.

Blog > Komentarze do wpisu

Wegańska lasagne z selerem zamiast makaronu (z czerwoną soczewicą i warzywami)

Dzisiaj mam dla Was kolejną odsłonę wegańskiej lasagne z selerem zamiast makaronu. Tym razem jako farsz wykorzystałam czerwoną soczewicę wymieszaną z marchwią, pietruszką/pasternakiem oraz pieczarkami. Zachęcam do spróbowania :)

Składniki na foremkę 20x20 cm
(2-3 porcje jako samodzielne danie)
Sos pomidorowy:
1/2 cebuli
ew. 1-2 ząbki czosnku
200g gęstego koncentratu pomidorowego
2/3 szklanki wody
pieprz ziołowy (wg. mnie najlepszy jest z Prymat)
pieprz cayenne
dużo posiekanego koperku

Koncentrat pomidorowy mieszamy z wodą.
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Kiedy cebula się zeszkli wlewamy rozcieńczony koncentrat pomidorowy, dodajemy koperek i doprawiamy do smaku.

Lasagne
korzeń selera (ok. 300-350g)
 marchew ok. 80-100g
250g pietruszki/pasternaku
kilka pieczarek 
1/2 cebuli
trochę oleju
2/3 szklanki czerwonej soczewicy

Marchew i pasternak myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę, natomiast pieczarki w plasterki lub półksiężyce.
Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebulę. Następnie wrzucamy resztę warzyw i dusimy na małym ogniu tak długo aby warzywa były al dente (3-5 minut).
Czerwoną soczewicę gotujemy na sypko zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie łączymy z warzywami i doprawiamy do smaku.


Seler myjemy, obieramy, kroimy na pół lub ćwiartki (w zależności od wielkości) a następnie na cienkie plastry o grubości ok 1-2 mm NIE GRUBSZE! (najłatwiej zrobić to przy użyciu krajalnicy mandolina, ale ostrym nożem również się da).

Układamy warstwy w następującej kolejności:
sos pomidorowy
seler
soczewica z warzywami
seler
sos pomidorowy
soczewica z warzywami
seler
sos pomidorowy
pokrojone pomidorki koktajlowe lub plastry pomidora

Całość przykrywamy pokrywą lub szczelnie owijamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok. 50-60 minut. Następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze przez 15-20 minut do zrumienienia.
Podajemy od razu (na ciepło) lub na zimno (jak kto woli) - najlepiej w towarzystwie surówek. To co zostanie przechowujemy w zafoliowanym naczyniu w lodówce do 3 dni.

