.

Blog > Komentarze do wpisu

Hummus tradycyjny z ciecierzycy BIO|VegaUp


Skład: gotowana ciecierzyca BIO (45%), woda, pasta sezamowa BIO, sok z cytryny, sól morska, czosnek, kmin rzymski, pieprz
Opakowanie: 210g
Rodzaje: Hummus cytrynowy, Hummus z suszonymi pomidorami, Hummus z pikantną papryką, Hummus ze szpinakiem, Hummus z oliwkami, Hummus klasyczny

Wartość energetyczna w 100g:
Białko  5,5g Węglowodany 10g w tym cukry 0,7g Tłuszcz 14g kw.tł.nas. 1,5g Błonnik 4,1g Sól 0,9g

Opinia: Hummus czyli pochodząca z Libanu pasta z ugotowanej ciecierzycy z dodatkiem pasty sezamowej tahini, doprawiona zmiażdżonym czosnkiem, oliwą oraz sokiem z cytryny a niekiedy pietruszką oraz kminem rzymskim. Legenda mówi, że hummus, z octem, zamiast cytryny, był podawany na dworze sułtana Saladyna w czasach wypraw krzyżowych. Mimo iż jest popularna w kuchni arabskiej na Bliskim Wschodzie, znana jest również w kuchniach kaukaskich i nie tylko. Występuje w wielu wariantach, jako zimna przekąska, spożywana z chlebem pita, warzywami a także składnik różnych potraw. No dobrze tyle z teorii - przejdźmy do rzeczy :)

Hummus można przygotować samemu, jednak nie każdy z różnych przyczyn (brak czasu, wszystkich składników, czasem "umiejętności" w odpowiednim doprawieniu) ma taką możliwość. Na polskim rynku możemy znaleźć wiele hummusów, przeróżnych firm - niestety najczęściej nie mogą one "pochwalić się" dobrym składem. Gdyby Libańczyk usłyszał, że bazą do powstania hummusu jest woda a nie cieciorka, zamiast oliwy wykorzystuje się olej słonecznikowy, zamiast soku z cytryny octu a co gorsze dodaje sorbinian potasu, benzoesan sodu i tym podobne, złapał by się za głowę. Kijem nie ruszyłby takiej pasty, nie chciałby na nią spojrzeć.
 Na szczęście w tej "dżungli" można znaleźć kilka uczciwych producentów, którzy dbają o to by ich produkty były naturalne, z jak najlepszym składem a tym samym zdrowe i smaczne. Takim produktem jest Hummus klasyczny VegaUp - to tylko ciecierzyca oraz pasta tahini BIO, sok z cytryny i przyprawy. Jak widać można przygotować hummus z ciecierzycy a nie wody z dodatkiem oleju i konserwantami (dzięki procesowi pasteryzacji hummus ma datę ważności sześciu miesięcy do spożycia) BRAWO! Jest jednak jedna rzecz, która mnie zdziwiła.... otóż w hummusie nie ma ani oleju, ani oliwy a przecież ta druga jest obowiązkowym składnikiem hummusu.

Pierwszy zapach, który poczułam po powąchaniu hummusu to bardzo delikatny aromat czosnku, po chwili da się wyczuć ciecierzycę i tak jakby zapach zimnej wody w tle. Jego kolor jest beżowy z miejscami widocznymi czarnymi kropeczkami najprawdopodobniej czarnego pieprzu ewentualnie kminu. W konsystencji gładki, kremowy, puszysty i lekko napowietrzony (coś jak twarożek grani) a do tego przyjemnie smarowny (bez problemu i rewelacyjnie rozprowadza się na grzankach itp.) i NIE WODNISTY.

A smak???
Hummus jest przepyszny!!! Delikatny, kremowy, rozpływający się w ustach. Wyraźnie czuć tutaj ciecierzycę oraz tahini a także bardzo delikatnie czosnek. Jest on wyczuwalny, jednak jego smak nie dominuje nad resztą - jest bardzo delikatny (to dla mnie na plus - nienawidzę i nie mogę jeść czosnku). Całość mimo iż łagodna (nic nie pali i nie piecze), nie jest ani mdła, ani octowa. Pomimo tego, że w składzie znajduje się kim rzymski nie poczułam go w smaku, hummus nie pozostawia również uczucia tłustych ust czego nie znoszę w produktach tego typu. Wszystkie smaki zostały idealnie wyważone.... no może prawie bo od siebie zabrałabym trochę soli a dodałabym odrobinę pikanterii, ale nie każdy lubi i może ostre :) Tak czy siak POEZJA! Jak już zaczęłam jeść go łyżeczką, to skończyłam dopiero w połowie, kiedy poczułam lekkie zasolenie - w ustach zrobiło mi się odrobinkę za słono i musiałam popić wodą (na to akurat nie patrzcie - ja w ogóle nie używam soli, więc dla Was będzie idealnie... poza tym ową słoność poczułam dopiero po zjedzeniu połowy słoiczka bez dodatków). Następnego dnia w ramach przekąski i czyszczenia lodówki skończyłam go z warzywami - owa słoność się zgubiła.

