.

Blog > Komentarze do wpisu

Wegańska pizza na spodzie z kaszy jaglanej/wegańska jaglana pizza

Kasza jaglana to wdzięczny produkt. Możemy zajadać się nią w wersji słodkiej lub słonej na wytrawnie, może stanowić dodatek do obiadu jak i bazę do różnego rodzaju kremów, past kanapkowych, ciast czy deserów. Jednak to nie wszystko, bowiem kasza jaglana to również rewelacyjny produkt, który może służyć jako spód do pizzy. Dzisiaj mam dla Was właśnie taką pizzę: prostą w przygotowaniu pizzę na spodzie z kaszy jaglanej.

Składniki:
1/2 szklanki kaszy jaglanej
sos pomidorowy
ulubione warzywa
ew. sól i pieprz do smaku

Kaszę jaglaną gotujemy do miękkości, doprawiamy do smaku następnie miksujemy blenderem lub rozcieramy dokładnie łyżką.  Masę wykładamy na papier do pieczenia na grubość 1-1,5cm i smarujemy sosem pomidorowym (u mnie koncentrat pomidorowy z dodatkiem pieprzu ziołowego i cayenne). Wykładamy ulubione dodatki i pieczemy w 180C przez ok 20-30 minut.

UWAGI
Spód nieco mi się rozpadał kruszył. Mogą być tego trzy przyczyny:
-  niezbyt dokładnie rozgniotłam kaszę jaglaną (chyba jednak lepiej zrobić to blenderem),
- zbyt cienko rozciągnęłam kasze i to nie było 1-1,5cm
- z lekko przesuszyłam pizze i te 20 minut w zupełności by wystarczyło
Wkrótce do pizzy zrobię drugie podejście i uzupełnię ten przepis o kolejne notatki u uwagi. Zastanawiam się też, czy aby czasem do spodu nie dodać łyżeczki suchego, mielonego siemienia lnianego, które pełni funkcje "zlepiające" - tak dla pewności :)

