niedziela, 30 listopada 2014

 Pamiętam, że będąc dzieckiem moja mama na święta zawsze przygotowywała wafle przekładane na przemian masą czekoladowo-orzechową i domową konfiturą z czarnej porzeczki. Zawsze na moich barkach spoczywało łuskanie i mielenie orzechów włoskich, które następnie mama dodawała do czekoladowego kremu przygotowywanego bez dodatku mleka w proszku. Jest to jedno ze smaków dzieciństwa chociaż przyznam szczerze, że już nie pamiętam czy te wafle smakowały mi czy też nie (zdecydowanie bardziej lubiłam krucho-drożdżowe ciasteczka przekładane marmoladą).
 Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami kolejnym przepisem na wykorzystanie czekoladowego masła orzechowego od Primaviki oraz ziarenek od Ziarenkowa.  Jak się pewnie domyślacie są to przekładane wafle :)

Składniki
opakowanie wafli tortowych
1/2-2/3 słoiczka czekoladowego masła orzechowego (Primavika)
1 łyżka kakao
domowy kwaśny dżem najlepiej z czarnej porzeczki
ew. prażone ziarna Cynamonowy Raj

Czekoladowe masło orzechowe (najlepiej w temp. pokojowej) mieszamy z kakao (nie przejmujcie się, że krem zgęstnieje).
Wafle przekładamy na przemian czekoladowym masłem orzechowym, niewielką ilością ziarenek (jak damy za dużo to wafle się nie zlepią) i domową konfiturą za każdym razem dobrze dociskając. Na samym końcu obciążamy wafle książkami lub deską do krojenia i odstawiamy na co najmniej 30 minut.


 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7


AWARIA!
Z PRZYCZYN TECHNICZNYCH WCZEŚNIEJSZYCH ZDJĘĆ Z BLOGA NIESTETY NIE DA SIĘ ODZYSKAĆ! PRZEPRASZAM :(

Jeśli jesteś zainteresowany współpracą z blogiem lub masz jakieś pytania pisz: szyszula@poczta.onet.pl

nazwa alternatywna
nazwa alternatywna
Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top Blogi

Znajdź książkę
tekst alternatywny
tekst alternatywny

tekst alternatywny