.

niedziela, 31 maja 2015


Źródło zdjęcia
Witajcie.
Niedawno zostałam nominowana przez Anię do LiebsterBlogAward, dlatego najpierw odpowiem na Jej pytania ;)

1. Jaki jest Twój ulubiony posiłek na wynos (jeśli takowe zabierasz ze sobą)?
Kasza jaglana z warzywami (taka sałatka).
2. Wolisz jeść w towarzystwie czy w samotności?
Tak na prawdę to jest mi to objętne. Jeśli jakiś posiłek spożywam w czyimś towarzystwie to bardzo nie lubię jak ta osoba mlaska, uderza głośno sztućcami o talerz tak że o mało co ich nie pobije (np. tak jak mój tata) lub zagląda w mój talerz.
3. Co najczęściej jesz na weekendowe śniadanie?
Nie mam specjalnego posiłku, który spożywam na weekendowe śniadania :)
4. Ulubiony owoc i warzywo?
Lubię praktycznie wszystkie warzywa i owoce dlatego łatwiej byłoby mi wymienić te "znienawidzone". No ale jeśli już mam wybierać po jednym to z owoców truskawki a z warzyw... może brokuły ?(ale tak samo lubię też pomidory i ogórki)
5. Jaki jest Twój ulubiony superfoods?
Wiele produktów można zaliczyć do superfoods i wiele z nich lubię, dlatego ciężko jest mi wybrać jeden - ulubiony.
6. Wolisz czekoladę ciemną, mleczną czy białą i czy masz jakąś ulubioną czekoladową firmę?
Gorzka i tylko gorzka (zawartość kakao co najmniej 85%) - wszystkie inne są dla mnie za słodkie. Obecnie moją ulubioną czekoladą jest Finest Tesco 85% - żałuję, że obecnie jest niedostępna :(
7. Jakie jest najdziwniejsze połączenie produktów spożywczych, które lubisz?
Według mnie to co jem nie jest dziwne choć innym może się tak wydawać - dla mnie stały się one naturalne.
8. Wolisz wypoczywać aktywnie, np. chodząc po górach czy leżąc i wygrzewając się na plaży?
Aktywnie - nie mam możliwości chodzić po górach, więc wybieram rower i spacery.
9. O której godzinie wstajesz w wolne dni?
Co dziennie wstaje o tej samej  5.30-6.00
10. Jaki jest Twój stosunek do soi :P?
Jeśli ktoś lubi niech je - ja jej nie spożywam bo mi szkodzi i nie smakuje.
11. Jaka jest Twoja ulubiona firma kosmetyczna?
Nie mam takiej

Poprzednie części cyklu możecie zobaczyć Tutaj

Być może już ten film kiedyś widzieliście - ja oglądałam go dość dawno i pamiętam, że mi się spodobał. Jeśli nigdy go nie oglądaliście a lubicie trochę "mroczne" klimaty, powinien Was wciągnąć. Mam tylko jedną małą uwagę - NIE OGLĄDAJCIE GO Z POLSKIM DUBBINGIEM (gdzieś kiedyś natknęłam się na taką wersję) bo się zniechęcicie - najlepiej w wersji angielskiej z napisami



Spokojna i miła dla ucha muzyka z filmem ukazującym piękno naszego ojczystego kraju - Polski.

Tak na szybko - pełnoziarniste naleśniki z warzywami w sosie pomidorowym



Amerykanie próbują wymówić nazwy polskich miast KLIK

Bardzo ciekawy, mądry i dający do myślenia post Weganie oszołomy

Jak mówić o weganiźmie, jak go promować?

Zobaczcie ile inspiracji śniadaniowych. Mam nadzieję, że RóżowaKlara stworzy trzecią edycję pt "Projekt Śniadaniowy"

Lubicie batoniki twarogowe albo  deser Túró Rudi ? Jeśli tak to te serowe batoniki w czekoladzie powinny Was zadowolić - KLIKAMY po przepis :)

Coś dla łasuchów, czyli Wegański snicers w słoiku

Strona z pięknymi kulinarnymi zdjęciami KLIK

Przepis na "Wędzonego łososia" z marchewki

środa, 27 maja 2015

Placka po węgiersku jadłam tylko raz w życiu jakiś rok temu. Pamiętam, że podałam go z chilli sin carne i posmakował nie tylko mi ale i mojej mamie. Niedawno zaczęłam zastanawiać się nad tym dlaczego od tamtej pory nie przygotowałam tego dania ani razu. Odpowiedź jest prosta...nienawidzę ścierania ziemniaków. Jest to tak męczące, że ręka może odpaść i z tego też powodu placki ziemniaczane na naszym stole zawsze gościły rzadko. Tym razem postanowiłam zakasać rękawy, przełamać swoją niechęć i jednak przygotować takie placki a właściwie placka bo zrobiłam tylko jeden (nikt w domu nie miał ochoty na takie placki). Podałam go z gulaszem, który został mi z dnia poprzedniego.

Składniki na placek
duży ziemniak (150-200g/waga po obraniu)
1 malutkie jajko
kawałek cebuli
pieprz ziołowy i czarny
sól
od siebie dodałam prażone ziarna z ziołami (Ziarenkowo)

połowa gulaszu z tego przepisu

Obrane ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach (na bocznej stronie tarki), solimy i odstawiamy na 15 minut by ciasto odpoczęło. Po tym czasie bardzo delikatnie odlewamy nadmiar wody z ziemniaków (tak by mączka, która osadziła się na dnie naczynia pozostała), dodajemy startą cebulę, wbijamy jajko i przyprawiamy.
Ciasto wykładamy na dobrze rozgrzaną i posmarowaną olejem patelnię (placki żeby się dobrze usmażyły nie muszą ociekać tłuszczem), rozpłaszczając je łyżką na ok 20-25 cm. Smażymy na złoty kolor po czym obracamy i dosmażamy z drugiej strony.
Na usmażone placki nakładamy gorący farsz, składamy i podajemy.


 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6



nazwa alternatywna

nazwa alternatywna

Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top Blogi