.

niedziela, 29 czerwca 2014

Nie tylko naleśniki, ale i placki tortilli rewelacyjnie nadają się do tworzenia piętrowych tortów, prosząc o uruchomienie wyobraźni i przełożenie ich jakimiś pomysłowymi kompozycjami. W związku z tym, że w moim ogródku jeszcze są ukochane truskawki, to właśnie ich postanowiłam użyć to mojego deseru. A deser ??? Wyszedł rewelacyjny :)

Składniki ( 1 porcja)
1 duża tortilla (u mnie razowa)
truskawki (nie ważyłam)

 Tortille dzielimy na równe trójkąty (ja podzieliłam na osiem, ale można na cztery lub sześć) a następnie opiekamy na rozgrzanej i suchej patelni z obu stron na złoto i do chrupkości
 Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i rozgniatamy widelcem. Powstałym musem przekładamy trójkąciki tortilli, dekorujemy truskawkami i podajemy lub odstawiamy na kilka minut by placki trochę zmiękły od soku z owoców (będzie łatwiej zjeść)


czwartek, 26 czerwca 2014


Gdy zgłoszono się do mnie z Fundacji Przyjaciół Dobrych Inicjatyw z prośbą o promocję ich działań, nie zastanawiałam się długo. Owa fundacja powstała stosunkowo niedawno i jej misją jest rozwijanie szeroko pojętej kultury oraz ochrona zdrowia. Fundacja organizuje i nagłaśnia różne problemy społeczne nie raz poruszając tematy tabu, poprzez realizację różnych projektów.
 
 Dnia 23 sierpnia na Polach Marsowych we Wrocławiu fundacja organizuje wydarzenie społeczno - kulturalne, które traktować będzie o zaburzeniach odżywiania. Wydarzenie nosi nazwę Gdy Jedzenie Staje Się Wyzwaniem i towarzyszyć mu będzie festiwal muzyczny Beatstock Festival.

Dlaczego o tym piszę?

 O zaburzeniach odżywiania mówi i pisze się wiele. Niestety najczęściej mówi się o tym w zły sposób a choruje coraz więcej młodych osób. Anoreksja, bulimia, ortoreksja... to poważne choroby, które uniemożliwiają normalne życie. Osoba chora jest często nie rozumiana przez społeczeństwo, zamyka się w sobie, pozostaje sama ze swoim problemem. Wielu uważa, że jest to "widzi mi się" i nie rozumie, że osoba chora wcale nie chce chorować. Są też tacy, którzy nie wiedzą jak takiej osobie pomóc lub robią to w zły sposób.

 O zaburzeniach odżywiania powinno się mówić i to wiele, nie tylko po to aby wiedzieć jak pomóc chorej osobie ale i zapobiegać chorobie. Trzeba jednak wiedzieć jak o tym mówić a wielu stawia te choroby w świetle pewnych stereotypów.
 Wydarzenie Gdy Jedzenie Staje Się Wyzwaniem jest pierwszą tak wielką kampanią kreującą prawdziwe i "życiowe" oblicze a także prawidłowe postawy wobec zaburzeń odżywiania.

 Nie bądźmy obojętni na ten problem!!! Dnia 23 sierpnia zjednoczmy się i jak największą grupą zbierzmy na Polach Marsowych we Wrocławiu. Weźmy udział w tym ważnym i przyjdźmy na Beatstock Festival oraz jego część społeczną. Bawiąc się przy muzyce i projektach fundacji będziemy mogli pozać prawdziwe oblicze anoreksji czy bulimii a także zrozumieć ten problem. 

Na końcu zachęcam Was do przeczytania notki prasowej na ten temat

Gdy Jedzenie Staje Się Wyzwaniem, czyli walka z zaburzeniami odżywiania na Polach Marsowych we Wrocławiu.

Dlaczego niektórzy potrafią odchudzać się z głową a inni popadają w obsesję? Dlaczego ktoś, ważąc niecałe 30 kilo, zjada dziennie 100 kalorii albo spożywa 100 razy tyle, po czym wszystko zwraca?

