.

Blog > Komentarze do wpisu

Wegańskie orzechowe gołąbki z kaszą jaglaną i pieczarkami

Nie od dziś wiadomo, że naturalne masło orzechowe rewelacyjnie sprawdza się zarówno w deserach, daniach słodkich jak i wytrawnych. Ten wspaniały i jakże aromatyczny a także smaczny krem o ile w składzie nie zawiera cukru, na prawdę może urozmaicić smak naszych potraw, dodając im walorów smakowych. Dzisiaj przychodzę do Was z daniem, które na pierwszy rzut oka może wydać się Wam dziwne i kontrowersyjne. No bo jak to - kapusta, kasza jaglana, cebula, masło orzechowe i pieczarki? Czy to w ogóle może smakować? Może i to nawet bardzo dobrze. Masło orzechowe podkreśliło smak farszu a chrupiące orzechy włoskie dodały całości charakteru tworząc na prawdę wyśmienitą kompozycje. Jeśli nie boicie się eksperymentować z takimi połączeniami, zachęcam do przygotowania takich gołąbków ;) Przepis z dedykacją dla Agniesi, która o niego prosiła  :)

 Składniki (ok. 7-8 średnich sztuk)
główka kapusty
250g suchej kaszy jaglanej
600g pieczarek
1 duża cebula
1-2 kopiaste łyżki masła orzechowego
dwie spore garści posiekanych orzechów włoskich (pewnie było z 1/2 szklanki)
pieprz czarny i ziołowy Prymat
ew. sól

*polecam pieprz ziołowy tej firmy, ponieważ kompozycja użytych w nim przypraw nadaje świetnego smaku i aromatu

Z kapusty usuwamy uszkodzone liście, myjemy i nacinamy głąb. W garnku zagotowujemy wodę, następnie wkładamy do niej kapustę, przykrywamy nakrywką i zostawiamy na ok. 5-10 minut. Po tym czasie liście powinny zacząć ostawiać i zmięknąć.

Kaszę jaglaną przepłukujemy najpierw zimną a następnie gorącą wodą i gotujemy ok. 10 minut krócej niż jest to napisane na opakowaniu (ja swoją gotowałam ok. 4-5 minut - kasza będzie jeszcze dopiekać się w gołąbkach)
Pieczarki myjemy i kroimy drobną kostkę. Następnie wrzucamy na patelnię podlaną odrobinką wody i dusimy najpierw pod przykryciem do czasu aż puszczą wodę, a następnie bez przykrycia aż woda wyparuje. Przekładamy do miseczki a patelnię przecieramy ręcznikiem papierowym.
 Rozgrzewamy niewielką ilość oleju i wrzucamy drobno posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli dodajemy pieczarki. Smażymy przez kilka sekund po czym doprawiamy pieprzem ziołowym. Całość przesmażamy jeszcze przez chwilę, cały czas mieszając aby smaki się ze sobą połączyły po czym zdejmujemy z ognia. Zdejmujemy z ognia, mieszamy z kaszą, masłem orzechowym oraz drobno posiekanymi orzechami. Jeśli jest taka potrzeba doprawiamy do smaku.

 Z liści kapusty skrawamy wystające, grube "nerwy". Następnie na każdy liść, w miejscu w którym wyrastał z główki układamy porcję farszu i ciasno zawijamy jak krokiety (najpierw porcję farszu przykrywamy tą najgrubszą częścią liścia, z której ścinaliśmy „ścięgno”, następnie zakładamy oba boki liścia do środka i zawijamy ściśle w rulonik jak krokiet).
 Dno żaroodpornego naczynia wykładamy pozostałymi liśćmi kapusty (aby zabezpieczyć przed przypaleniem od spodu), na nich ciasno układamy gołąbki zawinięciem do spodu, ponownie nakrywamy liśćmi i podlewamy szklanką wody. Pieczemy pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 45-60 minut sprawdzając, czy woda nie wyparowała a gołąbki się nie przypalają(gołąbki można też ugotować w garnku - postępujemy tak samo)
Podajemy z ulubionymi sosami (ja podałam z warzywami jak do ryby po grecku)

