.

Blog > Komentarze do wpisu

Bułki pełnoziarniste z orzechami włoskimi i słonecznikem

 Na blogu od dawna nie pojawił się przepis na domowe pieczywo. Nie oznacza to, jednak że w ogóle nie piekę. Chleb bądź bułki wychodzą z domowego piekarnika raz, czasem dwa razy w tygodniu - mamie nie smakuje żadne inne pieczywo. Mimo iż mój organizm praktycznie całkowicie ostawił pieczywo na rzecz kasz, uwielbiam wyrabiać drożdżowe ciasto a także aromat, który w trakcie pieczenia rozchodzi się po mieszkaniu i nie tylko.
 Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na bułki, które ostatnio wyszły z naszego piekarnika. Bułki mieszane z mąką pełnoziarnistą oraz pszenną z chrupkim akcentem w postaci posiekanych orzechów włoskich i pestek słonecznika :)

Składniki (6-7 bułek)
300g mąki pszennej pełnoziarnistej
200g mąki pszennej 650
15g świeżych drożdży
60g posiekanych orzechów włoskich
50-60g pestek słonecznika
1 łyżeczka soli
ok. 350 ml letniej wody

Mąki przesiewamy do miski, wsypujemy sól, posiekane orzechy włoskie oraz słonecznik. Dodajemy pokruszone drożdże i mieszamy(jeśli chcecie możecie dla pewności zrobić rozczyn rozpuszczając drożdże w niewielkiej ilości wody z dodatkiem mąki do konsystencji śmietany. Taką mieszankę odstawiamy na kilka minut aż drożdże zaczną pracować a następnie wlewamy do mąki).
Stopniowo wlewając wodę zaczynamy wyrabiać gładkie, elastyczne i nieco luźne ciasto. Wyrabiamy przez kilka minut do czasu aż zacznie odchodzić od rąk w razie potrzeby podsypując mąką - nie za dużo. Wyrobione ciasto pozostanie lekko lepiące. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, odgazowujemy je i dzielimy na równe części z których formujemy bułeczki. Każdą układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch zwilżamy wodą a następnie posypujemy płatkami owsianymi delikatnie wklepując je w ciasto. Odstawiamy do napuszenia.
W tym czasie piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra - dół, bez termoobiegu). Kiedy bułeczki zwiększą swoją objętość wkładamy je do piekarnika. Pieczemy ok. 25-30 minut na złoty kolor, jednak trzeba to sprawdzać bo każdy piekarnik jest inny.

środa, 02 sierpnia 2017, ervisha
Komentarze
2017/08/02 09:07:24
wspaniałe bułki, pycha!!!
-
Gość: Iza, *.zalmos.net
2017/08/02 09:09:00
Lubię domowe pieczywo ;)
-
2017/08/02 09:11:46
mojamalakuchnia, , Dziękuję :)
-
2017/08/02 09:12:11
Izo , Ja również, chociaż pieczywo jem bardzo rzadko :)
-
Gość: Ewa, 62.212.73.*
2017/08/02 09:16:28
Dawno nie piekłam bułek ale jest tak gorąco, że nie mam ochoty uruchamiać piekarnika
-
Gość: Ivie, 198.50.152.*
2017/08/02 09:29:12
Apetyczne :)
-
2017/08/02 09:38:35
Świetne bułeczki, marzę o takich na śniadanie :)
-
Gość: Ola, 82.223.17.*
2017/08/02 09:50:04
Na pewno są smaczne :)
-
Gość: , *.customers.d1-online.com
2017/08/02 10:14:53
Wszystko zależy od piekarnika, ale czemu by nie spróbować!
