.

Blog > Komentarze do wpisu

Wegańska warzywna lasagne z selerem zamiast makaronu

Wegańska lasagne z selerem zamiast makaronu już jakiś czas temu pojawiła się na blogu. Niedawno postanowiłam odświeżyć sobie ten przepis, jednocześnie wprowadzając nieco zmian. Według mnie do ciekawa alternatywa dla tradycyjnej makaronowej lasagne, która sprawdzi się nie tylko na obiad ale również kolację :)

Składniki na foremkę 20x20 cm
(4 porcje jako samodzielne danie)

Sos pomidorowy z soczewicą:
1/2 cebuli
ew. 1-2 ząbki czosnku
200g gęstego koncentratu pomidorowego
2/3 szklanki wody
pieprz ziołowy (wg. mnie najlepszy jest z Prymat)
pieprz cayenne
ew. zioła prowansalskie
1/2 szklanki czerwonej soczewicy

Soczewicę gotujemy na sypko w ok. 1 szklance wody (najlepiej gotować ja w mniejszej ilości płynu i potem w trakcie gotowanie ewentualnie go dolewać).
Koncentrat pomidorowy mieszamy z wodą.
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Kiedy cebula się zeszkli wlewamy rozcieńczony koncentrat pomidorowy, dodajemy ugotowaną soczewicę i doprawiamy do smaku.

Lasagne
korzeń selera (ok. 350g)
1/2 cebuli
trochę oleju
2 małe marchewki ok. 120g
2 średnie korzenie pietruszki ok. 200g
250-300g pieczarek
ok. 200g świeżego szpinaku

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Cebulę, marchew oraz pietruszkę obieramy.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, marchew oraz pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, natomiast pieczarki w plasterki lub półksiężyce.
Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebulę. Następnie wrzucamy resztę warzyw i dusimy na małym ogniu do czasu aż warzywa będą al dante. W razie potrzeby dokładnie odcedzamy z nadmiaru płynu.

Seler myjemy, obieramy, kroimy na pół lub ćwiartki (w zależności od wielkości) a następnie na cienkie plastry o grubości ok 1-2 mm NIE GRUBSZE! (najłatwiej zrobić to przy użyciu krajalnicy mandolina, ale ostrym nożem również się da).
Naczynie żaroodporne delikatnie smarujemy olejem.
Układamy warstwy w następującej kolejności:
seler
sos pomidorowy z soczewicą
seler
warzywa
seler
sos pomidorowy z soczewicą

Całość przykrywamy pokrywą lub szczelnie owijamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190-200 stopni na 50-60 minut. Następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze przez ok. 15 minut do zrumienienia.
Zapiekankę najlepiej podawać na ciepło. To co zostanie przechowujemy w zafoliowanym naczyniu w lodówce do 3 dni.
Lasagnebez-makaronu-2


