.

Blog > Komentarze do wpisu

Wegańskie pieczone orkiszowe paszteciki/pierogi z soczewicą i warzywami

Jak już pewnie zauważyliście ostatnio szaleję z czerwoną soczewicą. To bardzo "wdzięczny" produkt z którego można wyczarować wiele ciekawych i smacznych dań. Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam pieczone orkiszowe pierogi z moim ulubionym i już znanym farszem z czerwonej soczewicy.

Składniki (6 pasztecików)
Ciasto
200g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
*ok. 1/2 szklanki ciepłej wody
1 łyżka oleju
szczypta soli

*Ilość wody należy kontrolować. W zależności od warunków przechowywania mąki może ona wchłaniać mniej lub więcej wody.

Z podanych składników zagniatamy, gładkie i elastyczne ciasto zbliżone do tego na pierogi.

Farsz z TEGO przepisu, bez dodatku siemienia lnianego
(na 150g soczewicy dodałam 2 spore pietruszki i 1 marchew - łącznie ok. 300g warzyw plus 80-90g mrożonego zielonego groszku. Do tego ok 2-3 łyżeczek koncentratu pomidorowego i ulubione przyprawy)

Przygotowanie pasztecików
Ciasto dzielimy na 6 części. Każdą wałkujemy cienko na kształt okręgu lub prostokąta. Na połowie wykładamy dużą porcję zimnego farszu i składamy na pół dokładnie dociskając boki  (ewentualnie opruszajac palce mąką, gdyby ciasto zbyt bardzo się lepiło). Paszteciki smarujemy wodą i posypujemy ziarnami/sezamem/siemieniem lnianym wklepując je w ciasto. Każdy pasztecik nakłuwamy. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 35 minut na złoty kolor (jednak trzeba to sprawdzać bo każdy piekarnik jest inny). Podajemy z surówkami/warzywami.


