.

Blog > Komentarze do wpisu

Carolin Mueller-Pawlak "Naturalna Kuchnia Wegetariańska" - recenzja książki


Całkiem nowa odsłona jednej z pierwszych wegetariańskich książek kucharskich wydanych w Polsce (pierwsze wydanie w 1992 roku), ciesząca się ogromną popularnością. To już czwarte wydanie "Naturalnej kuchni wegetariańskiej" - zaktualizowane, uzupełnione i wydane w nowej, pełnej kolorowych zdjęć szacie graficznej.

CO W KSIĄŻCE?
Książka ma poręczny format, twardą oprawę i gruby, dobrej jakości papier.
Całość można podzielić na dwie części.
Pierwsza to tak zwana teoria: poznajemy kilka faktów i informacji odnośnie podstawowych zasad zdrowego odżywiania i stylu życia, zalet wegetarianizmu oraz kilka porad przydatnych przy zmianie diety mięsnej na wegetariańską.
Druga to przepisy, które podzielono na:
I ŚNIADANIA I KOLACJE
II NAPOJE, MLEKO I SOKI
III ZUPY
IV SAŁATKI
V DANIA GŁÓWNE
VI DANIA Z WARZYW
VII SOSY, PASTY I INNE SMAROWIDŁA
VIII DESERY
IX CHLEBY
X INDEKS

ŚNIADANIA I KOLACJE
To zbiór 20 różnych pomysłów na to by smacznie i zdrowo rozpocząć dzień. Gofry owsiane, owsianki, granole, budyń z kaszy jaglanej.... te i inne przepisy zadowolą nie jednego łakomczucha i pozwolą cieszyć się pełnia energii przez długi czas ;)

NAPOJE, MLEKO I SOKI
Dzięki temu rozdziałowi nie tylko dowiemy się jak przygotować domowe napoje roślinne (np. mleko kokosowo-owsiane, mleko orzechowo-bananowe), smaczne i odżywcze koktajle (np. malinowy) a także napoje takie jak "potasowy cud". Wiedzieliście jakie to proste? Już nie będziecie musieli wydawać pieniądze na gotowce, które bardzo często zawierają sporo cukru i bywają przesłodzone - bez problemu przygotujecie je sami w domu. W sumie 14 przepisów.

ZUPY
Carolin Muller Pawlak proponuje nam 18 przepisów na smaczne, pożywne i sycące zupy. Oprócz popularnej zupy pomidorowej, ogórkowej czy krupniku poznamy również między innymi nie na co dzień spotykany: gulasz egipski czy afrykańską zupę ziemniaczaną.

SAŁATKI
Jeden z "bogatszych" rozdziałów a w nim aż 30 przepisów na przeróżne sałatki: pełne witamin i minerałów. Znajdziemy tutaj między innymi: sałatkę z kalafiora, sałatkę grecką, sałatkę ryżową, owocową a także z cieciorki oraz pikantną z cukinii.

DANIA GŁÓWNE
Jest to drugi nieco bardziej rozbudowany rozdział: 37 pomysłów na nieskomplikowane, wegetariańskie dania roślinne. Przepisy są różne. Mamy tutaj kotlety (np. z jęczmienia, czy z fasoli), makarony, zapiekanki (np. marchewkowo-ryżowa, pieczeń z kaszy jaglanej) a także pieczone frytki, placki ziemniaczane, hiszpański quiche i inne. Dowiemy się również jak samemu przygotować ser tofu oraz seitan.

DANIA Z WARZYW
Dział dla miłośników warzyw a w nim 20 przepisów z wykorzystaniem: kukurydzy, cukinii, kabaczka, marchewki, kalafiora, buraka i innych.... Znajdziemy tutaj między innymi: potrawkę z kukurydzy, leczo marchewkowe, ratatuille, pimato a także prostą zapiekankę z kalafiora.

SOSY, PASTY I INNE SMAROWIDŁA
Z rozdziału nie tylko dowiemy się jak przygotować sosy (np. paprykowy, cieciorkowy, słonecznikowy), majonez i śmietanę sojową. Poznamy również przepisy na smaczne pasty kanapkowe (hummus, pasta ze słonecznika, pasta z jagód) a także słodkie dżemy np. śliwkowy

DESERY
26 przepisów na ciasta, ciasteczka i słodkie kremy, które umilą popołudniową herbatę bądź kawę a także czas w gronie rodziny i przyjaciół. Ciasto z mąki z pełnego przemiału, jabłecznik, placek z dyni, bułeczki jabłkowo-owsiane, krem bananowy, sos cytrynowy... to tylko niektóre ze słodkości, które zachwycą nasze podniebienia.