poniedziałek, 08 maja 2017, ervisha
Komentarze
Gość: Ewa, 62.212.73.*
2017/05/08 09:28:48
Świetny pomył na taką warzywną zapiekankę :)
-
Gość: Justyna, 198.27.126.*
2017/05/08 09:46:18
Apetyczna ;)
-
Gość: Ivie, 198.50.152.*
2017/05/08 10:11:31
Pierwszy raz słyszę o takiej lasagne. Podoba mi sie ten pomysł :)
-
Gość: Abc, 89.163.130.*
2017/05/08 10:26:41
Wygląda bardzo smacznie :) Już wiem co zrobię jutro na obiad (albo do obiadu) :)
-
2017/05/08 10:33:57
Super pomysł z tym selerem zamiast makaronu, sama noszę się z zamiarem zrobienia podobnej lasagne, ale kupuję seler, a potem o nim zawsze zapominam albo nie mam czasu :P Ale wygląda przepysznie :)
-
Gość: Martyna, 51.254.104.*
2017/05/08 11:08:52
Ciekawy pomysł ;)
-
Gość: Alicja, 50.7.78.*
2017/05/08 11:49:10
Wygląda bardzo smacznie. Podoba mi się taka lasagne ;)
-
Gość: Ewa, 62.212.73.*
2017/05/08 12:58:06
Kiedyś robiłam taką zapiekankę. Pamiętam, że mi smakowała - muszę do niej wrócić ;)
-
2017/05/08 13:15:55
Nigdy jeszcze nie robiłam lasagne w wersji wegańskiej i szczerze mówiąc - po Twoim przepisie bardzo się nastawiłam, że ją zrobię. Tym bardziej, że odkryłam płatki drożdżowe, które fajnie zastępują ser.
Lubię lasagne od dawien dawna i jest to coś, na co zawsze mam ochotę. Podobnie zresztą jak moi domownicy.
Czas zrobić taką w wersji wegańskiej! Dziękuję za inspirację!
Pozdrawiam! :) Miłego dnia :)
-
Gość: Aga, 66.90.121.*
2017/05/08 14:01:19
Świetny pomysł z tym selerem :)
-
2017/05/08 15:21:29
Nigdy nie jadłam tradycyjnej lasagne, a tym bardziej w takiej formie.
Jestem niesamowicie ciekawa jej smaku, bo wygląda PYSZNIE!
-
2017/05/08 15:50:07
Ewo ,Miło mi się Ci się podoba ;)
-
2017/05/08 15:50:42
Justyno , Dziękuję ;)
-
2017/05/08 15:52:03
Ivie Cieszę się, że Ci się podoba. Przygotujesz taką lasagne w domu? ;)
-
2017/05/08 15:53:29
Abc,Dziękuję :) Mam nadzieję, że posmakuje ;)
-
2017/05/08 15:55:09
pinkyy , Dziękuję za miłe słowa. Cieszę się, że Ci się podoba. Twoja lasagne z pewnością będzie pyszna - mam nadzieję, że znajdziesz czas na jej przygotowanie ;)
-
2017/05/08 15:55:31
Martyno , Dziękuje :)
-
2017/05/08 15:57:02
Alicjo , Dziękuję. Miło mi :)
-
2017/05/08 15:59:24
Ewo Warto wracać do sprawdzonych przepisów. Masz już pomysł na nadzienie? ;)
-
2017/05/08 16:01:53
Megly , Przyjemność po mojej stronie. Ciesze się, że mogłam Ciebie zainspirować :)
-
2017/05/08 16:04:15
Aga Miło mi :)
-
2017/05/08 16:07:28
Olimpiaa , Ja również nigdy nie jadłam tradycyjnej lasagne bolognese - zawsze to były wegańskie i taka forma mi smakowała. Był okres, że jadłam dość często, ale teraz zdecydowanie wolę kaszę. Nie pamiętam, kiedy ostatnio jadłam lasagne z makaronem (rok temu? A może i więcej) i wcale mnie do niej nie ciągnie :) Taka warzywna "lasagne" zapiekanka o wiele bardziej mi odpowiada i smakuje, jednak następnym razem dodam więcej soczewicy (białka) aby była bardziej sycąca :) Cieszę się, że moja propozycja przypadła Ci do gustu i dziękuję za miły komentarz. Jeśli sama nie przygotujesz takiej "zapiekanki", to zapraszam do siebie :)
Miłego dnia :)
-
2017/05/08 16:41:20
