.

Blog > Komentarze do wpisu

Wegańskie gołąbki z kaszą jaglaną, pieczarkami i zielonym groszkiem

Dawno nie przygotowywałam i nie jadłam wegańskich gołąbków. Zbliżające się Święta Bożego Narodzenia uświadomiły mnie, że jeśli wcześniej nie przygotuje sobie czegoś wegańskiego do jedzenia, to potem nie będę mieć na to czasu. Postanowiłam przygotować gołąbki wcześniej a to co zostanie zamrozić abym mogła zjeść w Pierwszy i Drugi Dzień Świąt (w moim domu w Wigilię nie je się gołąbków). Nie miałam ochoty na gołąbki z kaszą jaglaną i pieczarkami. Postawiłam nieco wzbogacić znany mi już farsz i dodałam do niego mrożony groszek. Wyszło tak, że do Świąt i tak wszystkie gołąbki zostały zjedzone :)

Składniki (ok. 12 małych gołąbków)
mniejsza główka kapusty (moja miała 1,500kg)
250g suchej kaszy jaglanej
400g pieczarek
250g mrożonego zielonego groszku
1 duża cebula
pieprz czarny i ziołowy Prymat
chli
ew. sól

Kapustę przygotowujemy tak jak w tym przepisie.

Kaszę jaglaną przepłukujemy najpierw zimną a następnie gorącą wodą i gotujemy ok. 10 minut krócej niż jest to napisane na opakowaniu (ja swoją gotowałam ok. 5 minut - kasza będzie jeszcze dopiekać się w gołąbkach)

Pieczarki myjemy i kroimy kostkę. Następnie wrzucamy na patelnię podlaną odrobinką wody i dusimy najpierw pod przykryciem do czasu aż puszczą wodę, a następnie bez przykrycia aż woda wyparuje. Przekładamy do miseczki a patelnię przecieramy ręcznikiem papierowym.
 Rozgrzewamy niewielką ilość oleju i wrzucamy drobno posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli dodajemy pieczarki. Smażymy przez kilka sekund po czym doprawiamy pieprzem ziołowym. Całość przesmażamy jeszcze przez chwilę, cały czas mieszając aby smaki się ze sobą połączyły po czym zdejmujemy z ognia.
 Zdejmujemy z ognia, mieszamy z kaszą oraz groszkiem. Jeśli jest taka potrzeba doprawiamy do smaku.

Z liści kapusty skrawamy wystające, grube "nerwy". Następnie na każdy liść, w miejscu w którym wyrastał z główki układamy porcję farszu i ciasno zawijamy jak krokiety (najpierw porcję farszu przykrywamy tą najgrubszą częścią liścia, z której ścinaliśmy „ścięgno”, następnie zakładamy oba boki liścia do środka i zawijamy ściśle w rulonik jak krokiet).

 Dno żaroodpornego naczynia wykładamy pozostałymi liśćmi kapusty (aby zabezpieczyć przed przypaleniem od spodu), na nich ciasno układamy gołąbki zawinięciem do spodu, ponownie nakrywamy liśćmi i podlewamy szklanką wody. Pieczemy pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 45-60 minut sprawdzając, czy woda nie wyparowała a gołąbki się nie przypalają(gołąbki można też ugotować w garnku - postępujemy tak samo)


