Blog > Komentarze do wpisu

Warzywna potrawka z tofu

Tofu gościło u mnie na blogu zarówno w wersji słodkiej jak i wytrawnej i pomimo iż oba warianty okazały się smaczne, to chyba jednak wolę go w tej drugiej. Dlatego też dzisiaj chciałabym zaproponować Wam kolejną wytrawną i obiadową propozycję z wykorzystaniem tego "serka". Potrawa jest szybka, prosta w przygotowaniu i mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu. Przy okazji chciałabym podzielić się z wami patentem na przygotowanie chrupiącego tofu bez lub z minimalną ilością tłuszczu, nie uszkadzając przy tym patelni (niestety smażąc na suchej patelni ceramicznej czy też teflonowej uszkadzamy ich nieprzywieralną powłokę, dlatego polecam patelnię chociaż przetrzeć tłuszczem). Jaki jest sekret? Wystarczy tofu natrzeć lub nie olejem (polecam olej z suszonych pomidorów) a następnie podpiec w opiekaczu do kanapek (takim do sandwichy) :) Prawda, że proste? Wadą jest to, że trochę to trwa (u mnie ok. 10 minut z jednej strony, z drugiej ciut krócej) i po jakimś czasie trzeba tofu obrócić na drugą stronę (chociaż to zależy od grubości plastrów w jakie je pokroicie), jednak z opiekacza wychodzi na prawdę bardzo chrupiące, więc polecam ten sposób :)

Składniki (2 porcje)
opakowanie (ok.450g) warzyw na patelnię
100g pieczarek
1/2 kostki wędzonego tofu Polsoja
200 ml. przecieru pomidorowego z kartonika
sól
pieprz czarny lub cayenne
pieprz ziołowy
natka pietruszki

Pieczarki myjemy, oczyszczamy z błonek spod kapeluszy, kroimy w ćwiartki i odparowujemy na suchej patelni z nadmiaru wody.
Warzywa gotujemy 2-3 minuty krócej niż jest to napisane na opakowaniu, następnie przekładamy na suchą patelnię lub do rondelka. Dorzucamy pieczarki, całość zalewamy przecierem pomidorowym i podgrzewamy przez ok. 2-3 minuty.
Tofu owijamy w ręcznik papierowy, odsączamy z nadmiaru wody, kroimy w kostkę i podpiekamy w opiekaczu (po jakimś czasie tofu należy przewrócić na drugą stronę/możecie też tofu pokroić w plastry, opiec je w opiekaczu a dopiero potem pokroić w kostkę, jednak wówczas nie będzie wypieczone w miejscach krojenia nożem) lub natłuszczonej ew. suchej patelni (można na suchej, ale wówczas uszkadzacie ceramiczną lub teflonową patelnię). Dodajemy je do warzyw, doprawiamy do smaku i mieszamy. Podajemy z ryżem, kaszą lub ziemniakami i sałatkami.


poniedziałek, 11 sierpnia 2014, ervisha
Tagi: warzywa tofu
Komentarze
Gość: Akasta, 5.199.136.*
2014/08/11 09:08:46
niedługo też zacznę kombinować z tofu! zawsze mam ochotę zamówic takie w
panierce ale się nie udawało:) może sama spróbuje? a jak nie to wykorzystam
Twój przepis!
-
Gość: Dezzet, 5.199.136.*
2014/08/11 09:13:00
świetne danie! z wielką chęcią bym tak zjadła, tym bardziej, że już od paru
tygodni nie jadam mięsa, po prostu. a masło orzechowe wraz z brokułami
uwielbiam! :)
-
Gość: Yoka, *.fuchsia.fastwebserver.de
2014/08/11 09:22:29

Moje oczy już pożarły. Jak pięknie wygląda ta potrawa na Twoim talerzu!
Zachwycająca.
-
Gość: Shirall, *.leaseweb.com
2014/08/11 09:28:24
myślę, że chętnie kiedyś spróbuję jak będzie okazja :) smacznie się
zapowiada taki obiad.
-
Gość: Iwona, *.com
2014/08/11 09:49:58
Uwielbiam smażone tofu! Najbardziej smakuje mi z czosnkiem, tymiankiem
i suszonymi pomidorami <3 mniam mniam!! :D do tego mistrzowsko smakuje czerwony
ryż.
-
Gość: Spohlica, 5.199.136.*
2014/08/11 09:56:15
Wygląda całkiem ciekawie :) Może nawet przekona mojego współlokatora, że danie
NAPRAWDĘ może obyć się bez mięsa... Pozdrawiam!
-
Gość: Mascaroone, *.blue.kundencontroller.de
2014/08/11 10:06:03
Na pierwszy rzut oka wygląda smacznie a po zapoznaniu się ze składnikami
stwierdzam że warto wypróbować przepis
-
2014/08/11 10:09:12
Ja tofu do tego stopnia uwielbiam, że same moczone w sosie sojowym smakuje
pysznie, już nie mówiąc o przyprawach i panierkach. :)
-
Gość: , *.webpack.hosteurope.de
2014/08/11 10:12:50
prościutkie, ale za to pyszne. koniecznie muszę zrobić.
-
2014/08/11 10:19:08
Tofu jeszcze nie jadłam :)
-
Gość: Jessie, *.calcit.fastwebserver.de
2014/08/11 10:23:24
Kawałek tofu w lodówce jest bo kupiłam, żeby wypróbować :) Też nigdy nie
jadłam! NO i już wiem jak spróbuję :)
-
2014/08/11 10:26:38
Wygląda świetnie, składniki mam... więc może się skuszę?
-
2014/08/11 10:29:12
Super pomysł, tak często nie mamy pomysłu na wykorzystanie tofu a tu jest pycha
-
2014/08/11 10:34:06
Bardzo lubię smażone tofu - jest pyszne.
-
2014/08/11 10:39:43
Taki prosty przepis, a jaki fajny, coś dla kuchennego lenia jak ja
-
2014/08/11 10:45:22
Uwielbiam tofu! Wczoraj jadłam podobne ;)
-
2014/08/11 10:49:37
Już kroje tofu... Dzięki za przpeis :)
-
2014/08/11 10:56:50

