.

środa, 30 listopada 2016


Źródło
O tej serii przypomniał mi wpis Ani z bloga Naturalna Kuchnia, która jakiś czas temu opublikowała swoją listę ulubieńców. Na szybko przygotowałam swoje zestawienie. Lista krótka ale i tak jestem zadowolona, że w ostatniej chwili coś udało mi się napisać :)

Wszystkie posty z tego cyklu znajdziecie TUTAJ

Orzechy włoskie

Orzechy zawsze będą kojarzyć mi się z jesienią, dlatego nie mogło zabraknąć ich w ulubieńcach miesiąca. Te włoskie nie należą do moich ulubionych ale mimo tego lubię je, zwłaszcza kiedy są młode i ściąga się z nich skórkę :) Ale jak tu nie lubić orzechów? Smaczne, zdrowe, przyjemnie chrupiące... z orzecha, który rośnie u nas na wsi.

Czerwone buraczki i zielony groszek

W listopadzie czerwone buraczki gościły na moim talerzu praktycznie codziennie - zielony groszek (koniecznie ten mrożony) codziennie ;) Bardzo smaczne dodatki do obiadu, kasz i nie tylko... buraczki rewelacyjnie sprawdzają się również jako składnik ciast. Sama nie wypiekałam niczego z dodatkiem puree z lub ugotowanego buraczka, jednak będę musiała spróbować :)

Baton Raw Protein Cocoa Beans

Ulubieniec zeszłego miesiąca i tego. To zdecydowanie mój faworyt jeśli chodzi o surowe przekąski :) Recenzja TUTAJ

Krem orzechowy miks 3 orzechy TERRASANA

Ten produkt z pewnością nie będzie dla Was zaskoczeniem - masło orzechowe musiało znaleźć się na liście ulubieńców osoby, która kremy orzechowe uwielbia. Przepyszne, naturalne, intensywnie pachnące orzechami...  W składzie orzechy nerkowca, orzechy laskowe i migdały. Masło kupiłam w sklepie Biogo.pl

Mandarynki

Sezon na mandarynki można uznać za rozpoczęty. Ich zapach zawsze kojarzył się, kojarzy i będzie kojarzył ze Świętami. W sklepach pojawiły się świąteczne ozdoby, w telewizji zaczynają lecieć świąteczne reklamy, śnieg za oknem już sypnął, więc klimt jako tako jest :) Nic tylko zajadać :)

Książki kucharskie

W tym miesiącu na liście ulubieńców pojawią się również trzy książki: "La Veganista. Superfood", "La Veganista. Wypieki" Nicole Just oraz "Kasza jaglana" Beaty Pawlikowskiej. Sporo w nich przepisów i inspiracji.

To by było na tyle. Jakie produkty urzekły Was w listopadzie? ;)

poniedziałek, 28 listopada 2016

Żyjemy w świecie kiedy każdy wiecznie się śpieszy, ciągle pędzi do przodu i bardzo często wiele godzin spędza poza domem.  Ciągłe życie w stresie, brak czasu, godziny spędzone w pracy, na uczelni bądź szkole sprawiają, że regularne odżywianie jednocześnie oparte o zdrową i zbilansowana dietę, staje się dla nas nie lada wyzwaniem a czasem i problemem. Zabiegani często zapominamy o tym aby zabrać coś ze sobą na wynos a jeśli o tym pamiętamy to jest to zwykła kanapka oraz/lub batonik, sok.
Na szczęście od jakiegoś czasu bardzo popularne stały się lunch-boxy, czyli pudełeczka i pojemniki na wynos do których oprócz tradycyjnych kanapek można włożyć również kasze bądź makaron z warzywami, naleśniki, placuszki i inne.
Czas na krok dalej, małą rewolucję w tym temacie i posiłki w słoikach - pięknie wyglądające, urocze, proste w przygotowaniu a co najważniejsze przepyszne i zdrowe. Jeśli słoiczek wykorzystujemy do koktajli (co ostatnio stało się bardzo popularnie w szczególności na instagramie), to dlaczego nie wykorzystać by go w inny sposób?
A może by tak umieścić w nim swoje drugie śniadanie bądź lunch? Powiedzcie szczerze.... Czy taki słoiczek wypełniony smakołykami nie prezentuje się wspaniale i nie kusi swoją zawartością? ;)

Książka "Słoiki na słodko i słono" to źródło inspiracji i przepisów na posiłki do umieszczenia w słoiczku. Całość została wydana na dobrej jakości śliskim papierze z połyskiem i posiada miękką okładkę z zakładkami - no może nie do końca miękka... coś w stylu bolku technicznego.
Na samym początku umieszczono spis treści a także krótki obrazkowy poradnik jak stworzyć niepowtarzalny i jedyny w swoim rodzaju słoik - słoik, którego nie znajdziecie w żadnym sklepie.