środa, 13 września 2017, ervisha
Komentarze
Gość: Agnieszka, *.rev.poneytelecom.eu
2017/09/13 09:04:52
Ciekawy pomysł :)
-
Gość: Ewa, 62.212.73.*
2017/09/13 09:12:27
Lasagne z selera jest smaczna (tak samo jak z cukinii i bakłażana), ale teraz nie mam na nią ochoty.
-
Gość: Abc, 89.163.130.*
2017/09/13 09:22:39
Lubię takie lasagne :)
-
Gość: Ola, 82.223.17.*
2017/09/13 09:37:12
Muszę zrobić :)
-
Gość: Iza, *.zalmos.net
2017/09/13 10:00:17
Zjadłabym kawałek :)
-
2017/09/13 10:28:27
Ostatnio robię naprawdę sporo dań z przepisów wegańskich.
Zauważyłam, że większość bardzo mi smakuje.
Świetny jest ten Twój pomysł na lasagne.
Będę musiała zrobić, bo po prostu lasagne od zawsze uwielbiałam.
Oj przydałaby się mi dzisiaj na obiadek taka porcyjka smaku!
Pozdrawiam serdecznie :)
-
Gość: Natalia, 82.77.75.*
2017/09/13 10:33:52
Podoba mi się pomysł na taką selerową zapiekankę a jak się uwielbia seler to już ślinka leci! :)
-
2017/09/13 10:42:25
Agnieszko , Dziękuję :)
-
2017/09/13 10:43:06
Ewo ,Rozumiem. Jakie potrawy teraz przygotowujesz najczęściej? :)
-
2017/09/13 10:43:21
Abc ,Ja również :)
-
2017/09/13 10:45:10
Olu , Jak już zrobisz to powiedz, czy smakowała ;)
-
2017/09/13 10:45:37
Izo, Miło mi :)
-
2017/09/13 10:48:15
Megly Cieszę się, że posmakowała Ci kuchnia wegańska i chętnie eksperymentujesz z takimi przepisami w kuchni :) Mam nadzieję, że lasagne z selera również przypadnie Ci do gustu ;)
-
2017/09/13 10:49:12
Natalio , Lubisz seler? :)
-
Gość: Ivie, 198.50.152.*
2017/09/13 11:32:00
Na Twoim blogu przewinęło się sporo lasagne z selera :)
-
Gość: , *.icpnet.pl
2017/09/13 11:33:33
Seler jest bardzo wartościowym warzywem, Mniam...
Zgłodniałam.
za moment pora obiadu..
Nie wiem czy wyjdzie mi tak jak Tobie
pozdrawiam
goodmorning73.blogspot.com/
zolza73.blogspot.com/
-
2017/09/13 11:48:13
Ivie , Eksperymentowałam z jej różnymi wersjami :)
-
2017/09/13 11:50:00
zolza73 , Nie każdy lubi seler - niektórym nie smakuje, z kolei innym smakuje tylko w formie takiej zapiekanki :) Dlaczego miałaby nie wyjść? Na pewno wyjdzie i to może nawet lepsza niż moja (mistrzem kulinarnym nie jestem) :)
Życzę miłego dnia :)
-
2017/09/13 12:45:14
ale pycha, spróbuję na pewno. Lubię takie dania:)
-
2017/09/13 13:07:43
Pomysł jest bardzo ciekawy, jednak ze względu na nietolerancje przez mój organizm strączków nie mogłabym spróbować :P
-
2017/09/13 13:07:48
Magdaleno, Mam nadzieję, że Ci posmakuje ;)
-
2017/09/13 13:20:56
Zdrowie na jezyku , Rozumiem - niektórzy rzeczywiście ich nie tolerują.
Jeśli byłabyś zainteresowana taką zapiekanką, mogłabyś poeksperymentować i soczewicę zastąpić tym co lubisz - na blogu pojawiły się przepisy na wegańską lasagne z selera bez jej dodatku :)
-
2017/09/13 15:24:55
Nie wiem ile Ty jeszcze masz w zanadrzu tych przepisów na warzywną Lasagne bez makaronu. :o
-
2017/09/13 15:50:46
Koniecznie muszę kiedyś wypróbować Twój patent z selerem. Uwielbiam to warzywo, a w takim zestawieniu musiało smakować przepysznie.
-
2017/09/13 16:04:09
Ten przepis akurat nie jest dla mnie, ale mój brat byłby zachwycony :D
-
2017/09/13 16:25:48
Rebel, To pozostanie moją słodką tajemnicą :D
-
2017/09/13 16:26:16
Malwino, Zachęcam i polecam. Już jestem ciekawa co smacznego wymyślisz :)
