.

Blog > Komentarze do wpisu

Wegańskie orkiszowe calzone z warzywami

Przepis, który powstał na tak zwanym spontanie. Po prostu chciałam w zamrażarce mieć jakieś drożdżowe bułeczki z warzywnym nadzieniem - na tak zwaną "czarną godzinę". Wybór padł na pieczone pierogi - inaczej calzone. Skończyło się na tym, że ciasta wyszło mi trochę za dużo, nadzienia za mało a pierogi zniknęły tak szybko, że nie było co mrozić.

Składniki:
Ciasto (na 6 sztuk)
250g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
150g mąki pszennej tym 650
15g świeżych drożdży
ok. 250-300 ml letniej, lecz nie gorącej wody
szczypta soli

Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody z dodatkiem 1-2 łyżek mąki (rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany) i odstawiamy do wyrośnięcia.
Do miski przesiewamy mąki z solą, dodajemy wyrośnięty rozczyn. Stopniowo wlewając wodę zaczynamy wyrabiać, gładkie i elastyczne ciasto. Wyrabiamy przez kilka minut do czasu aż przestanie mocno lepić się do rąk i miski, jednak ciasto nadal pozostanie delikatnie lepkie. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoja objętość)

Farsz (na 4-5 calzone)
1 cebula
2 średnie pietruszki (ok. 200g)
1 większa marchew (ok. 150g)
300g pieczarek
250g świeżego szpinaku
ew. 1 zmiażdżony ząbek czosnku
pieprz ziołowy (według mnie najlepszy jest ten z Prymat)
pieprz czarny
ew. sól i pierz cayenne

ewentualnie sos pomidorowy
ewentualnie wegański ser np. mozzarella, gouda itp.

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, pieczarki w plasterki lub półplasterki a marchew oraz pietruszkę ścierami na tarce o dużych oczkach.
Liście szpinaku myjemy, oddzielamy od grubych łodyżek po czym wilgotny wrzucamy na suchą patelnię. Podgrzewamy do czasu aż zmniejszy swoją objętość, następnie przekładamy na sito a kiedy ostygnie dokładnie odsączamy i siekamy (nie za drobno, małe listki pozostawiamy w całości)

Na suchą patelnię podlaną odrobiną wody wrzucamy pieczarki. Dusimy najpierw pod przykryciem do czasu aż "puszczą wodę" i zmniejszą swoją objętość, następnie odsączamy na sitku i przekładamy do miseczki.
Kiedy patelnia ostygnie, myjemy ją, osuszamy a następnie rozgrzewamy olej. Wrzucamy drobno posiekaną cebulę oraz pieczarki i smażymy do zeszklenia cebuli. Dodajemy startą włoszczyznę, smażymy przez chwilę po czym podlewamy odrobinką wody. Dusimy przez niecałą minutę, tak by warzywa były al dante (w razie potrzeby odlewamy wodę). Dodajemy posiekany szpinak oraz jeśli chcemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku (ja użyłam dużej ilości pieprzu ziołowego). Ostawiamy do ostygnięcia.

Przygotowanie calzone:
Wyrośnięte ciasto odgazowujemy i dzielimy na 6 mniej więcej równych części. Każdą rozciągamy na kształt koła (najlepiej podsypywać mąką, ponieważ ciasto jest lepkie).
Jeżeli mamy sos lub przecier pomidorowy i mamy ochotę to smarujemy nim każdy placek. Na jedną połowę każdego koła nakładamy ostudzony farsz, ewentualnie posypujemy serem, składamy na pół i dokładnie zlepiamy brzegi jak tradycyjne pierogi.

 Pieczemy na rumiano przez ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.