Treść książki została podzielona na:

  • Smakowite słoiki na słono
  • Smakowite słoiki na słodko
  • Niezbędna Technika
  • Porównanie systemów miar

 Pomysły inspirowane są wieloma kuchniami świata np. polską, włoską, indyjską, meksykańską, japońską. Znajdziemy w niej przepisy na słoiczki: "W stylu włoskim", "W typie sushi", "Po tajsku", "Z soczewicą", "Grecki"....
Wielbiciele słodkości również znajdą coś dla siebie. Z pewnością zachwyci ich słoik "Tutti Frutti", patriotyczny: "Biało-czerwony", wyglądający niczym oreo "Biało-czarny", czy wiosenny o uroczej nazwie "Zazielono". Z kolei słoiczek "Jak u Babci" przeniesie Was do babcinej kuchni i wakacji na wsi, "Tagadamisu" zadziwi swoją nazwą, "Choco-veggie" zadowoli nie jednego czekoladocholika a "Morelowa tarta" przywoła na myśl wspomnienie lata :)



To nie wszystko....
Słyszycie słoik - myślicie kasza lub owsianka?
Słusznie, jednak w przypadku tej książki nie do końca. Znajdziecie w niej przepisy nie tylko z wykorzystaniem płatków owsianych czy wszystkim znanym kasz (jaglanej, gryczanej, kuskus) ale również ryżu, tapioki, quiona, makaronu, tortelini a w wersji na słodko markiz, biszkoptów, czy domowej bitej śmietany. To również wszystkim znane wszystkim desery np. tiramisu, tylko przygotowane w nieco innej, szybszej i łatwiejszej wersji.

 Kanapka, burger bądź tarta w słoiczku na wynos? Czemu nie - z tą książką jest to możliwe a wszytko bez brudzenia garnków, misek i patelni. Po prostu warstwami pakujesz wcześniej przygotowane składniki do słoiczka a potem wykopujesz łyżeczką te smakowitości. Wyobraźcie sobie taką tartę w innej formie - w słoiczku, który możecie zabrać ze sobą wszędzie np. do pracy :)

W książce znajduje się sporo przepisów z wykorzystaniem produktów zwierzęcych takich jak: ser, łosoś, jaja, kurczak, ośmiorniczki a także kilka propozycji wegetariańskich oraz wegańskich. Odniosłam wrażenie, że wegetariańskich jest znacznie mniej a o wegańskich już nie wspomnę, co dla osób w których diecie nie goszczą produkty pochodzenia zwierzęcego, będzie wadą.
Osobiście bardziej spodobała mi się druga część Słoiki na słodko w której pokazano ciekawe propozycje na różne słodkości, które da się zweganizować. Szkoda, że jest ich tutaj tylko 18 ale prezentują się przepysznie :) 



Każdy przepis zaopatrzono w ilustracje wszystkich produktów, które są nam potrzebne do przygotowania danego słoiczka a także gotową już potrawę. Dodatkowo autorzy umieścili radę/wskazówkę czym zastąpić jakiś produkt lub co ewentualnie można dodać do danej propozycji - jej różne warianty. Łącznie 42 przepisy: 24 na słono i 18 na słodko.
Na samym końcu umieszczono poradnik odnośnie techniki przygotowywania słoiczków (np. jak ugotować warzywa, makaron, przygotować pesto, bitą śmietanę, sos czekoladowy czy masę kajmakową) a także dotyczący porównywania systemów miar.