piątek, 21 kwietnia 2017, ervisha
Tagi: kasza
Komentarze
Gość: , 198.7.62.*
2017/04/21 09:27:18
Ciekawy pomysł :)
-
Gość: Ewa, 62.212.73.*
2017/04/21 09:29:39
Nigdy nie jadłam takiej pizzy
-
Gość: Ania, *.ip-167-114-102.net
2017/04/21 09:51:00
Kiedyś jadłam. Smakowała mi :)
-
Gość: Abc, 89.163.130.*
2017/04/21 10:07:22
Takiej pizzy nie widziałam :)
-
Gość: N_tt, *.ip-192-99-178.net
2017/04/21 10:38:30
Kiedyś spróbuję :)
-
Gość: , *.toya.net.pl
2017/04/21 10:57:10
ale pysznie wygląda:)
-
Gość: Ivie, 198.50.152.*
2017/04/21 11:07:08
Smaczny pomysł :)
-
2017/04/21 11:30:31
Nie ma nic lepszego niż własnoręcznie zrobiona pizza <3
-
Gość: Marzena, *.dynamic.chello.pl
2017/04/21 11:40:24
Mniam jak pysznie :-)
-
Gość: Alicja, 50.7.78.*
2017/04/21 11:56:10
Słyszałam o takiej pizzy, ale jeszcze nie miałam okazji piec i jeść :)
-
Gość: Iza, *.zalmos.net
2017/04/21 12:09:21
Zjadłabym :)
-
2017/04/21 13:45:32
Niby nic odkrywczego, a można wyczarować coś ciekawego i pysznego.
-
2017/04/21 14:43:14
Anonimie ,Dziękuję:)
-
2017/04/21 14:43:38
Ewo To był mój pierwszy raz :)
-
2017/04/21 14:44:02
Aniu ,Cieszę sie:)
-
2017/04/21 14:44:28
Abc,Teraz miałaś okazję zobaczyć :)
-
2017/04/21 14:45:06
N_tt,Miło mi :)
-
2017/04/21 14:45:29
Kathy Leonia Dziękuje:)
-
2017/04/21 14:46:47
Ivie,Zgadza się i do tego zdrowy :)
-
2017/04/21 14:48:03
Agato ,Zgadzam się w 100% i wcale nie jest to takie trudne ;)
-
2017/04/21 14:48:21
Marzenko, Dziękuję :)
-
2017/04/21 14:48:52
Alicjo , Może czas to zmienić? ;)
-
2017/04/21 14:50:05
Izo ,Miło mi. Następnym razem zapraszam do siebie :)
-
2017/04/21 14:50:54
Iwonko , Jak to mawiają "smak tkwi w prostocie" ;)
-
Gość: Natalia, 82.77.75.*
2017/04/21 15:23:37
Ciekawie :)
-
2017/04/21 17:09:32
Jaglana pizza? A to dopiero! Nigdy o takiej nie słyszałam. Bardzo apetycznie wygląda.
Uwielbiam wszystko, co jaglane. Taka propozycja bardzo do mnie przemawia.
A jakie dodatki wspaniałe :)
Pozdrawiam :)
-
2017/04/21 17:16:04
Natalio , I smaczne - warto spróbować :)
-
2017/04/21 17:17:08
Megly , Bardzo cieszę się, że Ci się podoba ;) Taka jaglana pizza to świetna propozycja dla miłośników kaszy jaglanej ;)
Miłego wieczoru :)
-
2017/04/21 17:43:33
Lubię pizzę, każdą zjadam ze smakiem, ta też mi się podoba :)
-
Gość: Zuzuzozo, *.internetdsl.tpnet.pl
2017/04/21 18:46:09
Takie łatwe :o A jakie szybkie!Na pewno zrobię! :D
-
Gość: Zuzuzozo, *.internetdsl.tpnet.pl
2017/04/21 18:47:12
Takie łatwe :o A jakie szybkie!Na pewno zrobię! :D
-
2017/04/21 20:19:21
Kasza jaglana to jeden z podstawowych produktów w mojej kuchni :) Rzeczywiście wydaje się, że można z niej zrobić wszystko i jeść na miliony sposobów ;D Dawno temu jadłam podobne danie, ale w formie tarty, tylko w dodatkach był jeszcze ser feta i kurczaczek ;) Teraz nabrałam ochoty na powtórkę i chętnie w formie takiej prostej i smacznej pizzy :D
-
2017/04/21 21:20:37
Ta pizza prezentuje się znakomicie :) Pyszności :)
-
2017/04/21 21:25:01
Prezentuje się genialnie! Spód wydaje się być takim chrupiącym, nie sprawia problemów podczas krojenia? To znaczy można wziąć kawałek w dłoń, czy raczej trzeba jeść na talerzyku, bo spód jest delikatny i się kruszy? :)
-
2017/04/22 00:12:52