Pozdrawiam
zolza73.blogspot.com
-
2017/08/02 10:16:11
Dawno nie robiłam domowego pieczywa. Wystarczyłby mi do nich pomidor malinowy i młoda cebulka :)
-
Gość: Abc, 89.163.130.*
2017/08/02 10:30:25
Zjadłabym taką na śniadanie ;)
-
2017/08/02 10:39:17
Osobiście jeszcze nie dojrzałam do tego, by całkowicie przerzucić się na pieczywo domowe. Od czasu do czasu coś tam spróbuję zrobić, ale bardziej jako eksperyment, niż wdrożenie na stałe. Może to kwestia tego, że pieczywa ogólnie nie jemy zbyt dużo, a może to to, że z ciastem drożdżowym niespecjalnie się lubimy;) Prezentowane przez Ciebie bułeczki wyglądają natomiast tak apetycznie, że z chęcią bym takich spróbowała. Szczególnie zaciekawił mnie ten "chrupiący akcent" w postaci orzechów i słonecznika:)
-
2017/08/02 10:50:49
Ewo Rzeczywiście upały nie zachęcają do pieczenia, ale można zrobić to wcześnie rano lub późnym wieczorem, kiedy jest chłodniej. Upiec więcej a potem takie bułeczki zamrozić - rozmrożone smakują równie dobrze ;)
-
2017/08/02 10:51:03
Ivie ,Warto upiec :)
-
2017/08/02 10:53:22
Magdo , Dziękuję :) Czasem marzeniom trzeba pomóc w ich spełnieniu (zawsze też możesz podać adres to wyślę Ci porcję, ale nie gwarantuję, że dojdą a jeśli tak to w jakim stanie. Jest tak gorąco, ze możesz dostać sucharki a nie świeże bułeczki xD)
-
2017/08/02 10:53:35
Olu Dziękuję :)
-
2017/08/02 10:54:10
zolza73 ,Piekarniki różnie pieką i bywa, że czas pieczenia może nieznacznie się wydłużyć lub skrócić :) Spróbować warto ;)
-
2017/08/02 10:55:06
Malwino Do domowego pieczywa nie potrzeba wiele dodatków :) Moja mama mówi, że jej wystarczy tylko masło a latem również pomidor :)
-
2017/08/02 10:56:00
Abc ,Z czym najchętniej? ;)
-
2017/08/02 11:44:09
Ewo ,Ja również pieczywo jem sporadycznie - na kolacje domowe pieczywo je moja mama :)
Jestem pewna, że ciasto drożdżowe bardzo Ciebie lubi a jeśli nie bardzo, to po prostu lubi :) Wielu uważa to ciasto za trudne w przygotowaniu a w rzeczywistości tak nie jest - ja swoje pierwsze drożdżowe bułeczki piekłam mniej więcej w wieku 13-14 lat i to bez niczyjej pomocy :) Potrzeba tylko cierpliwości i miłości :) Warto się przemóc i próbować. Zawsze takie pieczywo można zamrozić i potem mieć na tak zwaną "czarną godzinę" lub obdarować nim kogoś bliskiego - chociaż nie wiem, czy będzie czym. Domowe pieczywo smakuje o wiele lepiej od tego ze sklepu - można się uzależnić xD
Cieszę się, że moje bułki przypadły Ci do gustu - orzechy włoskie nadają smaku (piekę również wersję bez słonecznika z samymi orzechami włoskimi - proporcje mąki są takie same, tylko dodaje szklankę posiekanych orzechów włoskich, czyli jakieś 120g) :)
-
Gość: , 85.17.141.*
2017/08/02 12:17:48
Nawet Ci wyszły
-
Gość: Marzena, *.play-internet.pl
2017/08/02 13:15:50
Cudowne bułeczki kochana
-
2017/08/02 14:25:51
Bułki szybko zniknęły, co oznacza, że musiały smakować :)
-
2017/08/02 14:26:18
Marzeno , Dziękuję :)
-
2017/08/02 14:29:28
Mam nadzieje że kiedyś skorzystam z przepisu:)
-
2017/08/02 14:40:11
Własnych bułek jeszcze nie robiłam, ale gdy będę miała dostęp do piekarnika na pewno zrobię :)
-
2017/08/02 14:52:24
Twoje bułeczki to zawsze fenomen :) Jadłabym!
