.

Blog > Komentarze do wpisu

TerraSana Masło orzechowe/krem Mix 4 orzechy BIO |StraganZdrowia.pl


Skład: prażone orzechy ziemne (55%), prażone orzechy (laskowe*, nerkowca*, migdały*).(*certyfikowany składnik ekologiczny)
Opakowanie: 250g
Rodzaje: z orzechów ziemnych, z orzechów ziemnych crunchy, z orzechów laskowych, z orzechów nerkowca, z migdałów, mix 3 orzechy, mix 4 orzechy, miks 2 orzechy, z pestek słonecznika, tahini jasne, tahini ciemne

Wartość energetyczna w 100g:
Białko 26,40g Węglowodany 11g w tym cukry 1,83g Tłuszcz 51,30g nas. kw. tł. 8,52g
Błonnik 6,70g

Ocena: Kolejny miks orzechowy TerraSana, który mam przyjemność próbować (można go zakupić między innymi w ekologicznym sklepie StraganZdrowia.pl). Wcześniejsze masła w tym Miks 3 orzechy (nerkowce, laskowe oraz migdały), uważam za smaczne - założyłam, że tym razem będzie podobnie. W przeciągu kilku miesięcy byłam w posiadaniu dwóch słoiczków tego kremu.

 Już przed otworzeniem słoiczka zauważyłam, że na powierzchni wytrącił się olej - całość należy dokładnie wymieszać aby uzyskać jednolitą masę. Przy moim słoiczku nie było to łatwe, gdyż pod warstwą oleju masło okazało się bardzo zbite. Mimo prób nie udało mi się uzyskać jednolitej konsystencji - w rzadszej "masie" pływały większe, bądź mniejsze bryłki masła. Być może gdybym jeszcze dłużej mieszała udało by mi się osiągnąć idealnie gładką konsystencję, jednak odpuściłam. Robiłam to i tak dość długo i olej zaczął mi się wylewać ze słoiczka - najprawdopodobniej i tak nie otrzymałam pożądanego efektu. Dopiero po jakiś dwóch dobach spędzonych w lodówce, kiedy ze słoiczka ubyło masło, samo zrobiło się ono idealnie gładkie.

 Konsystencja masła jak na masło orzechowe była rzadka, jednak nie wodnista. Spływała z łyżeczki i bardziej przypominała mi gęste tahini niż masło orzechowe. W kolorze ciemno brązowa z widocznymi malutkimi ciemnymi kropeczkami pochodzącymi ze skórek migdałów i/lub orzechów laskowych.
 W zapachu od razu po odkręceniu wieczka poczułam przyjemny aromat prażonych arachidów z subtelną nutą orzechów laskowych i migdałów - jest naturalnie orzechowo i apetycznie.
Od razu po odkręceniu wieczka
 Po pierwszej łyżeczce tak jak w przypadku wszystkich maseł TerraSana moje podniebienie zalała wspaniała aksamitność cudownie rozpływająca się w ustach. Masło jest przyjemnie kremowe, gładkie a zarazem i gęste z wyczuwalnymi drobinkami skórek z orzechów laskowych lub/i migdałów.
 W smaku od razu poczułam arachidy stanowiące 55% składu. Bardzo szybko doszła do tego charakterystyczna nuta orzechów laskowych z czasem wyczuwalną lekką goryczką ich brązowych skórek (mogą to być również skórki z migdałów). Po króciutkiej chwili delikatnie do głosu doszły lekko słodkawe migdały. Dosłownie po sekundzie ich słodycz zaczęła rosnąć - dało się poczuć słodko-maślane i nieco mdłe nerkowce. Jednocześnie nuta nugatu przez cały czas dawała osobie znać, jednak mimo takiej kompozycji to fistaszki nadal wiodły prym.
