealny chleb dla mnie. Uwielbiam zbite, gliniaste pieczywo :)
-
2014/08/07 12:01:49
Prześlicznie wyglądają te ziarenka! :)
-
Gość: Masacaropne, *.cyan.fastwebserver.de
2014/08/07 12:18:57


o kurcze rodzina ma z Tobą dobrze wiesz?!
-
2014/08/07 12:37:26
Uwelbiam domowe chlebki, pysznie wygląda:)
-
Gość: Ala, *.anonymouse.org
2014/08/07 12:41:15

Od dawna wiadomo, że domowe pieczywo nie ma sobie równych :)
-
2014/08/07 13:04:31
O chleb fitness już brzmi zachęcająco,a wygląda równie dobrze :D Muszę w końcu upiec jakiś piękny bochenek :>
-
Gość: , 78.129.148.*
2014/08/07 13:08:09
Zazdroszczę śniadania z takim chlebkiem!
-
2014/08/07 13:08:39
o chleb pieczesz wzorcowo.... :)
-
2014/08/07 13:10:25
Uwielbiam jak w chlebku jest dużo ziarenek! :)
-
2014/08/07 13:17:38
no cóż, trzeba sie zebrać w sobie i wziąć za pieczenie takich cudnych chlebów :)
-
2014/08/07 13:21:45
Uwielbiam chleby z ziarnami, Twój wygląda wspaniale.
-
2014/08/07 13:25:13
Taki z ziarnami jest boski! Ja piekłam wczoraj ;)
-
Gość: Kasia, *.yolau.net
2014/08/07 13:27:39
Jutro zabieram się za pieczenie bo wyglada wspaniale :)
-
2014/08/07 15:11:15
jak kiedyś przeczytałam skład takiego fitnessowego chleba z marketu to się przeraziłam, fajnie, że sama pieczesz chleb :) ja jestem leniwa w tym temacie :D
-
Gość: Madzik, *.static.ip.netia.com.pl
2014/08/07 16:33:50
Co chlebek to lepiej ;P
-
2014/08/07 16:38:16
wygląda pysznie trzeba wypróbować
-
2014/08/07 17:55:08
Nic tylko brać się za pieczenie :) ja takie chleby właśnie lubię najbardziej! :3
-
Gość: Adela, 31.170.164.*
2014/08/07 17:58:05
aj, aj.. domowe piewczywo-kocham je :)
-
Gość: Tofu, *.com
2014/08/07 18:29:22


Fajna sprawa taki domowy chleb :)
-
Gość: , 193.37.145.*
2014/08/07 18:32:33
Pysznie wygląda ten chlebek!
-
2014/08/07 19:35:30
Idealne pieczywko dla mnie! Uwielbiam takie zbite i przepełnione ziarenkami :)
-
2014/08/07 20:43:46
Fantastycznie wygląda, pewnie jest pycha :)
-
2014/08/08 00:53:23
Uwielbiam takie pieczywo :)
-
Gość: Marta, *.rwinternet.com
2014/08/08 09:41:59

Chlebuś wygląda przepysznie:)
-
Gość: Gucia, *.041-176-74686e1.cust.bredbandsbolaget.se
2014/08/08 09:50:41
Chcę ten chlebek :)
-
Gość: Julia, *.ip-192-99-42.net
2014/08/08 09:54:13
ja tu widze piekny bochen chleba :)
-
Gość: Akot, *.onlinehome-server.info
2014/08/08 10:15:43

Alez chlebek! Wygląda wspaniale!
-
2014/08/08 10:33:04
Smaczny bochenek :)
-
2014/08/08 10:42:20
Szkoda, ze ja nie umiem takich piec :(
-
2014/08/08 10:53:02
Uwielbiam domowe pieczywo :)
-
Gość: Icy, 83.246.3.*
2014/08/08 11:02:34
Jesteś mistrzynią w pieczeniu chlebka :)
-
Gość: , *.toners.bg
2014/08/08 11:10:13
Super chlebek :) Zdolniacha z Ciebie :)
-
2014/08/08 11:11:44
Chlebek rewelacyjny!
-
2014/08/08 11:17:08
Też taki chcę :)
-
2014/08/08 11:25:25
Cudeńko :)
-
Gość: , *.rzeszow.mm.pl
2014/08/08 16:15:02
Takie chleby bardzo lubię :)
-
2014/08/08 20:32:18
odchudzam się, to sobie upiekę ;)
-
2014/08/08 22:18:49
No proszę, świetny chlebek, chyba sama go zrobię ;)
-
2014/08/08 22:23:41
Bardzo lubię takie bogate chleby :)
-
2014/08/10 15:48:34
Bardzo lubię domowe pieczywo :-) pyszna propozycja i zdrowa :-)
-
2014/08/15 17:46:20
Dziękuję :)
-
2014/08/17 03:12:45
Bardzo ładny chlebek, ja również wolę domowy pieczony chleb, taki jest najlepszy! :)
-
Gość: tofu-animal, *.multimo.pl
2014/08/23 19:36:43
Przekozacko wyglada, zapisuje do "przepisow na pozniej" :D dlugo taki chlebek moze postac ?
-
2014/08/24 07:27:45
Wiesz tak szczerze to nie wiem bo by w domu zjadamy go w ciągu 2 dni :) Zalezy też to od tego jak go przechowujemy... Zawsze możesz chleb pokroić na kromki i zamrozić. Tylko co do chlebka to ostrzegam, że nie jest to chleb z typu puszystych i bułkowatych ale ciężkich i lekko gliniastych. Po upieczeniu okazał się wilgotny z wyraźnie wyczuwalnymi płatkami owsianymi, więc jeśli nie przepadacie za czymś takim to odradzam dodanie tych płatków :)
-
2014/09/17 19:52:02
Bardzo ładny chlebek. Uważam jednak, że może być zbyt ciężki. Sam dodaję mniej mąki żytniej i zero razowej. Piekę na zakwasie
-
2014/09/18 16:37:38
Fakt chleb wyszedł lekko "gliniasty" i cieżki ale to przez bardzo dużą ilość ziaren. Już wiele razy piekłam taki chleb ale z ich mniejszą ilością i był lżejszy :)


Jeśli jesteś zainteresowany współpracą z blogiem lub masz jakieś pytania pisz: szyszula@poczta.onet.pl

nazwa alternatywna
Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top Blogi

Tu kupisz ksiażki tekst alternatywny