.

Blog > Komentarze do wpisu

Pieczone pełnoziarniste pierogi ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

 Nie wiem jak Wy ale ja od gotowanych pierogów zdecydowanie bardziej wolę te pieczone: drożdżowe, krucho-drożdżowe lub francuskie (kruchych, półkruchych oraz półfrancuskich nie próbowałam). Ostatnio postanowiłam przygotować do nich farsz składający się z dwóch moich ulubionych produktów - szpinaku i suszonych pomidorów. Jak dla mnie to połączenie idealne ;)

Ciasto (ok. 40 sztuk)
pełna szklanka mąki pszennej (140g/użyłam bułkowej typ. 650)
pełna szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej (ok. 140g)
10g świeżych drożdży
szczypta soli
ok. 200ml letniej wody

Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody, dodajmy tyle mąki by uzyskać konsystencję gęstej śmietany i odstawiamy na 10-15 minut do wyrośnięcia.
Pozostałe mąki przesiewamy do miski, dodajemy sól oraz wyrośnięty rozczyn. Powoli wlewając wodę wyrabiamy gładkie, elastyczne, lekko lepiące ciasto (zagniatamy ok 10 minut). Następnie przykrywamy ściereczką i ostawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości.

Farsz:
500g mrożonego szpinaku w liściach
150g suszonych pomidorów ze słoiczka
pieprz ziołowy
pieprz czarny
odrobina soli
ew. zioła prowansalskie (ja dałam)
1-2 ząbki czosnku
od siebie dodałam jeszcze prażone ziarna (Ziarenkowo)

Szpinak dokładnie odparowujemy na patelni (jeśli jest taka potrzeba dodatkowo odsączamy na sitku, studzimy i siekamy. Następnie dodajemy pokrojone suszone pomidory, doprawiamy do smaku i mieszamy. Jeśli lubimy możemy również dodać 1-2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.

Pierożki:
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, wyrabiamy przez chwilę po czym rozwałkowujemy cienko na płat o grubości około 3 milimetrów. Za pomocą szklanki wycinamy z niego krążki. Na środek każdego z nich łyżeczką nakładamy trochę farszu i sklejamy tak jak normalnego pieroga (farsz kładziemy na tej stronie kółka, która przylegała do stolnicy, ponieważ jest bardziej klejąca).

Gotowe pierogi układamy w odstępach na natłuszczonej balsze do pieczenia i odstawiamy na 20-30 minut do napuszenia. Następnie wstawiamy do zimnego piekarnika nastawionego na 180 stopni (grzanie góra-dół bez termoobiegu). Pieczemy ok. 25-30 minut do zrumienienia, jednak trzeba to sprawdzać bo każdy piekarnik jest inny.


poniedziałek, 12 stycznia 2015, ervisha
Komentarze
Gość: Jola, *.ip-192-99-150.net
2015/01/12 12:48:40
uwielbiam pieczone pierogi, a pierogi z tak bogatym nadzieniem muszą
smakować bajecznie!
-
2015/01/12 12:49:47

Uwielbiam pieczone pierogi, no i faktycznie mniej roboty z nimi. Lubię ja
zabrać ze sobą na wycieczkę czy na spotkanie w parku z przyjaciółką.
Fantastyczny farsz, napewno wykorzystam kiedyś.
Pozdrawiam
-
2015/01/12 12:50:27
szkoda, że nie ma zdjęcia przekroju :)
-
Gość: Ewa, *.ip-192-99-150.net
2015/01/12 12:51:13

Takie nadzienie do pierogów to ja rozumiem! Pycha pycha pycha, kolejna
świetna wegetariańska propozycja od Ciebie:)
-
2015/01/12 12:52:08
Mam jeszcze kilka zamrożonych - jutro lub pojutrze postaram się dołączyć zdjęcie :)
-
2015/01/12 12:54:25
Takie pierogi to ja rozumiem :)
-
2015/01/12 12:55:49
ale wyczarowałaś pierogi! :) Też chcę takie, super farsz :)
-
2015/01/12 12:58:01
Robiłam podobne, są przepyszne, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Moje były
z przepisu "Rewolucji na talerzu"- z nadzieniem z boczniaków, maczane w
sosie jogurtowo-tymiankowym. Taki farsz też musi być super, bo uwielbiam
wszystko, co w nim jest :)

-
2015/01/12 13:00:41
Świetny farsz :)
-
Gość: , *.directvps.nl
2015/01/12 13:04:09