Od razu po odkręceniu wieczka
 Wyraźnie czuć, że wszystkie orzechy zostały podprażone. Ich smaki łączą się ze sobą, przeplatając z subtelną goryczką brązowych skórek, tworząc bardzo smaczną kompozycję.  Kiedy masło całkowicie rozpuści się w ustach, pozostaje w nich posmak fistaszków i nerkowców ze szczyptą nugatu orzechów laskowych oraz z bardzo delikatną nutą migdałów w tle. Po chwili na samym końcu daleko na podniebieniu poczułam również lekką słoność, jednak sól nie występuje w składzie, dlatego musi pochodzić z któryś orzechów (jest naturalna). Aromat ten utrzymuje się jeszcze po całkowitym zniknięciu smaku orzechów z ust.
Po 2 dniach w lodówce
 Kolejne masło od TerraSana uważam za bardzo smaczne i udane. Rzeczywiście mamy tutaj orzechowy miks smaków z "słonawymi", jak i "słodkawymi" nutami, pochodzenia tylko i wyłącznie orzechowego. Ze względu na słabo wyczuwalne nerkowce a wyraźnie fistaszki i orzechy laskowe, smakowało mi bardziej od Miksu 3 orzechy. Jednak i tamto masło uważam za udane, chociaż to oceniam wyżej. Tak na prawdę to już zależy od indywidualnych upodobań.

Wartość energetyczna w 100g - 612 kcal
Ocena - 6/6
Cena - sklepy ekologiczne (np. Stragan Zdrowia.pl )ok.23,28zł/250g

poniedziałek, 04 grudnia 2017, ervisha
Komentarze
Gość: Justyna, *.ip-178-33-33.eu
2017/12/04 10:14:47
Lubię :)
-
Gość: Agnieszka, *.rev.poneytelecom.eu
2017/12/04 10:24:42
Lubię takie masła :)
-
Gość: Agnieszka, *.rev.poneytelecom.eu
2017/12/04 10:25:29
Lubię takie masła :)
-
2017/12/04 10:39:57
Justyno ,Ja również :)
-
2017/12/04 10:40:39
Agnieszko , Ja tak samo :)
-
Gość: Iza, *.zalmos.net
2017/12/04 10:40:49
Nie jadłam, ale chętnie bym spróbowała ;)
-
2017/12/04 10:46:10
Izo , Polecam :)
-
Gość: Ewa, 62.212.73.*
2017/12/04 11:01:58
Lubię masła orzechowe, ale tego miksu jeszcze nie jadłam
-
2017/12/04 11:17:17
Przyznam szczerze że nie przepadam za masłem orzechowym
-
2017/12/04 11:20:25
Ewo ,Szczerze polecam :)
-
2017/12/04 11:20:59
czerwonafilizanka, Nie każdy musi je lubić :) A jak to jest z Nutellą? :)
-
Gość: Ivie, 198.50.152.*
2017/12/04 11:29:38
Narobiłaś mi ochoty na kanapkę z masłem orzechowym:) Dobrze, że zawsze mam 2 słoiki w domu:)
-
2017/12/04 11:37:23
ja lubię takie rzadkie :)
-
2017/12/04 11:42:29
Ivie ,Bardzo dobrze :) Warto mieć takie zapasy :D
-
2017/12/04 11:43:15
Zuza , Wygodniej jest nabrać je na łyżeczkę ;)
Takie zbite i twarde masła najczęściej są z dodatkiem utwardzonego tłuszczu ;/ Na takie słoiczki nie zwracam uwagi ;/
-
Gość: Ola, 82.223.17.*
2017/12/04 11:45:17
Uwielbiam masło orzechowe. W moim domu musi być chociaż jeden słoiczek :)
-
2017/12/04 11:57:32
Olu Ja u siebie również zawsze mam jakiś zapas :)
Jakie jest Twoje ulubione masło orzechowe? ;)
-
Gość: Ania, *.ip-167-114-118.net
2017/12/04 12:13:20
Szkoda, że nie jest to wersja crunchy :P
-
Gość: AZgotuj, *.dynamic.chello.pl
2017/12/04 12:22:55
Moim celem będzie zakup tego pierwszego Mix - 3. Nie mam zaufania do arachidów. Tamten Mix dla mnie ideał smaków:)
-
2017/12/04 12:28:09
Nie przepadam za masłem orzechowym, może po prostu nie zjadłam nigdy dobrego;)
pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)
-
Gość: Natalia20041989, *.adsl.inetia.pl
2017/12/04 12:30:27
Uwielbiam
-
2017/12/04 12:33:45
Aniu , Akurat mi to nie przeszkadza - masło i tak jest pyszne :)
-
2017/12/04 12:35:57
AZgotuj, Rozumiem :) Masła TerraSana są dobrej jakości, więc wierze, że będziesz zadowolona z zakupu :) Ja będę szukać miksu 2 orzechy - kiedyś w internecie widziałam zdjęcie słoiczka (orzechy laskowe i migdały... to brzmi pysznie :D)
-
2017/12/04 12:36:45
Agnieszko , Być może. Próbowałaś masła orzechowe 100% orzeszków?