-
2017/09/13 16:28:24
coosure , Domyślam się, że nie lubisz selera. Mimo tego nie powinnaś od razu mówić "Nie". Znam przypadki, kiedy osoby, które nie przepadają za selerem w postaci takiej zapiekanki zjedzą go z przyjemnością (tylko w takiej formie im smakuje) :)
-
2017/09/13 17:01:52
Wygląda świetnie i jestem pewna, że smakuje tak jak wygląda :) Pycha :)
-
2017/09/13 17:31:30
Aniu , Dziękuję - miło mi, że tak uważasz :)
-
2017/09/13 19:24:30
I właśnie nam się przypomniało, że w wakacje miałyśmy spróbować tej lasagne z selera! Kurczę, wakacje się skończyły a my jej nie zrobiłyśmy xD
-
2017/09/13 19:36:58
Candy Pandas,, Wakacje wakacjami... cały rok przed Wami :D
-
Gość: marcepanowy kącik, *.adsl.inetia.pl
2017/09/13 20:30:33
Jak ona pysznie wygląda -:)
-
Gość: Marzena, *.dynamic.chello.pl
2017/09/13 21:07:16
Mniam jaka apetyczna lasagne, podoba mi się :-)
-
2017/09/13 21:08:15
fantastyczny przepis!
-
2017/09/13 21:12:00
O chyba musisz opatentować te swoje wegańskie lasagne :D Ta wygląda pysznie, a zdjęcie jest piękne :) I te pomidorki na wierzchu bardzo smakowicie się prezentują :)
-
2017/09/13 21:36:11
raz w zyciu jadłam prawdziwą lazanię i nie przypadła mi do gustu dlatego na ty razie poprzestałam ale na Twoją wegańską wersję bardzo mam ochotę! szkoda tylko że tutaj seler i pietruszka w Oslo na wagę złota -droższe niż łosoś hehe:) ale to mnie nie powstrzyma:)
-
2017/09/13 22:04:54
marcepanowy kącik,, Dziękuję za miłe słowa :)
-
2017/09/13 22:05:19
Marzeno Dziękuję :) Chciałabyś jej spróbować? :)
-
2017/09/13 22:05:56
piegusek Dziękuje :) Cieszę się, że Ci się podoba :)
-
2017/09/13 22:07:45
Lonna , Opatentować? Jeszcze o tym nie myślałam xD
Na prawdę zdjęcie uważasz za ładne? Osobiście tak nie uważam i miałam z nim spore problemy, ale ciesze się, że Ci się podoba. Dziękuję za miłe słowa :) Te przypieczone pomidorki z wierzchu rzeczywiście były bardzo smaczne :)
-
2017/09/13 22:09:10
Mada Lasagne makaronowa a ta z selera to zupełnie co innego :)
Na prawdę seler i pietruszka są u Was takie drogie? Skąd ta cena? Czyżby tak trudno było je dostać? ;)
-
2017/09/13 22:51:22
O tak! To zdecydowanie moje smaki <3 Jadłabym taką lasagne, aż by mi się uszy trzęsły :)
-
2017/09/13 23:15:19
Pychota :)
-
2017/09/14 06:09:59
Agnieszko Dziękuję :) Masz pomysł na swoją wersję takiej zapiekanki? :)
-
2017/09/14 06:10:30
Marto ,Niektórzy do selera czują odrazę :P
-
Gość: , *.185-36-169-0.net.eco.atman.pl
2017/09/14 09:03:24
Oryginalnie :)
-
Gość: Lazurkowasztuka, 91.222.24.*
2017/09/14 09:13:14
Wygląda pysznie :)
-
2017/09/14 09:26:05
Anonimie , To chyba nie oznacza, że źle? :)
-
2017/09/14 09:26:21
Lazurkowasztuka, ,Dziękuję :)
-
2017/09/14 10:55:30
Bardzo ciekawy pomysł:) Mam jeszcze prawie całą paczuszkę czerwonej soczewicy i kompletnie czarną dziurę w głowie co do pomysłu na jej wykorzystanie. Może więc właśnie taka lasagne? może;)
-
2017/09/14 11:34:19
Bardzo lubię takie mega warzywne dania!
-
Gość: AZgotuj, *.dynamic.chello.pl
2017/09/14 12:16:17
Wspaniała wersja !:)
-
2017/09/14 13:42:15
mikimama , Ja również :)
-
2017/09/14 13:42:27
AZgotuj , Dziękuję :)
-
2017/09/14 13:43:44
Ewo , Koncepcja często zmienia się w trakcie gotowania :)
-
2017/09/14 14:45:16