Oj tak, jaglanka to coś cudownego :) Nie myślałam, że można zrobić z niej pizzę! Dziękuję za pomysł <3
-
2017/04/22 06:31:04
Ewo , Często przygotowujesz pizze w domu? ;)
-
2017/04/22 06:31:30
Zuza , Sama nie spodziewałam się, że to będzie tak proste :D
-
2017/04/22 06:34:22
No takiego spodu to ja jeszcze nie widziałam! Trzeba spróbować :)
-
2017/04/22 06:37:04
Lonna ,U mnie tak samo. To również jeden z podstawowych produktów w mojej diecie - uwielbiam kaszę jaglaną (tak jak gryczaną paloną) i nie wyobrażam sobie aby mogło jej zabraknąć. Kiedyś tej kaszy nie lubiłam, ale to tylko dlatego, że nie wiedziałam jak ją przygotować (na opakowaniu kaszy nic nie napisali o przepłukaniu jej przed ugotowaniem). Wróciłam do niej po latach w liceum (pierwsze spotkanie w gimnazjum), kiedy dzięki blogom kulinarnym dowiedziałam się jak to zrobić - od razu polubiłam jej smak ;) Tarta z kaszy jaglanej? A pamiętasz może przepis na spód? :)
Bardzo cieszę się, że moja pizza przypadła Ci do gustu ;) Dziękuję za miłe słowa i komentarz :)
-
2017/04/22 06:38:19
Aniu , Dziękuję :) Cieszę się, że mój pomysł przypadł Ci do gustu :)
-
2017/04/22 06:44:35
Zdrowie na języku, , Masz rację :) Spód był bardzo chrupiący, chyba nawet za bardzo :P Miejscami trzymał się on kupy a miejscami rozpadał, dlatego bezpieczniej pizze jeść na talerzyku... jak tartę.
Zastanawiam się, czy aby czasem nie przesuszyłam tej pizzy (ach te książki - czasem można stracić rachubę czasu :P) i te 20 minut by nie wystarczyło :) A może zbyt cienko rozłożyłam ten spód i wyszło mi cieniej nić 1 cm? Muszę zrobić drugie podejście do tej pizzy :P
-
2017/04/22 06:45:22
Natalie Nie ma za co. Przyjemność po mojej stronie:)
-
2017/04/22 06:46:40
Marto , Zawsze warto próbować czegoś nowego :) Ciesze się, że jesteś otwarta na nowe smaki :)
-
2017/04/22 07:52:48
tradycyjnej pizzy nie lubię, ale Twoja mnie przekonuje:)
-
2017/04/22 09:11:31
Leno , Dziękuję :) Bardzo mi miło :)
-
Gość: , *.toya.net.pl
2017/04/22 09:46:51
jakie plany na sobotę?:)
-
2017/04/22 11:55:26
Nie jestem pewna, ale mama chyba kiedyś dodała do spodu - pizzy? ciasta? czegoś innego? - kaszy manny. Z jaglaną nie jadłam niczego. Wygląda ciekawie.
-
2017/04/22 11:57:21
Nigdy nie jadłam ani nie widziałam takiej pizzy.
Ale muszę przyznać, że wygląda dosyć smakowicie :)
Może kiedyś uda mi się ją skosztować lub samej zrobić :)
-
2017/04/22 13:33:43
Prawda - kasza jaglana jest cudowna, tyle pyszności można z nią robić <3 A pizza jaglana to jedna z moich ulubionych :) Ja zawsze właśnie blenduję, więc może dlatego Ci się rozpadała. Ale i tak widzę, że była pyszna :)
-
2017/04/22 14:01:03
Też początkowo nie umiałam jej ugotować i po czasie znalazłam na nią najlepszy sposób - najpierw prażę chwilę na patelni, później przelewam wrzątkiem, a następnie zimną wodą. Po ugotowaniu kasza jest idealnie sypka :) Co do gryczanej, to jak pierwszy raz spróbowałam to mi nie smakowała, później się do niej przekonałam, ale i tak rzadko ją jem ;)
Co do tej tarty to do spodu dawało się 2 jajka, więc niestety przepis nie jest wegański ;) Tak jak piszesz Twoja się kruszyła być może dlatego, że brakowało jakiegoś mocniejszego "zlepiacza", ale właśnie spróbowałabym z siemieniem lnianym i kilkama łyżkami wody :)
