.

środa, 30 listopada 2016


Źródło
O tej serii przypomniał mi wpis Ani z bloga Naturalna Kuchnia, która jakiś czas temu opublikowała swoją listę ulubieńców. Na szybko przygotowałam swoje zestawienie. Lista krótka ale i tak jestem zadowolona, że w ostatniej chwili coś udało mi się napisać :)

Wszystkie posty z tego cyklu znajdziecie TUTAJ

Orzechy włoskie

Orzechy zawsze będą kojarzyć mi się z jesienią, dlatego nie mogło zabraknąć ich w ulubieńcach miesiąca. Te włoskie nie należą do moich ulubionych ale mimo tego lubię je, zwłaszcza kiedy są młode i ściąga się z nich skórkę :) Ale jak tu nie lubić orzechów? Smaczne, zdrowe, przyjemnie chrupiące... z orzecha, który rośnie u nas na wsi.

Czerwone buraczki i zielony groszek

W listopadzie czerwone buraczki gościły na moim talerzu praktycznie codziennie - zielony groszek (koniecznie ten mrożony) codziennie ;) Bardzo smaczne dodatki do obiadu, kasz i nie tylko... buraczki rewelacyjnie sprawdzają się również jako składnik ciast. Sama nie wypiekałam niczego z dodatkiem puree z lub ugotowanego buraczka, jednak będę musiała spróbować :)

Baton Raw Protein Cocoa Beans

Ulubieniec zeszłego miesiąca i tego. To zdecydowanie mój faworyt jeśli chodzi o surowe przekąski :) Recenzja TUTAJ

Krem orzechowy miks 3 orzechy TERRASANA

Ten produkt z pewnością nie będzie dla Was zaskoczeniem - masło orzechowe musiało znaleźć się na liście ulubieńców osoby, która kremy orzechowe uwielbia. Przepyszne, naturalne, intensywnie pachnące orzechami...  W składzie orzechy nerkowca, orzechy laskowe i migdały. Masło kupiłam w sklepie Biogo.pl

Mandarynki

Sezon na mandarynki można uznać za rozpoczęty. Ich zapach zawsze kojarzył się, kojarzy i będzie kojarzył ze Świętami. W sklepach pojawiły się świąteczne ozdoby, w telewizji zaczynają lecieć świąteczne reklamy, śnieg za oknem już sypnął, więc klimt jako tako jest :) Nic tylko zajadać :)

Książki kucharskie

W tym miesiącu na liście ulubieńców pojawią się również trzy książki: "La Veganista. Superfood", "La Veganista. Wypieki" Nicole Just oraz "Kasza jaglana" Beaty Pawlikowskiej. Sporo w nich przepisów i inspiracji.

To by było na tyle. Jakie produkty urzekły Was w listopadzie? ;)

poniedziałek, 28 listopada 2016

Żyjemy w świecie kiedy każdy wiecznie się śpieszy, ciągle pędzi do przodu i bardzo często wiele godzin spędza poza domem.  Ciągłe życie w stresie, brak czasu, godziny spędzone w pracy, na uczelni bądź szkole sprawiają, że regularne odżywianie jednocześnie oparte o zdrową i zbilansowana dietę, staje się dla nas nie lada wyzwaniem a czasem i problemem. Zabiegani często zapominamy o tym aby zabrać coś ze sobą na wynos a jeśli o tym pamiętamy to jest to zwykła kanapka oraz/lub batonik, sok.
Na szczęście od jakiegoś czasu bardzo popularne stały się lunch-boxy, czyli pudełeczka i pojemniki na wynos do których oprócz tradycyjnych kanapek można włożyć również kasze bądź makaron z warzywami, naleśniki, placuszki i inne.
Czas na krok dalej, małą rewolucję w tym temacie i posiłki w słoikach - pięknie wyglądające, urocze, proste w przygotowaniu a co najważniejsze przepyszne i zdrowe. Jeśli słoiczek wykorzystujemy do koktajli (co ostatnio stało się bardzo popularnie w szczególności na instagramie), to dlaczego nie wykorzystać by go w inny sposób?
A może by tak umieścić w nim swoje drugie śniadanie bądź lunch? Powiedzcie szczerze.... Czy taki słoiczek wypełniony smakołykami nie prezentuje się wspaniale i nie kusi swoją zawartością? ;)

Książka "Słoiki na słodko i słono" to źródło inspiracji i przepisów na posiłki do umieszczenia w słoiczku. Całość została wydana na dobrej jakości śliskim papierze z połyskiem i posiada miękką okładkę z zakładkami - no może nie do końca miękka... coś w stylu bolku technicznego.
Na samym początku umieszczono spis treści a także krótki obrazkowy poradnik jak stworzyć niepowtarzalny i jedyny w swoim rodzaju słoik - słoik, którego nie znajdziecie w żadnym sklepie.

