.

środa, 30 marca 2016


Skład: tofu 94,5% (woda, ziarno soi*, substancje wiążące - siarczan wapnia i chlorek wapnia), aromat naturalny*, sól, zioła* i przyprawy* 0,75% (czosnek* w proszku, pieprz*, chili*), regulator kwasowości - kwas mlekowy, *z upraw ekologicznych
Informacja dla alergików: patrz na składniki zaznaczone pogrubioną czcionką.
Opakowanie: 180g

Wartość energetyczna w 100g:
Białko 20,0g Węglowodany 1,0g w tym cukry 0,5g Tłuszcz 11,6g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,9g kwasy tłuszczowe jednonienasycone 2,5g kwasy tłuszczowe wielonienasycone 7,2g Sól 1,4g Błonnik 1,5g

Opis producenta - Mielone tofu z dodatkiem ziół i przypraw znakomicie nadaje się jako dodatek do sosów do makaronu, jako nadzienie do pierogów czy naleśników. Wykorzystana do przygotowania produktu soja pochodzi z upraw ekologicznych, dlatego Mielone tofu posiada certyfikat BIO. Wartość energetyczna 100 g produktu, to 191 kcal. Taka porcja zawiera aż 20 g białka. W opakowaniu znajduje się 180 g produktu.

Ocena - Jakiś czas temu Polsoja wprowadziła na rynek nowe produkty - jednym z nich jest mielone tofu. Mimo iż zauważyłam iż soja w bardzo dużych ilościach mi nie służy byłam ciekawa jak smakują a już w szczególności falafele, ale o tym innym razem :).

Wybaczcie moje porównanie ale mielone tofu (które w rzeczywistości okazało się być drobno posiekanym) z wyglądu skojarzyło mi się z psią lub kocią karmą z puszki ewentualnie z czymś czego nazwy nie chcę tutaj wymieniać. Nie chcę również kłamać i muszę przyznać, że według mnie nie wygląda zbyt apetycznie, jednak różne osoby mają różne skojarzenia a ja miałam nadzieję, że produkt uratuje się smakiem.

Jednak za nim przejdę do smaku najpierw powiem coś o zapachu. W sumie to nie ma nad czym się rozpisywać. Chyba nikogo nie zaskoczę tym, że całość pachnie jak marynowane tofu tej firmy. Mimo iż w składzie znajdują się zioła, nie poczułam tutaj np. bazylii, oregano czy też majeranku. Aromatu czosnków również się nie doszukałam a węch mam bardzo dobry ; ;P

No i w końcu smak. Najpierw zdecydowałam się na degustację na zimno - bez podgrzewania i jakichkolwiek dodatków. I co? Smakowało jak zamarynowane w soli tofu, bez dodatku ziół i przypraw. Jedne co poczułam do właśnie sól. A gdzie zioła i czosnek o których wspomina producent? Moje kubki smakowe ich nie uświadczyły. Po podkręceniu smaku przesmażoną cebulką, pieprzem ziołowym, ziołami prowansalskimi i chili w lasagne wyszło całkiem całkiem :)

Wartość energetyczna w 100g - 191 kcal
Ocena -
Cena - Tesco ok. 12zł

sobota, 26 marca 2016

Kochani czytelnicy bloga chciałabym życzyć Wam pogodnych, spokojnych i radosnych Świąt Wielkanocnych, pełnych wiary, nadziei, miłości i pokoju. Świąt spędzonych w gronie najbliższych - tych których kochamy, bez urazy i sporów.
Smacznego wielkanocnego śniadania, miłych chwil w gronie rodziny i mokrego dyngusa :)

10:10, ervisha
Link Komentarze (19) »
czwartek, 24 marca 2016

Kiedy natknęłam się na ten przepis od razu wiedziałam, że muszę go wypróbować, ponieważ nie tylko bardzo lubię korzeń selera ale i danie wygląda apetycznie. Nie odtworzyłam przepisu słowo w słowo, składnik po składniku, tylko dostosowałam go do tego co akurat znalazłam w swojej lodówce. Jak się okazało wymiana płatów makaronu na plastry selera była rewelacyjnym trikiem - seler po upieczeniu zmiękł i nabrał jeszcze większego aromatu a danie smaku. Całość jest lekka, smaczna i sprawdzi się nie tylko jako danie obiadowe ale również lunch, kolację a nawet śniadanie ;)

Inspiracja
Składniki (3-4 porcje)

Sos pomidorowy z tofu:
1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
1/2 szklanki wody
pieprz ziołowy (wg. mnie najlepszy jest z Prymat)
szczypta pieprzu cayenne
ew. zioła prowansalskie
*opakowanie mielonego tofu Polsoja

Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy drobno posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli dodajemy mielone tofu i smażymy przez krótką chwilę. Koncentrat pomidorowy mieszamy z wodą i łączymy z tofu oraz cebulą. Doprawiamy do smaku i mieszamy.

* można zastąpić kostką zamarynowanego tofu pokrojonego na kawałki lub 1/2 szklanki suchej soczewicy, którą następnie należy ugotować

Lasagne
1 korzeń selera o wadze ok. 300-350g
1/2 małej cebuli
trochę oleju
2 małe marchewki
1 średni korzeń pietruszki
250g pieczarek
2 spore garście świeżego szpinaku lub 6 kulek mrożonego

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Cebulę, marchew oraz pietruszkę obieramy.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, marchew oraz pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, natomiast pieczarki w plasterki lub półksiężyce.
Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebulę. Następnie wrzucamy resztę warzyw i dusimy na małym ogniu do miękkości przez ok. 15 minut.

Seler myjemy, obieramy, kroimy na pół lub ćwiartki (w zależności od wielkości) a następnie na cienkie plastry o grubości ok 1-3 mm (najłatwiej zrobić to przy użyciu krajalnicy mandolina, ale ostrym nożem również się da).
Naczynie żaroodporne delikatnie smarujemy olejem.
Układamy warstwy w następującej kolejności:
seler
sos pomidorowy z tofu
seler
warzywa
seler
sos pomidorowy z tofu
a na koniec plastry świeżego pomidora.

Pieczemy pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 50-60 minut a następnie bez przykrycia przez ok. 15 minut do zrumienienia.
Podajemy od razu (na ciepło) a to co zostanie przechowujemy w zafoliowanym naczyniu w lodówce do 3 dni.

 
1 , 2 , 3 , 4

Jeśli jesteś zainteresowany współpracą z blogiem lub masz jakieś pytania pisz: szyszula@poczta.onet.pl



nazwa alternatywna

nazwa alternatywna

Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top Blogi