Nie znoszę selera. Tyle w temacie. :P
-
2017/09/14 15:13:19
wspaniała lasagne, chętnie bym zjadła! <3
-
2017/09/14 16:54:45
Selera nie lubię, ale może to jakaś opcja aby go polubić? :D
-
2017/09/14 17:48:06
oironio , Nie drążę dalej :)
-
2017/09/14 17:48:41
mojamalakuchnia , Dziękuję - jest mi bardzo miło. Zachęcam do tego aby spróbować ;)
-
2017/09/14 17:49:31
Natalie, , Czytałam o tym, że niektórzy zjedzą seler tylko w postaci takiej zapiekanki :)
-
2017/09/14 18:13:38
Pyszna propozycja :) Lubię takie smaki :)
-
2017/09/14 18:46:57
czarrna , Dziękuję:) Często przygotowujesz tego typu potrawy? :)
-
2017/09/14 20:26:53
wygląda mega apetycznie <3
-
2017/09/14 20:41:42
Tyle już różnych, pysznych wersji tej lasagne pojawiło się u Ciebie, że teraz jak gdzieś usłyszę hasło "wegańska lasagne" to będę mieć przed oczami Twój blog :D Także możesz patentować ;D
Zdjęcie jest idealne - wyraźne, kolorowe i zachęcające do jedzenia, więc nie powinnaś mieć żadnych powodów do niezadowolenia :) A te pomidorki to naprawdę cudownie wyglądają i wierzę, ze były pyszne :D
-
2017/09/14 21:44:51
domka , Dziękuję ;)
-
2017/09/14 21:46:45
Lonna Tak jak kiedyś byłam kojarzona z pieczywem (bo często pojawiało się na blogu), tak teraz będę z lasagne z selera. Ciekawe co w następnej kolejności xD
To chyba tak jak Ty i banany oraz awokado xD
Jeszcze raz dziękuję za miłe słowa - zbyt bardzo mi słodzisz :)
Co do pomidorków - dzisiaj z ogródka przyniosłam dość sporo xD
-
2017/09/15 10:57:32
Musiało być bardzo pysznie :)
-
2017/09/15 11:14:07
Marto, Oj było xD
-
2017/09/15 16:48:32
Bardzo ciekawa jestem jak takie danie smakuje, a tym samym wypróbuję przepis;)
-
2017/09/15 17:35:20
KreoVita, , Mam nadzieję, że posmakuje ;)
-
2017/09/16 13:43:30
Świetny przepis :) Bardzo lubię takie warzywne zamienniki ciasta. Robię mini pizze, a zamiast ciasta jest bakłażan :)
-
2017/09/16 16:45:44
ale smakowitości <3
-
2017/09/16 17:17:55
My Chcemy Jeść, , Słyszałam o takiej pizzy, albo zamiast bakłażana plasterki cukinii - niestety nie miałam okazji jeść. Z pewnością jest smaczna ;)
-
2017/09/16 17:19:23
czerwonafilizanka, , Lubisz takie zapiekanki? ;)
-
2017/09/16 20:11:21
Świetny pomysł, mimo, że nie ma makaronu, to całość jest i tak bardzo sycąca :)
-
2017/09/16 21:06:56
The Student Cookbook, , Dziękuję. Cieszę się, że Ci się podoba. Próbowałaś kiedyś przygotować taką lasagne? :)
-
2017/09/16 22:06:44
Wygląda zdrowo i przepysznie, zjadłabym jutro na obiad lub kolację :)
smilingshrimp.blogspot.com
-
2017/09/17 02:24:29
świetny pomysł - bardzo i się podoba :)
-
2017/09/17 06:18:45
Smiling shrimp, , Dziękuję :) Może przygotujesz taką lasagne? ;)
-
2017/09/17 06:19:16
Magdaleno , Dziękuję. Cieszę się, że tak uważasz i że pomysł przypadł Ci do gustu ;)
-
2017/09/17 11:01:49
Dla mnie to znów nie lasagne, natomiast jako warzywną zapiekankę mogłabym zj... chociaż nie, kurde, seler. Nie cierpię selera :P
-
2017/09/17 13:32:16
Olgo , A może takiej formie polubiłabyś seler? :)

Jeśli jesteś zainteresowany współpracą z blogiem lub masz jakieś pytania pisz: szyszula@poczta.onet.pl



nazwa alternatywna

nazwa alternatywna

Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top Blogi

Tu kupisz ksiażki tekst alternatywny