.

środa, 29 marca 2017

Przepis, który powstał na tak zwanym spontanie. Po prostu chciałam w zamrażarce mieć jakieś drożdżowe bułeczki z warzywnym nadzieniem - na tak zwaną "czarną godzinę". Wybór padł na pieczone pierogi - inaczej calzone. Skończyło się na tym, że ciasta wyszło mi trochę za dużo, nadzienia za mało a pierogi zniknęły tak szybko, że nie było co mrozić.

Składniki:
Ciasto (na 6 sztuk)
250g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
150g mąki pszennej tym 650
15g świeżych drożdży
ok. 250-300 ml letniej, lecz nie gorącej wody
szczypta soli

Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody z dodatkiem 1-2 łyżek mąki (rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany) i odstawiamy do wyrośnięcia.
Do miski przesiewamy mąki z solą, dodajemy wyrośnięty rozczyn. Stopniowo wlewając wodę zaczynamy wyrabiać, gładkie i elastyczne ciasto. Wyrabiamy przez kilka minut do czasu aż przestanie mocno lepić się do rąk i miski, jednak ciasto nadal pozostanie delikatnie lepkie. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoja objętość)

Farsz (na 4-5 calzone)
1 cebula
2 średnie pietruszki (ok. 200g)
1 większa marchew (ok. 150g)
300g pieczarek
250g świeżego szpinaku
ew. 1 zmiażdżony ząbek czosnku
pieprz ziołowy (według mnie najlepszy jest ten z Prymat)
pieprz czarny
ew. sól i pierz cayenne

ewentualnie sos pomidorowy
ewentualnie wegański ser np. mozzarella, gouda itp.

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, pieczarki w plasterki lub półplasterki a marchew oraz pietruszkę ścierami na tarce o dużych oczkach.
Liście szpinaku myjemy, oddzielamy od grubych łodyżek po czym wilgotny wrzucamy na suchą patelnię. Podgrzewamy do czasu aż zmniejszy swoją objętość, następnie przekładamy na sito a kiedy ostygnie dokładnie odsączamy i siekamy (nie za drobno, małe listki pozostawiamy w całości)

Na suchą patelnię podlaną odrobiną wody wrzucamy pieczarki. Dusimy najpierw pod przykryciem do czasu aż "puszczą wodę" i zmniejszą swoją objętość, następnie odsączamy na sitku i przekładamy do miseczki.
Kiedy patelnia ostygnie, myjemy ją, osuszamy a następnie rozgrzewamy olej. Wrzucamy drobno posiekaną cebulę oraz pieczarki i smażymy do zeszklenia cebuli. Dodajemy startą włoszczyznę, smażymy przez chwilę po czym podlewamy odrobinką wody. Dusimy przez niecałą minutę, tak by warzywa były al dante (w razie potrzeby odlewamy wodę). Dodajemy posiekany szpinak oraz jeśli chcemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku (ja użyłam dużej ilości pieprzu ziołowego). Ostawiamy do ostygnięcia.

Przygotowanie calzone:
Wyrośnięte ciasto odgazowujemy i dzielimy na 6 mniej więcej równych części. Każdą rozciągamy na kształt koła (najlepiej podsypywać mąką, ponieważ ciasto jest lepkie).
Jeżeli mamy sos lub przecier pomidorowy i mamy ochotę to smarujemy nim każdy placek. Na jedną połowę każdego koła nakładamy ostudzony farsz, ewentualnie posypujemy serem, składamy na pół i dokładnie zlepiamy brzegi jak tradycyjne pierogi.

 Pieczemy na rumiano przez ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.


poniedziałek, 27 marca 2017


Na rynku jest dość sporo zdrowych batonów na bazie daktyli, suszonych owoców i orzechów. Czas na kolejne: niepowtarzalne, wyjątkowe i jedyne w swoim rodzaju. Batony marki Zdrowie w Tobie..
Jest to wielopokoleniowy eksperyment. Pomysł dwójki osób: taty z głową do biznesu oraz córki - eko żywicielki rodziny. Tych dwoje stworzyło nie tylko produkt smaczny i zdrowy, ale wypełniony po brzegi magicznym składnikiem a właściwie składnikami jakimi są: pasja, miłość i serce. Taka kompozycja nie mogła się nie udać.
W ten oto sposób powstały batony:
✓ naturalne i zdrowe
✓ 100% suszonych owoców i orzechów
✓ bez dodatku cukrów, słodzików i innych sztucznych substancji słodzących
✓ bez polepszaczy, wzmacniaczy, wypełniaczy i innych zbędnych dodatków
✓ bez dodatku mąki
✓ bez glutenu
✓ bez siarki
✓ bez obróbki termicznej, dzięki czemu zachowały nie tylko walory smakowe ale również zdrowotne poszczególnych składników
✓ wegańskie
✓ wypełnione przepysznymi dodatkami

 Batony dostępne są w trzech smakach: Figa, Morela oraz Śliwka a aby było jeszcze smaczniej i zdrowiej wzbogacono je o wyjątkowe dodatki.
Daktyle, figi, morele, orzechy ziemne, wiórki kokosowe, nerkowce, karob, kakao, cynamon..... Już od samego słuchania człowiek nabiera apetytu i robi się głodny (kiszki grają marsza). A to nie wszystko. Tych składników jest więcej i każdy z nich jest przepyszny i zdrowy - tak jak batony. 