środa, 02 listopada 2016, ervisha
Komentarze
Gość: , *.ovh.net
2016/11/02 10:15:14
Na takie połączenie nigdy bm nie wpadła ;)
-
2016/11/02 10:23:50
Pomysłowe ;)
-
2016/11/02 10:51:59
Nigdy wcześniej nie spotkałam się z połączeniem farszu do gołąbków z masłem orzechowym. Pomysł ciekawy i oryginalny :)
-
2016/11/02 11:10:30
Posiekane orzechy dodane do farszu gołąbkowego jeszcze rozumiem, ale masło orzechowe? Odważnie :)
-
Gość: , *.greendata.pl
2016/11/02 11:29:19
Lubię gołąbki ale takich jeszcze nie jadłam :)
-
2016/11/02 11:31:40
Tak nowocześnie, ale jednak w starym stylu :)
-
Gość: ania_naturalnakuchnia, *.adsl.inetia.pl
2016/11/02 11:39:51
W to że smakowały świetnie nie wątpię; ) Szkoda tylko, że nie dodałaś zdjecia wnętrza :D
-
2016/11/02 11:43:28
Masło orzechowe wolę jednak w wersji na słodko :)
-
Gość: Ewa, 62.212.73.*
2016/11/02 11:45:00
Zaskakujące połączenie :)
-
Gość: A, *.colo.transip.net
2016/11/02 12:02:05
Jestem ciekawa jak smakują gołąbki z dodatkiem masła orzechowego :)
-
2016/11/02 12:21:21
Kiedyś piekłam chleb z dodatkiem masła orzechowego - masło pozostawiało orzechowy posmak :) W gołąbkach zapowiada się to ciekawie ;)
-
2016/11/02 13:07:16
hahaha właśnie pisałam post na dzisiaj i widzę znowu Ty dodałaś... to ja jutro dodam :d ps szkoda, że nie pokazałaś środka!
-
Gość: wildstrawberryblossom, *.hosted-by.versaweb.net
2016/11/02 13:09:56
Podoba mi się Twoja wersja gołąbków - jest taka "nietypowa" i "nowoczesna" ;)
-
Gość: hapfreed, 50.7.103.*
2016/11/02 13:24:57
Ciekawe połączenie. Szkoda, że nie dodałaś zdjęcia ich wnętrza ale i tak najlepsze gołąbki robi moja mama :)
-
2016/11/02 13:58:05
Uwielbiam gołąbki, kojarzą mi się z dzieciństwem :) W Twojej wersji na pewno bardzo by mi zasmakowały!
-
Gość: Iza, *.zalmos.net
2016/11/02 13:58:47
Z chęcią spróbowałabym takiego orzechowego gołąbka ;)
-
Gość: Natka, *.ip-149-202-202.eu
2016/11/02 14:35:53
Oryginalny pomysł :)
-
2016/11/02 14:44:54
Uwielbiam gołąbki:)
-
Gość: Zuzuzozo, *.centertel.pl
2016/11/02 15:48:36
Kurczę no,świetne połączenie ;D nigdy nie próbowałam masła orzechowego w połączeniu wytrawnym ,ale te gołąbki prezentują sie wyśmienicie :D
-
2016/11/02 15:58:35
Z pewnością są interesujące w smaku :)
-
2016/11/02 16:44:32
nie wpadłabym na dodatek orzechów, ale to fajna myśl
-
2016/11/02 17:31:46
Ja nie wiem, co Ty ze mną robisz! :D Grzybów, pieczarek i innych takich grzybiastych nie lubię, ale TAKIE gołąbki bym zjadła! Naprawdę!
-
2016/11/02 17:52:13
Bardzo fajny przepis, podoba mi się :-) takie gołąbki muszą być pyszne :-)
-
2016/11/02 20:38:55
Teraz nam przypomniałaś, że miałyśmy gołąbki robić!! :D Jak nam to z głowy mogło wylecieć? :D Teraz w domu na pewno nie zrobimy ale przepis na farsz podkradniemy na obiad w jakimś innym wydaniu nie gołąbkowym, bo na pewno smakuje zacnie :D
-
2016/11/02 21:44:43
Ja już wiem, że z masłem orzechowym smakują cudownie <3 Masło orzechowe jest cudowne z pieczarkami i kaszą, ale bym jadła! Pięknie wyglądają, o wiele bardziej mnie zachęcają niż tradycyjna wersja :)
-
2016/11/02 22:58:46
Niestety nie wyobrażam sobie gołąbków bez mięsa :(
-
2016/11/03 09:04:32
Anonimie Czasem pomysły przychodzą do głowy tak z nienacka :)
-
2016/11/03 09:05:49
Leno Dziękuję :) W kuchni warto eksperymentować ;)
-
2016/11/03 09:06:39
Magdo Szczerze? Ja również :) To był mój własny pomysł i jak się okazało smaczny :)