środa, 15 marca 2017, ervisha
Komentarze
Gość: Agnieszka, *.the-power-kake.xyz
2017/03/15 09:18:50
Ciekawy pomysł :)
-
2017/03/15 09:28:16
akurat mam mąkę orkiszowa w domu, więc na pewno spróbuję! wyglądają przepysznie Beatko!
-
Gość: , *.ovh.net
2017/03/15 09:28:23
Ciekawy pomysł. Lubię takie pieczone paszteciki ;)
-
Gość: Natalia, 82.77.75.*
2017/03/15 09:41:57
Ciekawa propozycja :)
-
Gość: Aga, 66.90.121.*
2017/03/15 10:03:10
Lubię pierogi z soczewicą, jednak takich pieczonych dawno nie jadłam. Twoje wyglądają smacznie :)
-
Gość: N_tt, *.ip-192-99-178.net
2017/03/15 10:24:11
Świetna propozycja! Paszteciki wyglądają apetycznie :)
-
Gość: Ola, 82.223.17.*
2017/03/15 10:49:19
Przepis w moim guście :)
-
Gość: Ewa, 62.212.73.*
2017/03/15 11:23:27
Ciekawy przepis :)
-
Gość: , *.dahost.pl
2017/03/15 11:57:24
Fajna alternatywa dla tradycyjnych pasztecików i pierogów ;)
-
2017/03/15 12:06:21
Ten wygląd w przekroju to już w ogóle super wygląda :D Extra, że jest dużo nadzienia a cienka warstwa ciasta :) Takie są najlepsze :)
-
Gość: Iza, *.zalmos.net
2017/03/15 12:14:33
Przy najbliższej okazji wypróbuję :)
-
2017/03/15 13:09:08
Uwielbiam paszteciki z soczewicą (najbardziej czerwoną) - każde :) Twoje wyglądają wspaniale :)
Pozdrawiam!
-
Gość: Zuzuzozo, *.centertel.pl
2017/03/15 13:27:45
Bardzo sie ciesze ze zrobiłam juz babeczki,bo mam wprawę-teraz czekają mnie paszteciki :)
-
Gość: , 198.7.62.*
2017/03/15 13:35:50
Paszteciki wyglądają smacznie :) Chyba spróbuję się z nimi zmierzyć :)
-
2017/03/15 15:06:15
Fajnie, że z tych samych składników można zrobić tyle różnorodnych wersji.
-
Gość: Martyna, 51.254.104.*
2017/03/15 16:40:14
Można użyć zielonej soczewicy?
-
2017/03/15 18:04:15
O, a niedawno zakupiłam mąkę orkiszową ! Paszteciki wyglądają bardzo smacznie :D
-
Gość: Lekcjewkuchni.blogspot.com, *.adsl.inetia.pl
2017/03/15 19:23:16
Pychota
-
Gość: Abc, 89.163.130.*
2017/03/15 20:00:45
Twój przepis zainspirował mnie do przygotowania własnych pasztecików z soczewicą, marchewką i suszonymi pomidorami :)
-
2017/03/15 21:47:51
Zakochałam się w nich. Od zawsze miałam słabość do takich pierożków/pasztecików. Nie zmieniło się to do dzisiaj.
Zainspirowałaś mnie do spróbowania tego przepisu. Soczewica nigdy nie była mi specjalnie bliska, ale niedawno odkryłam ją na nowo i mogłabym używać... w sporych ilościach. Zwłaszcza, jak natrafiam na takie wspaniałe, pięknie się prezentujące pyszności. Przepis apetyczny, smaczny i jak najbardziej do szybkiego przetestowania.
Pozdrowionka :)
-
2017/03/15 22:49:02
Przyznaję się, że soczewica bardzo rzadko gości w mojej kuchni, ale pierożki wyglądają pięknie.
-
2017/03/15 23:06:48
Ale super! Wieki nie jadłam pasztecików i tęsknię za tym smakiem ;)
-
Gość: Magda, *.rev.netart.pl
2017/03/16 07:34:43
Smaczny pomysł :)
-
Gość: Zdrowie na języku, *.centertel.pl
2017/03/16 08:56:59
Wyglądają bardzo zachęcająco :) Robiłam kiedyś pierogi z soczewicą, ale w wersji gotowanej, pieczone muszą być równie pyszne :)
-
2017/03/16 09:14:40
Agnieszko ,Cieszę się, że Ci się podoba ;)
-
2017/03/16 09:16:10
Cotakpachnie , Dziękuję za bardzo miłe słowa Bardzo ciesze się, że przepis przypadł Ci do gustu :) Oczywiście zamiast mąki orkiszowej można użyć innej ;)
-
2017/03/16 09:19:25
Anonimie ,Ja również, chociaż nie szaleję. Tego typu potrawy uważam za miłe i smaczne urozmaicenie codziennego menu :)
-
2017/03/16 09:20:54
Natalio ,Dziękuję. Cieszę się, że zwróciłaś na nia swoją uwagę :)
-
2017/03/16 09:23:14
Aga Dziękuję - to bardzo miłe co piszesz :) Według mnie takie pieczone paszteciki/pierogi to smaczne odstępstwo od gotowanych pierogów a także ciekawa propozycja na śniadanie (nie tylko obiad) :)