-
2017/08/02 15:26:19
Już sobie wyobrażam ich smak podczas śniadania, mniam :)
-
2017/08/02 16:48:10
czerwonafilizanka , Okaże się za jakiś czas :)
-
2017/08/02 16:49:13
dishdogz, ,Koniecznie. Jak już raz spróbujesz pieczywa własnego wypieku, to żadne inne tak bardzo Ci nie posmakuje :D
-
2017/08/02 16:49:49
Natalie , Dziękuję, bardzo miło z Twojej strony :) Z przyjemnością upiekłabym dla Ciebie blaszkę :)
-
2017/08/02 16:50:11
Marto ,Z jakimi dodatkami najchętniej byś je widziała? :)
-
2017/08/02 17:59:23
Przygotowywanie domowego pieczywa raz a nawet dwa razy w tygodniu? Niejedna polska rodzina Wam zazdrości! :D Taki dodatek orzechów i słonecznika potrafi nadać charakteru bułkom :)
-
2017/08/02 18:12:29
Ado , Czy rzeczywiście zazdrości to nie wiem :D Nie ma czego zazdrościć, tylko w miarę możliwości, trzeba piec - odważyć się :)
Zdecydowanie a w szczególności orzechy :)
-
2017/08/02 19:49:23
Domowe pieczywo najlepsze. Chyba ślepa jestem, ale która z mąk to ta 'owsiana'?
-
2017/08/02 20:06:23
Lubię domowe pieczywo, ale w czasie upałów nie piekę bo jakby mi jeszcze piekarnik kuchnie nagrzał to trudno byłoby wytrzymać.
-
2017/08/02 20:23:31
Bardzo apetyczne bułeczki :) Pysznie wyglądają :)
-
2017/08/02 20:25:27
Iwona ,Mały błąd. Na początku planowałam upiec bułki z mąką owsianą, ale plany uległy zmianie i zapomniałam trochę zmienić wstęp. Dziękuję za czujność i uwagę :)
-
2017/08/02 20:25:49
KreoVita ,Doskonale rozumiem, dlatego w naszym domu pieczywo piecze się z samego rana (wstaje bardzo wcześnie). Dodatkowo używa się sprawdzonego prodiża, który nie nagrzewa kuchni - przepis podaje na piekarnik, bo nie każdy posiada taki prodiż (spotkałam się z osobami, które nie wiedziały co to takiego) :)
-
2017/08/02 20:26:18
Aniu Dziękuję - rzeczywiście były smaczne :)
-
2017/08/02 20:53:05
Super pomysł na domowe pieczywo <3
-
2017/08/02 21:22:24
Pychota :)
-
2017/08/02 21:38:54
Z orzechami? Ale fajny, oryginalny pomysł :)
No po prostu rewelacja!
Bardzo mi się podobają te bułeczki :)
No to teraz nie pozostaje nic innego jak wypróbować.
Super!
Pozdrowionka serdeczne :)
-
2017/08/02 23:36:24
Nigdy nie dodawałam orzechów. Musze spróbować :)
-
2017/08/03 05:49:34
Loreta,, Warto spróbować upiec takie w domu :)
-
2017/08/03 05:49:53
Marto,Zjadłabyś na śniadanie? :)
-
2017/08/03 05:51:50
Megly ,Cieszę się, że Ci się podoba. Orzechy dodają smaku bułeczkom - jednocześnie stanowią przyjemny chrupiący akcent :) Mam nadzieję, że jeśli zdecydujesz się na ich przygotowanie, to bułeczki Ci posmakują ;)
Miłego dnia ;)
-
2017/08/03 05:52:30
Agnieszko ,Warto - orzechy nie tylko dodają smaku, ale również stanowią przyjemny chrupiący dodatek :)
-
2017/08/03 07:56:14
Na śniadanko idealne :)
-
Gość: , *.toya.net.pl
2017/08/03 08:17:01
podziwiam;p piec w taki upał xd
-
2017/08/03 10:28:56
Raczej kolację... śniadań nie jadam ;P
-
2017/08/03 11:46:04
Z chrupiącym elementem to już w ogóle pychotka :D
-
Gość: Kimiko, *.dynamic.mm.pl
2017/08/03 12:27:31