Autor: praca zbiorowa
Tytuł:
"Słoiki na słodko i słono".
Wydawnictwo: Buchmann
Rok wydania: 2016
Ilość stron: 96
Oprawa: miękka z zakładkami
Link do strony wydawnictwa: http://sklep.gwfoksal.pl/sloiki-na-slodko-i-slono.html

Za książkę dziękuje Grupie Wydawniczej Foksal


piątek, 25 listopada 2016

 Kasza jaglana - najstarsza ze wszystkich kasz otrzymywana z nasion prosa. Lekkostrawna, bezglutenowa, zasadotwórcza bogata w witaminy z grupy B, witaminę E, żelazo, miedź.. Jako jedyna ze wszystkich kasz zawierająca również krzemionkę, która korzystnie wpływa na stan naszych włosów oraz paznokci. Przez niektórych niedoceniana a przez innych zwana "Królową Kasz". Osobiście uwielbiam kaszę jaglaną - nie wyobrażam sobie aby mogło zabraknąć jej w moim jadłospisie i jem ją codziennie. Kiedy w moje ręce trafiła książka Beaty Pawlikowskiej "Kasza jaglana" wydawnictwa Edipresse Książki od razu z zainteresowaniem zajrzałam do środka - byłam pewna, że znajdę w niej ciekawe przepisy z wykorzystaniem jednej z moich ulubionych kasz.

O KSIĄŻCE
Książka posiada twardą oprawę i została wydana na śliskim papierze. Znajdziecie w niej ponad 150 (dokładnie 153) nie publikowanych wcześniej przepisów na proste, tanie, przygotowywane z łatwo dostępnych składników dania, których głównym składnikiem jest kasza jaglana.

Całość została podzielona na Wstęp i dziewięć rozdziałów:
I Najprostsze przepisy
II Śniadania
III Na drugie śniadanie, lunch i obiad
IV Zupy
V Sałatki
VI Sosy, dipy i pasty do kanapek
VII Ciasta i ciastka
VIII Desery
IX Chleby

WSTĘP
Znajdziecie tutaj "Legendę o Żółtym Cesarzu" w którym jest mowa o kaszy jaglanej, informację o jej wartościach odżywczych a także zdrowotnych, całą filozofię pięciu przemian, która ułatwi Wam późniejsze przygotowywanie potraw a także informację w jakich proporcjach ją ugotować.

NAJPROSTSZE PRZEPISY
Jest to zbiór 10 przepisów na potrawy z wykorzystaniem kaszy jaglanej, nie wymagające dużych zdolności kulinarnych a także poświęcenia im czasu. Znajdziecie tutaj między innymi pomysły na: kaszę dyniową, kaszę prażoną z nasionami czy kaszę z borówkami.


ŚNIADANIA
24 przeróżne pomysły dzięki którym zdrowo i smacznie rozpoczniecie poranek a także zyskacie energię na długi czas. Wybierać możecie spośród propozycji słodkich i wytrawnych, więc w zależności od własnych upodobań i tego na co akurat w danej chwili macie ochotę, każdy znajdzie coś dla siebie. Jednych zadowoli Brzoskwiniowe śniadanie dla zmarzniętych lub Kalifornijskie śniadanie ze śliwkami a innych kanapki na jaglanym chlebie lub Gujańskie śniadanie z pomidorami (nazwa wzięła się stąd iż trzy wiodące kolory tego dania:żółty,czerwony i zielony skojarzyły się autorce z flagą Gujany). A może skusi Was Śniadanie hobbitów (kasza jaglana z płatkami owsianymi, siemieniem lnianym, kiwi, figami, rodzynkami, cynamonem, kurkumą i szczyptą soli) lub Śniadanie wróżek, które jak pisze sama autorka "Jest takie dobre, że chce się po nim fruwać"?

NA DRUGIE ŚNIADANIE, LUNCH I OBIAD
Zbiór 38 przeróżnych przepisów z wykorzystaniem kaszy jaglanej tym razem tylko i wyłącznie na wytrawnie. Znajdziecie tutaj takie przepisy na Aromatyczną kaszę z selerem i bazylią, Curry z ciecierzycy z kaszą jaglaną, Gulasz z soczewicy z kaszą jaglaną czy Kaszę jaglaną na grzankach z bakłażana. Wielbiciele placków czy zapiekanek również powinni być zadowoleni... bo kto nie skusiłby się na Placki dyniowe ze słonecznikiem (bez dodatku mąki), czy Zapiekankę z kaszy jaglanej z dodatkiem warzyw?

