czwartek, 27 lutego 2014


 Z poniedziałku na wtorek udało mi się nawiązać współpracę z firmą Polsoja. Jak zapewne wiecie firma zajmuje się produkcją w 100% roślinnych produktów przeznaczonych nie tylko dla wegetarian oraz wegan, ale i osób z chorobami układu krążenia, wysokim poziomem cholesterolu, anemią, młodych osób, które rosną, i dla których prawidłowa podaż wapnia jest niezbędna do tego by kości były mocne, kobiet w wieku menopauzalnym gdyż wtedy z organizmu ucieka znacznie więcej wapnia, osób prowadzących siedzący tryb życia oraz dla osób z predyspozycjami rozwoju osteoporozy, które muszą dbać o mocne kości.
 W ich składzie nie znajdziecie: mięsa, tłuszczu zwierzęcego, żelatyny, jaj, mleka ani pochodnych tych surowców (są w 100% roślinne), konserwantów ani cholesterolu (są roślinne).
 Produkty te zawierają natomiast:
- białko sojowe wyprodukowane wyłącznie z soi niemodyfikowanej genetycznie,
- białko pszenne, czyli gluten
- skrobie z kukurydzy niemodyfikowanej genetycznie
- oleje roślinne (dzięki czemu wyroby Polsoji nie zawierają cholesterolu)
- roślinne substancje poprawiające strukturę i konsystencję: karagen, skrobia, metyloceluloza (rozpuszczalny błonnik pokarmowy)
- przyprawy, aromaty i dodatki wyłącznie pochodzenia roślinnego.
 Nie musicie też obawiać się o soję, gdyż wyroby firmy produkowane są z surowców niemodyfikowanych genetycznie, które są dokładnie atestowane przez dostawców. Dodatkowo niezależnym laboratoriom zalecane jest prowadzenie badań wszystkich produktów, których wyniki potwierdzają brak organizmów modyfikowanych genetycznie.
 Firma działa już od 1993r i jako pierwsza w Polsce rozpoczęła produkcję tofu a także była jednym z pierwszych popularyzatorów żywności sojowej. Od tamtej pory stale się rozwija a obecnie w swojej ofercie posiada ponad 20 produktów m.in. parówki i kiełbaski sojowe, wędliny sojowe, tofu, pasty i pasztety sojowe, tortellini.

 Rozmowa z Panią Katarzyną była bardzo przyjemna a ja dzień otrzymaniu informacji o wysłaniu paczki trzymałam ją w dłoniach (czyli już we wtorek). Bardzo się ucieszyłam kiedy znalazłam w niej większość produktów które wymieniłam, czyli:
- Kiełbaski sojowe
- Parówki sojowe chili
- Parówki sojowe śniadaniowe
- Parówki sojowe classic
- Wędlina sojowa drobiowa
- Wędlina sojowa salami
- Wędlina sojowa szynkowa
- Wędlina sojowa z żurawiną
- Wędlina sojowa ze śliwką
- Vege kiełbaski białe
- Vege kiełbaski curry
- Vege kiełbaski paprykowe
- Vege pasta francuska
- Vege pasta węgierska
- Pasztet sojowy tradycyjny
- Tortellini z wędzonym tofu
 Wkrótce na blogu możecie się spodziewać nie tylko recenzji, ale i przepisów z ich wykorzystaniem :)

 I tak dla wyjaśnienia: produkty Polsoji nazywają się wędliny, parówki, pasztety itp. dlatego, gdyż swoją nazwą mają sugerować użycie produktu do kanapek, zapiekanek, pizzy.  Aby produkty stały się ię bardziej przystępne, producenci nadali im nazwy kojarzące się ze znanymi, mięsnymi pierwowzorami. Tak na prawdę nie mają nic wspólnego z mięsem.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 9


AWARIA!
Z PRZYCZYN TECHNICZNYCH WCZEŚNIEJSZYCH ZDJĘĆ Z BLOGA NIESTETY NIE DA SIĘ ODZYSKAĆ! PRZEPRASZAM :(

Jeśli jesteś zainteresowany współpracą z blogiem lub masz jakieś pytania pisz: szyszula@poczta.onet.pl

nazwa alternatywna
nazwa alternatywna
Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top Blogi

Znajdź książkę
tekst alternatywny
tekst alternatywny

tekst alternatywny