środa, 30 kwietnia 2014

 Zostało mi jeszcze pół opakowania tortellini, więc szybko przygotowałam swój ulubiony sos grecki, połączyłam go z ugotowanymi pierożkami i lekki lunch na ciepło miałam gotowy. Wędzone tofu skryte w makaronie idealnie skomponowało się z słodko-kwaśnym sosem tworząc na prawdę smaczną kompozycję :) A samo tortellini??? Jak już wcześniej pisałam bardzo smaczne - polecam :)

Składniki
1/2 opakowania tortellini (u mnie z wędzonym tofu)
1 mała marchewka
1 mała pietruszka
kawałek selera korzeniowego
1/2 cebuli
koncentrat pomidorowy
sól
pieprz

Warzywa myjemy, skrobiemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy drobno posiekaną cebulę i smażymy na złoty kolor. Następnie dodajemy starte na tarce o grubych oczkach warzywa, przesmażamy przez chwilkę po czym zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy oraz ew. trochę wody dla właściwej konsystencji, doprawiamy do smaku i mieszamy (sos powinien być gesty, słodkawo-słono-lekko kwaskowy).
 Do tak przygotowanego sosu dodajemy wcześniej ugotowane tortellini, delikatnie mieszamy i podajemy.

Tagi: warzywa
09:57, ervisha , Makarony
Link Komentarze (50) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 11


AWARIA!
Z PRZYCZYN TECHNICZNYCH WCZEŚNIEJSZYCH ZDJĘĆ Z BLOGA NIESTETY NIE DA SIĘ ODZYSKAĆ! PRZEPRASZAM :(

Jeśli jesteś zainteresowany współpracą z blogiem lub masz jakieś pytania pisz: szyszula@poczta.onet.pl

nazwa alternatywna
nazwa alternatywna
Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top Blogi

Znajdź książkę
tekst alternatywny
tekst alternatywny

tekst alternatywny