..juz wiem co znaczy dotknąć kulinarnego nieba...
-
Gość: Karrotka, *.1blu.de
2014/08/11 11:04:10

Jaki prosty obiadek, a wyglada tak smakowicie:-)
-
Gość: Paula, *.kimsufi.com
2014/08/11 11:09:34
To pewnie śmiesznie zabrzmi, ale nigdy nie jadłam tofu!
-
2014/08/11 11:20:45
Uwielbiam tofu! Szczególnie, gdy dobrze wsiąknie sos sojowy i się je usmaży,
cudo!:)
-
Gość: PoaAlpina, *.cyan.fastwebserver.de
2014/08/11 11:28:15
cudowne zdjęcia! mam ochotę to zjeśc:)
-
2014/08/11 11:31:36
Tofu w takim otoczeniu MUSI być niesamowite :
-
2014/08/11 12:00:31
Intrygujący przepis i bardzo ładne zdjęcia ; )
-
Gość: Marzena, *.52degrees.uk
2014/08/11 12:04:49
Wspaniały pomysł:)
-
2014/08/11 12:13:38
Bardzo lubię tofu, fajny przepis! :)
-
Gość: Madizk, *.static.ip.netia.com.pl
2014/08/11 13:31:46
Podziwiam Ciebie za pomysłowość :)
-
Gość: Arietta, *.blue.kundencontroller.de
2014/08/11 13:41:20

mm pyszne danko zrobilas
-
2014/08/11 13:44:54
Super obiadek, chętnie bym do Ciebie na taki wpadła :)
-
Gość: , 192.99.215.*
2014/08/11 13:49:05
Tofu rządzi!
-
2014/08/11 13:54:51
szybkie i proste danko..do wypróbowania :)
-
Gość: Agata, *.me
2014/08/11 14:13:09
Świetne danie, muszę kiedyś zrobić :)
-
Gość: Jola, 188.226.214.*
2014/08/11 14:28:20
chętnie bym spróbowała :)
-
2014/08/11 14:37:40
Kolorowo i apetycznie :)
-
2014/08/11 15:14:19

chętnie bym spróbowała :)
-
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2014/08/11 15:59:18
chyba dzięki Tobie przekonam się w końcu do tofu (: super przepis!
-
2014/08/11 19:13:02
Wygląda smakowicie :)
-
2014/08/11 19:50:49
Uwielbiam właśnie tofu na wytrawnie :)
-
2014/08/11 22:02:53
Do tofu jakoś nie potrafię się przekonać, ale muszę przyznać, że danie wygląda smakowicie :)
-
2014/08/11 22:13:50
Nie jadłam nigdy tofu... jestem ignorantką :D

Dzięki za odwiedziny, bo przy okazji sobie zobaczyłam, że masz fajnego bloga, którego będę częściej odwiedzać :) Po 1 ciekawe przepisy, po 2 podajesz kaloryczność potraw, po 3 recenzujesz produkty :))
Już się ugościłam.
Buziaki.
-
2014/08/11 22:31:39
Mniam, wygląda świetnie! :P
-
Gość: , *.rzeszow.mm.pl
2014/08/12 10:41:00
Pysznie, oj lubię tak :) Musze to tofu wypróbować :))
-
2014/08/12 11:40:58
Tofu to nie jest to co lubię najbardziej ale reszta bardzo mi pasuje, czy bez tego elementu będzie smakowac tak samo, nie wiem, ale zaryzykuję :)
-
2014/08/12 12:14:41
Tofu można zastąpić i dodać np. kurczaka :)
-
Gość: Catrene, 31.170.164.*
2014/08/12 14:52:54

twoje danie wygląda bardzo apetycznie !
-
Gość: Didi, *.flashgames.tn
2014/08/12 15:02:37
Ciekawi mnie smak tofu :)
-
Gość: Doris, 31.170.164.*
2014/08/12 15:17:42
chętnie bym spróbowała :)
-
Gość: Sas, *.vdl.pl
2014/08/12 15:29:54
O yeah, ten przepis to chyba na moje nieme modły
-
Gość: Kaśka, *.ifastnet.org
2014/08/12 15:32:10
Wygląda tak zachęcająco ze chyba sie skusze ;)
-
2014/08/12 23:07:16
pysznie :)
-
2014/08/13 10:28:31
o, znowu tofu! Pycha!
-
2014/08/20 09:40:09
Nigdy nie jadłam tofu...


AWARIA!
Z PRZYCZYN TECHNICZNYCH WCZEŚNIEJSZYCH ZDJĘĆ Z BLOGA NIESTETY NIE DA SIĘ ODZYSKAĆ! PRZEPRASZAM :(

Jeśli jesteś zainteresowany współpracą z blogiem lub masz jakieś pytania pisz: szyszula@poczta.onet.pl

nazwa alternatywna
nazwa alternatywna
Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top Blogi

Znajdź książkę
tekst alternatywny
tekst alternatywny

tekst alternatywny