środa, 30 maja 2012

Sezon na truskawki się rozpoczyna. Na targach z łatwością można już dostać nasze polskie, pyszne truskawki i chociaż ich cena może nie jest najtańsza to i tak nic nie szkodzi na przeszkodzie w zakupieniu chociaż trochę i cieszeniu się ich wspaniałym smakiem.

Wczoraj padło na pierogi z truskawkami i pomimo iż nie przepadam za tego typu daniami, a pierogi zdecydowanie wolę w wersji wytrawnej skusiłam się na małą porcję. Takie domowe pierogi to wspaniała uczta. Są delikatne i rozpływają się w ustach. Jest to idealne i lekkie danie na upały, które ostatnio panują. Moi rodzice najbardziej lubią je ze śmietaną i cukrem, czyli tak jak serwowała babcia.

Składniki ( ok. 40 sztuk)

Ciasto:
3 szklanki mąki
1 szklanka gorącej wody
szczypta soli

Farsz:
ok. 600g truskawek

Do podania:
śmietana
cukier puder
śmietana z cukrem
sos czekoladowy/stopiona czekolada

 Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy w niej wgłębienie, dodajemy sól i wodę. Chwilę mieszamy a potem zagniatamy jednolite ciasto. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie miękkie i elastyczne. Jeśli trzeba podsypujemy je mąką lub dolewamy wodę.
 Truskawki płuczemy, suszymy i usuwamy szypułki. Mniejsze owoce pozostawiamy w całości, natomiast większe dzielimy na pół.
 Ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy każdą z nich i szklanką wycinamy kółka. Na każde kółko kładziemy truskawki, składamy na pół i zlepiamy brzegi formując falbanki. Gotowe pierogi wrzucamy partiami do wrzącej osolonej wody i gotujemy od momentu wypłynięcia przez ok. 3-5 minut. W trakcie gotowania możemy sprawdzić czy pierogi są już miękkie, odławiając jednego na łyżkę cedzakową i dotykając palcem.  Podawać jeszcze ciepłe ze śmietaną, posypane cukrem pudrem, ze śmietaną wymieszaną z cukrem lub polane czekoladą.

Uwagi:
* Zamiast do śmietany cukier możecie dodać po ok. jednej łyżeczce do każdego pieroga, jednak wówczas owoce mogą puścić sok.
            * Nie musicie gotować od razu wszystkich pierogów. Część możecie spokojnie zamrozić i ugotować wtedy kiedy najdzie Was na nie ochota.   



 
1 , 2 , 3 , 4 , 5


AWARIA!
Z PRZYCZYN TECHNICZNYCH WCZEŚNIEJSZYCH ZDJĘĆ Z BLOGA NIESTETY NIE DA SIĘ ODZYSKAĆ! PRZEPRASZAM :(

Jeśli jesteś zainteresowany współpracą z blogiem lub masz jakieś pytania pisz: szyszula@poczta.onet.pl

nazwa alternatywna
nazwa alternatywna
Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top Blogi

Znajdź książkę
tekst alternatywny
tekst alternatywny

tekst alternatywny