A może po prostu to nie jest Twój smak :)
-
2017/12/04 12:37:02
Natalio, Wszystkie masła orzechowe? :)
-
2017/12/04 12:46:27
Szczerze? Orzeszków ziemnych ostatnimi czasy unikam.
Gdyby ich nie było w składzie - chętniej bym się skusiła na to masełko.
Firmę jednak znam i lubię. Kiedyś miałam ich masło z nerkowców.
Pozdrowionka serdeczne :)
-
2017/12/04 13:00:37
Megly , Rozumiem. W takim razie może bardziej zainteresuje Ciebie Miks 3 lub 2 orzechy? :)
-
2017/12/04 13:10:49
Gdyby mi ktoś pokazał zdjęcie tego odkręconego słoiczka, powiedziałabym, że to miód;) Tym razem tekst przeczytałam pobieżnie (wybacz:) ), ale jakoś nie jestem fanką maseł orzechowych:)
-
2017/12/04 13:16:32
Ewo ,Haha.. A wiesz, że z tym miodem coś jest na rzeczy? Rzeczywiście trochę miód przypomina, ale tylko z wyglądu bo zapach jest zupełnie inny :)
Nie musisz przepraszać - masz do tego prawo. Jeśli coś Ciebie nie interesuje nie ma sensu abyś męczyła się czytaniem o tym :) Dziękuję, że w ogóle zechciałaś rzucić okiem i napisać coś od siebie :) :*
-
Gość: Martyna, 82.77.75.*
2017/12/04 13:19:31
Mój ulubiony krem orzechowy :)
-
2017/12/04 15:03:02
Bardzo lubię masło orzechowe, takiego jeszcze nie próbowałam :)
-
2017/12/04 15:13:35
Martyno,Często je kupujesz? :)
-
2017/12/04 15:13:55
Magdo Chciałabyś spróbować? ;)
-
2017/12/04 16:08:25
Uwielbiam każde masło tej marki :) Są świetnej jakości i bardzo smaczne :)
-
2017/12/04 16:17:16
Mój mąż bardzo lubi masło orzechowe :)
-
2017/12/04 16:19:49
Nie ma za co:):* Czekam na recenzję jakiejś ciekawej książki albo na... wegański przepis;):)
-
2017/12/04 16:37:32
Bardzo lubię masła tej firmy i coś czuję, że w tym bym się zakochała :)
-
2017/12/04 17:23:31
Zdrowie na jezyku , Każdego nie miałam okazji spróbować, ale jak na razie jestem zadowolona. Rzeczywiście zarówno jakość jak i smak tych maseł jest świetna :)
-
2017/12/04 17:23:52
Marto , A Ty niekoniecznie? :)
-
2017/12/04 17:27:10
Ewo , Jedna recenzja została już napisana, ale jest ona tak długa, że nie wiem, czy pojawi się na blogu. Z drugiej strony świetnie wpasowuje się w klimat Świąt.