Wartość energetyczna w 100g - 197 kcal
Ocena - 5,5/6 (dla mnie malutki minus za lekką słoność)
Zakupione - sklepy ekologiczne, Carrefour (cena ok 7-8zł)

Jeśli dokładniej chcecie poznać pozostałe produkty VegaUp klikajcie ---> TUTAJ
Wszystkich zainteresowanych zapraszam również na fanpage VegaUp na facebooku a także
stronę internetową VegaUp

piątek, 24 czerwca 2016, ervisha
Komentarze
Gość: Ola, *.ab-websites.com
2016/06/24 10:45:46
Bardzo lubię hummus ale tego jeszcze nie jadłam ;)
-
2016/06/24 10:50:40
Muszę w końcu spróbować ;)
-
2016/06/24 10:52:42
bksow009, , Zachęcam ;)
-
Gość: Królowa Karo, *.hosted-by.versaweb.net
2016/06/24 10:56:22
Ja w ogóle nie mam przekonania do gotowców w słoiczkach i myślę sobie, że najlepiej zrobić hummus samemu.
-
Gość: happy_little_cookie, *.odrioo.com
2016/06/24 11:00:58
Zaciekawiłaś mnie tym hummusem :)
-
2016/06/24 11:07:37
Po wyjedzeniu kupionych już Sante i Profi zapoluję na biedronkową wersję, a potem będę rozglądać się dalej. Główny aspekt: cena. Potem smak i skład.
-
2016/06/24 11:07:56
Bardzo lubię takie pasty kanapkowe :)
-
2016/06/24 11:14:29
Olga , Z tego co się orientuje hummusy VegaUp kosztują tyle samo co Biedronkowe a jest ich niewiele mniej - dla mnie bardzo ważny jest zdrowy skład (smak również), więc gdybym miała wybierać to jednak zdecydowałabym się na ten.. i to nie jest reklama :)
-
Gość: Paweł, *.colocrossing.com
2016/06/24 11:15:07
Fajnie, że takie rzeczy wprowadzają, ale... jaka drożyzna :O
-
Gość: Angelika, *.ab-websites.com
2016/06/24 11:24:23
Narobiłaś mi ochoty na hummus, dawno już nie jadłam :D
-
2016/06/24 11:25:56
Jakby nie było domowy hummus jest najlepszy :)
-
2016/06/24 11:28:07
heh.. nigdy nie próbowałam hummusu. maryski.uchwycone-chwile.pl
-
2016/06/24 11:43:30
W hummusie czosnek nie może dominować - powinien subtelnie podkręcać smak ciecierzycy :) Dlaczego nie możesz jeść czosnku? O ile hummus bez niego nie traci na smaku, o tyle szpinak już tak - chyba za bardzo lubię tę przyprawę ;)
I ile kosztują te hummusy, wiesz może? Kupnych bardzo nie lubię (ze względu na octowy posmak :/), jak jem, to swój, ale tak z ciekawości pytam :)
-
2016/06/24 11:50:53
Soli jest sporo w składzie, więc fajnie, że nie przełożyło się to nadmierną słoność - jeśli dla Ciebie pod tym względem nie był zły, to i dla mnie okazał by się bardzo smaczny - tak właśnie wygląda ;)
-
2016/06/24 11:51:30
Ella , Czosnek źle wpływa na mój żołądek - piecze mnie ;/ a co do szpinaku bez czosnku - uwierz mi, że jeśli jest to młody szpinak, zerwany z Twojej działki to i bez czosnku się obejdzie :) Ten mrożony, nawet w liściach, czy też świezy ze sklepu nie smakuje tak dobrze jak wyhodowany przez siebie :)

