.

Blog > Komentarze do wpisu

Simit, czyli tureckie bajgle ale po mojemu

Dokładnie pamiętam jak jakiś rok może dwa lata temu upiekłam swoje pierwsze pełnoziariste bajgle. Bardzo dobrze pamiętam i to że w przeciwieństwie do mojej mamy nie przypadły mi do smaku przez co zniechęciłam się do tego wypieku. Za jakiś czas na blogu Moje Wypieki natknęłam się na Simit, czyli tureckie bajgle. Zachęcona pozytywnymi komentarzami postanowiłam zapomnieć o moim przykrym "spotkaniu" z tymi bułeczkami i zabrać się za ich pieczenie. Nie byłabym jednak sobą gdybym nie zagłębiła się w temacie i nie poszperała trochę w internecie. I wiecie co? Było warto bo dowiedziałam się kilku interesujących faktów jeśli chodzi o przygotowanie tych bajgli.
Ale po kolei. Źródła archiwalne mówią, że simity są pieczone w Stambule od 1525r. W przeciwieństwie do bajgli nie gotujemy ich, tylko zanurzamy w roztworze pekmezu (winogronowej melasy) a następnie obtaczamy w ziarnach sezamu rzadziej maku. Dzięki temu zabiegowi ich skórka w trakcie pieczenia staje się twarda i chrupiąca.
To nie wszystko - istnieje również grecka "wersja" Simitów - Politiko Simiti inaczej Koulouri. Dokładnie studiując przepisy z greckich oraz tureckich blogów kulinarnych zauważyłam, że o ile te pierwsze (Simity) przygotowuje się w zupełności na wodzie, to Koulouri zawierają w sobie dodatek mleka. Ale to nie wszystkie różnice, ponieważ Simity są też węższe od Koulouri (przypominają nasze obwarzanki a Koulouri bardziej bajgle).
A żeby było jeszcze zabawniej to dowiedziałam się, że istnieje rosyjski/ukraiński odpowiednik naszych obwarzanków, żydowskich bajgli, tureckich simitów i greckich Koulouri a mianowicie Bublik, ale o nich kiedy indziej :)
Na pierwszy rzut oka te wszystkie wypieki wydają się niemal identyczne a tak na prawdę są inne. Dzisiaj zapraszam Was na moją wersję tureckich Simit.

Korzystałam z różnych przepisów
Składniki (4 duże sztuki)
250g mąki pszennej chlebowej (750) lub bułkowej (typ 650)
8g świeżych drożdży
155-160 ml ciepłej wody
szczypta soli
ew. niepełna łyżka oleju rzepakowego lub oliwy (nieco przedłuży to świeżość)

dodatkowo:
1/4 szklanki wody
1 płaska łyżeczka melasy lub miodu
prażone ziarna Słoneczne Pola (w oryginalne prażone ziarna sezamu)

Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody z mąką (masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany) i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie dodajemy resztę mąki oraz sól. Stopniowo wlewając wodę zaczynamy wyrabiać gładkie, miękkie i elastyczne ciasto przez co najmniej 15 minut pod koniec ew. dodając olej lub oliwę (ciasto nie może być twarde - powinno jedynie delikatnie lepić się do dłoni/przy pomocy miksera z hakiem wyrabiamy 10 minut).
Ciasto przekładamy do naoliwionej miski, przykrywany ściereczką i zostawiamy na 1,5-2 godziny aż podwoi swoją objętość.

Po tym czasie wykładamy je na lekko oprószoną mąką stolnicę i dzielimy na 4 równe części. Z każdej formujemy kule, przykrywamy a następnie pozostawiamy na 15-30 minut by ciasto odpoczęło. Wówczas z każdej części formujemy wałek o długości ok. 35 cm, składamy go na pół a wałeczki zawijamy na przemiennie (KLIK) i sklejamy na końcach formując okrąg. Następnie każdy zanurzamy w mieszance wody z melasą/cukrem, lekko odsączamy nad misą, obtaczamy w ziarenkach i układamy na natłuszczonej blaszce do pieczenia. Tak przygotowane bajgle zostawiamy pod przykryciem do podrośnięcia na ok. 30 minut.