Takie pierogi smaczne są z przeróżnym nadzieniem ;D
-
2015/01/12 13:06:24

te pieczone pierogi bez wątpienia znajdą się w moim piekarniku! przepyszny
pomysł - uwielbiam szpinak w połączeniu z suszonymi pomidorami :)
-
2015/01/12 13:07:50
Pysznie,pysznie:)sama nie zrobię,bo drożdże mnie nie lubią,ale wezmę przepis
do mamy i mrugnę porozumiewawczo:)
-
2015/01/12 13:08:42
Pierogi uwielbiam :) a takie pieczone rzadko robię, muszę to zmienić! Twoje
wyglądają przepysznie :)
-
Gość: , *.odrioo.com
2015/01/12 13:10:14
Zamawiam koszyczek na sobotę jeśli łaska bo dopiero po całym pracowitym
tygodniu mogę pozwolić sobie na takie smakołyki. :))
-
Gość: Wiola, *.calcit.fastwebserver.de
2015/01/12 13:15:28
Pierogi robię od czasu do czasu i bardzo je lubię, ale w wersji pieczonej

jeszcze nie próbowałam. Twoje wyglądają bardzo smacznie:)
-
Gość: Dezzet, 46.20.37.*
2015/01/12 13:19:21
świetna propozycja! wyglądają mega apetycznie :)
-
2015/01/12 13:21:42
Wiesz, tak smakowicie wyglądają te pierożki, że nie mogę się
powstrzymać. Język mi ucieknie.
-
2015/01/12 13:24:07
Wyglądają pięknie. Też bym chętnie ich przekrój obejrzała. :)
Muszę zrobić pierogi, bo już dłuuuugi czas u mnie nie gościły...
-
2015/01/12 13:24:29
Kocham szpinak, więc na pewno go wypróbuję :)
-
Gość: , *.calcit.fastwebserver.de
2015/01/12 13:27:10
Coś zdecydowanie dla mnie :)
-
2015/01/12 13:29:55
Wygladają wspaniale..Pyszności ;)
-
Gość: , *.kimsufi.com
2015/01/12 13:34:38
nigdy nie jadłam pierogów z suszonymi pomidorami, a tym bardziej pieczonych.. przepis mnie intryguje więc chyba się skuszę ;)
-
Gość: Iza, *.ip-5-39-80.eu
2015/01/12 13:36:17
muszą być pyszne :D
-
Gość: , *.flatbooster.com
2015/01/12 13:38:57
moje ukochane smaki, super! ')
-
2015/01/12 13:42:08
Ciekawa propozycja - idealna dla wielbicieli szpinaku :0
-
Gość: Weronika, *.1blu.de
2015/01/12 13:47:21
ten przepis to chyba na moje zamówienie :-) moje dziecko chętnie by zjadło pierogi ze szpinakiem, ale ja leniwa jestem i lepić mi się nie chce. już się miałam zagonić do tego lepienia a tu proszę, już nie muszę bo upiec można przecież :-)
-
2015/01/12 13:53:11
Piękne pierogi!
-
2015/01/12 13:56:33
Witam
Ja robię takie pierożki od jakiegoś czasu i dodaję do nich trochę zółtego sera.Są pyszne.Kiedyś smażyłam je na patelni a teraz też piekę w piekarniku.Podaję je z taką prostą sałatką:Na sałacie kładę wymieszane:pokrojoną w kostkę paprykę,kukurydzę,ogórek korniszony,szczypiorek i polewam sosem:1 łyżka majonezu.1 jogurt,czosnek posiekany,sól i pieprz.Jej ale sie rozpisałam....pozdrawiam
-
2015/01/12 13:58:18
Świetne jako przekąska dla gości. Ja robię coś podobnego, tylko że z