Nie cierpię bułek, ale przez Ciebie zamarzył mi się chleb żytni z owsem, orzechami włoskimi i słonecznikiem. Włoskie i słonecznik uwielbiam, ale jakoś ich połączenie do czegokolwiek nie przyszło mi do głowy (może jakąś sałatkę z nimi wykombinuję niedługo?). Ileż ja bym dała gdzieś można było taki kupić... Albo wpadam do Ciebie, to mi upieczesz. ;P
-
2017/08/03 13:36:24
ojacie <3 ale bym schrupała taką bułeczkę z rana z masełkiem <3
cudeńko
-
2017/08/03 14:38:08
mam sporo orzechów włoskich w piwnicy :) to jest myśl :D
-
2017/08/03 15:08:36
Uwielbiam takie bułeczki z ziarnami :)
-
2017/08/03 17:21:48
Bardzo apetyczne:) Ja też czasem piekę bułki, zwykle klasyczne pszenne na mleku:)
-
2017/08/03 19:04:53
Słone Słodkim Przeplatane, , Na kolację również :)
-
2017/08/03 19:05:19
Kathy Leonia, Z samego rana i w prodiżu aż tak tego nie czuć :)
-
2017/08/03 19:06:08
Marto , A to dlaczego? jesteś głodna z rana? Mówi się, ze śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia :)
-
2017/08/03 19:06:49
Candy Pandas, , Pamiętam, że lubicie takie chrupiące akcenty :D Nie tylko Wy - przyjemnie jest pochrupać :D
-
2017/08/03 19:12:54
Kimiko , Nie lubisz bułek bo większość sklepowych jest nadmuchana? Domowe bułki mają bardziej zwarty miąższ a już w szczególności te z dodatkiem mąki razowej/pełnoziarnistej. Jednocześnie nie są sucharami, ale to też nie to samo co chleb na zakwasie ;) Chleb o którym piszesz z pewnością byłby bardzo smaczny :)
Sałatka z orzechami włoskimi i słonecznikiem to bardzo dobry pomysł :) Jeśli już ją wykombinujesz to może podzielisz się pomysłem na instagramie? Jestem ciekawa :) Mówisz o chlebie? Z chęcią taki dla Ciebie upiekę, tylko daj wcześniej znać :) Przy okazji jak już będziesz się do mnie zbierać to zabierz ze sobą czekoladę 100%, którą mi polecałaś. Zobaczymy, czy Twoje przeczucie co do tego, że mi posmakuje Ciebie nie myli xD
-
2017/08/03 19:13:41
domka , Moja mama uważa, że do takiego domowego pieczywa nic więcej oprócz masła nie jest potrzebne (no może jeszcze pomidor) :D
-
2017/08/03 19:14:13
dorota z kobietytomy , Bułki z orzechami włoskimi? Polecam :)
-
2017/08/03 19:14:43
Mama Urwisa Takie są najlepsze :D
-
2017/08/03 19:22:53
Helen G,Mi mleko bardziej pasuje do bułeczek na słodko ale i takie na mleku są pyszne :)
-
2017/08/03 19:40:46
Bułeczki wyglądają pysznie :) Bardzo podoba mi się dodatek orzechów włoskich, bardzo lubię takie chrupiące składniki :D
-
2017/08/03 20:12:07
Lonna Dziękuję :) Orzechy to świetny dodatek do pieczywa. Polecam ;)
-
2017/08/03 20:18:38
Mniam! Chętnie bym spróbowała :)
-
2017/08/03 21:34:40
Uwielbiam domowe pieczywo, jeszcze te dodatki - musiały być pyszne :)
-
2017/08/03 21:53:24
Jeszcze nigdy nie robiłam sama pieczywa, ale chyba się skusze bo Twoje bułeczki wyglądają smakowicie
-
2017/08/03 22:28:36
Nie mam czasu ;D
-
2017/08/04 05:57:21
melodylaniella, , Warto :)
-
2017/08/04 05:58:28
The Student Cookbok, Często przygotowujesz takie pieczywo w domu? :)
Rzeczywiście takie chrupiące dodatki dodają smaku (w szczególności przypadły mi orzechy włoskie ^_^)
-
2017/08/04 06:00:14