ZUPY
Rozdział dla wielbicieli zup i nie tylko - jestem pewna, że Ci którzy za nimi nie przepadają po wypróbowaniu niektórych z tych przepisów, zmienią o nich zdanie. Przepisów jest 20 a zupy są przeróżne: kremy oraz tradycyjne na bulionie/wodzie. Można wybierać między innymi spośród: Kremu brokułowego ze szczypiorkiem, Kremu paprykowego z natką i kiełkami, Wiosennej zupy z botwinki, Wiosennej zupy z kalafiora, Zupy brokułowej z majerankiem lub soczewicą czy zupy jaglanej z papryką.

SAŁATKI
Jeśli lubicie sałatki to ten rozdział jest stworzony dla Was. Sałatka z rukolą, papryką i pomidorami, Sałatka z kaszą jaglaną, brokułami i ogórkami małosolnymi, Sałatka z brokułami i papryką... to tylko niektóre z 13 propozycji na smaczne i zdrowe sałatki z wykorzystaniem kaszy jaglanej.

SOSY, DIPY I PASTY DO KANAPEK
W tym rozdziale znajdują się przepisy z wykorzystaniem kaszy jaglanej (Czosnkowy sos z rukolą, orzechami i kolendrą, Dyniowa pasta z papryczką chilli, Orzechowa pasta z fasoli) jak i bez (Migdałowy sos ze świeżym oregano, Pasta z fasoli i suszonych pomidorów). Niektóre jak np. Bananowy sos z figami czy czekoladowy sos ze śliwkami świetnie komponuje się z kaszą jaglaną. W sumie 15 przepisów - większość, jednak bez dodatku kaszy.

CIASTA I CIASTKA
Rozdział dla wielbicieli słodkości i nie tylko... rozdział, który mimo tego iż nie jestem słodyczocholikiem, chyba spodobał mi się najbardziej. Już same nazwa wszystkich tych pyszności sprawiły, że miałam ochotę ich wszystkich spróbować a fotografie jeszcze napędzały apetytu. Kto nie zgłodniałby na samą myśl o Brzoskwiniowych ciastkach z orzechami włoskimi, Cieście kokosowemu z bakaliami, Truskawkowym cieście z czekoladą, Cynamonowemu jabłecznikowi z kaszą jaglaną czy Orzechowych ciastkach z czekoladą? 16 przeróżnych słodkości - do wyboru do koloru. A kiedy jeszcze patrzymy na te łakocie, pragniemy ich jeszcze bardziej ;)

DESERY
10 przepisów na przepyszne desery jaglane do salaterki lub pucharka. Dla każdego coś dobrego. Może cudowny, delikatny i wegański budyń czekoladowy z daktylami lub pomarańczowy z orzechami? A jeśli nie budyń to może wyglądający niczym delikatny mus lub lody Czekoladowo-orzechowy deser z bakaliami albo jabłkowy z orzechami?

"Zwykła skromna kasza jaglana może się zmienić w pyszny deser, jeśli tylko polejesz ją odpowiednio bogatym sosem"
Beata Pawlikowska

CHLEBY
Kto z Was nie lubi zapachu świeżo upieczonego bochenka chleba? Ten cudowny aromat unoszący się po mieszkaniu, chrupiąca skórka, smak... W tym rozdziale znajdziecie przepisy na 7 jaglanych bochenków np. Chleb jaglany z czarnuszką i orzechami, Chleb na żytnim zakwasie ze śliwkami i orzechami włoskimi czy też Chleb jaglano-gryczany z nasionami. Każdy posiłek z kromką takiego chleba będzie smakował wspaniale ;)

PODSUMOWANIE
Wszystkieprzepisy opierają się na filozofii pięciu przemian. Na czym ona polega? Jest pięć żywiołów odpowiadających pięciu porom roku (tutaj lato ma zostało podzielone na dwie pory), a każdy z tych żywiołów jest połączony z grupą narządów wewnętrznych:

D – drzewo, wiosna – wątroba, woreczek żółciowy
O – ogień, lato – serce, jelito cienkie, układ krążenia
Z – ziemia, późne lato – śledziona, trzustka, żołądek
M – metal, jesień – płuca, jelito grube
W – woda, zima – nerki, pęcherz moczowy
Każdej z tych grup odpowiada również jakiś smak: drzewo - kwaśny, ogień - gorzki, ziemia - słodki, metal - ostry, woda - słony. Gotowanie według tej filozofii polega na tym aby posiłki zawierały w sobie każdy z wyżej wymienionych elementów. Każdy posiłek powinien zawierać w sobie tych pięć elementów. Ważne, by składniki dodawać określonej kolejności, która powoduje, że pierwszy żywioł wspiera kolejny.