CHLEBY
Nie od dziś wiadomo, że nie ma nic lepszego niż zapach chleba roznoszący się po mieszkaniu, jego chrupiąca skórka, niepowtarzalny smak... smak, którego nie ma żadne pieczywo z żadnej piekarni na całym świecie. Dzięki tej książce każdy z nas będzie mógł uruchomić taką małą, domową piekarenkę. Spośród 16 przepisów możemy wybrać między innymi: chleb owsiany, purmpernikiel, bułeczki z borówkami bądź też chlebowe paluchy. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane a smak i radość z pieczenia niezapomniane.

Na końcu umieszczono alfabetyczny spis treści - INDEKS

Książka zawiera dwa spisy treści: główny (zostały w nim wymienione wszystkie rozdziały) oraz szczegółowy przed każdym rozdziałem (tutaj poznajemy przepisy znajdujące się w danym dziale).

POSUMOWANIE
Treść książki można podzielić na dwie części. Pierwszą, gdzie poznajemy podstawowe informacje odnośnie zdrowego odżywiania i zalet wegetarianizmu oraz drugą z przepisami. Dodatkowo przed prawie każdym rozdziałem znajdują się informacje i ciekawostki np. o tym jak ważne jest śniadanie, jak zachować wartość odżywczą produktów w trakcie przygotowywania potraw, czy jak zaspokoić ochotę na słodkie. Dzięki takiej kompozycji książka nie tylko inspiruje nowymi połączeniami smaków oraz potrawami, ale również uczy, udziela o zdrowym odżywianiu.

Publikacja została wzbogacona o różne ilustracje: zarówno te przedstawiające niektóre potrawy, jak i samych produktów w nich wykorzystywanych, czy jakiś postaci. Nie są może one jakieś wybitne, ale cieszą oko tym sprawiając, że książkę przegląda się z przyjemnością.

Przepisy nie są skomplikowane - śmiało mogę powiedzieć, że są proste, a do do tego jasno opisane, przy czym ich przygotowanie nie wymagają posiadania kosztownego sprzętu. Obok każdego tradycyjnie znajdziemy listę składników oraz "proces" przygotowania potrawy. Niestety nie umieszczono informacji odnośnie ilości porcji, co dla niektórych może stanowić problem - nie wiemy na ile osób i ile dni mniej wystarczy nam danej potrawy. Chociaż patrząc na fakt, że jest to najnowsze wydanie, wydanej w 1992r pierwszej wegetariańskiej książki kucharskiej, to raczej normalne. Kiedyś nikt nie zwracał uwagi na porcje i kalorie a smak oraz prostota przygotowania dania. Książka i przepisy w niej umieszczone są takie same - zmieniła się tylko szata graficzna, która teraz dla oka jest o wiele przyjemniejsza.

Kolejny plus to łatwo dostępne, naturalne produkty na których opierają się przepisy. Nie znajdziecie tutaj czasem dziwnych z nazwy, zagranicznych składników, których nie wiadomo gdzie szukać i w jakim sklepie lub które można zamówić tylko przez internet. Wszystkie są dostępne w asortymencie większości sklepów lub jeśli to warzywa a Wy macie taką możliwość, wyhodujecie we własnym ogródku.
Autorka nie korzysta z gotowców: tofu, seitan, napoje roślinne również przygotowuje sama od podstaw dzieląc się z czytelnikami przepisem. To ułatwienie dla wszystkich tych, którzy mimo wszystko mieli by problem z zakupem jednego z nich.



Zauważyłam, że mimo tego iż książka nosi tytuł "Naturalna kuchnia wegetariańska", przepisy w niej umieszczone pomijając miód w zasadzie są wegańskie (miód naturalny można zastąpić cukrem lub ksylitolem). Nie znajdziecie w nich produktów od zwierzęcych: masła, mleka, jajek... wszystkie są pochodzenia roślinnego, dzięki czemu mogą po nią sięgnąć również weganie.
W oko wpadł mi również fakt, że w większości przepisów cebulę wykorzystuje się w bardzo dużych ilościach. Rozumiem, że to bardzo zdrowe warzywo i wzmacnia ono naszą odporność, ale 1-2 szklanki posiekanej, to chyba jednak za dużo Nie uważam tego za wadę bo zawsze można modyfikować ilość składników, ale wpadło mi to w oko :)

DLA KOGO KSIĄŻKA?
Po książkę mogą sięgnąć nie tylko Ci, którzy dopiero planują lub stawiają pierwsze kroki w wegetarianizmie bądź weganizmie, ale również wszyscy, którzy szukają inspiracji i pomysłów na proste w przygotowaniu, smaczne potrawy. Na prawdę jest się czym zainspirować. Dzięki wydawnictwu Źródła z Życia najstarsza wegetariańska książka kulinarna wydana w Polsce zyskała nowe - ciekawsze i przyjemniejsze w odbiorze oblicze.