środa, 29 marca 2017, ervisha
Komentarze
Gość: Aga, 66.90.121.*
2017/03/29 10:50:23
Nigdy nie jadłam takiego calzone
-
Gość: Abc, 89.163.130.*
2017/03/29 11:14:32
Ciekawy pomysł na calzone ;)
-
Gość: Martyna, 51.254.104.*
2017/03/29 11:31:42
Spróbowałabym :)
-
Gość: Iza, *.zalmos.net
2017/03/29 12:05:39
Nigdy nie jadłam wegańskiego calzone
-
Gość: Zdrowie na języku, *.centertel.pl
2017/03/29 12:19:05
Wygląda to przepysznie i bardzo apetycznie :)
-
Gość: Ewa, 62.212.73.*
2017/03/29 12:29:13
Lubię calzone ale nie jem go często. O wegańskim calzone tylko słyszałam ;)
-
Gość: Ivie, 198.50.152.*
2017/03/29 13:01:33
Nie jestem weganką, ale spróbowałabym takie calzone :)
-
Gość: Ania, *.ip-167-114-118.net
2017/03/29 13:40:19
Dawno nie jadłam calzone. Podoba mi się wegańska wersja ;)
-
Gość: N_tt, *.ip-192-99-178.net
2017/03/29 14:20:11
Dodałabym do niego trochę sera :D
-
Gość: Alicja, 50.7.78.*
2017/03/29 14:50:37
Mam ochotę na calzone, ale z innym farszem :P
-
Gość: Lekcjewkuchni.blogspot.com, *.adsl.inetia.pl
2017/03/29 15:02:20
Bardzo lubię
-
Gość: Agnieszka, *.the-power-kake.xyz
2017/03/29 17:11:47
Lubię calzone :)
-
2017/03/29 17:22:12
Czyli na spontanie też tworzysz niesamowite pyszności :D
-
2017/03/29 18:37:03
smakowite :)
-
2017/03/29 19:47:44
Nigdy nie jadłam calzone :) Kusisz!
-
2017/03/29 19:57:15
Wygląda bardzo zachęcająco :-) Zjadłabym :-)
-
2017/03/29 21:45:28
Wow *.* ależ piękne Ci wyszły i jeszcze tak cudownie po brzegi nadziane <3 nie dziwię się, że tak szybko zjedzone zostały :D
-
2017/03/29 21:55:36
Ale mi narobiłaś apetytu! Chętnie bym zjadła takie bułeczki i to tak bogato nadziane :)
-
2017/03/29 23:06:13
ja się nie dziwię, że nie było co mrozić:):) teraz czytam, jest już późno i trochę czasu od kolacji minęło więc mnie ssie w żołądku a Ty mi tutaj z takimi pierożkami wyskakujesz i klawiatura uśliniona:)
Uwielbiam wszystko co razowe, serio mam jakiegoś bzika, makarony, wypieki, wszelkie kluseczki. Niestety Adam nie podziela moich fascynacji i jak tylko wypatrzy choć odrobinę razowości w wypieku to już kręci nosem dlatego dla niego musiałabym zrobić białą wersję- ale takim wege farszem już by nie pogardził na pewno:)
-
2017/03/30 08:51:19
Bardzo mi się podoba taka "pizza"
-
2017/03/30 09:01:38
Ago ,Masz na myśli wegańskie calzone? ;)
-
2017/03/30 09:02:38
Abc Dziękuję :)
-
2017/03/30 09:03:10
Martyno ,Miło mi :)
-
2017/03/30 09:03:31
Izo , Kiedyś musi być ten pierwszy raz ;)
-
2017/03/30 09:04:03
Zdrowie na języku, ,Dziękuję:) Miło mi, że tak uważasz. Lubisz calzone? :)
-
2017/03/30 09:06:38