-
Gość: marcepanowy kącik, *.adsl.inetia.pl
2017/04/22 15:42:18
Z przyjemnością zrobię taką pizzę.
-
2017/04/22 15:55:57
Myślę, że pizza w każdej formie jest pyszna. Zaburczało mi w brzuchu ;)
-
2017/04/22 16:04:17
Kathy Leonia , Spacer, książka, jakiś film... A u Ciebie? :)
-
2017/04/22 16:04:51
Olgo , I jak smakowała pizza mamy? :)
-
2017/04/22 16:08:05
Olimpiaa Cieszę się, że pozytywnie Ciebie zaskoczyłam. Mam nadzieję, że będziesz miała możliwość przygotować i spróbować takiej pizzy oraz że Ci posmakuje :)
Miłej soboty ;)
-
2017/04/22 16:10:29
pinkyy , Masz rację - pizza była bardzo smaczna :) Następnym razem właśnie zblenduje kaszę i będę nieco krócej piec - zobaczę jak wyjdzie :)
-
2017/04/22 16:15:16
Lonna , Słyszałam o takim sposobie, jednak ja go nie praktykuję. Zauważyłam, że wystarczy przelać wodą (może być zimna) i można ugotować - kasza nie wyjdzie gorzka. Zauważyłam też, że w zależności od producenta ziarenka są mniejsze i większe co również wpływa na smak kaszy. Według mnie najgorsza jest ta w woreczkach - najdrobniejsza i po ugotowaniu czasem wychodzi papka (mimo iż gotuje się krócej niż jest to napisane na opakowaniu) ;/ Najlepsza to ta sypana - mój ulubiony producent to Eska, ale niestety zauważyłam, że już niedostępny w moim mieście :(
Do kaszy gryczanej z czasem można się przekonać :) Ulep kiedyś pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem... A może Twoja mama lub babcia zna?Polecam :)
Hm... Ale zawsze można zweganizować :) I to była sama kasza jaglana i jajka? ;)
Dziękuję za pomysł z wodą (zawsze dodaje bez i się trzyma). Już wkrótce zrobię drugie podejście to jaglanej pizzy :)
-
2017/04/22 16:16:03
marcepanowy kącik,, Miło mi to czytać ;)
-
2017/04/22 16:16:39
Celiak w podróży , W takim razie powinnaś coś zjeść. Może pizza na spodzie z komosy? :D
-
Gość: Lekcjewkuchni.blogspot.com, *.adsl.inetia.pl
2017/04/22 18:54:54
Ciekawy przepis
-
2017/04/22 19:12:30
Lekcjewkuchni. , Dziękuję za uznanie ;)
-
2017/04/22 19:31:21
Jeśli mam czas to prażę, a jak nie to też tylko przelewam wodą, ale jednak po uprażeniu jakaś lepsza wychodzi :) Nie znam tej firmy, o której piszesz, ale się rozejrzę, może gdzieś na nią natrafię. Ja zazwyczaj kupuję z firmy Melvit, też w wersji sypkiej. Tak jak Tobie z kaszy w woreczkach wychodzi mi mało smaczna papka ;)
Pierogi z nadzieniem z twarogu i kaszy gryczanej brzmią smacznie. Mama nie lepi pierogów jak nie musi ;D, a babcia zwykle tylko na Wigilię, a jak ją najdzie tak poza świętami to zazwyczaj ruskie, z kapustą, albo w lecie z owocami :)
Tak, sama kasza i jajka. Wszystko się mieszało i lekko ugniatało i spód wychodził lepki, a po upieczeniu nie kruszył się. Wiem, że siemię i wodę można używać jako zastępstwo jajka, choć sama jeszcze nie testowałam :). Życzę więc powodzenia w ponownym podejściu do jaglanej pizzy, choć jestem przekonana, że ta pomimo kruchości była pyszna ;)
-
2017/04/22 20:22:07
Nawet jak się spód kruszył to i tak jadłybyśmy aż by nam się uszy trzęsły <3 :D
-
2017/04/22 21:21:31
Ja lubię bardzo chrupiące, czasami wręcz twardawe wypieki/dania, więc by mi to nie przeszkadzało :) Tak podejrzewam, że jest bardzo delikatna i może się rozdrabniać :) Mimo wszytko dla mnie super! :)