Jeśli chodzi o cenę to w komentarzu niżej napisałam :) Poszukałam w internecie i zauważyłam, że ich cena to ok. 8zł za słoiczek 210g - w niektórych sklepach po tyle samo można kupić hummus Primaviki (teraz piszę o hummusach z dobrym składem, bez konserwantów). Napiszę jeszcze e-maila to właścicielki firmy i może czegoś się dowiem, ale nie obiecuję bo jest bardzo zaganiana :) Cenę w sklepach już znasz ;)
-
Gość: Patrycja, *.kimsufi.com
2016/06/24 11:52:07
Przyznam, że nigdy nie jadłam hummusu. Jakoś tak mi dziwnie wygląda... Musiałabym się przełamywać ;p
-
2016/06/24 11:55:14
Ania_S, , Rzeczywiście soli jest sporo ale w połączeniu z warzywami nie była ona tak wyczuwalna - gorzej już na pieczywie (próbowałam innych smaków) :) Mimo zbyt wysokiej słoności hummus jest na prawdę smaczny i dlatego staram się na to przymknąć oko (nie każdy nie używa soli w swojej kuchni tak jak ja) ;)
-
2016/06/24 11:56:00
Patrycjo , Warto :) Może Ci posmakować a hummus jest bardzo zdrowy :)
-
Gość: Ewelina, *.gazeta.pl
2016/06/24 12:10:04
Hummus zawsze robię sama - ale na czarną godzinę fajna propozycja .. :)
-
Gość: ittlestrawberrycupcake, *.zalmos.net
2016/06/24 12:22:11
KOCHAM HUMMUSY! ten wygląda super kusząco!
-
Gość: kociolek-pysznosci, *.net
2016/06/24 12:40:09
Bardzo lubię hummusy a ten wygląda smacznie ;)
-
Gość: prostozpolki, *.gizlenin.com
2016/06/24 12:49:00
Bardzo lubię hummus ale tego nie jadłam :)
-
Gość: dyciax, 188.226.213.*
2016/06/24 12:57:27
Chcę go, chcę chcę. Mam w planach do wypróbowania wszelkie wariację na temat hummusów więc ten też trafi na swoją kolejkę. :D
-
2016/06/24 13:04:06
Wiesz, że ja jeszcze nigdy nie jadłam hummusu? Chyba już najwyższy czas nadrobić zaległości ;)
-
2016/06/24 13:13:51
Do obiadu zjadłoby się z chęcią :)
-
2016/06/24 13:16:15
To taka w miarę przyzwoita cena dla kogoś, kto nie je tego codziennie tonami ;) Zwłaszcza, że skład jest naprawdę świetny.

A dostępu do własnego szpinaku nie mam - nie mam gdzie posadzić, bo wszystko zajęła mama kwiatkami ;) Tzn. mamy trawnik, ale na środku ogródka nie posieję ni z tego ni z owego szpinaku :P Ale wierzę, że zapach takiego własnego musi być obłędny - mama kiedy mieszkała pod Warszawą na wsi, to miała swój szpinak i szczaw, często mi opowiada, jaki to był aromat...
-
2016/06/24 13:19:48
Ella, Zgadza się, tym bardziej, że skład jest bardzo dobry :) Nie jemy chemii, nie szkodzimy sobie a poza tym hummus smakuje na prawdę dobrze ;)