nadzieniem mięsnym. Mniam :)
-
2015/01/12 14:03:31
Wygląda smacznie. :)
-
Gość: Violet, *.vultr.com
2015/01/12 14:05:16
uwielbiam suszone pomidory, ciasto drożdżowe również, więc po spróbowaniu
jednego zostałabym z pewnością ich wielką fanką :)
-
2015/01/12 14:06:48
te pierożki wyglądają nieziemsko! kojarzą mi się z aromatycznymi pierożkami
z Green Way'u, które uwielbiam:D
-
2015/01/12 14:07:44
Wszystko co kryje w sobie pieczarki i jest do popicia barszczem to moje ;)
Wyglądają pięknie!
-
2015/01/12 14:09:20
jestem wielką miłośniczką pierogów - więc dla mnie to danie idealne:)))
-
Gość: , *.ip-37-187-110.eu
2015/01/12 14:11:54
ostatnio robiłam takie z soczewicą. są pyszne!
-
Gość: Ewelina, *.ip-37-187-110.eu
2015/01/12 14:12:49
wyglądają obłędnie. Zdecydowanie pieczone bardziej do mnie przemawiają niż
te smażone ;-)
-
2015/01/12 14:35:49
Szczerze mówiąc to taki pieczonych pierożków nigdy nie jadłyśmy, więc nie wiemy czy faktycznie są lepsze od gotowanych, które zresztą uwielbiamy :) Przepis wart zapisania i wypróbowania w najbliższym czasie :)
-
2015/01/12 19:14:57
Pieczone pierogi jadłam raz i były przepyszne, ale robiła je moja kuzynka - mój kulinarny mistrz :P Ogólnie rzadko jadam pierogi, sama robiłam 2 razy w życiu, więc w tej dziedzinie kompletnie nie mam doświadczenia, a w odmu u mnie się nie robi ich wcale :P Twoje wyglądają przepysznie i chyba muszę zrobić coś podobnego w najbliższym czasie ;) Jednak w najbliższych planach mam zrobienia domowego chleba, o którym pisałyśmy niedawno (chciałam to zrobić w sobotę i zapomniałam kupić mąkę żytnią jasną, a miałam tylko razową i nie chciałam ryzykować że wyjdzie zbity albo zakalcowaty :P)
-
2015/01/12 19:45:01
Skład farszu sprawia, że zapowiadają się nieziemsko dobrze :)
-
2015/01/12 21:38:42
Pieczone pierogi jeszcze przede mną :)
-
2015/01/12 21:43:53
dla mnie pieczone a gotowane to dwie różne szkoły.. dlatego jestem fanką i tych i tych :D
-
2015/01/13 05:24:54
Bardzo rzadko robię pieczone pierogi i ogóle jakoś tak rzadko pierogi jadam :D Ale muszę przyznać, że Twoja wersja bardzo mnie przekonuje :)
-
Gość: Madzik, *.static.ip.netia.com.pl
2015/01/13 07:52:16
Na pewno smaczne ;)
-
2015/01/13 08:05:48
Aniu ,
Jesli chodzi o chleb to spokojnie wyjdzie z mąki żytniej razowej :) Na blogu mam nawet kilka przepisów
magicznykociolek.blox.pl/2014/03/Chleb-polrazowy-z-migdalami.html
magicznykociolek.blox.pl/2014/01/Chleb-polrazowy.html (w tym mąkę pszenną 1850 możesz zastąpić zwykłą)
magicznykociolek.blox.pl/2014/05/Chleb-polrazowy-ze-slonecznikiem.html
magicznykociolek.blox.pl/2014/05/Chleb-4-ziarna.html
magicznykociolek.blox.pl/2014/10/Nocny-chleb-razowy-z-ziarnami.html

Tylko takie chleby z dużą ilością mąki razowej mąką się kruszyć i to jest normalne :) Ziarna są potrzebne ale też nie można przesadzać w drugą stronę i dać ich za dużo bo chleb wyjdzie glinasty. U nas w domu ten chleb jem tylko ja i mama i czasem goście jak wpadną (np. babcia). Tato zjada tylko przylepki ale mówi ze chleb powinien być wyrośnięty a nie zbity - nie przepada chyba za prawdziwym pelnoziarnisty.. pełnoziarnisty zje owszem ale tylko ten nadmuchany z piekarni :(
-
2015/01/13 09:53:43
Fajne takie pierogi, coś innego niż zwykle. Sam takowych nie jadłem choć po składzie domyślam się, że musiały być przepyszne. Ja uwielbiam "zwykłe" pierogi, ugotowane i przesmażone na patelni z cebulką, kiedy się zarumienią i ciasto nie jest mokre, tylko chrupiące :) Czy te z pieca, to coś podobnego ;)?
-
2015/01/13 11:56:17
Piękne falbany Ci wyszły :) Lubię takie pierogi:)
-
2015/01/13 12:37:19
Dawid , Te z pieca są z ciasta drożdżowego i zaraz po upieczeniu są chrupiące jednak kiedy ostygną już nie. Jesli chcesz mieć pieczone pierogi chrupiące to musisz zrobić je z ciasta kruchego lub francuskiego :)
-
Gość: Asik, *.anonymouse.org
2015/01/13 12:39:00
oj chcę takie pierożki, wyglądają znakomicie :)
-
Gość: ewa, *.net
2015/01/13 13:01:38
Powiem Ci, ze pieczonych nigdy nie robiłam ale Twoje mają tak piękny kolor,
że czuję się zobowiązana by je popełnić. Lubię te przedświąteczne motywy..
-
Gość: Werka, *.startdedicated.net
2015/01/13 13:05:19
Ten przepis est smakowity bardzo tez!!! Ja robie podobne buleczko, pierozki
ale z sera twarogowego i w srodku tylko z cebulka:)Pycha!!
-
Gość: , *.se
2015/01/13 13:12:57
Pierożki prezentują się bardzo smacznie i zapewne takie też są :)szpinak
polubiłam całkiem niedawno ale już wiem , że takie farsze zaliczam do
ulubionych :)
-
Gość: Oliwia, *.zalmos.com
2015/01/13 13:19:05
Muszą być pyszne. Ja jadłam pieczone pierogi tylko raz w życiu, farsz był z
zielonej soczewicy i nasion słonecznika - to wszystko co zapamiętałam, ale
smakowały mi baardzo. Twoje są pięknie ulepione, także czekam na ten ciąg
dalszy!
-
2015/01/13 13:20:13
Wyglądają tak apetycznie, że zrobiłam się głodna :P
-
2015/01/13 13:22:15