W tym czasie piekarnik rozgrzewamy do 180-190 stopni (grzanie góra-dół bez termoobiegu). Wstawiamy blachę jednocześnie spryskując wnętrze piekarnika wodą (nie spryskujemy grzałki i żarówki) lub wstawiamy na dno żaroodporne naczynie z wodą. Pieczemy 25-30 minut do zrumienienia.
Bajgle najlepiej smakują w dniu wypieku, ale z powodzeniem mmożna zjeść je i następnego dnia.
Smacznego!


czwartek, 09 października 2014, ervisha
Komentarze
Gość: Iwona, *.unassigned.userdns.com
2014/10/09 09:30:47
prześliczne! Dodane do moich ulubionych pt. "koniecznie do wypróbowania!" :)
tym bardziej, że mam spory zapas sezamu do wykorzystania :)
-
2014/10/09 09:38:33

Beatko,piekne upieklas bajgle.Wygladaja o niebo lepiej od tych ulicznych
tureckich!!! Z przyjemnoscia zjadlabym taka smakowita buleczke:)
-
2014/10/09 09:45:40
Kocham takie wypieki. Dają mi one niesamowitą frajdę. Bo to co zrobię jest
moje, domowe, bez żadnych ulepszaczy. I zawsze smakuje nieziemsko. Szczególnie
taki cieplutki bajgielek z masełkiem. Nic więcej nie trzeba. Te bajgle nie są
tak skomplikowane w przygotowaniu jak te nowojorskie. Nie trzeba ich gotować,
wystarczy przygotować ciasto, odstawić je do wyrośnięcia i zwinąć bajgielka. :)
-
Gość: Akot, 5.199.136.*
2014/10/09 09:49:36
Tureckie bajgle = greckie koulouria. Uwielbiane przez moje dzieci,dla których
prawdziwą ojczyzną nadal pozostaje Grecja. Ale będą miały frajdę! zaraz się
zabieram do roboty. Dziękuję za przepis. Wzruszyłam się..
-
2014/10/09 09:52:05
Uwielbiam takie wypieki. Jako krakowianka zajadam się obwarzankami, ostatnio robiłam nowojorskie bajgle, a teraz spadasz mi z tym przepisem. Koniecznie muszę zrobić :)
-
2014/10/09 09:53:16

Beatko,piekne upieklas bajgle.Wygladaja o niebo lepiej od tych ulicznych
tureckich!!! Z przyjemnoscia zjadlabym taka smakowita buleczke:)
-
2014/10/09 09:53:22
mmm... aż cieknie mi ślinka! Pycha! nigdy nie jadłam takich Bajgli :)
-
2014/10/09 09:54:57
To może podrzucisz mi przepis na te bajgle bo moje nie był udane :(

Co do simit to pamiętaj, że najlepiej smakują w dniu upieczenia, ale zawsze można je zamrozić :)
-
2014/10/09 09:56:33
Wyszły idealnie :) Ja robiłam bajgle po raz pierwszy całkiem niedawno i muszę
przyznać, że mi podobało się ich pieczenie :) No i świadomość, że wiem
co jem :)
-
2014/10/09 10:00:49
Ten przepis mną wstrząsnął, tak, że aż sobie go na zaś odłożyłam....do
zrobienia oczywiście ;)
-
2014/10/09 10:04:45
Genialnie wygladaja :) Zdrowe odżywianie warto prowadzic i nie miec za nic swoje wlasne zdrowie :)
-
Gość: Ola Krawczyk, *.calcit.fastwebserver.de
2014/10/09 10:15:15
W co drugim filmie słyszę, że ktoś idzie ,,na bajgle". I nigdy ich nie
widziałam! Jakie proste, a jakie ładne! Dla mnie chyba byłoby bez masła, bo od
zawsze jestem zdania, że pieczywo jest dobre samo w sobie. :D
-
2014/10/09 10:27:28
Uwielbiam je z łososiem,szynką... :)
-
Gość: Marta, *.blue.kundencontroller.de
2014/10/09 10:32:34
aż się głodna zrobiłam:D
-
2014/10/09 10:36:31
Piękne te bajgle, jak kupne ! Ja bym jeszcze tylko posmarowała grubo
masełkiem, bo bez masła zjeść nie potrafię :)
-
2014/10/09 10:37:20
Pamiętam jak kiedyś byłam w Krakowie, na rynku i tam obwarzanki były głównym pożywieniem. Ludzie czasami przyjeżdżali tylko i wyłącznie, dla nich. Kraków bardzo mile wspominam i mam zamiar tam znów kiedyś wrócić.
-
2014/10/09 10:47:42
Bajgle? Mniam... wyglądają przepysznie. Nic tylko trzeba by wypróbować
przepis
-
Gość: , *.ip-5-39-80.eu
2014/10/09 10:54:31
PYCHA :)
-
Gość: Ania, *.kimsufi.com
2014/10/09 11:00:23
Wyglądają pysznie no i co swojskie to swojskie. Muszę znaleźć czas i
wypróbować przepis. Dzięki, pozdrawiam ania
-
Gość: Amelia, *.aboo.pl
2014/10/09 11:09:33
Piękny. I pękam z zazdrości, bo mi się marzą, a jakoś się zmobilizować nie
potrafię.
-
2014/10/09 11:35:41
Super! i wydają się na prwdę proste w wykonaniu! :)
-
Gość: Osik, *.cyan.fastwebserver.de
2014/10/09 11:45:23
Fantastyczny pomysł :)
-
2014/10/09 11:48:38