-
2016/11/03 09:07:56
Vaniliashake Może pomysł wydaje się hardkorowy ale w rezultacie otrzymujemy smaczne połączenie :) Masło orzechowe jeśli nie ma w sobie cukru, sprawdza się rewelacyjnie do dań wytrawnych :)
-
2016/11/03 09:08:42
Anonimie 2 Może warto spróbować? ;)
-
2016/11/03 09:08:56
Agato Ładnie to ujęłaś ;)
-
2016/11/03 09:10:08
Aniu Niestety nie mam umiejętności fotografowania wnętrze potrawy typu gołąbki lub pierogi ;/ Może następnym razem się uda, ale to nic szczególnego.. kasza jaglana z dodakiem pieczarek, orzechów i lekkim brązowym odcieniem od masła orzechowego :P
-
2016/11/03 09:11:22
Natalio Ja masło orzechowe najbardziej lubię bez dodatków ale w kuchni rewelacyjnie sprawdza się w wielu postaciach i jako dodatek do wielu potraw oraz deserów :)
-
2016/11/03 09:11:45
Ewo Kuchnia a dokładniej potrawy często zaskakują ;)
-
2016/11/03 09:12:12
A W takim razie musisz je przygotować aby się o tym przekonać :)
-
2016/11/03 09:13:27
Justyno Również piekłam takich chleb i chałkę. Masz rację - masło jest wyczuwalne, ale nie dominuje nadając orzechowej nuty :) A jak cudownie pachnie w trakcie i po upieczeniu :)
-
2016/11/03 09:15:46
Cotakpachnie? Ponownie się zgrałyśmy a właściwie to byśmy się zgrały? :P Na prawdę? To już chyba nie jest zbieg okoliczności, tylko jakieś blogowe "fatum" albo jakieś przeznaczenie :D Jestem ciekawa co za smakołyki przygotowałaś na bloga :) Jeśli chcesz wpis możesz opublikować dzisiaj - nie mam nic przeciwko :D Może następnym razem uda mi się zrobić apetycznie wyglądające zdjęcie środka ;)
-
2016/11/03 09:16:20
wildstrawberryblossom Dziękuję. To bardzo miłe słowa ;)
-
2016/11/03 09:17:41
hapfreed Tak upominacie się o zdjęcie wnętrza tych gołąbków, że następnym razem sie o nie postaram :)
Kuchnia mama przeważnie jest bardzo smaczna :)
-
2016/11/03 09:19:27
BeFitBeStrong Gołąbki często gościły u Ciebie w domu? Zawsze były to tradycjne gołąbki z mięsem i ryżem? A może Twoja mama lub babcia przygotowywały wegetariańską wersję? ;) Cieszę się, że moja propozycja przypadła Ci do gustu :)
-
2016/11/03 09:21:10
Izo Zachęcam do przygotowania ich w domu:)
-
2016/11/03 09:22:26
Natka W kuchni i nie tylko warto być pomysłowym (w kuchni warto eksperymentować ze smakami i połączeniami) :)
-
2016/11/03 09:24:04
lekcjewkuchni Ja polubiłam kiedy sama zaczęłam je przygotowywać w wersji wegetariańskiej (czyli jakieś 2 lata temu) a po upieczeniu liście kapusty nie rozmiękczone ale też nie są surowe :) A z jaki farsz do gołąbków jest Twoim ulubionym? ;)
-
2016/11/03 09:29:29
Zuza Dziękuję za miłe słowa - cieszę się, że pomysł na gołąbki przypadł Ci do gustu :)
Jeśli chodzi o masło orzechowe to wiele razy przekonałam się, że jeśli w jego składzie nie ma cukru, to świetnie spradza się w daniach wytrawnych: jako dodatek do sosu pomidorowego, jako baza sosu orzechowego, marynaty, curry (w curry nie jadłam) itp. A słyszałaś może o mafe, czyli afrykańskim gulaszu z masłem orzechowym? Nie ma jednego właściwego przepisu na tą potrawę. Można przygotować ją w wersji wegetariańskiej i nie ale jeden składnik jest obowiązkowy masło orzechowe, które nadaje gulaszowi kremowej konsystencji :)
-
2016/11/03 09:30:01
Smaczka Warto je przygotować aby się przekonać ;)
-
2016/11/03 09:30:34
Klaudio Dziękuję :) Czasem różne pomysły przychodzą nam raptownie ;)
-
2016/11/03 09:31:10