Wydaje się skomplikowane? Bez obaw. W przepisach przy składnikach zostały podane symbole żywiołów do których należą, ponadto sam proces ich przygotowania nie jest skomplikowany, więc każdy - nawet totalny amator w kuchni poradzi sobie brawurowo :)


Każdy przepis jest opatrzony zdjęciem a niekiedy komentarzem autorki odnośnie tego co było inspiracją do jego powstania, skąd wzięła się jego nazwa, jakie są korzenie produktów w nim wykorzystanych. Znajdziecie tutaj również takie pozycje w których nie wymieniono składników a pokrótce w 2-3 zdaniach wyjaśniono jak przygotować potrawę.

Jeden przepis zajmuje tutaj dwie strony. Najczęściej na jednej znajduje się przepis a na drugiej fotografia potrawy lub deseru. Zdjęcia może nie są wybitne niczym prace światowej sławy fotografów czy obrazy malarzy, ale prezentowane na nich potrawy wyglądają smacznie i domowo  - widać, że nie zostały ma siłę przerabiane i wyidealizowane w photoshopie, tylko po to aby wyglądały na piękniejsze niż w rzeczywistości. Mieliście tak, że potrawa wyszła Wam całkiem inaczej niż na zdjęciu i to pomimo tego iż bardzo się staraliście? Wydaje mi się, że nie raz - tutaj to nie grozi. Tak jak wspomniałam zdjęcia są naturalne.

Przepisy są proste w przygotowaniu, więc każdy bez względu na swoje umiejętności kulinarne i to, czy gotuje już od lat, czy może dopiero zaczyna swoją przygodę, powinien sobie z nimi poradzić. Większość z nich bazuje lub zawiera dodatek w postaci kaszy jaglanej - w mniejszej, bądź większej ilości, jednak trafią się również przepisy bez jej udziału (są to przepisy na dodatki do kaszy jaglanej, czy też pasty).

UWAGI
Książka warta uwagi a w szczególności kiedy jest się wielbicielem kaszy jaglanej lub ma się zamiar wprowadzić ją do swojego jadłospisu. Niestety nie obeszło się też bez wad.
Po pierwsze. Nie spodobały mi się wpisy w których autorka odsyła nas do przepisu na innej stronie (zdjęcie wyżej "Śniadanie dla zabieganych). Dlaczego? Według mnie niewiele wnoszą do książki - to taki zbędny wypełniacz strony. Na szczęście było ich 3 może 4 :)
Po drugie... może to dla niektórych mało istotne ale przygotowując daną potrawę bądź deser, chciałabym i chcę wiedzieć mniej więcej ile porcji otrzymam, jak duża to będzie porcja czy ile ciasteczek otrzymam. Mając taki obraz wiem, czy mam podwoić ilość składników, czy też nie a jak już wspominałam takiej informacji autorka nam nie podaje. W większości przepisów na podstawie wpisu o "Idealnej porcji kaszy jaglanej dla jednej osoby" można się tego domyślić, jednak w przypadku, kiedy tej kaszy jest nieco więcej niż sugerowanej porcji lub ciast, czy ciasteczek, jest to już nieco trudniejsze.

To takie dwa minusy, które tutaj zauważyłam ale też wiem, że dla niektórych to może nie stanowić problemu. Jakby nie było książkę uważam za godną uwagi :) 

Autor: Beata Pawlikowska
Tytuł: Kasza jaglana
Wydawnictwo: Edipresse Polska
Rok wydania: 2016
Ilość stron: 336
Oprawa: Twarda
Link do strony wydawnictwa: http://hitsalonik.pl/produkt/kasza-jaglana

 
1 , 2 , 3 , 4

Jeśli jesteś zainteresowany współpracą z blogiem lub masz jakieś pytania pisz: szyszula@poczta.onet.pl



nazwa alternatywna

nazwa alternatywna

Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top Blogi