Świetne bajgle!
-
2014/10/09 11:55:52
ale grube - wyglądają lepiej niż moje ulubione krakowskie obwarzanki :)
-
Gość: malinowyporanek, *.dynamic.chello.pl
2014/10/09 12:04:00
Nie wiem czy w swoim całym życiu zjadłam ze 2 bajgle, a tu aż 4 takie kuszące :D
-
2014/10/09 12:05:09
bardzo fajny pomysł akurat mam drożdże i zastanawiałam się co z nimi zrobić:)
-
2014/10/09 12:10:10
Twój blog chyba już zawsze będzie mi się kojarzyć ze świeżymi wypiekami...Przepis na bajgle też sobie zapiszę, w końcu kostka drożdży ma 100g, nieskończone możliwości! :D
-
Gość: Ola, *.blue.kundencontroller.de
2014/10/09 12:31:56

musze kiedyś ubiec bajgle, wygladaja bajecznie ;)
-
Gość: Agnieszka, *.yolau.net
2014/10/09 12:44:12
Wow..mistrzostwo!!:)
-
2014/10/09 12:54:32
Nie jadłam jeszcze takiego ale spodziewam się pychoty :)
-
Gość: Madzik, *.static.ip.netia.com.pl
2014/10/09 13:07:53
One są rewelacyjne :)
-
2014/10/09 15:45:43
Zamawiam takiego z dżemem! ;)
-
2014/10/09 16:14:05
muszę się zebrać na odwagę i w końcu upiec jakieś domowe pieczywo
-
2014/10/09 16:52:20
Uwielbiam obwarzanki zwłaszcza te z Krakowskiego rynku! twoje wyglądają przepięknie i apetycznie. Mimo iż samo ich wykonanie wydaje się nie być aż tak trudne to chyba nie podejmę się wyzwania;)
-
2014/10/10 01:53:23
Piękne! :)
-
2014/10/10 02:54:10
Kocham wręcz te Twoje wpisy, naprawdę :) Czytam Cię regularnie, wydaje mi sie, ze zawsze masz swietne pomysly oraz wrecz doskonale, bardzo smakowite przepisy :) Mam nadzieje, ze nie planujesz w najblizszym czasie przestac pisac, bo zamierzam jeszcze czesciej odwiedzac Twojego bloga w poszukiwaniu inspiracji :)
-
2014/10/10 05:30:39
Ale fajne :) Nigdy takich nie robiłam, czas to zmienić :)
-
2014/10/10 09:17:21
bronisław Nie wiem co powiedzieć - chyba pierwszy raz czytam tak miły komentarz (jesli taki juz kiedyś dostałam to musiało to być dawno temu). Bardzo cieszę się, że są osoby którym zarówno mój blog jak i pomysły się podobają. Czytając takie komentarze na prawdę można się wzruszyć - to też daje "kopa" by pisac bloga dalej :) Przyznam się bez bicia, że kilka razy myślałam nad tym by zawiesić bloga, ponieważ nie uważam go za ciekawego a moje zdjęcia też nie prezentują się najlepiej, ale w mojej głowie ciągle powstawały i powstają nowe pomysły. Mam już ich cały folder (niektóre fotografie robione jeszcze latem) że nie nadążam nad publikowaniem a powstają ciągle nowe pomysły, wiec na urlop się nie wybieram.... :)

