.

Blog > Komentarze do wpisu

TAHINA BIAŁA (PASTA SEZAMOWA) BIO TerraSana


Skład: ekologiczne, prażone ziarna sezamu łuskanego
* składniki pochodzące z upraw ekologicznych, objęte certyfikatem kontroli EKO SKAL 001178.
Opakowanie: 250g
Rodzaje: z orzechów nerkowca, z orzechów ziemnych, z orzechów ziemnych crunchy, z orzechów laskowych, z migdałów, mix 3 orzechy, mix 4 orzechy, z pestek słonecznika, tahini jasne

Wartość odżywcza w 100g:
Białko 25 g Węglowodany 6g w tym cukry 0g Tłuszcz 55g nas.kw.tł. 7,70g Sól Błonnik 3g

Ocena
:
Tahini to nic innego jak pasta sezamowa - sezam i nic więcej. Kiedyś miałam możliwość próbowania tahini trzech różnych firm. Dzisiaj przyszedł czas na kolejne.
Po otwarciu słoiczka zauważyłam, że na powierzchni pasty wytrącił się olej. Jest to naturalne i jak najbardziej pożądane zjawisko, gdyż świadczy o tym, że produkt rzeczywiście nie zawiera utwardzonego tłuszczu. Wystarczy dokładnie wymieszać zawartość słoiczka, jednak nie było to łatwe, gdyż tahini okazało się być bardzo gęste - niczym masło orzechowe. Ponadto nawet po wymieszaniu nie uzyskało do końca gładkiej konsystencji i lubiło "dzielić się".
Całość tak jak wspomniałam jest gęsta (podobnie jak Tahini z prażonego sezamu MONKI) W kolorze szaro-biaława (trochę jak mydło szare) z widocznymi gołym okiem drobinkami sezamu (masa nie jest jednolita) a także małymi czarnymi kropkami. Przyjemnie pachnie delikatnie prażonym sezamem.

Po wzięciu łyżeczki z tahini do ust na języku poczułam gęstą masę przypominającą masło orzechowe z tak jakby drobinkami sezamu. Osobiście ani trochę mi to nie przeszkadzało. Zaraz doszedł do tego charakterystyczny smak sezamu z bardzo delikatnym gorzkawym akcentem. Nuta prażenia jest bardzo delikatna. Swoją intensywnością nie razi i nie zakłóca naturalnego smaku sezamu - nie jest to przeraźliwa gorycz a subtelna delikatna nuta, dla mnie słabo wyczuwalna. Powiedziałabym nawet, że jest zbliżona a może nawet nieco słabsza niż w Tahini Basia Basia, jednak tutaj nie mam 100% pewności, gdyż wiewiórkowe tahini jadłam bardzo dawno.
To co według mnie wpływa na trochę "inny" smak tego tahini to jego konsystencja. Ze względu na to, że jest o wiele gęściejsze od większości dostępnych na rynku past/sosów (przypomina bardziej masło orzechowe niżeli sos), miałam wrażenie, że jednocześnie jest mniej tłuste. Wiem, że sezam to sezam - jest tłusty, ale owa tłustość nie była aż tak bardzo wyczuwalna jak w przypadku lejących tahini.

Tak na prawdę nie ma co się rozpisywać. Tahini jedzone samodzielnie albo się lubi, albo nie. Ja lubię ten gorzkawy smak i nie uważam aby tahini potrzebowało dodatków w postaci soli, cukru, czy też miodu. Jedyne co bym dodała Tahini TerraSana to odrobinę intensywniejszy smak prażonego sezamu, aby tahini nabrało charakteru, ale tylko odrobinkę. Jednocześnie zdaje sobie sprawę z tego, ze nie każdemu może on pasować i niektórzy nie zjedzą tahini bez ich udziału. Tahini to świetny dodatek do ciast, ciasteczek i deserów. Świetnie smakuje w wielu daniach wytrawnych, czy w połączeniu z warzywami... bez tahini nie byłoby i nie będzie hummusu. Na prawdę warto spróbować, bo można je pokochać :) 

Wartość energetyczna w 100g -  623 kcal
Ocena - 5,5/6
Cena - 12-15zł/sklepy stacjonarne oraz ekologiczne internetowe

