środa, 29 listopada 2017

Tarty nie jadłam już spory kawałek czasu. Jeśli mnie pamięć nie myli to od ostatniego pojawienia się jej na blogu, czyli grudnia ubiegłego roku. Postanowiłam to zmienić, zwłaszcza, że ostatnio jako urozmaicenie dla kasz nabrałam ochoty na taką tartę.

Ciasto śr. 27 cm (ok. 5 porcji obiadowych)
150g mąki pełnoziarnistej
3 łyżki oleju (u mnie sezamowy)
2 łyżeczki czarnuszki
zimna woda
szczypta soli

Mąkę z solą przesiewamy do miski i mieszamy z olejem. Następnie wlewamy tyle wody aby otrzymać ciasto o konsystencji plasteliny. Formujemy kulkę i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.

Po tym czasie ciasto wykładamy na natłuszczony spód tarty pamiętając o tym, by troszkę z niej wystawało. Zawijamy boki a spód nakłuwamy widelcem. Podpiekamy przez ok.10- 15 minut w 190 stopniach po czym studzimy.

Farsz:
120g czerwonej soczewicy
600g pasternaku lub pietruszki
200g marchwi
200g pieczarek
kilka krążków pora
1 czubata łyżka mielonego siemienia lnianego
posiekane orzechy włoskie (wedle uznania).
1-2 łyżki koncentratu pomidorowego (lub do smaku)

pieprz czarny, ziołowy
słodka, ostra wędzona papryka

Marchew myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Pieczarki oczyszczamy i kroimy w półplasterki
Pieczarki wrzucamy na patelnię podlaną odrobiną wody. Dusimy na małym ogniu do czasu aż zmniejszą najpierw swoją objętość i puszczą "sok" a następnie do momentu aż woda odparuje. Wówczas wlewamy olej oraz prążki pora i przesmażamy aż pieczarki lekko się zarumienią. Przekładamy do miski.
Na tej samej patelni podduszamy startą marchew oraz pasternak tak by były al dante. Łączymy z porem i pieczarkami.

Czerwoną soczewicę przepłukujemy wodą, następnie gotujemy na sypko zgodnie z przepisem na opakowaniu. WAŻNE ABY DOKŁADNIE ODPAROWAĆ WODĘ - w razie potrzeby odsączamy soczewice na sicie.
Czerwoną soczewicę łączymy z warzywami oraz ew. koncentratem pomidorowym i doprawiamy do smaku. Do jeszcze ciepłej masy dodajemy mielone siemię lniane i dokładnie mieszamy. Na końcu dosypujemy posiekane orzechy.

Farsz wykładamy na podpieczony spód tarty, dokładnie dociskając farsz. Całość zapiekamy jeszcze przez w 190 stopniach ok. 30-40 minut aż farsz się zetnie a wierch tarty przyrumieni.

1/5 całości


 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 8


AWARIA!
Z PRZYCZYN TECHNICZNYCH WCZEŚNIEJSZYCH ZDJĘĆ Z BLOGA NIESTETY NIE DA SIĘ ODZYSKAĆ! PRZEPRASZAM :(

Jeśli jesteś zainteresowany współpracą z blogiem lub masz jakieś pytania pisz: szyszula@poczta.onet.pl

nazwa alternatywna
nazwa alternatywna
Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top Blogi

Znajdź książkę
tekst alternatywny
tekst alternatywny

tekst alternatywny