-
2017/04/23 06:53:38
Podobno po uprażeniu ma lekko orzechowy smak ;)
Melvit w wersji sypkiej? A wiesz, że nie widziałam ;/ Ja do Melvit zraziłam się po kaszy gryczanej w torebkach, która po ugotowaniu smakowała jak płatki owsiane (zbyt mało uprażona) i była "gumowa", ale jeśli polecasz kasze jaglaną sypką, to poszukam i sprawdzę. Dziękuje :)
"jak nie musi"... A kiedy jest "musi"? :D Teraz w domu najczęściej ja lepię pierogi (lepiłam z mamą mając 5 lat) to i tak mama robi najlepsze ciasto. Często ciasto robi mama a farsz i pierogi ja - lepienie nie jest trudne wymaga tylko wprawy ;) Raz zrobiłam falbanki, ale nikt na to nawet uwagi nie zwrócił, więc przestałam ;P
Ja już używałam wielokrotnie w tym do placka ziemniaczanego po węgiersku w wersji wegańskiej i bez mąki - działa :)
Dziękuję za miłe słowa :) Osobiście mi kruchość i sypkość nie przeszkadzała, ale co niektórzy mogliby się czepiać :P
Życzę miłej niedzieli :)
-
2017/04/23 06:54:31
Candy Pandas , A pandkom trzęsą się uszy? xD
-
2017/04/23 06:57:51
Zdrowie na języku To tak jak ja... a do tego wysuszone ;P Pamiętam, że kiedy na Wielkanoc pojawiała sie baba drożdżowa to ja jedną trzymałam bez woreczka i czekałam aż się podsuszy(ale nie wysuszy na bułkę tartą) i lekko sczerstwieje i dopiero wtedy ją jadłam, bo taka mi smakowała :P Do tej pory wolę lekko czerstwe pieczywo :P W tej tarcie też mi to nie przeszkadzało, ale co niektórym mogłoby. Cieszę się, że Tobie pasuje. Jesteś bardzo spostrzegawcza co do spodu :)
-
2017/04/23 09:23:39
Trzeba sobie trochę urozmaicać ;) Wszak jedzenie teraz nie służy jedynie do przetrwania, ale jest też pewną odmianą przyjemności. Takie tam moje hobby, o! ;D
-
Gość: , *.toya.net.pl
2017/04/23 09:40:53
cudownej niedzieli:)
-
2017/04/23 10:18:43
Marto , Masz rację :) Jedzenie powinno również sprawiać przyjemność :) Czasem to skuteczny "pocieszacz" :)
-
2017/04/23 10:19:43
Kathy Leonia , Dziękuję i wzajemnie ;)
-
2017/04/23 10:40:57
Tylko lepiej z tym nie przesadzać ;P
-
2017/04/23 14:31:02
W mojej rodzinie mistrzyniami pierogów są obie babcie. Kilka lat temu jak akurat babcię w Święta zmogło przeziębienie to pierogi lepiła właśnie mama (z moją pomocą :) Wyszły smaczne, ale to jednak nie było to samo ;)
Ja przymierzam się do wykonania wegańskiego ciasta właśnie z użyciem siemienia, zamiast jajek :)
Mi również kruchość nie przeszkadza, jak coś jest smaczne może się sypać ile chce :D
Również życzę udanej niedzieli :)
-
2017/04/23 16:38:09
Marto ,Z przyjemnościami? :D Wiadomo.. "co za dużo to niezdrowo" :)
-
2017/04/23 16:41:06
Lonna Wydaje mi się, że w pierogach najważniejsze jest ciasto a dopiero potem farsz... ciasto musi być idealne ;)
Już nie mogę się doczekać - z pewnością będzie pyszne :)
Niech się sypie, niech się kruszy, niech się rozpada, ale dobrze smakuje :D
Dziękuję ;)
-
2017/04/23 16:48:25
Nie wiemy czy wszystkim ale nam tak xD
-
2017/04/23 17:46:16
Zawsze miałam problem ze spodem do pizzy bez glutenu, a więc z checią wypróbuje Twój przepis :)
-
2017/04/23 19:21:43
Odkąd tato dzień przed świętami powiedział ,,ja to bym zjadł pizzę" , mam wielką ochotę właśnie na pizzę :D Pierwszy raz spotykam się z pizzą na spodzie z kaszy jaglanej! Bardzo interesujący pomysł :) Wielki plus za to, że wstawiasz takie uwagi!