Kończę pisać kolejny książkowy wpis a jeśli chodzi o wegańskie przepisy, to mam zastój. W ogóle brakuje mi pomysłów i weny na potrawę, która nadawałaby się na publikację na blogu :( Jakby nie było cieszę się, że wyczekujesz na tego typu wpisy... to bardzo miłe. Dziękuję :)
-
2017/12/04 17:37:01
Natalie ,Ja również polubiłam tę firmę i jej produkty a to masło zdecydowanie warto spróbować. Mam nadzieję, że będziesz miała taką okazję :)
-
2017/12/04 17:39:08
uwielbiam masło orzechowe, zazwyczaj robię sama, ale takie też bym chętnie zjadła ;)
-
2017/12/04 17:42:51
green goodies , Ja również, ale nie robiłam masła z migdałów, orzechów laskowych ani miksów. A Ty? :)
-
2017/12/04 18:06:55
Uwielbiam masło orzechowe więc te pewnie by mi posmakowało :)
-
2017/12/04 18:27:22
Olu , Smakuje Ci każde masło orzechowe, bez wyjątku? :)
-
2017/12/04 21:21:28
Bardzo lubię i chętnie zjadam :)
-
2017/12/04 21:52:00
Aniu, Które z maseł jest Twoim ulubionym? :)
-
Gość: , *.toya.net.pl
2017/12/05 08:18:14
bym jadła łyżkami:D
-
2017/12/05 08:33:54
za takimi kremami jak Nutella też nie przepadam choć czasem do czegoś tam zdarza mi się je jadać:)
-
Gość: Natalia, 82.77.75.*
2017/12/05 09:48:07
W moim domu zawsze musi być słoik masła orzechowego :D
-
2017/12/05 09:48:27
Kathy Leonia Tak smakuje najlepiej xD
-
2017/12/05 09:49:15
czerwonafilizanka, Rozumiem :) W takim razie może dżem? :)
-
2017/12/05 09:52:01
Natalio, W moim również :)
-
Gość: , 198.7.62.*
2017/12/05 11:25:01
Widziałam go ostatnio po 30zł i zrezygnowałam
-
2017/12/05 11:46:13
taki miks orzechowy już mi smakuje!
-
2017/12/05 12:01:27
Anonimie ,Rzeczywiście, taka cena odstrasza, ale raz na jakiś czas można zaszaleć i sobie pozwolić. Druga opcja to czekanie na promocje i atrakcyjniejszą cenę :)
-
2017/12/05 12:02:56
Magdaleno, Smakuje nim go spróbowałaś? :)
-
2017/12/05 12:52:21
Świetnie wpasowuje się w klimat Świąt?? To tym bardziej namawiam/zachęcam Cię, byś go opublikowała:) To nic, że tekst jest długi. Twoje teksty fajnie się czyta, więc to nawet lepiej:)
A jeśli chodzi o przepisy, to interesują mnie takie wegańskie, choć sama ani weganką, ani wegetarianką nie jestem;) Jem mięso, jaja, ryby itd, ale lubię też dania warzywne, a na te czasami pomysłu brak. Dla Ciebie zaś to "chleb powszedni", więc pomysłów na pewno masz więcej. Czasem może się wydawać, że coś może być mało atrakcyjne (na blog np), ale kto wie - może kogoś właśnie takie danie by zainteresowało?
Z drugiej jednak strony, w myśl zasady - nic na siłę - może lepiej czekać na wenę.... ;):) Pozdrawiam
-
2017/12/05 13:41:09
Ten olej wygląda jak miód :)
-
2017/12/05 15:05:30
Mi wszystkie masła 100% odpowiadają.
-
2017/12/05 15:12:16
Ewo, Dziękuję za tak miłe słowa. Na prawdę przyjemnie jest je przeczytać i tak w sercu cieplej. Człowiek wie, że ma dla kogo pisać i robić to co robi :) Dziękuję za tak miły mikołajkowy upominek :) Jeśli ze wszystkim się wyrobię to postaram się opublikować jeszcze przed Świętami, ewentualnie w Święta (wszakże zima, to zima ^_^).