Pomarudzę troszkę, ale danie opierające się na makaronie bez makaronu traci całą magię. Lasagne, spaghetti, penne... Nie do zastąpienia. Na dodatek seler... fuj :P
-
Gość: Ola, 82.223.17.*
2017/05/08 16:46:40
Już ją kiedyś widziałam, ale nie jadłam. Miałam w planach, ale zawsze coś mi wypadło :)
-
Gość: , *.gazeta.pl
2017/05/08 19:17:48
omomom ale to pysznei wygląda;)
-
Gość: Ania, *.gazeta.pl
2017/05/08 19:25:19
Zaintrygowałaś mnie tym selerem :)
-
2017/05/08 19:33:53
Jeeezu już wyobrażam sobie jej niesamowity zapach ;) Geniusz!
-
Gość: Marzena, *.dynamic.chello.pl
2017/05/08 20:05:23
Mniam jak pysznie wygląda :-)
-
2017/05/08 21:06:21
Takiej propozycji nie znam, ale chętnie wypróbuję :)
-
Gość: Zdrowie na języku, *.centertel.pl
2017/05/08 21:50:44
Nigdy nie jadałam tradycyjnie przygotowanej lasagne. Twoja wygląda bardzo smakowicie, myślę, że by zasmakowała :)
-
2017/05/08 22:56:23
Bardzo fajny i oryginalny pomysł :) Tylko to danie akurat nie dla mnie, bo za selerem nie przepadam ;D A tę klasyczną lasagne to chyba jadłam tylko raz i to dawno temu :)
-
2017/05/09 05:40:12
Olgo , Według mnie nie marudzisz, tylko wyrażasz swoje zdanie :) A seler? Kto co lubi - ja bardzo lubię :)
-
2017/05/09 05:41:46
Olu Mam nadzieję, że następnym razem nic i nikt nie pokrzyżuje Twoich planów :)
-
2017/05/09 05:42:07
Kathy Leonia Dziękuję:)
-
2017/05/09 05:42:32
AniuW takim razie może zrobisz taką zapiekankę? :)
-
2017/05/09 05:44:11
: Natalie, , Rzeczywiście pachniała bardzo ładnie :) Pamiętam, że nie przepadasz za selerem, dlatego cieszy mnie Twój komentarz. Cieszy mnie to, że zainteresowałam Ciebie tą zapiekanką, "lasagne" :)
Miłego dnia :)
-
2017/05/09 05:45:49
Marzeno , Dziękuję :)
-
2017/05/09 05:46:28
Aniu Będzie bardzo mi miło :) Podzielisz się swoim pomysłem na swoim blogu?:)
-
2017/05/09 05:53:10
Zdrowie na języku Kiedy byłam mała moja mama nie przygotowywała takiej makaronowej "zapiekanki" (mam na myśli lasagne). Kiedy sama zaczęłam gotować - ja również nie. Lasagne po raz pierwszy przygotowałam najprawdopodobniej dopiero w liceum (o ile mnie pamięć nie myli). Zawsze to była lasagne w wersji wegańskiej - nigdy bolognese (wegańska mi smakowała, ale nie szalałam).
Był okres, że jadłam ją co jakiś czas, ale teraz zdecydowanie wolę kaszę. Nie pamiętam, kiedy ostatnio jadłam lasagne z makaronem (rok temu? A może i więcej) i wcale mnie do niej nie ciągnie :) Taka warzywna "lasagne" zapiekanka o wiele bardziej mi odpowiada i smakuje. Może stanowić osobne danie, jak i dodatek do innego dania. Jednak następnym razem dodam więcej soczewicy (białka) aby była bardziej sycąca, chociaż jeśli to ma być tylko dodatek to nie przeszkadza ;) Cieszę się, że moja propozycja wzbudziła Twoje zainteresowanie ;)
-
2017/05/09 06:02:53
Lonna , A może dzięki takiej lub podobnej zapiekance polubiłabyś seler? :) A jeśli nie seler to może by tak zastąpić ją pietruszką/pasternakiem? Wydaje mi się, ze to również byłby ciekawy pomysł :) Jakby nie było cieszę się, że moja propozycja spodobała Ci się :)
Nigdy nie jadłam tradycyjnej lasagne bolognese. Makaronową w wersji wegańskiej chyba też rok temu i wcale mnie do niej nie ciągnie - wolę kaszę :P