Autor: Carolin Mueller-Pawlak
Tytuł: Naturalna Kuchnia Wegetariańska
Wydawnictwo: Fundacja Źródła z Życia
Rok wydania: 2016
Ilość stron: 170
Oprawa: twarda
Link do strony wydawnictwa: http://sklep.fzz.pl/pl/p/NATURALNA-KUCHNIA-WEGETARIANSKA/569

sobota, 21 stycznia 2017, ervisha
Tagi: książki
Komentarze
2017/01/21 10:05:32
Ładne te nowe wydanie ;)
-
2017/01/21 10:23:08
Nie słyszałam o tej książce. Może być ciekawa :)
-
Gość: , *.ovh.net
2017/01/21 10:42:39
Lubię wegetariańskie książki kucharskie :)
-
Gość: Ania, *.ip-167-114-102.net
2017/01/21 11:07:33
Fajnie, że wydawnictwa odświeżają "stare" książki kucharskie. W takich książkach zawsze można znaleźć sporo ciekawych przepisów - to taka kopalnia wiedzy a dzięki nowym wydaniom ludzie ponownie zaczną do nich sięgać :)
-
Gość: , *.dahost.pl
2017/01/21 11:24:50
Muszę przyznać, że wydawnictwo się postarało :)
-
Gość: Iga, 95.154.230.*
2017/01/21 11:52:13
Nie jestem wegetarianką, ale mam stare wydanie. Nawet nie pamiętam skąd wzięło się u nas w domu ;) Nie korzystam z niej często, ale według mnie to dobra książka :)
-
Gość: Zuzuzozo, *.centertel.pl
2017/01/21 12:06:01
Od razu skojarzyło mi sie z Ania z naszego bloga o identycznej nazwie XD
A sama ksiazka zapowiada sie bardzo ciekawie i podoba mi sie.Jak zobaczę ja w księgarni,to byc może kupie :D
-
Gość: Iza, *.zalmos.net
2017/01/21 12:15:58
O książce nie słyszałam ale o blogu Naturalna Kuchnia owszem - polecam :)
-
Gość: Ewa, 62.212.73.*
2017/01/21 12:40:51
Nie wiedziałam, że kiedy wegetariańskie książki były popularne w Polsce. Wcześniejszych wydań tej chyba również nie widziałam, jednak kiedy tylko będzie taka okazja chętnie zajrzę do najnowszego :)
-
Gość: Len, *.slaskdatacenter.pl
2017/01/21 13:03:47
Książka chyba nie w moim guście
-
Gość: Agnieszka, *.the-power-kake.xyz
2017/01/21 13:47:55
Może nie jest tak piękna i kolorowa jak najnowsze książki kucharskie, ale i tak uważam to wydanie za ładne :) Dajnie, że przepisy nie są wyszukane, tylko po co aż tyle cebuli? ;D
-
Gość: Joanna, *.ip-158-69-221.net
2017/01/21 15:33:03
Wydaje mi się, ze takie książki są użyteczne nie tylko dla wegetarian i wegan :)
-
Gość: Natka, *.ip-192-99-178.net
2017/01/21 16:37:27
Wydaje się dobra dla początkujących wegetarian, chociaż są lepsze ;)
-
2017/01/21 18:31:30
Szkoda, że tak mało w niej przepisów na ciasta i desery ;D
-
2017/01/21 19:47:21
nie jestem wege, ale przecież każdy może wypróbować te przepisy, a niektóre wydają się szczególnie ciekawe;)
-
2017/01/21 20:36:53
Widzę u Ciebie ostatnio dużo książkowych recenzji :D Ja tak rzadko czytam książki kulinarne (kilka z tych co mam nawet nie przejrzałam do końca :P) - wolę blogi albo sama kombinować :)
-
2017/01/22 09:29:27
Magdo , Masz rację :)
-
2017/01/22 09:30:05
vanilliashake, ,Sporo w niej inspiracji :)
-
2017/01/22 09:30:25
Anonimie ,Ja również :)
-
2017/01/22 09:33:08
Aniu Nie mam i nie widziałam wcześniejszego wydania tej książki, więc nie mam porównania, ale podobno było bez zdjęć. Mimo iż pierwsze książki kucharskie nie miały ich w ogóle lub niewiele i mam takie w domu, mama nadal z nich korzysta a ja czasem przejrzę (mimo tego, ze nie są wege). Ukryta jest w nich "tajemnica" - darze takie rzeczy ogromnym sentymentem :)
