.

poniedziałek, 31 marca 2014

Dzisiaj kolejny przepis na smaczne i zdrowe wegetariańskie burgery, które z pewnością zaspokoją apetyt nawet mięsożercy. Możecie jeść nie tylko jako dodatek do obiadu, ale i na kanapki, do tortilli czy burgerów.
 Zielona soczewica, która jest jednym z ich składników cechuje się wysokimi właściwościami odżywczymi, ponieważ zawiera wiele  białka, skrobię oraz cenne dla naszego organizmu składniki mineralne, takie jak  wapń i fosfor, które są ważnym budulcem kości. Spożywana w dużych ilościach wzmacnia układ krwionośny ponieważ wysoka zawartość żelaza i kwasu foliowego sprzyja tworzeniu czerwonych krwinek i podnosi poziom hemoglobiny. Większość soczewic posiada bardzo niski indeks glikemiczny, co sprawia że mogą ją spożywać osoby na diecie oraz te cierpiące na cukrzycę z kolei błonnik, który jest zawarty w soczewicy redukuje poziom  tłuszczów oraz poziom glukozy.
 No a pieczarki wbrew powszechnej opinii o ubogich wartościach odżywczych grzybów, są bardzo zdrowe. Niepozorna pieczarka zawiera w sobie spore ilości białka, błonnika, witamin i mikroelementów. Znajdziemy w niej więc witaminy z grupy B, wit. D, a także fosfor, potas, żelazo i miedź. Bogata w kwas foliowy polecana jest kobietom ciężarnym i anemikom. Ze względu na spore ilości przyswajalnego białka, pośrednim w strukturze między zwierzęcym a roślinnym, może śmiało zastępować mięso i być głównym składnikiem diety każdego wegetarianina. Dodatkowo spożywanie pieczarek przyczynia się do obniżenia poziomu tłuszczu we krwi, zwiększenia odporności, lepszego trawienia, a także przeciwdziała tworzeniu się toksycznych złogów w organizmie.
 Tak więc takie burgery to samo zdrowie :)

Składniki (ok. 7-8 burgerów)
200g zielonej soczewicy
300-350g pieczarek
1 drobno posiekana cebula
sól
pieprz ziołowy
pieprz cayenne
ew. czosnek, posiekany koperek

 Pieczarki myjemy, oczyszczamy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i razem z cebulą
dusimy na suchej patelni lub niewielkiej ilości masła do czasu aż zmiękną a płyn odparuje (w razie potrzeby odlewamy wodę).
 Soczewicę gotujemy do miękkości w nie osolonej wodzie (jej dodanie sprawia, że ziarna twardnieją) a następnie rozgniatamy tłuczkiem lub blendrujemy (niedokładnie, tak by zostały niektóre całe ziarenka) i lekko studzimy.
 Dodajemy pieczarki razem z cebulą oraz przyprawy i dokładnie mieszamy.
 Z lekko ciepłej masy formujemy burgery lub kotleciki, które zostawiamy do ostygnięcia. Następnie jeśli chcemy możemy obtoczyć w jajku i bułce tartej, sezamie, otrębach lub tych samych dodatkach ale bez jajka.
 Smażymy z obu stron (UWAGA!!! Kotleciki są delikatne)

Pieczarki po grecku (z bloga laktoowo)
"Pieczarki ugotowane w niewielkiej ilości wody z sokiem z cytryny, lisciem laurowym, czosnkiem, pomidorem, olejem, tymiankiem, papryczką chilli i przyprawami, odparowane do odpowiadającej nam gęstości sosu."

Pamiętajcie o konkursie. Do wygrania smaczne i zdrowe nagrody!!!

piątek, 28 marca 2014


Dzisiaj postanowiłam zrecenzować kiełbaski grillowe od Posloji. Jednak zanim do tego przejdę już na wstępie chciałabym zaznaczyć, że ani trochę nie tęsknię za smakiem czy zapachem mięsa. Byłam ciekawa tych produktów i chciałam ich spróbować :)

Kiełbaski grillowe z papryką

Skład: Woda, białko sojowe, olej roślinny, białko pszenne, mąka ryżowa, przyprawy naturalne, papryka, aromaty, karagen- substancja zagęszczająca, sól kuchenna, metyloceluloza-emulgator, błonnik cytrusowy, guma konjak-substancja zagęszczająca.
Opakowanie: 250g/4 kiełbaski