Ewo Może następnym razem przygotujesz takie w wegańskiej wersji? Niekoniecznie z takimi dodatkami, które zaproponowałam.
-
2017/03/30 09:07:46
Nawet nie wiesz jak bardzo chciałabym spróbować! Uwielbiam takie potrawy :) Zwłaszcza w wersji wegańskiej. Super, że są na drożdżach - ja zawszę wyczuję drożdżowy posmak i szczerze mówiąc - bardzo go lubię.
Pysznie się prezentują i z chęcią skusiłabym się na te pyszności. Dziś na obiadek byłyby idealne :)
Pozdrowionka serdeczne! :)
-
2017/03/30 09:07:49
Ivie , Dziękuję. Miło mi i cieszę się, że moja propozycja na calzone zachęciła Ciebie do spróbowania tej potrawy w wegańskiej wersji :)
-
2017/03/30 09:09:52
Aniu ,Może najwyższy czas odświeżyć sobie ten smak? ;)
-
2017/03/30 09:12:14
N_tt,Wówczas nie byłoby wegańskie, chyba, ze użyłabyś wegańskiego sera :)
-
2017/03/30 09:12:59
Alicjo ,Jaki farsz chodzi Ci po głowie? ;)
-
2017/03/30 09:14:01
Lekcjewkuchni ,Ja również lubię ;)
-
2017/03/30 09:14:24
Agnieszko Mi również smakuje ;)
-
2017/03/30 09:16:30
Candy Pandas ,Dziękuję... to bardzo miłe co piszecie Gdybyście kiedyś postanowiły same przygotować bezglutenowe calzone (na słodko lub wytrawnie), to zróbcie więcej - piszę się na porcję a najlepiej dwie (mogą być i trzy, bo na drogę też trzeba coś ze sobą zabrać) xD
-
2017/03/30 09:16:56
chantel111 Dziękuję za miłe słowa ;)
-
2017/03/30 09:18:50
Natalie ,W takim razie w wolnym czasie może je przygotujesz? Ze swoim ulubionym nadzieniem :) Jestem ciekawa co by to było :)
-
2017/03/30 09:20:16
Aniu Dziękuję. Cieszę się, ze mój pomysł przypadł Ci do gustu :)
-
2017/03/30 09:22:50
pinkyy ,Moja mama mówi, że jak człowiek głodny to wszystko zje. Może to dlatego :P XD Jakby nie było ciesze się, że mój pomysł Ci się podoba :) Lubisz tak po brzegi nadziane calzone? :)
-
2017/03/30 09:25:10
Lonna ,Dziękuję. Miło mi to czytać :) Z przyjemnością przygotowałabym dla Ciebie takie lub podobne calzone :) A w temacie calzone... jadłaś kiedyś? ;)
-
2017/03/30 09:33:20
Mada ,Przepraszam... nie chciałam doprowadzić Ciebie do uczucia burczenia w żołądku. Moja wina, ale nie wiedziałam, że tak późno będziesz czytać ten post xD
Rozumiem Twoje uwielbienie. Mi również o wiele bardziej smakują pełnoziarniste i razowe produkty: domowe pieczywo, pierogi z takiego ciasta (jem je rzadko, ale wolę z razowej/pełnoziarnistej mąki). Moja mama również się z nimi "zaprzyjaźniła" i np. pszenny makaron jej nie smakuje. Kiedyś spróbowała moich razowych pierogów i stwierdziła, ze są bardzoi smaczne a ciasto ciekawe w smaku... chociaż jak na razie woli te z mąki 650 (ale nie jest to 450 i 500 - z takiej mąki nie ruszy). A Adam jest taki jak mój tato... niedawno jak zobaczył moje tradycyjne ciemne pierogi to spytał "Co to za czarne pierogi?" (dla ścisłości były brązowe:P). Odpowiedziałam, ze to z mąki pełnoziarnistej orkiszowej. Wtedy zaśmiał się i wspomniał coś o Oświęcimiu... ale przylepkę z domowego razowego chleba to zjada z przyjemnością :P