-
2017/01/22 09:33:35
Anonimie 2 ,I to bardzo :)
-
2017/01/22 09:37:32
Igo ,Czasem w mieszkaniu można znaleźć takie "skarby" :) Masz w niej swoje ulubione przepisy? ;)
-
2017/01/22 09:40:19
ZuzaMoże Ania inspirowała się tytułem tej książki a może to zwykły przypadek? Masz rację, ze Ania i Jej blog przychodzą na myśl :)
Jeśli ją zobaczysz (wiem, że jest w empiku, przynajmniej na stronie) to proszę napisz mi, czy Ci się spodobała ;)
-
2017/01/22 09:41:47
Izo ,Znam i bardzo lubię bloga Ani jak i samą Anię :) Zgadzam się, ze jest to blog godzien polecenia :)
-
2017/01/22 09:45:24
EwoJa również, ale też moja mama a potem ja z mamą nie chodziłyśmy często po księgarniach. Może ta książka była, tylko nie zwróciłyśmy na nią uwagi :)
Recenzowana książka to ta sama co sprzed lat, tylko odświeżona i w nieco innej - według mnie przyjemniejszej dla oka szacie graficznej :)
-
2017/01/22 09:47:30
Len ,To już zależy od tego czego oczekujesz w książkach kulinarnych i w jakich książkach gustujesz ;)
-
2017/01/22 09:49:52
Agnieszko ,Książka ma swój urok a patrząc na przepisy trzeba brać pod uwagę, kiedy one powstały :)
W temacie cebuli: jest to bardzo zdrowe warzywo i może kiedyś używało się go w dużych ilościach, a może taka jej ilość pozytywnie wpływa na smak potrawy? :) Ja za cebulą nie przepadam, więc sama tyle bym jej nie dodawała ;)
-
2017/01/22 09:50:42
Joanno , Masz rację - każdy może znaleźć tutaj przepisy i inspiracje dla siebie ;)
-
2017/01/22 09:51:31
Natko ,To już zależy co się komu podoba i czego oczekuje się od książki :)
-
2017/01/22 09:52:24
Smaczko ,Może nie ma ich za wiele, ale jednak są i to ciekawe :)
-
2017/01/22 09:54:43
Julianno, Masz rację - to, ze ktoś nie jest wegetarianinem, czy weganinem nie oznacza, że nie może takich potraw nie jeść. Poza tym nie wydaje mi się aby osoby w których diecie gości mięso, żywiły się nim przez 7 dni w tygodniu... z pewnością są jakieś odstępstwa nie tylko dla urozmaicenia swojej diety, ale również i zdrowia :) Warto czerpać inspiracje z takich książek :)
-
2017/01/22 09:57:21
Aniu_S, Jakoś tak się złożyło, że ostatnio na blogu pojawiają się tego typu posty. Według mnie książki kulinarne to oprócz blogów i internetu świetne źródło inspiracji, ciekawych pomysłów, kiedy nam ich brakuje :)
Jakie książki kulinarne posiadasz w swoich "zbiorach"? ;)
-
2017/01/22 10:00:12
Muszę przyznać, że sama okładka przykuwa uwagę z tą zieloną pastą z awokado (tak podejrzewam, że to to) :) Świetna lektura :)
-
2017/01/22 10:25:20
Zdrowie na języku, , Nie trafiłaś :P Na okładce mamy pastę z zielonego groszku :)
-
Gość: sweetpixy, 188.226.204.*
2017/01/22 11:03:03
Sama okładka zachęca do zajrzenia do tej książki :)
-
Gość: Marzena, *.dynamic.chello.pl
2017/01/22 13:46:17
Podoba mi się ta książka, bardzo ciekawe przepisy :-)
-
2017/01/22 14:45:24
Sama dopiero stawiam pierwsze kroki jeśli chodzi o kuchnię wegetariańską. Jednak dieta bezmięsna bardzo mnie kusi. Taka książka z pewnością by mi się przydała, abym mogła podpatrzeć coś dla siebie. Uwielbiam naturalną kuchnię. Odkąd bardziej wkręciłam się w czytanie składów produktów i dbanie o "czystą" dietę - widzę poprawę samopoczucia.