Wartość odżywcza w 100g:
Białko 15,7g
Węglowodany 5,6g
w tym cukry 1,9g
Tłuszcz 7,2g
w tym. nas. 0,6g
Błonnik 2,0g
sód 1,8g

Opis produktu: Aromatyczne kiełbaski z nutą papryki znakomicie komponują się jako składnik tradycyjnych potraw, a także jako samodzielna potrawa. Najlepiej podawać na gorąco – po upieczeniu, usmażeniu lub zgrillowaniu. Produkt bez osłonek.

Opinia: Firma Polsoja oprócz parówek sojowych wprowadziła kiełbaski grillowe w trzech smakach: białe, curry i z papryką. W 200g opakowaniu znajdują się 4 przypominające mięsne - wegetariańskie kiełbaski, które w przeciwieństwie do wcześniej wspomnianych parówek nie posiadają dodatkowych foliowych osłonek.

Te paprykowe posiadają dość intensywny ciemnopomarańczowy kolor (przypuszczam, że jest to zasługa papryki w proszku) i delikatny paprykowy aromat, który przypominały mi wegetariański paprykarz z firmy Sante. Na surowo są dość twarde i zbite, natomiast a po przygotowaniu nie stają się gąbczaste i rozlazłe.

Nie powiem Wam, czy w smaku przypominają tradycyjne kiełbaski grillowe lub serdelki bo tych nigdy nie jadłam. Mogę natomiast stwierdzić, czy smakowały mi, czy też nie. No i mi nie posmakowały. Delikatna pikanteria była wyczuwalna tylko kiedy kiełbaski były jedzone "na sucho", natomiast po wymieszaniu z dodatkami podziewała się całkowicie pozostawiając nudny i mdły posmak. Ponadto okazały się one strasznie gumowe i nawet z dużą ilością sosu ciężko przechodziły mi przez gardło, chociaż muszę przyznać, że próbowałam gorszych rzeczy.

Ocena - 1,5/6
Wartość energetyczna w 100g -  167 kcal
Wartość energetyczna w porcji (125g) - 209kcal
Zakupione - otrzymane w ramach współpracy (cena ok. 9-10 zł)

Kiełbaski grillowe białe

Skład: woda, białko sojowe, olej roślinny, białko pszenne (gluten), mąka ryżowa, przyprawy naturalne, aromaty, karagen, sól kuchenna, emulgator: metyloceluloza, błonnik cytrusowy, guma konjak- subst. zagęszcz.
Produkt może zaw. śladowe ilości selera i gorczycy
Opakowanie: 250g/4 kiełbaski

Opis produktu: Vege kiełbaski grillowe białe są ciekawą alternatywą dla tradycyjnych kiełbas i mięs. Mogą być wspaniałym dodatkiem do tradycyjnych polskich zup, takich jak żurek czy barszcz, jak również stanowić samodzielne danie. Vege kiełbaski grillowe białe najlepiej smakują na gorąco – po usmażeniu, zgrillowaniu lub upieczeniu. Produkt bez osłonek.

Opinia:  Po nieprzyjemniej przygodzie z kiełbaskami paprykowymi z pewną obawą próbowałam tej wersji i miałam rację bo nie było lepiej. Kiełbaski mają szary kolor z wyraźnie widocznymi czarnymi kropkami. Na surowo tak samo jak poprzednie są twarde, lekko papierowe a przekrojeniu wyraźnie pachną pieprzem.