piątek, 29 grudnia 2017, ervisha
Tagi: gołąbki
Komentarze
Gość: Ewa, 62.212.73.*
2017/12/29 09:03:38
Takich gołąbków jeszcze nie jadłam :)
-
Gość: Ivie, 198.50.152.*
2017/12/29 09:12:02
Fajne połączenie :)
-
Gość: Ola, 82.223.17.*
2017/12/29 09:20:38
Może być kasza gryczana?
-
2017/12/29 09:33:52
Mmm gołąbki:) Musiały być pyszne, skoro zniknęły tak szybko;):)
-
Gość: Ania, *.ip-167-114-118.net
2017/12/29 09:36:45
Gołąbki to jeden ze smaków dzieciństwa :)
-
2017/12/29 09:37:03
Ewo,Zachęcam aby spróbować :)
-
2017/12/29 09:37:41
Ivie ,Według mnie również smaczne :)
-
2017/12/29 09:39:54
Olu ,Jak najbardziej ;) Osobiście dodałabym również trochę mielonego siemienia lnianego aby coś "związało" farsz i aby się nie rozsypywał podczas zawijania gołąbków ;)
-
2017/12/29 09:41:36
Ewo , Być może. Większość zjadłam ja a nie wyszło ich za wiele ;) Mamie smakują takie wegańskie gołąbki ale jednak woli te z mięsem, z kolei tato nawet nie ma zamiaru spróbować - nie jest przekonany ;)
-
2017/12/29 09:42:42
Zjadłabym chętnie takie wege gołąbki!
-
2017/12/29 09:49:40
Aniu Jakie są pozostałe smaki? :)
-
2017/12/29 09:50:30
mikimama , Miło mi :)
-
Gość: Natalia, 82.77.75.*
2017/12/29 10:03:25
Teraz mam smaka na gołąbki :D
-
Gość: Martyna, 51.254.104.*
2017/12/29 10:31:49
Świetny pomysł na gołąbki :)
-
2017/12/29 10:44:45
Natalio , Takie wegańskie? ;)
-
2017/12/29 10:45:13
Martyno , Dziękuję :)
-
2017/12/29 11:30:41
Prawdę mówiąc to nigdy nie jadłam innych gołąbków jak te mięsne. Wersja z kaszą jaglaną bardzo mi odpowiada :-)
-
Gość: Justyna, *.ip-217-182-18.eu
2017/12/29 11:34:42
Takich jeszcze nie robiłam
-
2017/12/29 11:36:51
Domowe Potrawy, Według mnie warto spróbować i zachęcam :)
-
2017/12/29 11:37:21
Justyno , Masz ochotę zrobić? :)
-
2017/12/29 11:53:20
Może kiedyś wypróbuję :)
-
2017/12/29 12:13:31
No to narobiłaś mi smaka na gołąbki... ślinka cieknie
-
2017/12/29 12:25:19
Olu , Jeśli będziesz miała ochotę :)
-
2017/12/29 12:25:59
czerwonafilizanka Bardzo lubisz? ;)
-
Gość: , 198.7.62.*
2017/12/29 13:04:32
Zjadłabym :P
-
2017/12/29 14:38:54
Tata tradycjonalista:) u mnie jest podobnie, choć już ciut-ciut lepiej, niż jeszcze kilka lat temu;)
-
2017/12/29 14:43:08
jak gołąbków nie lubię, tak ten musi być pyszny
-
2017/12/29 15:31:47
Wyglądają pysznie :)
-
2017/12/29 15:36:43
Nam gołąbki najbardziej kojarzą się z Wielkanocą :D Wtedy nasza mama zawsze je robi :) Następnym razem w prezencie możesz nam wysłać po takim gołąbku xD xD
-
2017/12/29 15:56:39
Oj, smacznie :)
-
2017/12/29 16:24:09
Anonimie Niestety już ich nie mam, więc nie mam czym poczęstować, ale zapraszam następnym razem :)
-
2017/12/29 16:26:08
Ewo , Coś w tym jest - tato lubi mięso ale je też potrawy bez jego dodatku (czasem ma dość mięsa), ale gołąbki to chyba muszą być te mięsne...
Cieszę się, że w tej kwestii jest u Ciebie lepiej - dieta powinna być urozmaicona :)
-
2017/12/29 16:26:22
Ado , Miło mi :)
-
2017/12/29 16:26:53
Natalie Dziękuję :)
-
2017/12/29 16:29:49
Candy Pandas , Moja mama zawsze robi gołąbki na Boże Narodzenie i Wielkanoc i to od kiedy pamiętam :)
Chętnie bym Wam wysłała i to od razu po upieczeniu ale nie gwarantuje świeżości - z pocztą polską bywa różnie ;P
-
2017/12/29 16:31:08
My Chcemy Jeść , Lubisz? ;)
-
Gość: Marzena, *.dynamic.chello.pl
2017/12/29 18:43:03
Ojoj muszą smakować wspaniale :-)
-
2017/12/29 20:57:03
Marzeno , Wszystko zależy od tego kto co lubi :) Mam nadzieję, że Tobie takie gołąbki przypadłyby do gustu :)
-
2017/12/30 09:26:09
Uwielbiam gołąbki, ale z takim nadzieniem nigdy nie jadłam :)
-
2017/12/30 09:31:15
Mój tata też najchętniej jadłby głównie schabowego z kością i kapustą z beczki;) Ale lubi też dania makaronowe, niekoniecznie mięsne:)