Tym przepisem wygrałaś wszystko! ;D W życiu nie wpadłabym na takie połączenie. Muszę wrócić do domu i wykorzystać w ten sposób zapasy kapusty ;)
-
2016/11/03 09:31:46
gibeek Co robię? Nic? :P Szkoda, że znajdują sie tutaj produkty za którymi nie przepadasz ale może w takim połączeniu mimo wszystko całość przypadłaby Ci do gustu? :)
-
2016/11/03 09:32:12
Marzeno Dziękuję ;)
-
2016/11/03 09:34:41
CandyPandas Na prawdę? :) Może zapomniałyście przez nadmiar obowiązków - studia zabierają sporo czasu, którego i tak brakuje. Do tego dochodzą inne obowiązki i zajęcia ;) Cieszę się, że mój pomysł na farsz przypadł Wam do gustu - oczywiście możecie modyfikować przyprawy i wybrać swoje ulubione. Sam farsz można wykorzystać do naleśników albo faszerowanych warzyw :) Jestem ciekawa co wybierzecie i co wymyślcie :)
-
2016/11/03 09:37:04
pinkyy Jeśli wiesz i piszesz, że to połączenie jest pyszne, to domyślam się, że już wcześniej je jadłaś :) Jestem ciekawa w jakim wydaniu ;) A może piszesz w ciemno? :D Jakby nie było bardzo dziękuję za tak miłe słowa - z chęcią poczęstowałabym Ciebie takimi gołąbkami :)
-
2016/11/03 09:41:21
wiecej-ironii, A może warto takich spróbować? Kto wie, może Ci posmakują? Moja mama te zjadła z dużą przyjemnością i apetytem. Podobne do tych, tylko bez masła orzechowego i orzechów włoskich również :) Mało tego - o te drugie często pyta i zawsze kiedy je przygotuje je z ogromną przyjemnością i to 2-3 dni pod rząd, więc nie mam co mrozić na tak zwaną "czarną godzinę" :P Warto próbować nowe produkty, potrawy (mimo uprzedzenia przez połączenie lub brak obecności jakiegoś składnika) bo możemy zostać miło zaskoczeni :)
-
2016/11/03 09:45:15
Ado Wszystko??? A dokładnie co ? :D Bardzo cieszę się, że mój pomysł na tyle przypadł Ci do gustu aby takie gołąbki przygotować w domu. Oczywiście możesz modyfikować przyprawy, dodać więcej masła orzechowego - tak szczerze to ja dawałam go na oko... tak dokładnie nie liczyłam :) Bardzo jestem ciekawa czy gołąbki Ci posmakują - proszę daj mi znać kiedy już przygotujesz je w domu :)
-
2016/11/03 10:02:11
Zaskoczyłaś mnie tymi gołąbkami. Nie wpadłabym na takie dodatki :)
-
2016/11/03 10:11:52
Omujborze, brzmią genialnie!!! Trochę roboty z tymi cudeńkami jest, więc raczej trudno to zaliczyć do jednogarnkowych dań w 10 minut. Połączenie smaków, na moje oko, wydaje się bezbłędne.
-
2016/11/03 11:01:36
ja jestem zdecydowanie mięsożerna ale takim gołąbkiem bym nie pogardziła :)
-
2016/11/03 11:55:04
sweetpixy Lubię pozytywnie zaskakiwać :)
-
2016/11/03 11:56:21
słodkizomp Dziękuję :) Niestety gołąbki na leżą do tych dań z którymi jest trochę pracy ale smak wynagradza czas i pracę, które włożyliśmy w ich przygotowanie ;)
-
2016/11/03 11:57:02
piegusek Takie słowa z ust a właściwie spod klawiatury "mięsożercy" to duży komplement. Dziękuję:)
-
2016/11/03 15:22:44
Chętnie zobaczyłabym wnętrze ;)
-
2016/11/03 17:26:12
Iwono To już następnym razem :)
-
2016/11/03 18:17:04
Dawno nie jadłam gołąbków, ale to zmora mojego dzieciństwa :P
-
2016/11/04 08:59:39
wyglądają przepysznie!
-
2016/11/04 09:44:15
Natalio , Przez dodatek miesa? Jak byłam mała też ich nie lubiłam - polubiłam jak zaczęłam robić swoje w wersji wegetariańskiej ;)
-
Gość: EllaCanto, *.73.45.175.vocus.net.au
2016/11/04 11:09:14
Ale ciekawe polaczenie! Musze sprobowac masla orzechowego w slonych daniach, zwlaszcza w takim wariancie brzmi innowacyjnie :)