W smaku nie było lepiej. Pomimo iż kiełbaski okazały się trochę mniej gumowe od poprzedniczek nie przypadły mi do gustu. Jedyna przyprawa jaką było czuć to pieprz, ale nie były one pikantne. Niesmaczne i nie wiem czy nawet keczup czy musztarda by tu pomogły

Ocena -  1/6
Wartość energetyczna w 100g - 166,4 kcal
Wartość energetyczna w porcji (125g) - 208 kcal
Zakupione - otrzymane w ramach współpracy (cena ok. 9-10 zł)

Kiełbaski grillowe curry

Skład: Woda, białko sojowe, olej roślinny, białko pszenne, mąka ryżowa, przyprawy naturalne, curry, aromaty, karagen- substancja zagęszczająca, sól kuchenna, metyloceluloza-emulgator, błonnik cytrusowy, guma konjak-substancja zagęszczająca.
Opakowanie: 250g/4 kiełbaski

Opis produktu: Vege kiełbaski grillowe curry są znakomitą propozycją dla wielbicieli orientalnych smaków. Dzięki nucie curry, vege kiełbaski zyskują niepowtarzalny smak i aromat. Vege kiełbaski najlepiej smakują po upieczeniu, usmażeniu lub zgrillowaniu. Produkt bez osłonek.

Opinia: Przyznam, że nie spodziewałam się po tych kiełbaskach niczego smacznego - w końcu poprzednie to była smakowa klapa. Kiełbaski mają intensywny żółty kolor i trochę lepią się do palców. W smaku nie są ani trochę lepsze od pozostałych - lekko gumowe a przy tym mdłe. Nie posmakowały mi tak jak poprzednie.

Ocena - 1/6
Wartość energetyczna w 100g -  168 kcal
Wartość energetyczna w porcji (125g) - 210kcal
Zakupione - otrzymane w ramach współpracy (cena ok. 9-10 zł)

Podsumowując - kiełbaski grillowe od Polsoji ani trochę nie posmakowały. Według mnie okazały się gumowe i bez smaku. Są zdecydowanie gorsze od parówek sojowych tej samej firmy, jednak z różnych źródeł wiem, że są osoby, którym ich smak pasuje.

Tagi: test
12:04, ervisha , Recenzje
Link Komentarze (24) »
środa, 26 marca 2014

 Nie od dziś wiadomo, że ciasto francuskie smakuje wyśmienicie zarówno na słodko jak i wytrawnie. Możemy wykorzystać je do tart, zapiekanek, ciast, ciasteczek, pizz, przekąsek i wielu innych. Na prawdę daje nam ono wiele możliwości :) Jedną z takich propozycji są parówki w cieście - szybka i apetyczna przekąska smakująca zarówno na ciepło jak i zimno. Standardowa wersja jest zazwyczaj z serem żółtym - ja jednak postanowiłam odejść od tradycji i ser zastąpiłam warzywami. W rezultacie otrzymałam nieco zdrowszą wersję tej przekąski - tak jakby hot-dogi :)

Składniki (1 porcja)
60-70g ciasta francuskiego
1 parówka sojowa z chilli
kilka małych pieczarek
kawałek papryki
zioła (u mnie pieprz ziołowy)
ew. przecier pomidorowy lub keczup

 Parówkę kroimy na pół a następnie każdy kawałek przecinamy w poprzek.
 Pieczarkę oczyszczamy i kroimy w cienkie plasterki a paprykę w paski.
 Kawałek ciasta francuskiego ew. smarujemy przecierem pomidorowym lub keczupem, następnie na połowie układamy pieczarki, na to kawałki parówek oraz papryki i posypujemy ziołami. Przykrywamy kawałkiem ciasta na którym nie zostały dodatki (dokładnie dociskając boki), nakłuwamy widelcem i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 25-30 minut aż ciasto dobrze się zrumieni.

Pamiętajcie o konkursie. Do wygrania smaczne i zdrowe nagrody!!!

Wczoraj kurier przywiózł do mnie paczkę niespodziankę od firmy Lidl. W środku znalazłam kosz ze smacznymi produktami, które możecie kupić w tej sieci. Jeszcze raz serdecznie dziękuję za wyróżnienie : Wczoraj kurier przywiózł do mnie paczkę niespodziankę od firmy Lidl. W środku znalazłam kosz ze smacznymi produktami, które możecie kupić w tej sieci. Jeszcze raz serdecznie dziękuję za wyróżnienie :)

Tagi: warzywa
08:14, ervisha , Inne
Link Komentarze (57) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5


Jeśli jesteś zainteresowany współpracą z blogiem lub masz jakieś pytania pisz: szyszula@poczta.onet.pl

nazwa alternatywna
Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top Blogi

Tu kupisz ksiażki tekst alternatywny