Według mnie na wszystko potrzeba czasu - czasu i cierpliwości :) Wierzę, że jeśli będziesz cierpliwa a Twój Adam będzie probował pełnoziarnistych i razowych produków (makaronu, klusek, wypieków), to z czasem je polubi... a może niektore od razu mu posmakują? Nie może tylko od razu nastawiać się na "Nie" :) Mogłabyś zrobić dla Niego taką pełnoziarnistą wersję, ale nic nie wspominać o tym jakiej mąki użyłaś :)
Pozdrawiam :)
-
2017/03/30 09:33:54
mikimama ,Cieszę się i bardzo mi miło :)
-
2017/03/30 09:40:57
Megly Nigdy nie jadłaś calzone a może jadłaś tylko w innej wersji? :) Cieszę się, że moja propozycja na tyle przypadła Ci do gustu, że chciałabyś ją spróbować :) Calzone w oryginale to drożdżowe pierogi, dlatego w mojej wersji ciasto również jest na drożdżach (to taki rodzaj pizzy). Kruche pierogi to chyba empanadas (chociaż i te można przygotować z różnego rodzaju ciasta).
Na prawdę masz aż tak wrażliwe kubki smakowe na drożdże? Wyczujesz ich nawet najmniejszy dodatek np. w chlebie? :) Ja osobiście wyczuwam dopiero większą ilość :)
Z pewnością dzisiaj będziesz miała inny smaczny obiadek :) A następnym razem może sama przygotujesz swoją wersję wegańskiego calzone? Jestem ciekawa jakich składników użyłabyś do nadzienia.... a czego byś nie użyła z pewnością byłoby pyszne :)
Dziękuję za miły komentarz. Ja również pozdrawiam i życzę miłego, słonecznego dnia ;)
-
Gość: marcepanowy kącik, *.adsl.inetia.pl
2017/03/30 09:42:17
Z wielką przyjemnością zjadła bym Twoje calzone :)
-
2017/03/30 09:59:20
marcepanowy kącik, , Bardzo mi miło. Dziękuję :)
-
Gość: , *.toya.net.pl
2017/03/30 10:10:57
ale pysznie wyglądają:)
-
Gość: , *.toya.net.pl
2017/03/30 10:11:56
omomom podziel się;D
-
2017/03/30 10:15:05
Kathy Leonia Dziękuję ;) Gdybym miała czym to z chęcią i przyjemnością bym się podzieliła ;)
-
2017/03/30 14:55:38
Wygląda nieziemsko, ale mi narobiłaś smaka
-
2017/03/30 15:19:07
To dobry znak, że pierogi zniknęły tak szybko :) Pamiętam jak zrobiłam swoje pierwsze calzone i gdy zobaczyli je moi rodzice nie mogli się nadziwić jak apetycznie takie calzone wyglądają. W smaku też nie szczędzili komplementów :D Skorzystałabym z Twojego przepisu robiąc im niespodziankę :)

