.

Blog > Komentarze do wpisu

Wegańska lasagne z selerem zamiast makaronu

Kiedy natknęłam się na ten przepis od razu wiedziałam, że muszę go wypróbować, ponieważ nie tylko bardzo lubię korzeń selera ale i danie wygląda apetycznie. Nie odtworzyłam przepisu słowo w słowo, składnik po składniku, tylko dostosowałam go do tego co akurat znalazłam w swojej lodówce. Jak się okazało wymiana płatów makaronu na plastry selera była rewelacyjnym trikiem - seler po upieczeniu zmiękł i nabrał jeszcze większego aromatu a danie smaku. Całość jest lekka, smaczna i sprawdzi się nie tylko jako danie obiadowe ale również lunch, kolację a nawet śniadanie ;)

Inspiracja
Składniki (3-4 porcje)

Sos pomidorowy z tofu:
1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
1/2 szklanki wody
pieprz ziołowy (wg. mnie najlepszy jest z Prymat)
szczypta pieprzu cayenne
ew. zioła prowansalskie
*opakowanie mielonego tofu Polsoja

Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy drobno posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli dodajemy mielone tofu i smażymy przez krótką chwilę. Koncentrat pomidorowy mieszamy z wodą i łączymy z tofu oraz cebulą. Doprawiamy do smaku i mieszamy.

* można zastąpić kostką zamarynowanego tofu pokrojonego na kawałki lub 1/2 szklanki suchej soczewicy, którą następnie należy ugotować

Lasagne
1 korzeń selera o wadze ok. 300-350g
1/2 małej cebuli
trochę oleju
2 małe marchewki
1 średni korzeń pietruszki
250g pieczarek
2 spore garście świeżego szpinaku lub 6 kulek mrożonego

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Cebulę, marchew oraz pietruszkę obieramy.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, marchew oraz pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, natomiast pieczarki w plasterki lub półksiężyce.
Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebulę. Następnie wrzucamy resztę warzyw i dusimy na małym ogniu do miękkości przez ok. 15 minut.

Seler myjemy, obieramy, kroimy na pół lub ćwiartki (w zależności od wielkości) a następnie na cienkie plastry o grubości ok 1-3 mm (najłatwiej zrobić to przy użyciu krajalnicy mandolina, ale ostrym nożem również się da).
Naczynie żaroodporne delikatnie smarujemy olejem.
Układamy warstwy w następującej kolejności:
seler
sos pomidorowy z tofu
seler
warzywa
seler
sos pomidorowy z tofu
a na koniec plastry świeżego pomidora.

Pieczemy pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 50-60 minut a następnie bez przykrycia przez ok. 15 minut do zrumienienia.
Podajemy od razu (na ciepło) a to co zostanie przechowujemy w zafoliowanym naczyniu w lodówce do 3 dni.