Ja od bardzo długiego czasu jem weganką mimo iż chciałam przejść na wegetarianizm i to była moja pierwsza myśl (względy etyczne), jednak z czasem mój organizm sam odstawił nabiał itp. a ja przekonałam się, że twarożki (wcześniej myślałam, że bez nich się nie obejdzie) nie są mi potrzebne, jednak nie mówię, że jestem weganką, bo nie wiem, kiedy ochota na nie mi wróci :)
Tutaj Ciebie zaskoczę.... mnie również brakuje pomysłów. Moja kuchnia opiera się na prostych przepisach, której bazą są: kasze (gryczana i jaglana), ciecierzyca, soczewica, fasola, włoszczyzna, brokuły, zielony groszek, kapusta w lecie warzywa sezonowe (pewnie coś jeszcze czego w tej chwili nie pamiętam). Z drugiej strony może właśnie zacząć publikować przepisy "mało atrakcyjne" - może komuś się spodobają? :) Ostatnio mam ochotę na gołąbki, więc może z nimi coś pokombinuje :) Szkoda, że wena nie chce nadejść a dodatkowo zniechęca mnie fakt, że nie potrafię robić apetycznych zdjęć ;/
Muszę pomyśleć na spokojnie.. Dziękuję :*
Również pozdrawiam i życzę spokojnego wieczoru :)
-
2017/12/05 15:12:42
Marto, Jesteś drugą osobą, która o tym pisze :)
-
2017/12/05 15:25:12
Iwono , Takie są najsmaczniejsze :)
-
Gość: Marta, *.wolomin.net
2017/12/05 15:27:25
Jestem bardzo wyczulona na miód :D
-
2017/12/05 15:39:53
Marto , Nie lubisz? :)
-
2017/12/05 17:37:47
Bardzo lubimy takie orzechowe miksy :)
-
2017/12/05 17:44:59
Candy Pandas , Ja również :)
-
2017/12/05 17:45:30
Taki orzechowy miks musi smakować wybornie :) Idealny do naleśników.
-
2017/12/05 19:39:34
Jest trucizną dla dzieci poniżej 3 roku życia :)
-
2017/12/05 20:28:45
Malwino , Nie tylko do naleśników ;)
-
2017/12/05 20:29:20
Marto Na prawdę? Nie wiedziałam. Dlaczego jest trucizną?
-
2017/12/05 23:18:24
Bo dzieci nie są w stanie poradzić sobie z jakimś tam elementem składowym tego miodu... nie mam pojęcia, czy tyczy się to wszystkich rodzai, więc zapobiegawczo na razie nie podaję żadnego. Poza tym miód powoduje wysoki wzrost glukozy, a następnie bardzo szybki jej spadek, a dzieci nie są do tego przyzwyczajone i takie skoki mogą je drażnić. Poza tym... lepiej tego mojego słodkiego dziecka nie dosładzać ;P
-
2017/12/06 08:11:54
Coś wspaniałego!