-
Gość: , *.gazeta.pl
2017/05/09 07:41:27
a ja dziś mam owsiankę na płatkach ryżowych:D
-
2017/05/09 12:40:58
Właśnie i selera i pietruszki nie lubię i zwykle unikam, a i jeszcze do brukselki nie mogę się przekonać. Choć zwykle te warzywa trafiają się w zupach, a w innych wydaniach chyba nigdy nie jadłam. Musiałabym spróbować sobie zrobić taką lasagne, ale w wersji mini :D
Też wolę kaszę, choć makaron również bardzo lubię, ale ostatnio jem go dość rzadko. Zdecydowanie lepiej służą mi kasze i bardziej się nimi najadam :)
-
2017/05/09 12:58:58
Ale fantastyczny pomysł! Już dawno za mną chodzi lasagne ale nie wiedziałam czym zastąpić makaron, a t proszę jak pomysłowo ;)
-
2017/05/09 13:28:11
ale pyszności, jestem ciekawa smaku, spróbowałabym z chęcią :)
-
2017/05/09 16:12:29
Czyżby idealne danie na przepis do książki kucharskiej? :D Naszym zdaniem TAK :D Fantastycznie wygląda a smakuje pewnie jeszcze lepiej :D
-
Gość: Lekcjewkuchni.blogspot.com, *.adsl.inetia.pl
2017/05/09 16:57:05
Świetny pomysł
-
2017/05/09 16:57:06
Kathy Leonia , Czyli płatki owsiane z dodatkiem płatków ryżowych? :D
-
2017/05/09 17:01:13
Lonna, , Seler jeszcze zrozumiem (dla wielu jest zbyt intensywny) ale pietruszka? Pasternak też odpada? A natkę lubisz? :D Każdy produkt w zależności od tego jak jest podany i w jakiej formie, może inaczej smakować (i najczęściej tak smakuje). Może najpierw przyszykuj sobie warzywa jak do ryby po grecku - moja lasagne smakuje podobnie :D A jeśli nie to możesz spróbować seler zastąpić cukinią - będzie cukiniową lasagne :)
Mam tak samo - po kaszy jakoś lepiej tak na żołądku a przecież ważne jest dobre samopoczucie :)
-
2017/05/09 17:01:57
Celiak w podróży , Bardzo cieszę się, że Ci się podoba :) Makaron można zastąpić również cukinią... chyba, że wpadniesz na inny pomysł :)
-
2017/05/09 17:06:26
Magdaleno Jesteś na tyle ciekawa aby taką lub podobną lasagne przygotować w domu?:)
-
2017/05/09 17:11:48
Candy Pandas ,Dziękuję to bardzo miłe co piszecie, ale nie wiem, czy taki przepis nadawał by się do książki. A jeśli nawet tak, to musiałabym zatrudnić dobrego fotografa :) Cieszę się, że moja zapiekana spotkała się z Waszym pozytywnym odbiorem, jednak ona nie może dorównać Waszym słodkim wypiekom :)
-
2017/05/09 17:12:35
lekcjewkuchni , Dziękuję :)
-
2017/05/09 17:22:18
O cukiniowa lasagna brzmi świetnie ! :)
Natkę pietruszki lubię ;P Pewnie rzeczywiście dużo zależy od sposobu przygotowania, nie wykluczam, że ta lasagna jednak by mi posmakowała :) Postaram się ją zrobić, bo lubię warzywa w połączeniu z sosem pomidorowym, a rybę po grecku kiedyś jadłam i z tego co pamiętam to mi smakowała :D
-
2017/05/09 18:47:57
Świetnie wygląda i na pewno też tak smakuje :).
-
2017/05/09 18:54:46
Lonna Pomyślisz o niej? Z przyjemnością poznam Twoją propozycję :)
Jeśli zdecydujesz się przygotować taką lub podobną lasagne to radzę do sosu dodać więcej soczewicy - wówczas lasagne będzie bardziej sycąca :) Osobiście do tego dodaje jeszcze jakieś surówki... a częściej jem ją jako dodatek do obiadu :)
