wtorek, 27 stycznia 2015

Każdy zna masło orzechowe z fistaszków - jedni są jego wielbicielami a inni wręcz przeciwnie. Pewnie zdążyliście się już przekonać, że ja należę do tej pierwszej grupy, jednak zawsze chciałam spróbować masła z innych orzechów. Niestety nie miałam możliwości spróbować masła z nerkowców firmy Primavika, dlatego postanowiłam zrobić je sama, tym bardziej, że jest to prostsze niż się Wam może wydawać :)

Składniki
250g orzechów nerkowca (wcześniej można je lekko podprażyć na suchej patelni)
sól do smaku
ew. łyżka oleju rzepakowego lub oliwy, miód

Odkładamy garść orzechów i siekamy na grube kawałki.
 Resztę siekamy nożem lub przepuszczamy przez maszynkę do orzechów (zabieg ten trochę odciąży nam blender) a następnie partiami przekładamy do blendera i miksujemy na najwyższych obrotach przez kilka minut ew. dolewają odrobinę oleju aż masło uzyska gładką i kremową konsystencję (co jakiś czas należy robić przerwy, żeby blender się nie przegrzał). Na końcu dodajemy posiekane orzechy i mieszamy.
Gotowe masło przekładamy do do czystego słoiczka.


 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 8


AWARIA!
Z PRZYCZYN TECHNICZNYCH WCZEŚNIEJSZYCH ZDJĘĆ Z BLOGA NIESTETY NIE DA SIĘ ODZYSKAĆ! PRZEPRASZAM :(

Jeśli jesteś zainteresowany współpracą z blogiem lub masz jakieś pytania pisz: szyszula@poczta.onet.pl

nazwa alternatywna
nazwa alternatywna
Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top Blogi

Znajdź książkę
tekst alternatywny
tekst alternatywny

tekst alternatywny