czwartek, 24 marca 2016, ervisha
Komentarze
Gość: Agata, *.ovh.net
2016/03/24 09:56:44
Zrobię - bardzo lubię selera ;)
-
2016/03/24 09:57:53
czyżbyś też dostała paczkę z Polsoji? :D Super! ja dostałam przedwczoraj, z mielonym mam inny pomysł :) Ale tez zapiekany :)
-
Gość: Magda, *.odrioo.com
2016/03/24 09:59:25
Fanką selera to ja nie jestem, ale całość wygląda ładnie :)
-
2016/03/24 10:01:22
Cotakpachnie, Zgadza się :) Mielonego dostałam trzy pudełeczka, szkoda, że falafeli tylko dwa bo najbardziej mnie interesowały ale i tak ciesze się, że mogę ich spróbować :) To mój pierwszy z kilku pomysłów :) Lasagne piekłam wczoraj i już jej nie ma - mojej mamie również smakowała ;)
-
2016/03/24 10:02:08
Fajny pomysł z tym selerem :)
-
Gość: Marta, *.plan9tech.com
2016/03/24 10:25:34
Ja zawsze robie z makaronem :)
-
Gość: Iwona, *.directvps.nl
2016/03/24 10:34:38
U lala :) To Ci pomysł :)
-
2016/03/24 10:42:19
Iwona, Pomysł jak pomysł - takie zapiekanki sa bardzo smaczne :)
-
Gość: , 89.163.131.*
2016/03/24 10:51:07
Jadłam kiedyś lasagne z cukinii ale o selerowej nie słyszałam :)
-
2016/03/24 10:59:27
Super pomysł z tym selerem :)
-
2016/03/24 11:15:25
Bardzo fajny i oryginalny pomysł na wykorzystanie selera ;)
-
2016/03/24 11:29:46
Wygląda smacznie :)
-
2016/03/24 11:37:10
Polecam zrobić lasagne z cukinii - bardzo smaczna :)
-
Gość: fikifiki, *.ip-37-187-65.eu
2016/03/24 11:46:33
Gdzieś już widziałem podobny przepis :)
-
Gość: pasjasmaku, *.linuxpl.com
2016/03/24 11:58:00
Wygląda smacznie :)
-
2016/03/24 11:58:34
a tofu i stricsy też odstałaś?
-
2016/03/24 12:21:53
Podoba mi się ten pomysł - musiało smakowac ciekawie i dobrze ;)
-
2016/03/24 12:24:05
cotakpachnie Tak - 3 opakowania stripsów i tofu w kostce również :) A Ty? ;)
-
2016/03/24 12:34:13
Bardzo pomysłowe ;)
-
2016/03/24 12:49:04
Podoba mi się ten pomysł ;)
-
2016/03/24 13:06:05
to musi byc wspaniałe danie :0 kocham pieczony seler :)
-
2016/03/24 13:06:55
Wierzę, że była smaczna :)
-
2016/03/24 13:07:51
Klaudia , Ja kocham seler pod każdą postacią Pietruszkę (korzeń i nać) również :D W ogóle uwielbiam warzywa :)
-
Gość: ania_naturalnakuchnia, *.dynamic.chello.pl
2016/03/24 13:24:39
Danie musiało smakować genialnie - uwielbiam seler, tofu i takie połączenia, więc może kiedyś zrobię coś podobnego :)
-
2016/03/24 13:36:13
Aniu , Dziękuję Seler to bardzo smaczne, zdrowe i przez wielu niedoceniane warzywo :) Jeśli zrobisz podobną zapiekankę daj znać i podaj przepis na blogu :)
-
Gość: Basia, 89.163.130.*
2016/03/24 13:38:43
Ciekawe połączenie - może kiedyś spróbuję :)
-
Gość: Weronika, *.webpack.hosteurope.de
2016/03/24 13:56:16
Może być ciekawe w smaku choć ten seler mnie nie zachęca bo go nie lubię :P
-
2016/03/24 14:07:57
Wgląda apetycznie - nie znałam takiej lasagne ;)
-
2016/03/24 14:43:39
ja dostałam po 2 i po kostce tofu, ale ja nie pisałam o współpracę, dostałam w sumie trochę jako rekompensata :)
Zresztą najpierw spróbuję czy mi to w ogóle podejdzie, a pózniej pomyślę o współpracy :)
-
2016/03/24 14:48:55
Po prostu genialny pomysł z tym selerem :D Takim daniem to byś nas kupiła szczególnie, że seler jest bardzo aromatyczny :)
-
2016/03/24 15:52:58
Ja też kocham pietruchę :)
I bym mogła chrupać sobie takie prosto spod ziemi :D
-
2016/03/24 16:24:08
Zuzanna, , Miło było mi Ciebie poinformować :) A lasagne z cukinii znasz? ;)
-
2016/03/24 16:28:18
Cotakpachnie Ja również dostałam by spróbować ale spytali jakie produkty najbardziej mnie interesują - miło mi, że wzięli to pod uwagę :) Zobaczymy co będzie ;)
-
2016/03/24 16:29:14
Angelika i Monika , Ciesze się :) Wiecie? Ja nie zauważyłam żeby swoim smakiem jakoś wybijał się poza szereg - moze dlatego, ze uwielbiam to warzywo i wcinam na surowo ;P
-
2016/03/24 16:30:01