Pozdrawiam. Miłego dnia! :)
-
2017/01/22 16:24:58
sweetpixy, , To nie jedyny plus tej książki - treść jest również ciekawa i inspirująca :)
-
2017/01/22 16:25:32
Marzeno Jeśli nie każdy to większość powinna znaleźć w niej coś dla siebie, jakąś inspirację ;)
-
2017/01/22 16:29:32
Megly, Często myślisz o tym aby przejść na dietę bezmięsną? Chciałabyś być w przyszłości wegetarianką, czy na razie to tylko takie "kuszenie"? :)
To co jemy ma znaczący wpływ na stan naszego zdrowia i dobre samopoczucie, ale sprawdzając składy, kontrolując to co jesz, jednak uważaj aby z czasem nie przerodziło się to w paranoję i niezdrowe podejście do jedzenia. Wiem, że jesteś rozsądna, ale czasem ludzie tracą nad tym kontrolę. Tak więc proszę uważaj na siebie :)
Miłej niedzieli i spokojnego poniedziałku :)
-
2017/01/22 16:30:15
super !
-
2017/01/22 18:06:42
Pięknie wydana książka :) Lubię, jak autor poświęca jakąś część pozycji na wprowadzenie do diety, raczy informacjami o zdrowym odżywianiu. Same przepisy z takich książek to często inspiracja, ale podstawy wiedzy gdzieś tam w głowie zostają i mogą się przydać w codziennym kucharzeniu :)
-
2017/01/22 18:25:17
Nie słyszałam o tej książce wcześniej. Ja mam ten problem, że za mało czasu poświęcam na gotowanie z przepisów :)
-
2017/01/22 19:46:23
Zjadłabym barszczyk...
-
Gość: Lekcjewkuchni.blogspot, *.adsl.inetia.pl
2017/01/22 20:09:00
Podoba mi się
-
2017/01/23 07:15:42
U Rudej na Talerzu Masz rację - takie informacje są przydatne, zwłaszcza dla tych, którzy nie posiadają dużej wiedzy na ten temat a w przypadku wegetarianizmu/weganizmu dopiero o tym myślą. Jednak dobrze, kiedy tych informacji nie jest za dużo: jeśli większość lub połowa takiej książki to "teoria" i to najczęściej pisanie o jednym i tym samym i skomplikowanym językiem, wówczas książka traci na swojej prezentacji - jakby nie było to ma być książka kulinarna... prawda? ;) Na szczęście tutaj umieszczono najważniejsze informacje i to w taki sposób by wszystko dokładnie zrozumieć. Książka nie "przybija" natłokiem informacji - stanowią one urozmaicenie a razem z przepisami ciekawą całość :)
-
2017/01/23 07:17:20
Klaudio, Ja również nie słyszałam - kiedyś nie mówiło się tak głośno o wegetarianizmie i weganizmie ;) Ja najczęściej gotuje z głowy, improwizuje, ale takie książki to świetne źródło inspiracji :)
-
2017/01/23 07:17:41
Iwono, Bardzo zdrowa i smaczna zupa ;)
-
2017/01/23 09:59:25
muszę sobie ją kupić
-
2017/01/23 13:49:06
Sporo ich mam, za dużo do wypisywania.
-
2017/01/23 19:00:37
Aniu_S , Wymień chociaż kilka z nich :)
-
2017/01/24 10:18:14
Nie jestem wegetarianką, ale nie wyobrażam sobie kuchni bez warzyw. Na pewno znalazłabym tam wiele inspiracji dla siebie...
-
2017/01/24 11:35:13
mikimama , Warzywa jak i owoce powinny znajdować sie w diecie każdego człowieka. To świetnie, że nie "żałujesz ich" w swojej kuchni - dzięki temu Ty i Twoja rodzina będziecie zdrowi i silni :)


Jeśli jesteś zainteresowany współpracą z blogiem lub masz jakieś pytania pisz: szyszula@poczta.onet.pl

nazwa alternatywna
Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top Blogi

Tu kupisz ksiażki tekst alternatywny