A wiesz, że moja mama posiała szpinak między malinami i innymi "chwastami" (mama ma duże tego nadziubdziane w ogrodzie:P).. zawsze można znaleźć miejsce :D I smak jest inny - nie smakuje bagnem i ziemiście.. można wcinać na surowo :D A szczaw też gdzieś w ogrodzie rośnie :)
-
Gość: , 23.92.53.*
2016/06/24 13:30:33
Dobry hummus to podstawa :) Ciekawi mnie ta firma ;)
-
Gość: nowacalineczka07, *.zproxy.de
2016/06/24 13:41:13
Właśnie wyobraziłam go sobie na chrupiącej grzance.... pycha
-
2016/06/24 13:46:18
Myślisz, że mogłabym jeszcze posiać w tym roku? Czy już za późno? Mama by mnie chyba zabiła (i tak mamy gęsto od aksamitek oraz rozchodników - jak ostatnio próbowałam podziabać ziemię na grządkach, żeby napowietrzyć glebę, to się nieźle nagimnastykowałam :P), ale jak jarmuż miałam dwa lata temu między kwiatkami, to może i szpinak dałby radę :)
-
2016/06/24 13:51:39
Ella , Moja mama mówi, że jeśli wysiewać w tym roku to koniec lipca a początek sierpnia - jeśli wysiejesz teraz to nie urośnie w liście tylko wystrzeli w łodygi bo jest za długi dzień... moja mama będzie siać drugą turę właśnie w tym okresie :) A nasionka kupowałam w Lidlu po 0,60zł :) Moja mama mówi, że między kwiatami spokojnie można wysiać o ile nie są to róże (róże się pryska). A co do aksamitek.. moja mama mówi, że jak najbardziej szpinak koło aksamitki - tylko nie za blisko by na siebie nie wchodziły.. trzeba zachować odstęp ;) Mama powiedziała też, że aksamitkę nawet trzeba sadzić miedzy warzywami - warzywa bardzo je lubią bo ona odstrasza szkodniki :)
-
Gość: , *.host.bg
2016/06/24 13:56:55
Według mnie żaden hummus nie przebije tego z Biedronki - tanio i smacznie... co z tego, że nie koniecznie zdrowo ;P
-
2016/06/24 14:27:20
Skład zasługuje na pochwałę :)
-
2016/06/24 14:37:54
Ooo, dziękuję bardzo, tak zrobię :) A komentarz przeczytam mamie, żeby się nie bulwersowała :P
-
2016/06/24 14:57:17
Anonimie Osobiście uważam, ze ważne jest to co jemy i nie ma sensu sobie szkodzić :)
-
2016/06/24 15:00:20
Ella , Nie ma za co :) Cieszę się, że mogłam pomóc - jakby co to śmiało pytaj, jeśli będę mogła to pomogę :) A jeśli będę pamiętać to napiszę Ci kiedy mama wysieje szpinak :)
A dlaczego miałaby się bulwersować? Chodzi o sianie szpinaku między maciejką? :) Marchewka bardzo lubi towarzystwo maciejki - wtedy nie atakują jej szkodniki :) A nawet w małym ogródku można mieć co nieco swoich warzyw - ogród mojej mamy nie jest duży a mama jakoś sobie radzi :) Wiadomo - nie mamy wszystkiego ale coś tam jest... jak to mówi moja mama "wszystkiego po trochu".. no prawie wszystkiego :)
-
Gość: , *.gazeta.pl
2016/06/24 16:08:30
Z tym bulwersowaniem to tak z przymróżeniem oka ;) Na pewno nie zaszkodzi spróbować, a jak będzie za bardzo ekspansywne, to można ukrócić żywot :p
-
2016/06/24 16:57:08
Ella , Wiem, wiem :) Próbować zawsze warto ;)
-
Gość: Madzik, 78.11.75.*
2016/06/24 17:30:17
Mógłby mi posmakować :)
-
2016/06/24 18:41:26
Zdecydowanie wole go zrobić sama :-)
-
2016/06/24 18:49:58
Często hummus robimy ale i równie często kupujemy kiedy coś na szybko na obiad trzeba mieć :P Już wiemy np. że ten z Carrefoura "Whomus?" jest okropny.... :P A tutaj z VegaUp to naprawdę elegancko postarali się ze składem :) Szkoda, że akurat są wakacje bo teraz to będziemy mieć czas na domowe pasty i dipy, więc gotowymi raczej się nie posłużymy :P
-
2016/06/24 18:52:59
Candy Panas , A czym robicie? Przecież spaliłyście blender :P
No i czemu szkoda? Jeśli teraz będziecie mieć czas na przygotowywanie hummusu w domu to dobrze :) Na gotowe możecie skusić się wtedy kiedy coś wam wypadnie i tego czasu Wam zabraknie lub wtedy kiedy będziecie mieć ochotę na hummus, nie będzie jak go przygotować a ten wpadnie Wam w oko :)
-
Gość: Zuzuzozo, *.gazeta.pl
2016/06/24 21:13:58
Uwiebiam hummus,a po tej recenzji mam na niego ochote XD
-
2016/06/24 22:43:07
Myślałam, ze już napiszesz o sułtanie Sulejmanie. xD
No własnie ja też nie używam soli. Jem tylko ją jak w czymś ugotowanym przez rodzinę się znajduje. Dzięki, że mi przypomniałaś o zrobieniu hummusu. Musze jeszcze cytrynę kupić. Do mojego dodam tez oliwy, której tu brakło. Szkoda.