środa, 03 maja 2017, ervisha
Komentarze
Gość: , 198.7.62.*
2017/05/03 09:09:35
Nie jadłam
-
Gość: Iza, *.zalmos.net
2017/05/03 09:18:02
Niedawno kupiłam polecane przez Ciebie tahini BasiaBasia. Miałaś rację - jest przepyszne i to przy nim zostanę ;)
-
Gość: , *.toya.net.pl
2017/05/03 09:23:17
ciekawi mnie ten smak:)
-
Gość: Ola, 82.223.17.*
2017/05/03 09:36:30
Jadłam. Smakowało mi :)
-
Gość: Ivie, 198.50.152.*
2017/05/03 10:04:30
Nie znam ale z chęcią poznam :)
-
Gość: Alicja, 50.7.78.*
2017/05/03 10:40:10
Zachęciłaś mnie do spróbowania :)
-
Gość: marcepanowy kącik, *.adsl.inetia.pl
2017/05/03 10:52:05
Lubię sezam, pasta też by mi smakowała :)))
-
2017/05/03 10:55:49
Bardzo lubię :) Z tej firmy nie miałam, ale rozejrzę się :)
-
2017/05/03 11:17:23
Tak, jak piszesz - tahini samodzielnie jedzone to rzecz gustu. Ja zjem, ale nie należy to do moich przysmaków (w przeciwieństwie np. do masła orzechowego, które mogę jeść łyżkami). Za to tahini w przerozmaitych przepisach, daniach - sprawdza się doskonale! Najbardziej lubię dodawać je do owsianek i... jogurtów naturalnych. :) Jednak w wielu propozycjach na wytrawnie także znajduje świetne zastosowanie.
Lubię tahini, bo to zdrowe tłuszcze, o które staram się dbać w mojej codziennej diecie. Mam zawsze słoiczek pod ręką i choć nie jadam solo - to sięgam po niego często.
Pozdrawiam. Udanego dnia! :)
-
2017/05/03 11:19:27
Lubię ;) nawet bardzo.
-
Gość: Aga, 66.90.121.*
2017/05/03 12:31:34
Lubię do hummusu ;)
-
2017/05/03 14:32:45
Do tej pory robiłam tahini sama i tylko do hummusa. Na samo jeszcze nie jadłam, ale od pewnego czasu się przymierzam :)
-
2017/05/03 14:52:07
Raz miałam tahini i bardzo mi smakowało.
-
2017/05/03 15:49:23
Anonimie ,Spróbuj - warto :)
-
2017/05/03 15:50:04
Izo Cieszę się, że tahini Basia Basia przypadło Ci do gustu. Ja również uważam je za bardzo smaczne, chociaż te również wypada bardzo dobrze :)
-
2017/05/03 15:50:40
Kathy Leonia ,W takim razie powinnaś spróbować :)
-
2017/05/03 15:50:56
Olu ,Cieszę :)
-
2017/05/03 15:51:18
Ivie ,Słusznie. Może posmakować :)
-
2017/05/03 15:52:43
Alicjo ,Cieszę się. Mam nadzieję, że nie będziesz zawiedziona ;)
-
2017/05/03 15:53:53
marcepanowy kącik, Nie miałaś okazji spróbować? Jeśli nie to spróbuj, chociaż według mnie jeśli chodzi o smak sezam a tahini to jednak co innego (w sezamie raczej nie czuć tej goryczki, chyba, że go spalisz) :)
-
2017/05/03 15:54:47
Aniu , Ja również bardzo lubię i polecam :)
-
2017/05/03 16:01:23
Megly , Osobiście i masło orzechowe i tahini mogę jeść łyżkami, chociaż masło orzechowe bardziej :D Tahini z owsianką rzeczywiście świetnie smakuje, tak samo jak z warzywami, natomiast z jogurtem nie miałam okazji jeść, więc się nie wypowiem. Może kiedyś spróbuję ;)
-
2017/05/03 16:01:58
Celiak w podróży , Bardziej od masła orzechowego? :D
-
2017/05/03 16:02:51
Aga , Ja również, chociaż częściej jem z warzywami lub ze słoika :)
-
2017/05/03 16:03:34
Lonna , Domowe tahini z pewnością smakuje świetnie. Niestety najprawdopodobniej mój blender by nie podołał ;/
-
2017/05/03 16:04:04
Iwono , Masz na myśli tahini Primavika? :)
-
Gość: Abc, 89.163.130.*
2017/05/03 16:33:39
Zachęciłaś mnie do kupna ;)
-
2017/05/03 16:57:27
Kiedy my robimy tahini to w ogóle nie prażymy sezamu :) Nam takie najbardziej smakuje :D