-
2017/03/16 09:23:37
N_tt,Dziękuje :)
-
2017/03/16 09:26:08
Olu ,Ciesze się, że przepis przypadł Ci do gustu. Ja również lubię czerwoną soczewicę a w takim wydaniu smakuje bardzo dobrze :)
-
2017/03/16 09:26:24
Ewo Ciesze się ;)
-
2017/03/16 09:26:54
Anonimie ,Zgadzam się. Zawsze to coś "innego" ;)
-
2017/03/16 09:31:55
Candy Pandas Również takie lubię i cieszę się, że Wam również się podoba. Ciasto w tego typu pasztecikach ma być tylko dodatkiem - coś w rodzaju "osłonki" aby móc chwycić pasztecik w ręce i się nim zajadać :) Dodatkowo wnosi troszkę smaku, jednak to farsz gra tutaj "pierwsze skrzypce", dlatego dobrze jest go doprawić według własnych upodobań :)Podobnie jest z burgerem: to kotlet z dodatkiem bułki a nie bułka z kotletem :)
-
2017/03/16 09:32:34
Iza , Miło przeczytać taki komentarz. Mam nadzieję, że paszteciki posmakują ;)
-
2017/03/16 09:34:45
monica-wino-i-oliwki ,Dziękuję:) Czerwona soczewica smakuje mi o wiele bardziej od tej zielonej za którą nie przepadam. Sprawdza się świetnie w wielu potrawach i wielu wariacjach :) Masz swój ulubiony przepis na paszteciki i taki z wykorzystaniem czerwonej soczewicy? ;)
-
2017/03/16 09:40:42
Zuza ,Mnie również to cieszy i czuję się zaszczycona, ze wybrałaś mój przepis. Jeszcze raz dziękuję :)
Teraz czeka mnie kolejny zaszczyt - mam nadzieję, że paszteciki również przypadną Ci do gustu :)
-
2017/03/16 09:46:00
Anonimie ,Dziękuję - cieszę się, że przepis Ci się spodobał. Wbrew pozorom wcale nie jest taki trudny - jedyne co może sprawić problem początkującym do zagniecenie ciasta (niektórzy mają z tym problemy). A tak poza tym to dość łatwy przepis ;) Mam nadzieję, ze Twoje "zmagania" nie będą ciężkie a paszteciki posmakują ;)
Pozdrawiam
-
2017/03/16 09:50:39
Iwonko , Zgadza się - wystarczy tylko mieć pomysł :)
-
Gość: Marzena, *.play-internet.pl
2017/03/16 09:52:38
Zapowiadają się naprawdę pysznie :-)
-
2017/03/16 09:53:34
Martyno ,Można, jednak zielona soczewica ma zupełnie inny smak, wiec i paszteciki będą smakować inaczej, co nie oznacza, że gorzej :) Od siebie do zielonej soczewicy polecam dodatek w postaci pieczarek :)
-
2017/03/16 09:54:18
Lonna,Dziękuję za miłe słowa. Już wiesz co przygotujesz z tej mąki? :)
-
2017/03/16 09:54:36
Lekcjewkuchni Dziękuję :)
-
2017/03/16 09:56:30
Abc Cieszę się. To miłe, kiedy można kogoś zainspirować :) Twoje paszteciki z pewnością będą przepyszne ;)
-
2017/03/16 10:03:28
Megly ,Twój komentarz wywołał uśmiech na mojej twarzy - to bardzo miłe co piszesz. Dziękuję ;)
Bardzo cieszę się, że mój przepis na tyle Ci się spodobał, że postanowiłaś go spróbować :) Oczywiście farsz dopraw swoimi ulubionymi przyprawami, według własnych upodobań. Mam nadzieję, że nie będziesz zawiedziona. Kiedy już znajdziesz czas na przygotowanie pasztecików i to zrobisz, proszę napisz, czy coś zmieniłaś i czy paszteciki Ci posmakowały.
Życzę miłego dnia i dużo słońca ;)
-
2017/03/16 10:06:59
Królowa Karo,Z kolei ostatnio w mojej kuchni czerwona soczewica pojawia się dość często - czekam aż mi się przeje :P
Dziękuję za miłe słowa :)
-
2017/03/16 10:13:30
Natalie ,Jeśli za nim tęsknisz to w wolnym czasie może warto przygotować je z rodziną (wspólnie spędzicie czas) i to w większej ilości? Wówczas część z pasztecików będziesz mogła zamrozić na "czarną godzinę" :)
-
2017/03/16 10:13:46
Magdo ,Dziękuję :)
-
2017/03/16 10:21:20
Zdrowienajezyku ,Dziękuję :) Ja również robiłam takie gotowane pierogi z soczewicą: raz z zieloną i pieczarkami oraz dwa razy z czerwoną i włoszczyzną ;)
-
2017/03/16 10:21:48
Marzenko , Ślicznie dziękuję
-