Każdy z batonów waży 70g i został umieszczony w plastikowym papierku, który w zależności od smaku zdobi owoc przewodni - ten, który w danym batonie "gra pierwsze skrzypce". I tak w batonie figowym jest to figa, morelowym - morela, natomiast śliwkowym - śliwka. Dodatkowo na opakowaniu umieszczono informacje o dwóch innych składnikach, które są uzupełnieniem smaku. Z tyłu znajdziemy informacje o składzie i wartościach odżywczych na 100g jak i na jednego batona. Całość choć minimalistyczna według wpada w oko. 

 Baton Figa, orzech ziemny, chia

To baton w którego skład wchodzą: daktyle (30%), figi (30%), orzechy ziemne (25%), wiórki kokosowe (9%), chia, olej kokosowy, guarana, cynamon.
Ta wyjątkowa kompozycja składników sprawia, że całość tworzy nie tylko naturalnie słodką, przepyszną i zdrową przekąskę, ale również jest źródłem dobrych węglowodanów i cukru pochodzących z suszonych owoców, zdrowych tłuszczy z orzechów ziemnych oraz wiórek kokosowych a także przeciwutleniaczy i witamin takich jak cynk, niacyna czy potas z nasion chia. Z kolei cynamon dodaje tutaj smaku.

Baton Morele, nerkowce, karob

Baton który składa się z daktyli (26%), moreli (27%), słonecznika (15%), nerkowców (13%), karobu, oleju kokosowego oraz imbiru.
53% suszonych owoców, 28% pestek i orzechów a dodatkowo karob, olej kokosowy i imbir. Chyba zgodzicie się ze mną, że brzmi smacznie? I jest! Owe składniki idealnie komponują się ze sobą, tworząc przepyszną i zdrową przekąskę, kiedy nachodzi nas ochota na coś słodkiego lub czujemy spadek energii. 

Baton Śliwka, orzech włoski, cynamon

Śliwka (33%), rodzynki (33%), słonecznik (13%), orzechy włoskie (11%), siemię lniane (7%), olej kokosowy, cynamon
Ten baton to w 66% suszone owoce (śliwki oraz rodzynki), 31% chrupiące dodatki (słonecznik, orzechy włoskie oraz siemię lniane) oraz 3% olej kokosowy oraz cynamon. Wiecie co najbardziej spodobało mi się w tym batonie? ORZECHY WŁOSKIE, które są niespotykanym dodatkiem jeśli chodzi o tego typu przekąski. Martwiło mnie tylko to, że jest ich tutaj tylko 11%, co wydało mi się mało, chociaż z drugiej strony, czasem nawet taka ilość jest wystarczająca ^_^.  Bazę tego batona stanowią suszone śliwki, mamy wcześniej wspomniane orzechy włoskie a także cynamon - idealne połączenie, które na myśl przywołuje Święta Bożego Narodzenia.


 Tego typu batony to smaczna, zdrowa, pożywna i treściwa przekąska (każdy z batonów waży po 70g, więc poczujecie je na żołądku), która nie tylko świetnie sprawdzi się w sytuacji, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego i chcemy sięgnąć po "lepsze" łakocie. Taki 70-gramowy baton dostarczy również energii, zdrowych węglowodanów oraz cukru a także cennych i potrzebnych dla naszego organizmu mikroelemetów i witamin, pochodzących z poszczególnych składników (błonnika, przeciwutleniaczy, nasyconych kwasów tłuszczowych, witamin z grupy B, magnezu...). Przekąska nie dość, że smaczna to jeszcze pożywna i zdrowa :)
Jeśli jeszcze nie jesteście pewni co do tych batonów zapraszam na recenzje poszczególnych smaków, które pojawią się wkrótce.

Wszystkich zainteresowanych zapraszam na stronę internetową producenta, fanpage na faceboku oraz kanał na instagramie.
Listę sklepów w których możecie kupić batony znajdziecie TUTAJ

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6



nazwa alternatywna

nazwa alternatywna

Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top Blogi