Mężczyźni już chyba w genach mają to mięsożerstwo zakodowane;)
-
2017/12/30 10:07:10
Mama Urwisa , W Twoim domu zawsze pojawiają się te mięsne? ;)
-
2017/12/30 10:10:09
Ewo Mój tato również lubi dania mączne: makaron na mleku, makaron ze słoniną, pierogi z mięsem, pierogi z owocami i śmietaną... z innych to śledzie z ziemniakami i śmietaną, karpia ;)
A to chyba też zależy, czy mężczyzna wychował się na wsi, na roli, czy też w mieście i miał większy kontakt z innymi daniami niż tylko te z mięsem... przecież są mężczyźni wegetarianie a nawet weganie :)
-
Gość: Iza, *.zalmos.net
2017/12/30 13:01:02
Z chęcią zjadłabym takiego gołąbka ;)
-
2017/12/30 13:27:30
Izo Dziękuję. Miło mi :)
-
Gość: , *.toya.net.pl
2017/12/30 16:51:59
pyszne omom:D
-
2017/12/31 09:35:05
Kathy Leonia Życzę udanej zabawy Sylwestrowej:)
-
2017/12/31 11:05:49
W moim domu też nie je się na Wigilię gołąbków. Krokietów i pasztecików też nie. Gołąbków nie jadłam milion lat. Jeszcze od czasu, gdy Ci pisałam, że narobiłaś mi ochoty - matko, kiedy to było! ;) - nie miałam okazji... właściwie nie wiem na co, bo sama nie gotuję, kupione są ohydne, a mamy prosić nie będę. Chyba pozostaje restauracja.
-
2017/12/31 11:09:31
Bardzo lubię gołąbki... mojej Mamy :D I zjem je tylko i wyłącznie z sosem pomidorowym lub grzybowym, w zależności co w gołąbku siedzi :)
Twoje wyglądają bardzo apetycznie i mają ciekawy farsz, chętnie bym spróbowała - nawet bez sosu :D ;)
Szczęśliwego Nowego Roku :*
-
Gość: , *.toya.net.pl
2017/12/31 11:31:34
wolałabym się wyspać szczerze Ci powiem niż imprezowac;p
-
2017/12/31 12:07:18
uwielbiam gołąbki i mogłabym je jeść na okrągło
-
2017/12/31 12:42:13
Z wielką przyjemnością bym spróbowała :)
-
2017/12/31 13:45:18
Dla mnie podstawą gołąbków jest sos pomidorowy. :D Muszą w nim pływać! :D
-
2017/12/31 13:54:37
Olgo , U mnie na Wigilię je się tylko pierogi, karpia i makowce drożdżowe- tak było od zawsze (ja nigdy nie jadłam ryby) ;)
A Mama dla siebie nie robi gołąbków - zawsze możesz się załapać. Restauracyjne chyba też nie są złe (jeśli nie ma innego wyjścia ^_^)
-
2017/12/31 13:56:36
Zdrowie na języku , Twoja Mama robi gołąbki bez mięsa? :) Do zdjęcia nie polewałam gołąbków sosem - u mnie jest to warzywny... taka jarzynka jak do ryby po grecku xD
Serdecznie dziękuję za życzenia :) Tobie życzę aby przyszły rok był dla Ciebie udany, pełen pozytywnych wrażeń i tego co najpiękniejsze. Szczęśliwego Nowego Roku :)
-
2017/12/31 13:56:53
Kathy Leonia To nie imprezuj xD
-
2017/12/31 13:57:12
czerwonafilizanka , Nawet te bez mięsa? :)
-
2017/12/31 13:58:31
Leno , A ja z wielką przyjemnością poczęstowałabym Ciebie takimi gołąbkami a gdyby posmakowały dała na wynos :)
-
2017/12/31 14:00:07
oironio, Nigdy nie pałałam miłością do sosów. Obecnie gołąbki podaje z warzywami jak do ryby po grecku, jednak kto co lubi. Sos pomidorowy jak najbardziej tutaj pasuje :)
-
Gość: Natalia20041989, *.adsl.inetia.pl
2017/12/31 14:01:15
Uwielbiam gołąbki
-
2017/12/31 15:41:25
Mój mąż jest z miasta, ale u nich w domu częściej pojawiały się dania bezmięsne, treściwe zupy itd. Je wszystko, z wyjątkiem flaczków;):) Mój tata z miasta wylądował na wsi. Mama gotowała tradycyjnie, najczęściej zestawy typu jakieś mięso, jakaś surówka i ziemniaki, więc może jest coś w tym co piszesz, że zależy kto do czego jest nauczony.
Szczęśliwego Nowego Roku :))
-
2017/12/31 15:59:41
Coraz bardziej przekonuję się do wegańskiego jedzenia...te gołąbki wyglądają naprawdę świetnie!
pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)
-
2017/12/31 19:59:40
Fajna alternatywa tradycyjnych gołąbków.
-
2017/12/31 23:56:27
Jadłam kiedyś z mieszanką serów i przyznam że ok było:)
-
2018/01/01 07:54:35
oo.. wegańskich gołąbków jeszcze nie jadłam, brzmi ciekawie :)