-
2017/04/23 20:31:55
Dokładnie ;D
-
2017/04/24 06:28:28
Candy Pandas, , Musicie przesłodko wtedy wyglądać :D
-
2017/04/24 06:30:03
Emilio, Cieszę się, że mój przepis wzbudził Twoje zainteresowanie. Mam nadzieję, że taka jaglana pizza przypadnie Ci do gustu. Przygotowując Ją zwróć uwagę na "Uwagi", które dodałam - dzięki temu możesz uniknąć błędu, który gdzieś popełniłam.
Pozdrawiam :)
-
2017/04/24 06:32:44
Ado , Wydaje mi się, że tymi słowami Twój tato zasygnalizował Ci abyś w wolnej chwili przygotowała taką domową pizzę a tacie ciężko odmówić (tylko z czasem może być problem ^_^). Postanowiłam umieścić te uwagi, ponieważ uznałam je za istotne - nie chciałabym aby potem były jakieś nieporozumienia ;)
-
2017/04/24 06:33:03
Marto , Miło, że się zgadzamy :)
-
2017/04/24 09:06:53
Jako przyszły cukrzyk muszę zaprzyjaźnić się nie tylko ze słowem "umiar", ale również z jego znaczeniem ;P
-
Gość: , *.toya.net.pl
2017/04/24 15:48:12
kiedy nowy przepis?:)
-
2017/04/24 16:31:16
Uwielbiam kasze jaglaną!
Tu mnie zaskoczyłaś.
-
2017/04/24 16:41:16
Marto , Z tą cukrzycą to pewne, czy tylko tak zakładasz? :)
-
2017/04/24 16:42:02
Anonimie Niedawno wrzuciłam przepis :D Nie wiem kiedy będzie kolejny.... nie mam pomysłów :(
-
2017/04/24 16:42:30
Rebel , Mam nadzieję, że pozytywnie :)
-
2017/04/24 18:32:03
I właśnie ciasto babcia robi idealne, ani mamie ani mi nie udaje się zbliżyć do tego poziomu :) Choć pewnie po praktyce udałoby się dojść do wprawy, ale jak wspomniałam u mnie pierogi pojawiają się od Święta ;)
-
2017/04/25 06:22:55
Lonna No właśnie "praktyla"... "praktyka czyni mistrza" - nawet jeśli pierogi pojawiają się od Święta :)
PS U mnie w domu pierogi pojawiają się częściej niż "od Święta", ponieważ rodzice bardzo lubią (a w szczególności mama w towarzystwie surówek) - sama jestem z tych co woli kaszę, niż mączne potrawy i pierogi, czy nalesniki jem rzadko, ale tak jak mama zawsze z surówkami ;)
-
2017/04/25 10:19:35
Świetny przepis!
-
2017/04/25 10:28:09
mikimama , Dziękuję ;)
-
2017/04/25 22:03:35
Według mojej własnej analizy wyników krzywej cukrzycowej - stan przedcukrzycowy. Tak się drugą ciążą dorobiłam ;P
-
2017/04/26 06:49:44
Marto ,Oj... przykro mi :( Ale jeśli to stan przedcukrzycowy, to może jeszcze można coś zrobić, aby tej cukrzycy sie nie dorobić?
-
2017/04/26 16:05:32
Robiłam takie coś jako zapiekankę z kaszy jaglanej i właśnie dodałam siemię, a na wierzch dawałam puree z dyni, szpinak i płatki drożdżowe, ale nie pomyślałam, żeby z tego zrobić pizzę. <facepalm> Spróbuję! ;)
-
2017/04/26 16:44:38
kiki , Świetny pomysł na zapiekankę :) Dziękuję :)
-
2017/04/30 10:47:31
Zdecydowanie nie pamiętam, jak smakowała pizza, którą mama zrobiła - na dodatek tylko być może zrobiła - ponad ok. 14 lat temu :D
-
2017/04/30 12:44:57
Olgo , Moja mama nigdy pizzy nie robiła. Może poproś swoją mamę aby taką pizzę dla ciebie zrobiła z okazji Twojej kolejnej wizyty? ;)

Jeśli jesteś zainteresowany współpracą z blogiem lub masz jakieś pytania pisz: szyszula@poczta.onet.pl



nazwa alternatywna

nazwa alternatywna

Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top Blogi