-
2016/11/04 12:33:26
Ella Polecam ;) Już niżej pisałam, ze masło orzechowe rewelacyjnie sprawdza się w wersji wytrawnej jako baza do sosu orzechowego, dodatek do sosu pomidorowego, curry, marynaty. Podobno bardzo smaczny jest kurczak w maśle orzechowym/sosie z masła orzechowego :) Istnieje też potrawa mafe, czyli afrykański gulasz z masłem orzechowym :) Tutaj akurat miałam taki "kaprys" aby dodać je do gołąbków :D Cieszę się, że pomysł Ci się podoba ;)
-
2016/11/04 19:47:49
O wow! Pychotka! I ten dodatek masła orzechowego - bardzo ciekawie :) Ja to lubię jeszcze sobie sosem pomidorowym polać - wtedy to jak u Mamy :D
-
2016/11/05 06:46:30
Zdrowie na języku Bardzo cieszę się, że moja propozycja przypadła Ci do gustu. Dziękuję za tak miłe słowa :) W moim domu wszyscy jedzą gołąbki właśnie z sosem pomidorowym a dokładnie śmietanowo-pomidorowym (pomidorowy z odrobiną śmietany). Kiedyś też tak jadłam gołąbki ale i tak to danie nie należało do ulubionych, czy bardzo lubianych. Kiedy zaczęłam przygotowywać je w wersji wegetariańskiej i po swojemu nie tylko przekonałam się, że mogą być bardzo smaczne ale również, że smakują świetnie z innymi sosami niż tradycyjne typu pomidorowy czy grzybowy ;) Gołąbki bardzo lubię z jarzynką jak do ryby po grecku. Dodatkowa porcja warzyw zawsze jest u mnie mile widziana ;) Te tak jak wspomniałam w poście również podałam z tym sosem, jednak na zdjęciu pokazałam bez - z sosem gołąbek nie wyglądał najapetyczniej ;)
-
2016/11/05 10:44:25
No nie, ja mimo wszystko pozostanę przy klasycznych ryżowo-mięsnych z sosem pomidorowym.
-
2016/11/05 11:35:56
Gołąbki z pieczarkami to moja obowiązkowa potrawa wigilijna!
-
2016/11/05 13:30:38
Olga Nie ma sprawy :)
-
2016/11/05 13:31:23
dishdogz, A coś jeszcze jest oprócz tych pieczarek? Kasza gryczana? Ryż? ;)
-
2016/11/05 17:56:25
świetny pomysł :) takich gołąbków jeszcze nie jadłam :) u mnie przeważnie te mięsne albo z kaszą gryczaną w sosie pieczarkowym :)
-
2016/11/05 18:23:17
Aniu Dziękuję :) Gołąbki z kaszą gryczaną to bez mięsa, czy również z mięsem? :)
-
2016/11/06 08:57:43
Skład gołąbków na pewno oryginalny, ale też na pewno pyszny :) Masło orzechowe jest idealne do każdej potrawy, zarówno wytrawnej jak i słodkiej :)
-
2016/11/06 09:07:17
The Student Cookbook Masz rację - masło orzechowe sprawdza się świetnie zarówno na słodko jak i wytrawnie ;)
-
2016/11/06 19:00:32
No tak - sosy nie zawsze współgrają z aparatem :D
-
2016/11/07 07:47:20
Zdrowie na języku, Bywa, ze nie tylko sosy :P
-
2016/11/08 17:47:57
Obłędnie wyglądają i mimo przeziębienia i względnego braku apetytu, na Twoje danie mam niepohamowaną ochotę ;D
-
2016/11/08 18:21:29
VEGANation, Dziękuję - to bardzo miłe Życzę szybkiego powrotu do zdrowia i dużo, dużo tego zdrówka ;)
-
Gość: Iwona S, *.*.clients.your-server.de
2016/11/13 13:42:20
Gołąbki to tylko z ryżem i mięchem koniecznie z sosem pomidorowym :)
-
2016/11/13 16:16:17
Iwono Jedni lubią co innego a drudzy co innego :)


AWARIA!
Z PRZYCZYN TECHNICZNYCH WCZEŚNIEJSZYCH ZDJĘĆ Z BLOGA NIESTETY NIE DA SIĘ ODZYSKAĆ! PRZEPRASZAM :(

Jeśli jesteś zainteresowany współpracą z blogiem lub masz jakieś pytania pisz: szyszula@poczta.onet.pl

nazwa alternatywna
nazwa alternatywna
Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top Blogi

Znajdź książkę
tekst alternatywny