.

sobota, 30 marca 2013

Otręby, czyli okrywa nasienna ziarna pszenicy, owsa lub ryżu to jedno z najbogatszych źródeł błonnika pokarmowego. Zawierają one wszystkie podstawowe składniki pokarmowe takie jak: węglowodany, białko, tłuszcze, witaminy, sole mineralne oraz błonnik. Dzięki temu kompleksowo pokrywają zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze. Sportowcy cenią je za źródło siły, kobiety za właściwości odchudzające i odmładzające, a lekarze korzystają z ich działania leczniczego i ochronnego. Już dwie łyżki otrąb pokrywają jedną trzecią zapotrzebowania dziennego na błonnik i obniżają ryzyko zachorowania na raka jelit. Otręby owsiane są doskonałe jako dodatek do mleka, jogurtu czy kefiru. Można je stosować do wzbogacania zup, surówek, sałatek i deserów. Są także świetnym zamiennikiem klasycznej panierki do kotletów.

Dodatkowo otręby owsiane:
• zmniejszają wchłanianie cholesterolu przyczyniając się do obniżenia jego poziomu we krwi
• spowalniają wchłanianie cukrów i obniżają indeks glikemiczny posiłku
• usuwają z organizmu kwasy żółciowe, toksyny i metale ciężkie
• poprawiają odporność immunologiczną
• regulują ciśnienie krwi
• zapobiegają powstawaniu zakrzepów
• są niezbędne w leczeniu i profilaktyce miażdżycy
• działają ochronnie na śluzówkę jelit
• skracają pasaż jelitowy zapobiegając zaparciom
• są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i aminokwasów egzogennych
• pęcznieją w żołądku dając poczucie sytości
• są idealne dla sportowców bo zapewniają większą sprawność fizyczną i wytrzymałość
• przeciwdziałają zmęczeniu i rozdrażnieniu oraz poprawiają pamięć i koncentrację
• kobiety kochają je za właściwości odchudzające, nawilżenie skóry i ochronę przed starzeniem

Długo szukałam idealnego przepisu na placuszki otrębowe, jednak do tej pory nie mogłam trafić na taki, który zachwyciłby moje kubki smakowe. Zazwyczaj placuszki nie zachwycały swoim smakiem a w najgorszym przypadku rozpadały lub kleiły mi się do patelni. Po dość długich poszukiwaniach natrafiłam na placuszki idealne - smaczne, zdrowe z dodatkiem jabłek. Przepis nie jest skomplikowany i pochodzi z opakowania po otrębach firmy Sante, tak więc kupując je sami możecie przygotować takie placuszki w domu. Gorąco polecam. 

Składniki (ok. 20 sztuk)
1 szklanki zsiadłego mleka/kefiru
1/2 szklanki otrąb owsianych
1/2 szklanki mąki
1 jajko
1 łyżka cukru waniliowego
cynamon (opcjonalnie)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia lub 1/2 łyżeczki sody
1 duże jabłko

Do miski wlewamy zsiadłe mleko (kefir lub jogurt), wbijamy jajko, wsypujemy cukier, proszek do pieczenia, otręby, przesianą mąkę oraz ew. cynamon i dokładnie mieszamy (ciasto powinno być gładkie i mieć konsystencję gęstej śmietany, dlatego jeśli takie nie jest dodajemy jeszcze odrobinę mąki). Jabłko kroimy w kostkę, dorzucamy do ciasta i delikatnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła, oleju lub oliwy, wykładamy porcje ciasta formując i smażymy z obu stron na złoto-brązowy kolor. Placuszki możemy jeść solo, posypane cukrem pudrem, zwykłym cukrem lub polać jogurtem naturalnym i posypać rodzynkami.

  
Pamiętajcie o loterii organizowanej przez firmę Sante. Do wygrania są wspaniałe nagrody. Zajrzyjcie również do sklepu internetowego Sante a także odwiedźcie ich na facebooku.

Chciałabym również życzyć Wam spokojnych i radosnych świąt Wielkanocnych, smacznego jajka, pogody ducha i miłego czasu spędzonego z rodziną. 

czwartek, 28 marca 2013

Nic nie smakuje tak wspaniale jak twarożek z owocami. Danie to możemy serwować zarówno jako szybkie śniadanie dla zabieganych jak i deser czy lekką kolację. Powstaje dosłownie w kilka sekund a jeszcze szybciej znika. Z pewnością zadowoli każdego łasucha... ^_^

Składniki
150-200g rozdrobionego twarożku
miód (do smaku)
7 suszonych śliwek
2 łyżki soku/syropu owocowego

Śliwki siekamy w grube kawałki i umieszczamy na dnie miseczki. Na to wykładamy połowę twarożku i jeśli chcemy delikatnie polewamy miodem. Następnie wierzch dekorujemy śliwkami i sokiem owocowym. Smacznego...
 
  

poniedziałek, 25 marca 2013

Zaraz po tych ze szpinakiem są moimi ulubionymi naleśnikami. Delikatne i rozpływające się w ustach naleśniki z pieczarkami to wspaniała propozycja na obiad, lunch czy kolację. Idealne nie tylko na święta, ale i w inne dni w ciągu roku.

Składniki na ok. 12 sztuk
2 szklanki mąki (ok.250g)
2 łyżki otrąb pszennych
ok. 2,5 szklanek mleka (600ml) lub 2 szkl. mleka i 0,5 wody
1 duże jajko lub 2 małe
sól
szczypta cukru (dzięki niemu naleśniki będą miały brązowy kolor)
450-500 g pieczarek
1/2 cebuli
kilka łyżek oliwy lub łyżka masła
sól
czarny pieprz mielony
pierz ziołowy

Smażymy naleśniki z ulubionego przepisu. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, solimy i smażymy na oliwie lub maśle na złoty kolor. Pieczarki czyścimy, siekamy lub ścieramy na tartce o grubych oczkach i dodajmy do podsmażonej cebuli. Dusimy na małym ogniu przez ok. 10 - 15.  Po tym czasie doprawiamy solą i pieprzami.  Tak przygotowanym farszem nadziewamy wcześniej usmażone naleśniki i składamy w kopertę lub zawijamy w rulon. Podawać z sosami lub solo



 

Otręby pszenne to produkt, który powstaje z przemiału ziaren pszenicy. Jeszcze niedawno w procesie mielenia oddzielano je, nie biorąc ich w ogóle pod uwagę w kontekście wzbogacenia codziennej diety. Współcześnie stanowią ważny element zdrowej diety i są dodawana m.in. do pieczywa, płatków czy musli.

Otręby pszenne Sante to naturalny produkt otrzymywany podczas przemiału ziarna pszenicy, dodatkowo prażony w celu podniesienia jego walorów smakowych i odżywczych.  Otrębami możemy posypywać zupy, sosy, kanapki, surówki, sałatki. Możemy używać ich jako składnik panierki. Są doskonałym dodatkiem do jogurtów, kefirów, mleka.

Zapraszam do wzięcia udziału w loterii organizowanej przez firmę Sante, gdzie macie możliwość zdobycia wspaniałych nagród.Przygotowując się do nadchodzącej wiosny i chcąc zyskać piękną figurę, koniecznie zajrzyjcie do sklepu internetowego Sante a także odwiedźcie ich na facebooku.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5



nazwa alternatywna

nazwa alternatywna

Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top Blogi