Rybę po grecku jadłam dwa razy w życiu i to w szpitalu - posmakowała mi (wtedy jeszcze jadłam ryby), ale najlepszy w tym daniu jest ten warzywny sosik :D
-
2017/05/09 18:55:19
Słone Słodkim Przeplatane, , Dziękuję :) Miło mi :)
-
2017/05/10 02:33:47
Lasagne z selerem? :o Nawet po zdjęciu bym nie pomyślała o braku makaronu. Oryginalnie, wegańsko, bez laktory oraz glutenu. No świetne wręcz! Pod wrażeniem jestem. Jak nie zapomnę, to zrobię (jeśli tylko znów będę mogła jeść pieczarki i strączkowe warzywa).
-
2017/05/10 06:30:13
Rebel, Cieszę się, że pomysł przypadł Ci do gustu i dziękuję za miły komentarz. Będzie mi miło jeśli taką lub podobną lasagne przygotujesz sama w domu. Życzę szybkiego powrotu do zdrowia (bo te dolegliwości skądś się biorą).
Pieczarki i soczewicę można zastąpić czymś innym. Pieczarki jakimś innym warzywem np. brokułami a soczewicę np. tofu :) Warto kombinować :)
Jeszcze raz życzę szybkiego powrotu do zdrowia i dużo zdrowia. Trzymaj się :)
-
Gość: Magda, *.rev.netart.pl
2017/05/10 06:44:59
Zaskoczyłaś mnie tym połączeniem! Prezentuje się świetnie, nic tylko zajadać :)
-
2017/05/10 08:48:55
kocham lasagne, więc na pewno wypróbuję ten przepis :)
-
2017/05/10 09:11:28
Magdo , Miło mi :)
-
2017/05/10 09:12:01
gailel ,Miło mi. Jednak pamiętaj, ze nie jest to tradycyjna makaronowa lasagne :)
-
2017/05/10 19:51:15
Super pomysł! Zapisuję Twój przepis :)
-
2017/05/10 20:18:53
Postaram się ją zrobić w takiej warzywnej wersji i być może wykorzystam też selera ;) Na pewno wyjdzie pysznie, bo połączenie sosu pomidorowego i warzyw zawsze jest świetne ;D
-
2017/05/11 06:14:10
Mychcemyjesc , Dziękuję za miłe słowo :) Cieszę się, że pomysł Ci się podoba. Mam nadzieję, że również posmakuje (zapiekanka) :)
-
2017/05/11 06:16:20
Lonna ,A może do głowy wpadnie Ci co innego? Przepisy są również po to by się nimi inspirować :) Jestem ciekawa Twojej wersji takiej zapiekanki :)
Jeśli lubi się połączenie sosu pomidorowego i warzyw to rzeczywiście wyjdzie pysznie, natomiast jeśli ktoś nie przepada za wszystkimi przetworami na bazie pomidorów, to już nie koniecznie :P
-
2017/05/11 19:52:31
A jak smacznie się prezentuje :)
-
2017/05/11 22:28:46
Zamierzam zrobić taką zapiekankę w ten weekend ;) Na pewno trochę pokombinuje, bo jednak nie dam tak dużej ilości selera, ale jednak trochę się go znajdzie się na spróbowanie - może w takiej wersji go polubię ;D
-
2017/05/12 06:42:40
Ewo, Dziękuję :)
-
2017/05/12 06:44:26
Lonna , Jestem ciekawa co wymyślisz - co by to nie było wyjdzie pysznie :)
Mój seler ważył niecałe 400g a kiedy go obrałam wyszło 300g - akurat na foremkę 24x24 by jego plastrami przełożyć zapiekankę tak jak płatami makaronu :) Już wiesz, czym zastąpisz część selera? ;)
-
2017/05/12 13:52:41
Sama jestem ciekawa co mi wyjdzie :D Na pewno dam cukinię i zrobię w mniejszej formie :) Dam znać co mi wyszło z tych kulinarnych eksperymentów ;)
-
2017/05/12 16:05:38
Lonna , Jestem pewna, że wyjdzie pysznie a do tego zdrowo ;) Mam nadzieję, że podzielisz się przepisem (jeśli będziesz zadowolona ze swoich "kuchennych wojaży" :D).
-
2017/05/14 22:05:43