moje IDEALIA, Koniecznie :) Żadna inna bułka i chleb nie smakują jak te domowe - kiedy już raz je przygotujesz, nie będziesz miała ochoty na te ze sklepu lub piekarni :)
-
2017/08/04 06:02:54
Marto,Rozumiem, że chodzi o dzieci, ale tak na prawdę chociaż chwilka czasu by się znalazła, tylko trzeba go odpowiednio wygospodarować i wszystko rozplanować :)
-
Gość: , *.toya.net.pl
2017/08/04 08:17:39
no dziś trochę chłodniej jaka ulga;D
-
Gość: marcepanowy kacik, *.adsl.inetia.pl
2017/08/04 10:03:14
Pyszne bułeczki zjadła bym chętnie na śniadanie
-
2017/08/04 12:04:34
Kathy Leonia , Zazdroszczę - u mnie skwar ;/
-
2017/08/04 12:05:00
marcepanowy kacik , Dziękuję:) Z czym najchętniej zjadłabyś takie bułki? ;)
-
2017/08/04 16:05:56
Uwielbiam wypieki domowe ; czy to chlebki, bułeczki czy po prostu proste ciasta-pozdrawiam :)
-
2017/08/04 18:43:32
Urszulo , Domowe wypieki są najsmaczniejsze ;)
-
2017/08/04 19:22:52
Jak nie miałam dzieci, to też nie miałam na to czasu ;D
-
2017/08/04 23:24:40
Zjadłabym takich bułeczek, aż ślinka cieknie!
-
2017/08/05 09:09:35
Marto Zaganiana z Ciebie kobieta. Ciągle w biegu? xD
-
2017/08/05 09:10:11
coosure, Nie ma kto dla Ciebie takich bułeczek upiec? ;)
-
2017/08/05 10:24:18
Po prostu taki nieogar ze mnie ;P
-
Gość: , *.static.ip.netia.com.pl
2017/08/05 10:35:43
Super bułki. Teraz piekę głównie chleby na zakwasach, ale na bułki też przyjdzie pora :)
Pozdrawiam,
Kuchnia domowa Ani
-
2017/08/05 14:51:36
Cudowne bułeczki! :)
-
2017/08/05 15:57:43
Uwielbiam bułki, ale tylko pełnoziarniste, te wyglądają cudownie :)
smilingshrimp.blogspot.com/
-
2017/08/05 16:09:25
Marto , Brak daru organizacji? Z czasem i tego się nauczysz :D
-
2017/08/05 16:12:15
Aniu , Dziękuję :) Moja mama nie przepada za chlebem na zakwasie, natomiast ja jadłam je sporadycznie, kiedy miałam ochotę (zauważyłam, że mój żołądek nie radził sobie z jego trawieniem). Jednak kiedyś chciałabym kiedyś upiec taki chleb. Dwa razy hodowałam zakwas, ale niestety mi skisł (robiłam wszystko według instrukcji). Jednak jak to mówią "do trzech razy sztuka" - kiedyś będzie trzeba zrobić trzecie podejście :)
Pozdrawiam :)
-
2017/08/05 16:12:25
judik1119 , Dziękuję:)
-
2017/08/05 16:28:31
Smiling shrimp , Te bułki są z dodatkiem mąki pełnoziarnistej oraz orzechów i pestek słonecznika :) Jestem ciekawa, czy by Ci posmakowały :)
-
2017/08/05 19:01:11
Wątpię ;D
-
2017/08/05 20:02:53
Marto Ludzie uczą się przez całe swoje życie :)
-
2017/08/05 21:18:37
ja już dawno nie piekłam domowego pieczywa..chyba z miesiąc temu... zjadłabym
-
2017/08/06 06:34:02
piegusek, W takim razie może warto to zmienić i wcześnie rano lub wieczorem (kiedy temperatury nie są aż tak wysokie) upiec takie bułki? :)
-
Gość: , *.toya.net.pl
2017/08/06 09:00:40
ja dziś bułka czosnkowa;)
-
2017/08/06 09:40:12
Kathy Leonia , Tak bez dodatków? :)
-
2017/08/06 12:05:36
Z wyglądu jak sklepowe, a w smaku nie wątpię, że lepsze. Zjadłabym jeszcze ciepłe, najlepiej z jakimś niskokalorycznym odpowiednikiem Nutelli (żeby nałożyć duuuużo), ewentualnie z samym masełkiem i do tego kubek kakao.