-
Gość: Aga, *.play-internet.pl
2017/05/03 17:15:35
Szykuję się aby zrobić samodzielnie. Staramy się zdrowo odżywiać, ostatnio uzdatniliśmy wodę kranową w kuchni - mamy założony filtr na ujęciu wody i wreszcie smaczną i zdrową wodę do picia.
-
2017/05/03 18:07:20
Abc , Mam nadzieję, że będziesz zadowolona ;)
-
2017/05/03 18:08:01
Candy Pandas , I czuć w nim goryczkę, czy nie? Nie ma problemu z wydzielaniem się tłuszczu z ziaren sezamu? :)
-
2017/05/03 18:10:14
Aga ,W domu używamy dzbanków filtrujących i rzeczywiście taka woda smakuje o wiele lepiej - można ją pić jak źródlaną ze sklepu :)
-
Gość: Marzena, *.dynamic.chello.pl
2017/05/03 18:26:58
Uwielbiam taką pastę, zwłaszcza do hummusu :-)
-
2017/05/03 20:17:54
Ja jednak pozostanę przy maśle orzechowym :P Tahini to nie moje smaki.
-
2017/05/03 20:43:24
Pewnie się powtórzę, ale masła orzechowe tej marki są najlepsze! :D Tahini nie próbowałam, ale podejrzewam, że byłabym nim równie zadowolona, co z maseł :)
-
2017/05/03 21:54:46
Marzeno , Humus bez tej pasty nie istnieje :) Do czego jeszcze wykorzystujesz tahini? :)
-
2017/05/03 21:55:17
Natalie , Rozumiem ;) Osobiście bardzo lubię zarówno masło orzechowe jak i hummus ;)
-
2017/05/03 21:56:25
Zdrowie na języku, Pochwal dobrej marki i dobrych produktów nigdy za wiele :D Zgadzam się, że masła orzechowe tej firmy są przepyszne. Mam nadzieję, że tahini również będziesz miała okazję spróbować :)
-
2017/05/04 08:43:55
Ja zawsze kupowałam jednego producenta i niestety raz miałam pecha, była tak diabelnie gorzka.... pewnie zbyt mocno prażyli ziarna sezamu ;/.
-
2017/05/04 10:32:08
Słone Słodkim Przeplatane, , Czyżby Primavika? :)
-
Gość: Keep Your Balance, *.dynamic.chello.pl
2017/05/04 10:49:53
Tahini to coś wspaniałego. Super, że te składniki pochodzą z upraw ekologicznych. Ciekawy produkt i masz rację, że albo ktoś je w takiej wersji lubi albo nie.
Tahini to świetny dodatek do różnych potraw :)
-
2017/05/04 11:01:37
Keep Your Balance, , Nie tylko do potraw, ale również wyjadania łyżeczką ze słoiczka :D
-
Gość: Lekcjewkuchni.blogspot.com, *.adsl.inetia.pl
2017/05/04 13:45:24
Lubię
-
2017/05/04 16:39:59
A ja zawsze myślałam, że to właśnie dzięki dłuższemu prażeniu sezamu można zrobić tahini - że inaczej nie wyjdzie. A tu niespodzianka ;)
-
2017/05/04 17:12:41
lekcjewkuchni , Ja również ;)
-
2017/05/04 17:16:11
Ado, Dzięki prażeniu sezamu z jego ziarenek wydziela się olej. Raz wydziela się go więcej a raz mniej i chyba dlatego w niektórych przepisach na tahini czasem występuje dodatek oleju sezamowego (mimo iż sam sezam jest w sobie bardzo tłusty). Prażąc sezam należy uważać aby go nie przepalić, bo wówczas tahini będzie niesmaczne - tutaj zadbali o to aby go nie przeprażyć :)
-
Gość: , *.toya.net.pl
2017/05/04 19:45:21
czwartkowo:)
-
2017/05/04 23:16:28
Może i dobre, ale wygląda mega obrzydliwie ;P
-
2017/05/05 06:33:35
Kathy Leonia , Jak minął czwartek i jak mija piątek? ;)
-
2017/05/05 06:35:23
Marto , Wygląda jak bardzo gęste tahini (konsystencją a la masło orzechowe) :P
-
2017/05/05 13:01:46
Dla mnie nie za ładnie ;]
-
Gość: Abc, 89.163.130.*
2017/05/05 13:44:05
Nie wygląda jak typowe tahini ;)
-
2017/05/05 15:11:41