Gość: , *.toya.net.pl
2017/03/16 10:22:32
kurcze właśnie mi w brzuchu burczy:)
-
Gość: Joanna, *.ip-158-69-221.net
2017/03/16 10:22:42
Widzę, że lubisz połączenie soczewicy z włoszczyzną :)
-
2017/03/16 10:36:25
wyglądają bardzo obficie :)
-
2017/03/16 12:31:02
ja właśnie zrobiłam po raz pierwszy zupę z czerwoną soczewicą-pyszności:)
-
Gość: Ivie, 198.50.152.*
2017/03/16 12:54:22
Chętnie bym je zjadła ;)
-
2017/03/16 12:56:12
O, będę musiała podesłać przepis koleżance :)
-
2017/03/16 16:04:32
Jejku perfekcyjne! Mam nadzieję, że nie zapomnę o tym przepisie i zrobię w majówkę te paszteciki albo chociaż przygotuję farsz :D
-
2017/03/16 16:09:13
Kathy Leonia ,W takim razie musisz coś zjeść:D
-
2017/03/16 16:10:53
Joanno ,Zgadza się. To sprawdzone i lubiane przeze mnie połączenie, dlatego z nim "kombinuje" na różne sposoby :)
-
2017/03/16 16:11:15
dorota dermiblog,,To chyba dobrze? ;)
-
2017/03/16 16:12:00
pieguskowakuchnia , Taka zupa jest przepyszna ;)
-
2017/03/16 16:12:55
Ivie Miło mi :) Może w takim razie trzeba je przygotować? :)
-
2017/03/16 16:13:51
Agato, Dziękuję. Miło mi :) A Ty nie masz ochoty? ;)
-
2017/03/16 16:17:00
Ado Dziękuję - to bardzo miłe. Ciesze się, że tak uważasz. Jednak czy aby czasem troszkę nie przesadzasz? :) Mam nadzieję, że będziesz miała czas aby przygotować chociaż sam farsz - według mnie i moich bliskich jest smaczny. A paszteciki to rzeczywiście fajna propozycja na majówkę :)
Miłego i słonczego dnia ;)
-
2017/03/16 16:52:41
Wyglądają super, jak buła z mięciutkim nadzieniem. Chętnie bym to zjadła.
-
2017/03/16 16:59:52
Celiak w podróży ,Dziękuję za miłe słowa. Nadzienie z pewnością nie jest twarde i zbite - jest kremowe tak jak pasztet lub pasta kanapkowe ;)
-
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2017/03/16 18:00:07
Bardzo fajny przepis. :-) Chętnie bym zjadła :-)
Pozdrawiam
www.wszystko-smaczne.pl/
-
2017/03/16 18:16:23
wszystko-smacznie ,Cieszę się, że przepis Ci się spodobał :)
Miłego wieczoru :)
-
2017/03/16 20:08:54
ojj nie widzę swojego komentarza, nie dodał się?:(
-
2017/03/17 03:27:48
Kupiłaś mnie już samym ich wyglądem.
-
2017/03/17 06:42:34
Mada , Wiesz? Tak na prawdę to nie pamiętam, czy pod tym postem widziałam Twój komentarz. Pamiętam, że komentowałaś "przegląd Tygodnia" i wcześniejszy post z recenzją książki ;)
-
2017/03/17 06:43:27
Buntowniczka, ,Miło mi :)
-
2017/03/17 07:34:30
Świetny przepis!
-
2017/03/17 08:33:34
mikimama Dziękuję :)
-
Gość: , *.toya.net.pl
2017/03/17 08:49:45
jak będę mieć więcej czasu to zrobię te cuda;D
-
2017/03/17 08:55:22
Ale pysznie wyglądają :). Muszą być naprawdę smaczne :).
-
2017/03/17 09:36:44
Kathy Leonia, Dziękuję - to bardzo miłe ;) Mam nadzieję, że kiedy już je przygotujesz to przypadną Ci do gustu :)
Pozdrawiam i życzę dużo słońca oraz miłego dnia :)
-
2017/03/17 09:38:49
Słone Słodkim Przeplatane , Dziękuję - cieszę się, że moja propozycja wpadła Ci w oko :) Mojej rodzinie paszteciki smakowały a to chyba najlepsza reklama ;)
-
2017/03/19 10:50:02
Nie nazwałabym tego ani pierogiem, ani pasztecikiem. Chyba chlebkiem. Niemniej wygląda super i na pewno bym spróbowała :)
-
2017/03/19 10:58:30
Olgo , Miałam problem z nazwaniem tej przekąski. Postanowiłam nadać jej taką nazwę, aby kiedyś wyskoczyła (na którejś stronie) w google :P
Cieszę się, że Ci się podoba ;)
-
2017/03/22 19:28:22
Świetny pomysł. :) Wypróbuję takie w zielonej wersji- ze szpinakiem. :)
-
2017/03/22 20:52:32
Kiki , Dziękuję za miłe słowa :) Ze szpinakiem z pewnością będą pyszne :)



nazwa alternatywna

nazwa alternatywna

Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top Blogi