-
2017/12/06 08:36:15
Marto , Jeśli chodzi o takie skoki glukozy to nawet dorosłym nie są one wskazane - na dłuższą metę można nabawić się choroby związanej ze skokami cukru a to nie jest nic dobrego... A kiedy wspomniałaś o miodzie przypomniała mi się nasza polska służba zdrowia :P
-
2017/12/06 08:36:46
mikimama Bardzo lubisz masła orzechowe? ;)
-
2017/12/06 09:02:33
Nie mogę przekonać się do masła orzechowego ale to dlatego że ja ogólnie za orzechami nie przepadam - chyba że znajdują się w czekoladzie ;)
-
2017/12/06 09:35:08
booklicity , Czyli orzechy w wersji na słodko xD A jako dodatek do ciasta? Czekoladowego? :)
-
2017/12/06 13:31:23
Miło mi, że swoimi słowami i odczuciami mogłam Ci sprawić przyjemność:)
Super! W takim razie będę wypatrywała go z niecierpliwością na blogu:)
W myśl zasady "nigdy nie mów nigdy"? ;)
Być może sama sobie odpowiedziałaś dlaczego nie masz weny na wymyślenie nowych potraw? Wg mnie zdjęcia robisz fajne. Tak na prawdę to - moim zdaniem - w odbiorze zdjęcia wiele robią "rzeczy" na około, ale one są tylko tłem, są zbędne. Wiadomo, że jemy oczami, ale też czasem coś co pięknie wygląda może byle jak smakować, a coś co z wyglądu jest niepozorne może nas oczarować:)
Ps. zjadłabym gołąbki;) sama ich nie robię... ale rzucę temat Mamie;):) nasze oczywiście będą z mięchem, ale jak zapodasz przepis na wegańskie, to chętnie przeczytam i kto wie... może też spróbuję;)
-
2017/12/06 17:59:31
Ewo , Postaram się opublikować ale nie obiecuję - czasem może coś wypaść... tak zwana "siła wyższa" ;)
Chyba tak i chyba trzeba będzie pokazywać również te "banały" - czasem człowiek nie wpadnie nawet na coś co wydaje się banalne ;)
Dziękuję ze miłe słowo - dobrze, że chociaż są w porządku :)
Ja nie obramiam zdjęć - nie potrafię (tak jak nie mam ręki do ich robienia). Problem mam też taki, że w moim domu wszędzie jest ciemno - jako tako ratuje mnie okienko z parapetem w przedpokoju, ale zarówno parapet jak i okno są tak małe i wąskie, że nie wiele się tam zmieści, wiec nie ma jak szaleć z tłem i dodatkami. Nie mam też ich za wiele - nie wiąże swojej przyszłości z fotografią kulinarną, więc nie ma sensu abym inwestowała w profesjonalny sprzęt i ozdoby, które będą leżeć i się kurzyć (przynajmniej ja takiego nie widzę). Jednak nie będę ukrywać, że czasem wrzuciłabym jakiś przepis, ale nie mam odpowiedniego zdjęcia ;/
PS Dlaczego nie robisz gołąbków? Masz problemy z zawijaniem, czy za dużo z nimi roboty? :D
Kilka przepisów na wegańskie gołąbki jest na blogu, ale może pojawi się nowy ;)
-
Gość: Ewa, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2017/12/06 18:56:12
Wiadomo, czasem nie mamy wpływu na pewne sytuacje:)
Ja też nie znam się na obróbce zdjęć. Nie mam odpowiednich programów. Jedynie w Gimpie (:P) poprawiam lekko kolor (często wybierając po prostu tryb "auto") i zmieniam rozdzielczość.
Światło przy zdjęciach jest bardzo ważne. Sama jeszcze nie nauczyłam się go dobrze wykorzystywać i często robię tak na czuja - jedne wyjdą lepiej, inne gorzej - kwestia szczęścia;) Faktycznie przy małym okienku i parapecie nie można poszaleć. Trochę potem pewnie żal, że przepis jest dobry, ale zdjęcie już nie takie jakie by się chciało;)
Ja na chwilę obecną tego co zrobię wieczorem, już nie mogę sfotografować, bo mi po prostu ostrości nie łapie aparat, a przy świetle sztucznym kolory wychodzą tak przekłamane, że aż żal;) Byle do wiosny;)
Za gołąbki jeszcze nigdy się nie zabierałam. Najbardziej chyba obawiam się wyjęcia z wrzątku kapusty;) Ja taka delikatna jestem hehe:) za to moja Mama robi pyszne i duuużo, więc jak coś, to się zwykle "załapujemy";)
-
2017/12/06 22:14:03
EwoA wiesz, ze tego nie widać (albo ja aż tak sie nie przyglądam). Na niektórych zdjęciach to, że zostały przerobione aż bije po oczach (tak bardzo są naświetlone, rozjaśnione i podkręcone kolorem). U Ciebie potrawy wyglądają naturalnie i jeszcze ten ciepły, rodzinny klimat :) Robisz na czuja ale wychodzi Ci bardzo ładnie... co to będzie jak nabierzesz wprawy :D
Żal i smutek a czasem lekka złość, ze zdjęcie nie wychodzi a chciałoby się coś opublikować ;/
A jaki masz aparat? Lustrzankę?