Treść książki została podzielona na:

  • Smakowite słoiki na słono
  • Smakowite słoiki na słodko
  • Niezbędna Technika
  • Porównanie systemów miar

 Pomysły inspirowane są wieloma kuchniami świata np. polską, włoską, indyjską, meksykańską, japońską. Znajdziemy w niej przepisy na słoiczki: "W stylu włoskim", "W typie sushi", "Po tajsku", "Z soczewicą", "Grecki"....
Wielbiciele słodkości również znajdą coś dla siebie. Z pewnością zachwyci ich słoik "Tutti Frutti", patriotyczny: "Biało-czerwony", wyglądający niczym oreo "Biało-czarny", czy wiosenny o uroczej nazwie "Zazielono". Z kolei słoiczek "Jak u Babci" przeniesie Was do babcinej kuchni i wakacji na wsi, "Tagadamisu" zadziwi swoją nazwą, "Choco-veggie" zadowoli nie jednego czekoladocholika a "Morelowa tarta" przywoła na myśl wspomnienie lata :)



To nie wszystko....
Słyszycie słoik - myślicie kasza lub owsianka?
Słusznie, jednak w przypadku tej książki nie do końca. Znajdziecie w niej przepisy nie tylko z wykorzystaniem płatków owsianych czy wszystkim znanym kasz (jaglanej, gryczanej, kuskus) ale również ryżu, tapioki, quiona, makaronu, tortelini a w wersji na słodko markiz, biszkoptów, czy domowej bitej śmietany. To również wszystkim znane wszystkim desery np. tiramisu, tylko przygotowane w nieco innej, szybszej i łatwiejszej wersji.

 Kanapka, burger bądź tarta w słoiczku na wynos? Czemu nie - z tą książką jest to możliwe a wszytko bez brudzenia garnków, misek i patelni. Po prostu warstwami pakujesz wcześniej przygotowane składniki do słoiczka a potem wykopujesz łyżeczką te smakowitości. Wyobraźcie sobie taką tartę w innej formie - w słoiczku, który możecie zabrać ze sobą wszędzie np. do pracy :)

W książce znajduje się sporo przepisów z wykorzystaniem produktów zwierzęcych takich jak: ser, łosoś, jaja, kurczak, ośmiorniczki a także kilka propozycji wegetariańskich oraz wegańskich. Odniosłam wrażenie, że wegetariańskich jest znacznie mniej a o wegańskich już nie wspomnę, co dla osób w których diecie nie goszczą produkty pochodzenia zwierzęcego, będzie wadą.
Osobiście bardziej spodobała mi się druga część Słoiki na słodko w której pokazano ciekawe propozycje na różne słodkości, które da się zweganizować. Szkoda, że jest ich tutaj tylko 18 ale prezentują się przepysznie :) 



Każdy przepis zaopatrzono w ilustracje wszystkich produktów, które są nam potrzebne do przygotowania danego słoiczka a także gotową już potrawę. Dodatkowo autorzy umieścili radę/wskazówkę czym zastąpić jakiś produkt lub co ewentualnie można dodać do danej propozycji - jej różne warianty. Łącznie 42 przepisy: 24 na słono i 18 na słodko.
Na samym końcu umieszczono poradnik odnośnie techniki przygotowywania słoiczków (np. jak ugotować warzywa, makaron, przygotować pesto, bitą śmietanę, sos czekoladowy czy masę kajmakową) a także dotyczący porównywania systemów miar.


Autor: praca zbiorowa
Tytuł:
"Słoiki na słodko i słono".
Wydawnictwo: Buchmann
Rok wydania: 2016
Ilość stron: 96
Oprawa: miękka z zakładkami
Link do strony wydawnictwa: http://sklep.gwfoksal.pl/sloiki-na-slodko-i-slono.html

Za książkę dziękuje Grupie Wydawniczej Foksal


 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6



nazwa alternatywna

nazwa alternatywna

Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top Blogi