-
2017/08/06 13:13:11
mmmm... Własne pieczywo! <3 Aż się zrobiłam głodna!
Nie ma nic lepszego niż świeża, jeszcze cieplutka bułka prosto z piekarnika. <3
-
Gość: Patrycja P., *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2017/08/06 13:35:15
My pieczemy chleb (na zakwasie), bułek jakoś nie. Pozdrawiam :)
-
2017/08/06 16:58:23
Olgo , Dziękuję za miłe słowa :) Taka świeża, jeszcze chrupiąca bułka z masłem i kubkiem kakao to chyba dla wielu smak dzieciństwa :)
-
2017/08/06 16:59:26
oironio, Pieczesz czasem bułki lub chleb w domu? :) Trzeba uważać aby od takiej cieplutkiej bułki nie rozbolał żołądek :P
-
2017/08/06 16:59:53
Patrycja P , Taki domowy chleb na zakwasie również jest bardzo smaczny :)
-
2017/08/06 23:36:21
Nigdy (!) nie jadłam domowego pieczywa, więc te wszystkie opowieści o pajdzie świeżego chleba z masłem to trochę bajka o żelaznym wilku dla mnie. Jak widać na załączonym obrazku, bywa zaskakująco prawdziwa :D
-
2017/08/07 06:35:54
Anonimowa A , Nie myślałaś o tym aby tę bajkę wprowadzić w życie aby nie była tylko bajką? :)
-
2017/08/07 07:24:26
wygladaja swietnie
-
2017/08/07 09:00:51
madziakowo, , Dziękuję :)
-
2017/08/07 11:57:39
pięknie ci wyrosły te bułeczki! Ja już dawno nie piekłam ani chlebka ani bułek, myślę że dopiero po powrocie do Norwegii odpalę piernik bo w Polsce jakos czasu brak:) Tak tak, nie mam czasu mimo, że na wakacjach jestem i nie pracuję:) Ale my zawsze coś do roboty sobie wymyślamy i tak to wychodzi:) buleczki upiekę- będą idealne do do Twojego kanapko-burgera:)
-
2017/08/07 12:17:06
Mada Dziękuję :) Rozumiem - korzystasz z wakacji w Polsce ile tylko się da i słusznie.... musisz nacieszyć się nie tylko ojczystym krajem, ale i domem. W takim miejscu zawsze znajdzie się coś do roboty, jakieś zajęcie aby miło spędzić czas :) Odpoczywaj, wypoczywaj, rób to co kochasz i co czyni Ciebie szczęśliwą :) Po to właśnie są wakacje ;)
Mam nadzieję, że zarówno bułeczki jak i burger przypadną Ci do gustu :)
-
2017/08/07 16:47:03
Jak zwykle piękne :) Zawsze zazdroszczę Ci tego pieczywa domowego, ale sama nie potrafię się zebrać, żeby coś wyczarować :p
-
2017/08/07 17:25:34
pinkyy , Co dokładnie stoi na przeszkodzie w upieczeniu takich bułek lub chleba? Jeśli piecze się ciasta, pizze itp. to można upiec również bułki. To nie jest takie trudne a smak jest wyjątkowy :) Mam nadzieję, że w końcu się do tego zabierzesz :)
-
2017/08/14 14:52:33
Pyszne, domowe pieczywo, też czasem piekę :)
-
2017/08/14 15:29:51
czarna , Częściej chleb, czy bułki? :)
-
2017/08/21 16:28:45
na bułki z orzechami jeszcze nie trafiłam, musze spróbować
-
2017/08/21 17:13:01
romama91 , Zachęcam :)


Jeśli jesteś zainteresowany współpracą z blogiem lub masz jakieś pytania pisz: szyszula@poczta.onet.pl

nazwa alternatywna
Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top Blogi

Tu kupisz ksiażki tekst alternatywny