Wszystkiego dobrego w Nowym Roku! :)
-
2018/01/01 09:18:12
Natalio, Jakie są Twoimi ulubionymi? ;)
-
2018/01/01 09:19:15
Ewo , Przyzwyczajenia... ale te można zmienić :)
Dziękuję i wzajemnie. Oby ten rok był lepszy od minionego :)
-
2018/01/01 09:20:09
Agnieszko, Miło mi to słyszeć. Wegetariańskie i wegańskie jedzenie na prawdę może być i jest smaczne - warto próbować :)
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku :)
-
2018/01/01 09:20:31
Iwono, Lubisz wegańskie gołąbki? :)
-
2018/01/01 09:21:04
czerwonafilizanka , Gołąbki? :)
-
2018/01/01 09:21:58
: SalvadorDali, ,Zachęcam do tego aby spróbować :)
Dziękuję.... Tobie również. Niech ten rok będzie udany i pełen cudownych wspomnień :)
-
2018/01/01 13:38:53
Ja nie wyobrażam sobie jeść gołąbków właśnie bez sosu. Moje zawsze w nim pływają. xD
-
2018/01/01 14:42:23
lubię takie gołąbki, a Twoje wyglądają bardzo apetycznie! :)
-
2018/01/01 16:08:31
czerwonafilizanka , Nie słyszałam o takich. Ser był w środku a do tego ryż i mięso? :)
-
2018/01/01 16:09:59
oironio Wszystko to kwestia przyzwyczajenia - ja od kiedy spróbowałam gołąbków z sosami warzywnymi lub z warzywami na patelnię/surówkami rozsmakowałam się w takich. Jednak gdybym podawała na obiad w sosjerce oprócz sosu warzywnego, pojawił by się tradycyjny sos :)
-
2018/01/01 16:10:28
green goodies, , Dziękuję :) Często przygotowujesz takie gołąbki? :)
-
2018/01/01 16:56:28
Lubię bezmięsne gołąbki! Moim zdaniem są o wiele pyszniejsze niż te z mięsem :)
Szczęścia na cały nowy 2018 rok :)
-
2018/01/01 16:57:57
wspaniała propozycja na obiad :)
-
2018/01/01 16:58:03
wspaniała propozycja na obiad :)
-
2018/01/01 17:49:38
Ciekawa, taka inna, ale smaczna wersja gołąbków :) Wszystkiego dobrego w Nowym Roku :)
-
Gość: , *.toya.net.pl
2018/01/01 20:43:56
właśnie jem krokiety:D choć myśle o gołąbkach:)
-
2018/01/01 22:18:37
Ja to w ogóle za gołąbkami nie przepadam :)
-
2018/01/01 23:56:22
nie, to była bezmięsna wersja same sery nie pamiętam czy był ryż ale kapusta na pewno:) bo zawijane. Jadłam lata temu
-
Gość: , *.toya.net.pl
2018/01/02 08:08:58
i witam w nowym roku:)
-
2018/01/02 09:02:00
Agnieszko, Mam takie samo zdanie - te mięsne nigdy mi nie smakowały. Niestety mama nie robiła opcji wegetariańskiej. Na szczęście szybko nauczyłam się przygotowywać je sama :)
Dziękuję. Wszystkiego dobrego również dla Ciebie i Twojej rodziny. Niech to będzie cudowny rok pełen pięknych wspomnień i doświadczeń :)
-
2018/01/02 09:02:27
Aniu , Dla mnie nie tylko na obiad ale również kolację a nawet i śniadanie :)
-
2018/01/02 09:02:47
Ewo Dziękuję :) Tobie również wszystkiego dobrego :)
-
2018/01/02 09:03:31
Kathy Leonia Lubisz krokiety? Takie z kapustą i grzybami? :) Może następnym razem wybierzesz gołąbki - nie na darmo o nich myślisz :D
-
2018/01/02 09:05:31
Marto, Jak byłam mała również ich nie lubiłam i zawsze zostawiałam liście z kapusty. Kiedy sama zaczęłam je sobie przygotowywać w wersji bez mięsa i bez "rozlazłego" liścia kapusty, posmakowały mi chociaż nie mogę powiedzieć, że to moje ulubione danie :)
-