Ps: Na e-mail odpowiem gdzieś wieczorkiem, bo jestem dziś nieco zabiegana ;)
-
2017/03/30 16:36:41
Na pewno smaczne, ale odpuściłabym sobie pieczarki i szpinak, ewentualnie zamieniła na coś innego!
-
2017/03/30 17:30:54
moje IDEALIA, , Dziękuję. Miło mi, ze tak uważasz ;)
-
2017/03/30 17:34:13
Ado , Jestem pewna, że każde Twoje calzone smakuje wspaniale, ale z tego pierwszego pewnie byłaś wyjątkowo dumna :) Zdradzisz czym je nadziałaś? :)
Miło mi, że mój przepis wzbudził Twoją ciekawość. Jestem ciekawa, czy moja propozycja przypadłaby Twoim rodzicom do gustu, czy jednak brakowałoby im białka np. w postaci kurczaka ;)

PS Nie musisz się śpieszyć :) Odpisz kiedy będziesz miała czas - to nie musi być dzisiaj :)
-
2017/03/30 17:35:24
coosure , Nie przepadasz za tymi składnikami lub takim połączeniem? :) Oczywiście mogłabyś je pominąć lub czymś zastąpić - przepisy są po to aby się nimi inspirować ;)
-
2017/03/30 19:55:09
No właśnie, calzone nigdy nie jadłam, dlatego tak mnie ten przepis i zdjęcia zachwyciły, bo wprost kuszą, żeby po nie sięgnąć :) Tylko właśnie się chyba muszę wprosić do Ciebie na takie smakołyki, bo do drożdżowych ciast nie mam zbytniego talentu i cierpliwości ;)
-
Gość: Zdrowie na języku, *.centertel.pl
2017/03/30 21:19:01
Nigdy nie jadłam, więc nie wiem :) Ale Twoje wygląda tak smakowicie, że chyba by mi posmakowało ;)
-
2017/03/30 22:39:11
Byłam dumna, bo wcześniej wkładałam ciasto do piekarnika z przekonaniem, że wyjdzie klapa :D Z tego co pamiętam było nadziane mięsem mielonym, pieczarkami, papryką, brokułami, kukurydzą i jakimś wykonanym przeze mnie pomidorowym sosem ;)
Co do opinii mojej mamy, to jestem pewna, że by jej posmakowało, bo mięsa praktycznie nie je. Tato mięso lubi, ale coś czuję, że taka wersja calzone zdobyłaby jego serce ;)
A mail napiszę już za kilka minut :)
-
2017/03/31 06:43:05
Lonna , Nawet nie wiesz jak ogromną radość sprawiłaś mi tym komentarzem. Dziękuję - to bardzo miłe Wpraszaj się kiedy tylko chcesz, tylko wcześniej jednak daj znać abym mogła się przygotować :D A co do ciasta drożdżowego, to wbrew temu co mogłoby się wydawać jego przygotowanie nie jest wcale takie trudne. Nie trzeba tutaj jakiegoś wielkiego talentu ale cierpliwości już tak... a do tego i miłości :) Jestem pewna, ze Ty również posiadasz te cechy :)
-
2017/03/31 06:47:17
Zdrowie na jezyku Dziękuję za bardzo miłe słowa Jeśli nigdy nie jadłaś calzone to może w najbliższym czasie je przygotujesz? Może do głowy przyjdzie Ci Twój własny pomysł? Z przyjemnością bym go poznała :)
-
2017/03/31 06:59:45
Ado ,Nie wiem dlaczego miałaby z tego wyjść klapa (masz talent kulinarny i nie ma znaczenia, czy robisz coś po raz pierwszy czy nie^_^), ale zostałaś miło zaskoczona. Udało się i to powinno uświadczyć Ciebie w przekonaniu, ze masz do tego talnet ;) A farsz to taki misz masz. Następnym razem przyjdę do Ciebie na takie calzone, tylko w wersji wege :D Jak są brokuły to jestem kupiona :D
Teraz to pewnie mi słodzisz :P Jeśli przeczucie Ciebie nigdy nie myli to może rzeczywiście i Twój tata były zadowolony.... chociaż nie jestem pewna, czy po Twoim popisowym calzone jakiekolwiek inne mu posmakuje :D
Cieszę się, że Twoi rodzicom smakują również wegetariańskie i wegańskie dania - dzięki temu ich dieta jest urozmaicona a to bardzo ważne :)