-
2016/06/25 06:01:47
Zuza A wybierasz humus gotowy ze sklepu, czy sama robisz? ;)
-
2016/06/25 06:03:45
Rebel A powinnam napisać? :D
Moja mama nie gotuje wege, czasem zrobi tylko pierogi ale ich też nie jem bo są dla mnie za słone a bez soli dla rodziny nie zrobi... co do braku oliwy w hummusie to jeszcze nie jest tak źle bo hummus nie jest tłusty, tylko szkoda, że tej soli nie jest mniej... mimo wszystko hummus bardzo mi smakował :)
-
2016/06/25 12:43:59
Zawsze chcę tego spróbować, ale nie mam odwagi :D
-
2016/06/25 13:07:41
Właściwie to spaliłyśmy młynek dlatego planujemy kupić nowy w Lidlu :P Blender ręczny jest jeszcze w stanie takie dość miękkie rzeczy zmielić :)
-
2016/06/25 13:31:58
Agato Dlaczego? Warto próbować nowych rzeczy, odkrywać nowe smaki na prawdę :)
-
2016/06/25 13:33:27
Candy Pandas, Rozumiem :) Porządny blender zmieli wszystko ale z ręcznymi o słabej mocy to różnie bywa ;) Grunt, ze da się zrobić bananowe lody (jak nie ma się maszynki do lodów) i pasty kanapkowe ;)
-
2016/06/25 16:03:23
Gdyby nie ta sól to byłby mdły ;) Jest pyszny i nic mu nie brakuje!
-
2016/06/25 17:14:21
Chciałabym kiedyś spróbować dobrego hummusu, aby nie zrazić się na starcie. Wydaje się, że ten mógłby być dobry, więc chyba się skuszę.
-
2016/06/25 18:57:28
Natalie , Nie wydaje mi się, że to zasługa soli a innych przypraw :) Coś może być jednocześnie mdłe i słone - jak dla mnie tej soli mogłoby w ogóle nie być a jeśli już to 0,1g :)
-
2016/06/25 18:58:14
Królowa Karo , To bardzo dobry wybór :) Jadłam już 4 hummusy tej firmy i naturalny smakował mi najbardziej ;)
-
2016/06/26 10:57:56
Wygląda fajnie, jeśli zapewniasz ze w smaku jest pyszny to.. wierzę Ci :)
-
2016/06/26 11:07:39
Lubię hummus, ciekawe czy ten by mi zasmakował ;)
-
2016/06/26 12:52:09
Klaudio , Jest i to bardzo :)
-
2016/06/26 15:06:42
Hummus mogłabym jeść na okrągło! Często go kupuję, bo jakoś nie umiem przygotować smacznego hummusu. Właśnie dziś wybieram się do sklepu po kolejny słoiczek. Muszę kiedyś zamówić produkt z Twojej recenzji :)
-
2016/06/26 17:33:20
Ado Jesli już spróbujesz to koniecznie daj mi znać, czy smakował :)
-
2016/06/26 19:49:43
Skusiłaś mnie do spróbowania hummusu :)
-
2016/06/27 09:44:09
Księzycowaroza Miło mi to słyszeć ;)
-
2016/06/28 12:32:05
Nie mam dobrych doświadczeń z kupnymi hummusami - bywają słodkawe w smaku, jakby ktoś je dosładzał, albo dziwnie przyprawione. Dużo chętniej przygotowuję własny w domu. Skoro ten polecasz, może wypróbuję, jak uda mi się go dostać. Choć patrząc na zdjęciach na jego konsystencję, to wydaje mi się trochę bardziej gęsty i suchy od takiego, który ja przygotowuję.
-
2016/06/28 12:57:35
Zuza Słodkie??? Pewnie przez cukier... ja do tej pory jadłam hummus od Primaviki i one były przesolone i okropnie naocotowane, na szczęście w hummusach BIO tej samej firmy octu nie ma, ale z kolei cena jest wysoka ;/
Hummus VegaUp jest bardzo smaczny :) W ogóle nie jest tłusty ale to można domyślić się po składzie w którym nie ma ani oliwy, ani oleju. Rzeczywiście jest gęściejszy od niektórych domowych hummusów ale jednocześnie puszysty jak chmurka ;)
-
2016/07/01 22:09:20
zwykle hummus robię sama ale dobrze wiedzieć, że w sklepie czeka sprawdzony gotowiec.
-
2016/07/02 06:33:12
VEGANation Miło, że mogłam jakoś pomóc, doradzić :) Wiadomo, ze domowe pasty są najlepsze ale czasem nie mamy czasu, ochoty lub możliwości przygotować je samemu i wtedy trzeba "ratować się" gotowcem - wówczas powinniśmy patrzeć nie tylko na cenę i smak ale również skład :)
-
2016/07/12 10:05:23
Wiesz może, w jakich sklepach można go znaleźć? Chętnie bym go wypróbowała :)
-
2016/07/12 10:12:16
wedelko Obecnie hummusy można zakupić w ekologicznych sklepach, jednak maja również pojawić sie w Carrefourze ;)
-
2016/07/12 10:50:40
Dziękuję za odpowiedź :)
-
2016/07/12 11:07:40
Wedelko Przyjemność po mojej stronie ;)


Jeśli jesteś zainteresowany współpracą z blogiem lub masz jakieś pytania pisz: szyszula@poczta.onet.pl

nazwa alternatywna
Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top Blogi

Tu kupisz ksiażki tekst alternatywny