2018/01/02 09:05:59
czerwonafilizanka, Przyznam, ze bardzo ciekawy pomysł na farsz - nigdy się z takim nie spotkałam :)
-
2018/01/02 09:06:29
Kathy Leonia , Witam, witam ;) Jak tam mijają pierwsze dni 2018 roku? ;)
-
2018/01/02 10:40:16
to prawda bardzo ciekawe a że ja lubię gołąbki to nie mogłam sie oprzeć:))
-
2018/01/02 10:58:05
czerwonafilizanka , Czyli chętnie spróbujesz każdego gołąbka? :)
-
2018/01/02 11:56:29
takie muszą być dobre
-
2018/01/02 12:49:09
Adelaluk , Zachęcam do tego aby spróbować :)
-
2018/01/02 15:52:59
Ale uwielbiam gołąbki. Na wszelkie sposoby.
Kasza jaglana to także mój przysmak. Oj, czuję, że by mi zasmakowały.
Trzeba koniecznie przetestować ten przepis.
Pozdrowionka! Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku! :)
-
2018/01/02 17:47:28
Bardzo dawno nie jadłam gołąbków, więc narobiłaś mi ochoty :D U mnie gołąbki zwykle bywają przy świątecznych okazjach, ale akurat w te Święta ich nie było ;)
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku, wielu radości, dużo zdrowia i mnóstwa inspiracji na kolejne posty z wegańskimi pysznościami oraz recenzjami :D
-
2018/01/02 18:25:47
Ja śmiem twierdzić, że mi nawet najbardziej smakuje sos do gołąbków mojej mamy niż same gołąbki. :D No i ta kapustka <3 Dawno nie jadłam gołąbków swoją drogą.
-
2018/01/02 20:29:35
Ależ one muszą być pyszne jak tak szybko poszły <3 Wyglądają cudnie :)
I życzenia szczęśliwego nowego roku, dużo radości i miłości w każdym wydaniu w nim :)
-
2018/01/03 00:55:08
Akurat ten liść jest jedynym elementem, który w miarę lubię w gołąbkach ;D
-
2018/01/03 08:36:49
Megly , Będzie mi miło jeśli skorzystasz z tego przepisu :)
Dziękuję za życzenia. Tobie również wszystkiego dobrego :)
-
2018/01/03 08:42:07
Lonna , Gołąbki to taka "wyjątkowa" potrawa? :)
W tym roku zabrakło czasu na ich przygotowanie? To może zrobić po Świętach? ;)
Dziękuję za życzenia - radość przyda się każdemu a inspiracji rzeczywiście mi brakuje
Ja Tobie również życze wszystkiego dobrego, tego co piękne, samych radości, jak najwięcej sukcesów a najmniej zmartwień... niech to co robisz daje Ci radość i satysfakcje, spełniaj marzenia :) Tobie również jak najwięcej inspiracji i pomysłów na smaczne wpisy na bloga :)
-
2018/01/03 08:43:02
oironio , W takim razie sos do gołąbków możesz pić z filiżanki, szklanki lub kubka.. jak wolisz xD
A masz na nie ochotę? ;)
-
2018/01/03 08:44:22
pinkyyy , Dziękuję za miłe słowa i życzenia ;)
Dla Ciebie również dużo radości, spełnienia marzeń, uśmiechów i jak najwięcej inspiracji :)
-
2018/01/03 08:45:08
Marto, Taki rozpaćkany i rozgotowany? ;P
-
2018/01/03 10:39:16
Wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku życzę :)
-
2018/01/03 12:42:58
adejawel , Dziękuję i wzajemnie :)
-
2018/01/03 14:45:00
lubię gołąbki a czasem lubię eksperymenty lubię próbować nowości:)
-
2018/01/03 16:24:03
czerwonafilizanka , Sama eksperymentujesz? :)
-
2018/01/03 18:07:50
Jak ja dawno nie jadłam gołąbków. Z kaszą jaglaną bardzo lubię i chętnie wprosiłabym się na taki obiad :)
-
2018/01/03 18:08:14
Z garnka xD