Pięknie wyglądają! :) Muszę je kiedyś wypróbować, bo już któryś raz się na
nie natykam i tak zachęcająco wyglądają...:)
-
2015/01/13 13:25:39
uwielbiam takie wytrawne wypieki! i do tego barszczyk... żyć nie umierać!
-
Gość: Beata, *.zalmos.com
2015/01/13 13:34:30
No ładnie, zapatrzyłam się na nie i nie mi innej rady jak zrobić :)))
-
2015/01/13 13:35:59
narobiłas mi strasznej ochoty na takie danie .... teraz będzie mi się
śnillo, póki sama nie zrobię:)
-
2015/01/13 13:39:53
Wyglądają cudownie - złociste, puszyste, na pewno chrupiące. Oj, zjadłabym
takie, zjadła. Póki co niestety nie ma czasu na frykasy, ale może przy
sobocie. :)
-
2015/01/13 13:42:39
Też mam w planach takie pierożki, ale z innym farszem. Twoje wyglądają

cudownie ;)
-
Gość: , *.rdns.configcenter.info
2015/01/13 13:54:48

UWIELBIAM JE!!! :D I chyba muszę zrobić powtórkę bo Twoje strasznie działają
na moją wyobraźnię... ;)
-
Gość: Lorek, *.onlinehome-server.info
2015/01/13 14:20:08
wyglądają przepysznie. z niecierpliwością czekam na obrzydliwie słodką
wersję :)
-
Gość: Lidka, *.62.ifastnet.org
2015/01/13 14:32:07
te pierozki wygladaja super i az mi slinka cieknie:)
-
Gość: , *.one.com
2015/01/13 14:44:58
bardzo ciekawy przepis i smakowicie wyglądają :)
-
2015/01/13 14:55:17
Piękne i jeszcze razowe, normalnie jem w ciemno :)
-
Gość: , *.yourserver.se
2015/01/13 15:02:16
Dziś mieliśmy też pierożki, też razowe ale klasyczne z serem:)
-
2015/01/13 19:43:24
Świetne pierożki :) Smaczny farsz, nie jadłam takiej kombinacji! :)
-
2015/01/13 22:55:23
Wiem, że chleb wyjdzie, ale właśnie mój tata też za takimi nie przepada - woli takie bardziej wyrośnięte ;) Ale ten chleb z migdałami mi się bardzo spodobał i chyba go właśnie zrobię, bo chociaż zawiera mąką żytnią wygląda puszyście ;)
-
2015/01/14 18:33:27
pieczone? takich nigdy nie jadłam.
btw. dziś miałam na obiad pierogi, jeszcze ze świąt. ;)
-
2015/01/14 19:21:21
Zawsze można dodać mniej mąki żytniej albo więcej wody i będzie bardziej puszysty... Im luźniejsze ciasto tym bardziej wyrośnięty chleb :) Ja wolę chleb zbity :)
-
2015/01/14 19:29:11
Ja osobiście też wolę zbity i ciężki - taki dla mnie jest właśnie prawdziwy chleb ;)
-
2015/01/15 08:40:52
Zawsze można upiec dwa ;)
-
2015/01/16 01:41:20
Ale smakowite :)))
-
2015/01/16 22:14:02
Prześliczne te pierogi! Wow :)
-
Gość: Madzik, *.static.ip.netia.com.pl
2015/01/17 12:01:48
Rewelacja :)


AWARIA!
Z PRZYCZYN TECHNICZNYCH WCZEŚNIEJSZYCH ZDJĘĆ Z BLOGA NIESTETY NIE DA SIĘ ODZYSKAĆ! PRZEPRASZAM :(

Jeśli jesteś zainteresowany współpracą z blogiem lub masz jakieś pytania pisz: szyszula@poczta.onet.pl

nazwa alternatywna
nazwa alternatywna
Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top Blogi

Znajdź książkę
tekst alternatywny