Dziękuję :) Odpiszę jak tylko będę mogła :)
-
2017/03/31 08:22:04
Wyglądają wspaniale :) . Wegańskich jeszcze nie robiłam :).
-
2017/03/31 09:34:25
Słone Słodkim Przeplatane, Dziękuję za miłe słowa :) Jeśli nigdy nie robiłaś wegańskiego calzone, to może wkrótce takie przygotujesz? :)
-
Gość: , *.toya.net.pl
2017/03/31 10:09:23
teraz się muszę zadowolić czekoladą;p
-
2017/03/31 10:29:08
Kathy Leonia , Czekolada na osłodę dnia jak najbardziej :)
-
Gość: Zdrowie na języku, *.centertel.pl
2017/03/31 11:16:14
A wiesz, że postaram się zrobić coś podobnego - tylko jak znajdę troszkę czasu :) Pełnoziarniste ciasto nafaszerowane warzywami - przecież to musi być pyszne :)
-
2017/03/31 11:38:39
Zdrowie na języku, To bardzo dobry pomysł :) Mam nadzieję, że rezultat swojej pracy, pokażesz na blogu.... już nie mogę się doczekać :D
-
2017/03/31 12:04:58
To wygląda bardzo apetycznie, kiedyś miałam ulubione calzone w jednej pizzerii, ale teraz niestety nie mogę go jeść Może spróbuję przygotować coś takiego w wersji bezglutenowej :)
-
2017/03/31 12:36:37
Celiak w podróży, , Chodzi o nietolerancję tak? Koniecznie spróbuj przygotować takie calzone. Jestem ciekawa na co wpadniesz. Sama z ogromną przyjemnością spróbowałabym takie bezglutenowe calzone ;)
-
Gość: My Chcemy Jeść, *.dynamic.chello.pl
2017/03/31 17:07:09
Świetny i smaczny pomysł, a calzone bardzo lubię i chętnie skorzystam z Twojego przepisu :)
-
2017/03/31 17:11:04
My Chcemy Jeść, , Dziękuję :) Proszę napisz czy moja propozycja smakowo przypadła Ci do gustu :) Masz może swoje ulubione nadzienie jeśli chodzi o calzone? :)
-
Gość: Marzena, *.dynamic.chello.pl
2017/03/31 21:17:12
Bardzo fajna propozycja :-) pysznie to przygotowałaś :-)
-
2017/03/31 22:44:37
:* A więc nad cierpliwością będę musiała popracować, bo jednak takie domowe drożdżowe wypieki strasznie kuszą i zapachem i smakiem, o wyglądzie nie wspominając ;)
-
2017/04/01 00:56:19
I już wiem co jutro będzie na obiad ^^
-
2017/04/01 06:19:04
Marzenko Dziękuję Bardzo cieszę się, że Ci się podoba :)
-
2017/04/01 06:22:48
Lonna, Bez obaw - cierpliwość da się w sobie wypracować :) Powiedz... co najbardziej Ciebie niecierpliwi: wyrabianie ciasta, czy oczekiwanie na wyrośnięcie? :) Ciasto trzeba dokładnie wyrobić, aby było puszyste a jeśli chodzi o wyrastanie to w tym czasie można zająć się czymś innym (tylko trzeba uważać na to by ciasto nie przerosło):) Na prawdę warto poczekać - domowy chleb lub bułeczki to coś przepysznego :) Zachęcam kiedyś upiec :)
-
2017/04/01 06:44:18
Marto Masz pomysł na własne nadzienie? ;)
-
2017/04/01 12:06:06
Danie super i w moim guście, tylko dobór składników nieodpowiedni - za ostro.
-
2017/04/01 12:33:41
Olgo Chyba pierwszy raz trafiłam z daniem, które przypadło Ci do gustu mimo iż nie ma w nim mięsa :P
Za ostro? Chilli można pominąć :)
-
2017/04/01 21:57:53
Największy problem mam z wyrabianiem ciasta - chyba nie mam za dużych zdolności manualnych albo za mało serca w to wkładam :D Domowy chlebek czasem robi moja mama, ale ona z kolei nie lubi zbytnio piec, no i nie raz jej się zdarzyło właśnie zapomnieć o pozostawionym cieście, albo wyszedł taki troszkę zakalec (ale Ciiii ;). Myślę, że na Święta spróbuję upiec właśnie chleb, może jak podzielimy się z mamą zadaniami to w końcu wyjdzie idealny :D
-
2017/04/02 09:35:07
Lonna ,A próbowałaś, czy od razu zakładasz, ze się nie uda? ;) Wiesz z ciastem drożdżowym to trzeba delikatnie i z cierpliwością a nie tak szybko ;P Jeśli w przepisie masz np. 300 ml wody, to nie wlewamy całości od razu.. wlewamy stopniowo wyrabiając ciasto, ponieważ każda mąka w zależności od przechowywania wchłania więcej lub mniej wody ;) Dobrym sposobem jest wlewanie wody do ciasta i mieszanie łyżką a kiedy już mąka połączy się w całość, to wówczas zanurzając dłoń w mące wyrabiamy ciasto, Nalezy jednak pamiętać, że to na mące pełnoziarnistej zawsze pozostanie delikatnie lepkie. Jestem pewna, ze sobie poradzisz ;) Serca z pewnością wkładasz wiele: tak jak w każdy swój wypiek czy danie ;)
Dla takiego domowego wypieku warto poświęcić troszkę czasu :) Zakalec??? Jaki zakalec? To prawdziwy wilgotny razowiec :D
Święta to bardzo dobry pomysł :) Kto wie? Może uzależnicie się od wypieku domowego pieczywa i będzie ono pojawiało się u Was częściej? Mam taką nadzieję :D


Jeśli jesteś zainteresowany współpracą z blogiem lub masz jakieś pytania pisz: szyszula@poczta.onet.pl

nazwa alternatywna
Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top Blogi

Tu kupisz ksiażki tekst alternatywny