Nie ma czego się obawiać - podczas parzenia kapusty liście same odchodzą, pozostaje tylko delikatnie wyjąć je z wody a to jest możliwe ;) Warto spróbować i nabierać wprawy (może pierwszy raz z mamą), chociaż rozumiem, że Twoja mama robi tak pyszne gołąbki, że obawiasz się nie dać plamy. Jednak to mama, więc na pewno zrozumie :)
-
Gość: Ewa, *.play-internet.pl
2017/12/07 09:25:23
Dzięki, to miłe bardzo:)
Ja często robię zdjęcia blisko okna (tak, lustrzanką) i zauważyłam, że czasem jedno po drugim robione, a różnią się one między sobą bardzo - bo to np słońce wyjdzie zza chmur, albo ktoś mi otworzy drzwi do pokoju i jeszcze z drugiej strony trochę światła wpuści... albo gdzieś ktoś stanie obok i cień sobą zrobi;)
Takie niezbyt dobre foty faktycznie mogą lekką złość wywołać - zwłaszcza jeśli potrawa jest dobra. Ale taką to nawet chętnie zrobi się drugi raz, a nawet trzeci;)
Poza tym... już nie raz się przekonałam, że przepisy, które umieściłam z -moim zdaniem-beznadziejnymi zdjęciami cieszyły się większym powodzeniem niż te, które mi się osobiście bardziej podobały;)
A co do gołąbków - może nie uwierzysz, ale moja Mama je wczoraj robiła:D Przygotowywała zamrażarkę na święta (na ryby), więc wyciągnęła mięso i po ugotowaniu zrobiła z niego gołąbki:) Moja zachcianka została całkiem przypadkowo spełniona i załapałam się na sytą kolację:) Póki co więc nie myślę żeby się samodzielnie za nie zabierać;)
-
2017/12/07 10:41:53
Ewo , Przyjemność po mojej stronie :)
Również to zauważyłam - czasem też ręka gdzieś zadrży, mimo wszystko inaczej ustawi się obiektyw itp. dużo rzeczy ma wpływ na zdjęcie :)
Gorzej jak i za drugim i za trzecim razem zdjęcie nie wychodzi. Dzisiaj pogoda nie sprzyja do robienia zdjęć ;/
Jestem ciekawa o których zdjęciach myślisz :D Dla Ciebie zdjęcia mogą być beznadziejne a w oczach innej osoby bardzo dobre a potrawy apetyczne :) Czasem odnoszę również wrażenie, że niektórzy nie patrzą na zdjęcia a na sam przepis. I jeśli już mówimy o zdjęciach, to niejednokrotnie widziałam fotografie zakalców, które były publikowane jako "dobry" wypiek a to nie było brownie a ja umiem rozpoznać zakalca :P
Jakaś telepatia? :D Jednak Mamy wiedzą co ich dzieci lubią najbardziej i jak sprawić by były szczęśliwe i najedzone :D
Twoja Mama robi gołąbki z gotowanego mięsa? ;)
-
Gość: Ewa, *.play-internet.pl
2017/12/07 14:32:01
Jak za drugim i za trzecim razem nie wychodzi, to... chyba to jakiś znak;) hehe żartuję. Ja się tak 4 razy przymierzałam do mojego ulubionego sernika - za każdym razem coś mi się nie podobało i w efekcie jeszcze go nie opublikowałam;) Mam za to okazję, by niebawem zrobić go ponownie;) Kto wie, może w końcu wyjdzie mi tak, bym była zadowolona, albo wrzucę taki jaki wyszedł ostatnio;)
Na sam przepis może patrzą osoby, które znają się na gotowaniu? Kiedyś chodziłam z kuzynką na kurs gotowania;) Na zakończenie dostałyśmy m.in. 2 książki kucharskie - jedną ze zdjęciami, a drugą bez. Oczywiście wszyscy wertowali kartki tej ze zdjęciami. W domu, jak ciocia je obejrzała, stwierdziła, że lepsze przepisy są w tej bez zdjęć (a ciotka kucharka zawodowa).