Zrobiłam :D Była pyszna ! W sumie nic w niej nie zmieniałam, tylko zrobiłam w mniejszej formie oraz dodałam cienko pokrojone plasterki cukinii. Selera również dałam i w takiej wersji rzeczywiście mi smakował, choć w sumie nie był zbytnio wyczuwalny :D Bardzo posmakował mi zwłaszcza sos pomidorowy z soczewicą. Jadłam go pierwszy raz, jakoś nigdy nie wpadłam, żeby połączyć te dwa składniki :D
Przepisem nie będę się więc dzielić, bo w końcu zrobiłam krok po kroku Twój przepis ;) ale z pewnością jeszcze wykonam tę lasagnę i być może następnym razem coś pozmieniam ;) W każdym razie wyszło bardzo pysznie i pożywnie :D
-
2017/05/15 06:23:26
Lonnna , Na prawdę? Szybka jesteś. Myślałam, że jeszcze wstrzymasz się z przepisem a Ty już go przygotowałaś :) Bardzo cieszę się, że skorzystałaś z tego przepisu i że dodałaś coś od siebie - dzięki temu ta lasagne była Twoja i "wyjątkowa" ;) Cieszy mnie również to, że Ci posmakowała :) Ostatnio taką lasagnę robiłam 2-3 razy - zjadam na drugie śniadanie lub podwieczorek :) I ciesze się, że dzięki tej zapiekance spróbowałaś sosu z soczewicą i że Ci posmakował (ja ten sos robię tak by nie rozgotować soczewicy - u mnie jest ona w "ziarenkach"). Weganie i wegetarianie taki sos ale z dodatkiem marchewki i selera wykorzystują jako sos do makaronu, tak zwany Wegańskie Spaghetti Bolognese (Jadłam chyba raz w życiu) :) Dodałaś tyle samo soczewicy co w przepisie, czy nieco więcej? ;) A co do pomysłów, czasem na te najprostsze nie wpadamy :)
Nie tak dokładnie krok, po kroku jak u mnie - przecież dodałaś cukinię, więc to inny przepis :) Poza tym bloggerzy publikują podobne do siebie przepisy :) Polscy bloggerzy również jako pierwsi nie wpadli na pomysł "selerowej lasagne", bo takie zapiekanki pojawiały się również na obcojęzycznych blogach - różni je tylko nadzienie :) Twoja lasagne jest "inna" od mojej i wierzę, że wyszła Ci pyszna (jak wszystko co przygotowujesz) ;). Podawałaś ją w towarzystwie jakiejś surówki lub dodatkowych warzyw? ;)
-
2017/05/15 19:44:51
Akurat miałam wszystkie składniki, oprócz selera i szpinaku, ale dokupiłam i mogłam zabrać się za gotowanie :D Zjadłam ją w sobotę na kolację, a później w niedzielę na obiad. Prawie wyszły dwie bardzo sycące porcję. Zjadłam je bez żadnych dodatków i się bardzo najadłam :D Soczewicy dałam tyle ile w przepisie, natomiast resztę składników zmniejszyłam, przez to sos wyszedł bardziej gęsty niż u Ciebie, ale właśnie pyszny :D Na pewno jeszcze go sobie przygotuje, może właśnie jako dodatek do makaronu :)
No niby tak, ale w końcu nie zrobiłam zdjęć ;) Ale pewnie jeszcze ją wykonam i wtedy postaram się dodać przepis i u mnie :)
-
2017/05/15 21:20:01
Lonna , "prawie" :D Czasem prawie robi dużą różnicę, ale cieszę się, że przypadła Ci do gustu :) Ja dzisiaj piekłam kolejną, ale zmieniłam to i owo - zamierzam opublikować przepis ;) Dziękuję, że tak dokładnie opisałaś swoje zmiany i dodatki - na prawdę brzmi świetnie. Będę czekać na przepis ;)


Jeśli jesteś zainteresowany współpracą z blogiem lub masz jakieś pytania pisz: szyszula@poczta.onet.pl

nazwa alternatywna
Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top Blogi

Tu kupisz ksiażki tekst alternatywny