Klaudia , , To tak jak ja :D Pietruszka, marchewka, zielony groszek, pomidorki koktajlowe... pycha :D Najlepsze z domowego ogródka :D
-
Gość: Zuzuzozo, *.dynamic.mm.pl
2016/03/24 20:29:49
Ale prosta!Kicham lasange ze szpinakiem,fajnie byloby zjesc cos takiego oryginalnego! :D
-
2016/03/24 20:59:52
Taka lasagne zdecydowanie do mnie przemawia! Nie cierpię sera, przez co prawdziwej lasagni nie tykałam. :D Bo ona jest chyba często przekładana serem, prawda? :D
Pomysł z takim zamienieniem makaronu i w ogóle- świetny! :D Akurat dzisiaj też wykorzystywałam to mielone tofu. :D
-
2016/03/24 21:46:20
Genialny jest ten przepis! Bardzo lubię takie nietypowe wariacje na temat śródziemnomorskich potraw. Ostatnio selera jem pieczonego, ale miałam też pomysł na parmigianę selerową (czyli plastry opanierowane i zapieczone z serem). Teraz lasagne wskakuje na moją listę do zrobienia :)
-
2016/03/25 00:33:25
Cóż, wersja z selerem dla mnie odpada ;)
-
2016/03/25 06:31:11
Zuzuzozo , Rzeczywiście prosta i dla miłośników selera jak znalazł ;) Warto jednak dodać do niej jakieś białko - nie musi to być tofu a np. soczewica.... z samych warzyw to wyjdzie taka jarzynka do tego mało sycąca i niepełnowartościowa :) Wiadomo, że w posiłku musi być białko :)
-
2016/03/25 06:33:14
Gibeek, , Zgadza się - tradycyjna lasagne jest przekładana serem a do tego z mięsem. Również nigdy nie jadłam tradycyjnej a jeśli robiłam wersje wege to bez sera - tylko do tej ze szpinakiem czasem dodawałam fetę ale potem przestałam bo odzwyczaiłam się od soli :) Cieszę się, że mój pomysł przypadł Ci do gustu :) A w jaki sposób Ty wykorzystałaś to tofu? ;)
-
2016/03/25 06:35:05
:Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa Dziękuję - to bardzo miłe słowa ;) Pieczony seler? Chyba gdzieś widziałam taki przepis - chodzi o seler pieczony w sosie pomidorowym? :) Ta wariacja również za mną "chodzi" i na pewno ją zrobię :) Cieszę się, że moja lasagne przypadła Ci do gustu ;)
-
2016/03/25 06:35:33
Natalie Pamiętam, że nie lubisz selera ale mozesz zastąpić go cukinią ;)
-
2016/03/25 17:29:06
Selera na surowo nie wcinamy ale uwielbiamy z niego robić zupę krem albo gotować na parze :D
-
2016/03/25 19:07:47
Candy Pandas, W takiej wersji również jest przepyszny i zdrowy
-
2016/03/25 21:17:14
Bardzo fajny pomysł na danie :-) życzę wspaniałych Świąt Wielkanocnych spędzonych w rodzinnej i radosnej atmosferze :-)
-
2016/03/26 06:32:21
Marzena Dziękuję ;) Ja również chciałabym życzyć Tobie radosnych i spokojnych Świąt w gronie najbliższych, smacznego jajka i mokrego dyngusa :)
-
2016/03/26 14:25:02
Pomysł bardzo mi przypadł! :D
Ja to tofu wykorzystałam na włoskio-azjatyckie spaghetti. Hihih. :D Przepis mam przygotowany, to może za jakiś czas pojawi się na blogu. :D
-
2016/03/26 14:46:00
Gibeek, Cieszę się, że się spodobał ;) Twoja propozycja brzmi smacznie - czekam na przepis i mam nadzieję, że się doczekam ;)
-
2016/03/27 11:00:56
Kocham lasagne, ale ser i makaron to jest podstawa i serce produktu. Nie dość, że nienawidzę selera, to jeszcze to danie bez makaronu jest jak pizza bez ciasta.
-
2016/03/27 15:42:16
Olga , Rozumiem - każdy ma swoje upodobania kulinarne :) A moją "lasagne" zawsze można potraktować jak jarzynkę do obiadu :P
-
2016/03/29 15:50:41
Lasagne obłędne! Muszę wypróbować Twój przepis ;D
-
2016/03/29 16:44:45
VEGANation, Dziękuję to bardo miłe :) Jak już zrobisz to daj znać, czy smakowało ;)
-
2016/04/11 10:02:54
super, lecę czytać ranking mlek i pochwałe czytania :)
-
2016/04/11 13:59:54
Cotakpachnie , Dziekuję :) A Ty masz swój ranking takich napoi? ;)

Jeśli jesteś zainteresowany współpracą z blogiem lub masz jakieś pytania pisz: szyszula@poczta.onet.pl



nazwa alternatywna

nazwa alternatywna

Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top Blogi