Jest bardziej łagodna. A co do tłuszczu to zależy wszystko od ziaren. Zauważyłyśmy, że czasem dość szybko zmieli się płynnie a czasem trzeba naprawdę długo miksować. Wtedy dodajemy odrobinkę oleju kokosowego nierafinowanego i nawet wtedy tahina ma jeszcze lepszy smak :)
-
2017/05/05 18:58:18
nawet nie wiedziałam, że jest taka pasta :D Aczkolwiek za sezamem nie przepadam, no chyba, że jest sobie na pieczywie ;)
-
2017/05/05 19:06:40
Marto , Zamknąć oczy i jeść ;P
-
2017/05/05 19:07:31
Abc,Jest trochę gęściejsze niż większość tahini, ale smakuje tahini :)
-
2017/05/05 19:09:48
Candy Pandas , Trzeba trafić na sezam dobrej jakości i mieć porządny blender by podołał. Nie wiem czy taki 600W dałby radę :P
-
2017/05/05 19:10:26
: Cumulonimbus93, , Teraz już wiesz :) A chałwę lubisz? :)
-
2017/05/05 19:38:22
Święta prawda - bez tahini nie było i nie będzie hummusu! :D Tego jeszcze nie jadłam :>
Mam nadzieję, że Twoja majówka również upłynęła rodzinnie i miło :>
-
Gość: , *.toya.net.pl
2017/05/05 19:41:16
udanego dnia:)
-
2017/05/05 20:42:03
Przyznam szczerze, że pierwszy raz widzę ten produkt :o
-
2017/05/05 23:56:00
O żesz, jak ja dawno nie jadłam tahini. *-*
Nie wiem czy te drobinki sezamu by mi nie przeszkadzały. Nie jestem w stanie tego powiedzieć w związku z tym, że jeden jedyny raz jadłam tahini (chyba) dwa lata temu. Muszę wrócić. Może ta firma będzie moim kolejnym łupem?
-
2017/05/06 06:31:50
pink.yyy, Mam nadzieję, że będziesz miała okazję spróbować :)
Moja majówka upłynęła jak zwykle - jak każdy inny dzień :) Cieszę się, że Twoja była udana ;)
-
2017/05/06 06:32:10
Kathy Leonia , Dziękuję i wzajemnie :)
-
2017/05/06 06:32:41
coosure , Ale tak ogólnie znasz tahini? :)
-
2017/05/06 06:35:56
Rebel, Jeśli dawno, chyba najwyższy czas to zmienić, zwłaszcza jeśli je lubisz :)
Z tymi drobinkami to już kwestia indywidualna - nie przekonasz się, jeśli nie spróbujesz. Na prawdę warto, tym bardziej, że tahini jadłaś tak dawno ;) TerraSana to dobry wybór, chociaż muszę przyznać, że jadłam tahini, które smakowało mi bardziej - było bardziej wyraziste, ale nie przesadnie gorzkie :)
-
2017/05/06 18:19:59
kocham pastę sezamową, tej nie próbowałam,ale wygląda smacznie ;)
-
2017/05/06 18:38:21
Leno , O widzisz.... a ja spotkałam się z opinią, że nie wygląda smacznie :D
Jakiej marki tahini jadłaś? :)
-
2017/05/06 22:33:30
Bardzo dawno nie jadłam, ale lubię ten sezamowy smak :)
-
2017/05/07 06:25:23
Jud , Ja również bardzo lubię tahini :)
-
Gość: , *.toya.net.pl
2017/05/07 11:59:42
niedzielnie;)
-
2017/05/07 12:42:43
Lubię gorycz dobrego rodzaju - np. chałwy, za którą nie przepadasz. Muszę w końcu spróbować tego tahini, najlepiej od kogoś.
-
2017/05/07 13:13:18
Kathy Leonia , I słonecznie ;)
-
2017/05/07 13:16:58
Olgo , Ja w chałwie czuję tylko i wyłącznie cukier (bardzo, bardzo słodki sezam) a goryczki już nie i właśnie dlatego za nią nie przepadam ;) Mój tato i mama tak samo - nie wyczuwają tej goryczki. Najprawdopodobniej gdyby chałwa nie była aż tak słodka, miałabym o niej inne zdanie - sezam uwielbiam :)


Jeśli jesteś zainteresowany współpracą z blogiem lub masz jakieś pytania pisz: szyszula@poczta.onet.pl

nazwa alternatywna
Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top Blogi

Tu kupisz ksiażki tekst alternatywny