Hehe nie dałaś sobie wmówić, że tak ma być (z tym zakalcem;) )
Tak, Mama gotuje mięso, potem go mieli i albo dodaje do gołąbków, albo robi pierogi. Tak się nie robi?;) Teściowa robi zupełnie inaczej - zapieka je w piekarniku razem z sosem i podaje z ziemniakami. Nie wiem jak w kwestii mięsa. Co kraj, to obyczaj;)
-
2017/12/07 17:13:54
Ewo, , Ja uznaję to za znak i sobie odpuszczam fotografowanie :P
A może wyszedł idealnie, tylko sama czegoś się doszukujesz. Czasem tak jest, że nie doceniamy swojej pracy - wówczas dobrze poznać zdanie innych osób :)
Być może. Moja mama mówi, że nie ma co patrzeć na zdjęcia bo te często są podrasowane. Mama czyta przepis i wyobraża sobie co z tego wyjdzie i na tej podstawie wie, czy coś będzie smaczne (oczywiście tak mniej więcej). Jeśli o mnie chodzi nie lubię jeśli zdjęcia są bardzo naświetlone - to aż razi w oczy. Z drugiej strony wiele zdjęć jest podrasowa tak, ze za bardzo tego nie widać. Człowiek gotuje, wychodzi całkiem co innego niż na zdjęciu i zdziwienie ;P
I nie dam sobie wmówić, bo to widać (środek oddziela się od boków - jest taki ciemniejszy ponadto często ciasto od góry jest tak jakby zapadnięte). I to kilkukrotnie spotkałam się z taką sytuacją, ale niektórzy są przekonani, że właśnie tak ma być.... chyba lubią zakalce xD
Moja mama robi gołąbki z ryżem i mielonym surowym mięsem (więcej ryżu niż mięsa). Doprawia koncentratem, pieprzem, wbija jajko aby się trzymało. Potem gołąbki zapieka w prodiżu a sos robi osobno. Kilka razy gotowała ale to już nieco inny smak. Jeśli chodzi o dodatek ziemniaków to osobiście ja tego nie widzę - ryż, mięso i ziemniaki... jak ryż to nie ziemniaki, ale to pewnie kwestia tego jak podawało się u mnie w domu :) W niektórych miastach w Polsce placki ziemniaczane je się tylko na słodko, dla kogoś pierogi polane skwarkami będą czymś "nowym", bo je albo ze śmietaną albo ze śmietaną na słodko. Co dom to inaczej :)
-
2017/12/09 11:59:49
Tak jak nie dla Ciebie moje plebejskie słodycze, tak nie dla mnie Twoje masła orzechowe. Raczej nie znalazłybyśmy wielu punktów wspólnych w kulinariach :P
-
2017/12/09 12:27:57
Olgo , Skąd wiesz? Życie zaskakuje i tutaj również może nas zaskoczyć :)
-
2017/12/10 13:58:27
Słoiczek idealny dla "orzechożercy" :D Konsystencja też bardzo mi się podoba ;) Kolejny produkt trafia więc na moją długą listę do spróbowania :)
-
2017/12/10 15:25:45
Lonna, A coś z tej listy ubywa? xD
-
2017/12/12 20:07:26
Na razie cały czas przybywa :D Chyba muszę sobie zrobić postanowienie noworoczne, że zrobię w końcu porządne zakupy :D
-
2017/12/12 20:12:18
Lonna , Chyba jednak trzeba przystopować. Rozpoczynać rok z pustym portfelem? To chyba nie wróży niczego dobrego xD


Jeśli jesteś zainteresowany współpracą z blogiem lub masz jakieś pytania pisz: szyszula@poczta.onet.pl

nazwa alternatywna
Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top Blogi

Tu kupisz ksiażki tekst alternatywny