.

poniedziałek, 30 grudnia 2013


Podobnie jak rok temu tak i teraz postanowiłam przygotować Kulinarne Podsumowanie Roku, czyli listę 10 przepisów, które spodobały się Wam najbardziej. Jak się okazało upodobaliście sobie te wpisy, które pojawiły się na przełomie listopada i grudnia :) Nie spodziewałam się, że ilość Waszych komentarzy wzrośnie aż tak bardzo. Chciałabym Wam podziękować za to, że jesteście bo to tylko dzięki Wam ten blog jeszcze istnieje.

 Co do moich planów związanych z blogiem to po pierwsze myślę nad tym by pojawiało się na nim więcej przepisów na potrawy wytrawne. Jak pewnie zauważyliście do tej pory w większej mierze królowały tutaj dania i wypieki słodkie a to dlatego, że w moim menu nie pojawiało się nic nowego i odkrywczego (naleśniki ze szpinakiem już chyba każdy wie jak zrobić ;P). Chciałabym to zmienić, zwłaszcza, że planuję próbować nowych połączeń smakowych a tym samym urozmaić nieco bloga.
 Po drugie zastanawiam się czy kontynuować cykl artykułów... Spodobały się Wam? Były na tyle interesujące, że chcielibyście by co jakiś czas pojawiały się na blogu? Jeśli tak to jakie tematy Was najbardziej interesują? Prosiłabym o Wasze zdanie na ten temat :)
 Po trzecie myślę by oprócz przepisów, recenzji i ew. artykułów pojawiały się też i wpisy inspirujące do stworzenia kompozycji na śniadania, obiady, podwieczorki, czy też kolację a także takie ze zdjęciami ukazującymi moje miasto, osiedle w którym mieszkam, okolice po których spaceruję, czy też urywki z życia codziennego. Pozwoliłoby to po części bardziej mnie poznać :)
 No i po czwarte i chyba ostanie chciałabym popracować nad wyglądem bloga, jednak niestety nie znam się na szablonach i ich projektowaniem. I tutaj zwracam się z prośbą do Was. Jeśli ktoś byłby taki życzliwy i chciał mi w tym pomóc proszę o kontakt :) Z góry z całego serca dziękuję.

 Na koniec z okazji zbliżającego się Sylwestra i Nowego Roku chciałabym życzyć Wam dużo radości, satysfakcji z tego co robicie udanej i szampańskiej zabawy do białego rana. Oby każdy dzień Nowego Roku był pełen smaku i prawdziwej pasji :)

1. Mikołajkowe drożdżówki choinki

2. Naleśniki poczwórnie orzechowe

Inspiracje śniadaniowe i nie tylko...

4. Orzechowe ciasto do odrywania

5. Seromakowiec

Sernik z jabłkami

6. Sekaczek

7. Drożdżowe kwiatki z malinami i czekoladą 

8. Śniadaniowe bułeczki twarogowe

9. Naleśniki z soczewicą i pieczarkami

10. Wegetariańskie gołąbki a'la chilli sin corne

sobota, 28 grudnia 2013

 Bułeczki twarogowe z rodzynkami zrobiły taką furorę w moim domu, że postanowiłam upiec je po raz kolejny, ale o innym kształcie i w wersji wytrawnej. W tej postaci również zdobyły nasze serca, gdyż okazały się niezwykle aromatyczne z chrupiącą skórką i puszystym, mięciutkim wnętrzem. Twaróg sprawia, że bułeczki są przyjemnie wilgotne i dłużej zachowują świeżość dzięki czemu będą smakować tak samo wspaniale nawet następnego dnia. Pamiętajcie jednak by użyć twarogu półtłustego lub tłustego, gdyż ten odtłuszczony sprawi, że bułeczki bardzo szybko zczerstwieją. Jednak nie martwcie się jeśli nie posiadacie takiego w lodówce, wystarczy że do ciasta dodacie trochę śmietany i więcej masła.

Składniki (8 bułeczek)
SKŁADNIKI MUSZĄ BYĆ W TEMPERATURZE POKOJOWEJ !
200g mąki pszennej pełnoziarnistej (użyłam z Lubelli)
300g mąki pszennej typ 650
15g świeżych drożdży
150g mielonego twarogu półtłustego (użyłam twarogu w kostce Delicate i już go nie mieliłam, gdyż ma gładką konsystencję)
3 łyżki siemienia lnianego
1 łyżeczka  soli
ew. 1 łyżka cukru (ja nie dałam)
250-300 ml letniego mleka lub napoju sojowego wymieszanego z wodą (1/2 szklanki wody reszta to mleko)

dodatkowo:
siemię lniane
sezam
pestki słonecznika

Z drożdży, łyżki mąki i odrobiny mleka robimy rozczyn, który pozostawiamy do wyrośnięcia.
Pozostałą mąkę przesiewamy do miski, dodajemy, twaróg, sól, wyrośnięty rozczyn, mleko z wodą oraz ew. cukier i mieszamy. Kiedy składniki połączą się w całość zaczynamy wyrabiać gładkie, elastyczne ciasto przez ok 10 minut (ciasto będzie trochę klejące, jednak starajcie się nie dosypywać za dużo mąki bo bułeczki będą twarde i suche).

Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5-2 godziny aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie przekładamy je na oprószony mąką blat stolnicy, dzielimy na około 8 części z których formujemy bułeczki, układamy w ostępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy na ok. 30 minut do podrośnięcia.

Kiedy bułeczki się napuszą smarujemy każdą wodą, obficie posypujemy ziarenkami wklepując je w ciasto i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na  na ok. 20-30 minut (ja piekłam w prodiżu ). Pieczemy na złoto-brązowy kolor

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6

Jeśli jesteś zainteresowany współpracą z blogiem lub masz jakieś pytania pisz: szyszula@poczta.onet.pl



nazwa alternatywna

nazwa alternatywna

Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top Blogi