Jeszcze raz dziękuję Ci za ten komentarz - poprawiłeś mi nim humor :)
-
Gość: Jusia, *.flashgames.tn
2014/10/10 09:18:47
Koniecznie muszę je wypróbować. :)
-
2014/10/10 09:24:54
Fajnie wygladaja. Mysle, ze sprobuje w weekend moze sie uda :)
-
2014/10/10 09:34:07

wyglądają pysznie:)
-
Gość: Karolina, *.vdl.pl
2014/10/10 09:47:38

ooo :) my je w Turcji jemy z serkiem topionym albo labne czy feta :) nasz najbardziej popularny uliczny street food hahah :)
-
2014/10/10 09:56:33
Fantastyczne te bajgle, ale krakowskich nawet święty turecki nie przebije, ale warto próbować
-
Gość: Osik, *.ip-37-187-81.eu
2014/10/10 10:06:06

Ale pyszności, może prześlesz mi jedną bułęczkę?:)
-
Gość: Amanda, *.articnetworks.com
2014/10/10 10:14:33
Kocham bajgle!:)
-
2014/10/10 10:17:23
O bubliku nie słyszałam ;)
-
2014/10/10 10:18:35
fajny przepis, wypróbuję na pewno ;)
-
Gość: Paulina, 31.31.78.*
2014/10/10 10:22:17
świetny pomysł, pysznie wyglądają:d
-
2014/10/10 10:25:13
piękne, nie ma siły żebym ich w najbliższych daniach nie upiekła :)
-
2014/10/10 18:11:58
No piękne Ci wyszły te bajgle :D zazdroszczę, bo ja nie mam takiego talentu do bułeczek ;p
-
2014/10/10 18:23:52
Pięknie zwinięte ! :))
-
2014/10/11 01:31:50
Na zdjęciach wygląda pysznie. Podziwiam ludzi, którym się chce takie pyszności tworzyć, ale w sumie... smakołyki zrobione samodzielnie na pewno są o wiele pyszniejsze niż te kupne, napakowane chemią. Szkoda, że teraz ludzie idą na łatwiznę i większość jedzenia kupują, pewnie byłoby więcej ciekawych przepisów w sieci.
-
2014/10/11 08:28:55
Zostały jeszcze jakieś? Chętnie się poczęstuję. :)
-
2014/10/11 09:32:05
Niestety nic już nie zostało ale zapraszam na poniedziałek i kolejne pieczenie :)
-
Gość: Ala, *.unassigned.userdns.com
2014/10/11 09:38:48
Chcę takiego :)
-
Gość: Migotka, *.webair.com
2014/10/11 10:01:39
Brzmi pysznie :)
-
2014/10/11 10:06:11
Z chęcią wypróbuje niedługo Twój przepis. :
-
2014/10/11 10:09:04


Ale ładnie wygląda. Idealne na śniadanko.
-
Gość: Marlena, *.interserver.net
2014/10/11 10:13:00
bardzo fajny pomysł akurat mam drożdże i zastanawiałam się co z nimi zrobić:)
-
2014/10/12 20:23:37
pięknie zawinięte, pięknie! :)
-
2014/10/13 21:44:31
Cudowne bajgle! Mogę jeść takie i jeść... bez końca :)
-
Gość: Madzik, *.static.ip.netia.com.pl
2014/10/14 12:25:35
Upiekłam... Są pyszne :)
-
Gość: Madzik, *.static.ip.netia.com.pl
2014/10/18 12:05:10
Moje ulubione :)
-
2015/02/17 12:50:20
Jedyne stwierdzenie jakie rzuca mi się na myśl to: MNIAM!


Jeśli jesteś zainteresowany współpracą z blogiem lub masz jakieś pytania pisz: szyszula@poczta.onet.pl

nazwa alternatywna
Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top Blogi

Tu kupisz ksiażki tekst alternatywny