Pewnie, chętnie bym zjadła takie na obiad. :)
-
2018/01/03 18:38:03
mniam mniam mniamaaaaaam!!!!!!!!!
-
Gość: , *.toya.net.pl
2018/01/03 19:23:29
gołąbki też dobra rzecz ale dużo pracy z nimi:)
-
Gość: Lazurkowasztuka, 91.222.24.*
2018/01/04 09:25:40
Akurat za gołąbkami nie przepadam :D
-
2018/01/04 11:44:54
Malwino , Ja planuje w najbliższym czasie przygotować jakieś gołąbki - tym razem najprawdopodobniej z kaszą gryczaną i grzybami. Jeśli jesteś zainteresowana zapraszam :)
-
2018/01/04 11:45:23
orinioi , No tak, bo więcej się mieści xD
Zapraszam :D
-
2018/01/04 11:45:36
Sikoreczko , Lubisz? :)
-
2018/01/04 11:46:01
Kathy Leonia, Według mnie wcale nie tak dużo :)
-
2018/01/04 11:46:55
Lazurkowasztuka , Ja za mięsnymi również nigdy nie przepadałam ale te wegańskie mi smakują, chociaż nie jest to moje ulubione danie :)
Jakie danie jest Twoim ulubionym? ;)
-
2018/01/04 12:05:32
Gołąbki w każdej wersji są super, a te Twoje wyglądają bardzo apetycznie :)
-
2018/01/04 12:24:34
Z kaszą jaglaną jeszcze gołąbków nie jadłam. jaglankę jemy przy różnej okazji, na słodko i wytrawnie, uwielbiamy ją całą rodziną :)
-
2018/01/04 12:24:44
booklicity, Dziękuję za miły komentarz :)
-
2018/01/04 13:07:01
Doroto , Zachęcam do tego aby spróbować również gołąbków ;)
-
2018/01/04 15:32:37
:)
-
Gość: AZgotuj, *.dynamic.chello.pl
2018/01/04 15:58:56
Nie mogę patrzeć na jedzenie po świętach, ale od czytania samego przepisu czuję się lepiej. Lekki z cudownym farszem. Pycha. Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku :)
-
2018/01/04 17:34:12
Kathy Leonia , Pozdrawiam :)
-
2018/01/04 17:38:04
AZgotuj W Święta zawsze jest sporo jedzenia, ale jeść coś trzeba. Jest mi miło, że mój przepis przypadł Ci do gustu :)
-
2018/01/04 20:09:36
Podobają mi się. Fajnie dosmaczone :)
-
2018/01/05 08:48:16
Agnieszko, Miło mi. Dziękuję:)
-
2018/01/06 14:09:18
Rzeczywiście chyba dość wyjątkowa, bo nie gości u nas zbyt często i właśnie raczej przy jakiś okazjach czy Świętach :D Najlepsze robi babcia, ale mamy też są smaczne :) Ja w sumie nigdy sama ich nie robiłam ;)
Ślicznie dziękuję za życzenia :*
-
2018/01/06 16:28:25
Lonna , Na niektóre potrawy czeka się pół roku, rok albo kilka miesięcy i wówczas smakują wyjątkowo :)
Nigdy nie jadłam gołąbków Babci - nawet nie wiem, czy je robiła ale od Mamy wiem, że Jej Babcia robiła z kaszą gryczaną (dzisiaj takie upiekłam) :)
Nie ma za co.. jeszcze raz wszystkiego dobrego :) :*
-
2018/01/07 16:24:40
Uwielbiam gołąbki w każdej wersji :)
-
2018/01/07 18:30:54
CzarrnaOdKuchni, Wolisz z mięsem, czy bez? ;)
-
2018/01/07 19:40:58
wolę takie tradycyjne ;) i chyba niedługo zrobię
-
2018/01/07 22:31:19
Klaudio , Mięso, ryż i sos pomidorowy? :)
Zapiekasz z sosem, czy gotujesz a potem nim polewasz? :)


AWARIA!
Z PRZYCZYN TECHNICZNYCH WCZEŚNIEJSZYCH ZDJĘĆ Z BLOGA NIESTETY NIE DA SIĘ ODZYSKAĆ! PRZEPRASZAM :(

Jeśli jesteś zainteresowany współpracą z blogiem lub masz jakieś pytania pisz: szyszula@poczta.onet.pl

nazwa alternatywna
Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top Blogi

Znajdź książkę tekst alternatywny