Czy wiesz, że 10% dziewcząt oraz kobiet i około 6% chłopców tudzież mężczyzn zmaga się z chorobami takimi jak anoreksja czy bulimia? Czy wiesz, że śmiertelność anoreksji bez leczenia wynosi około 20%?

Powyższe pytania dotyczą zaburzeń odżywiania, które w dzisiejszym społeczeństwie są okryte kurtyną tabu. Fundacja Przyjaciół Dobrych Inicjatyw, której celem jest ochrona zdrowia poprzez organizację życia kulturalnego, chce w tym roku zmienić postrzeganie tychże chorób. Swój cel zamierza osiągnąć poprzez stworzenie wydarzenia społeczno – kulturalnego o nazwie Gdy Jedzenie Staje Się Wyzwaniem. Event odbędzie się 23 sierpnia na Polach Marsowych we Wrocławiu, a wstęp będzie wolny.

Fundacja pragnie przybliżyć prawdziwy obraz głodu, ukazać jak wielopłaszczyznowe i skomplikowane są zaburzenia odżywiania, gdzie jedzenie wcale nie jest istota choroby a jedynie objawem.W Polsce nie odbyła się dotychczas żadna kampania społeczna nt. zaburzeń odżywiania, nikt nigdy nie dotknął tego problemu.Gdy Jedzenie Staje Się Wyzwaniem będzie pierwszą aktywną akcją poruszającą to trudne zagadnienie.

Fundacja przewiduje kilkanaście projektów kulturalnych ukazujących, na czym polegają i jak wyglądają choroby takie jak anoreksja czy bulimia, m.in pierwsza w kraju wystaw ukazująca sylwetki kobiet, które po wielu latach choroby dziś mogą powiedzieć "wygrałam". Do tego dochodzi też panel dyskusyjny z udziałem psychologa, a także osób, które na własnej skórze doświadczały zaburzeń. Na Polach Marsowych będą miały miejsce też wykłady psychologów, dietetyka, instruktora jogi, oraz warsztaty budujące samoświadomość ciała i własnego ja.

Gdy Jedzenie Staje Się Wyzwaniem odbędzie się 23. sierpnia na Polach Marsowych we Wrocławiu, wstęp bezpłatny w godzinach 11:00 - 16:30.

10:06, ervisha
Link Komentarze (6) »
wtorek, 24 czerwca 2014

 Chyba nie skłamię jeśli napiszę, że nie ma nic lepszego niż zapach pieczonego bochenka chleba rozchodzący się po całym mieszkaniu. Kłamstwem nie będzie też stwierdzenie iż nic nie smakuje lepiej niż grubo ukrojona pajda, jeszcze cieplutkiego (nie gorącego) chleba posmarowana swojskim masłem, czy też twarożkiem. Mówię Wam to nie zapomniany i bezcenny smak... Szkoda, że tak wielu ludzi odeszło od pieczenia chleba, gdyż wbrew pozorom nie jest to takie trudne na jakie mogłoby się wydawać. Taki domowy chleb nie tylko smakuje lepiej, ale i jest o wiele zdrowszy. Nie ma w nim żadnych polepszaczy do pieczywa, czy sztucznych spulchniaczy mąki a po zjedzeniu nawet większej ilości nigdy nie rozboli Was żołądek i nie dostaniecie zgagi.
 Ten okazał się bardzo aromatyczny, wilgotny z chrupiącą i dobrze wypieczoną skórką. Świeży trochę kruszył się podczas krojenia, ale to tylko z powodu dużej ilości siemienia lnianego, którego do niego dosypałam. Nie mniej to właśnie dzięki temu siemieniu smakował tak wyjątkowo i nie powtarzalnie.

Składniki:
100g mąki żytniej typ 720
150g mąki pszennej pełnoziarnistej
250g mąki pszennej typ 620
ok. 60g siemienia lnianego+do posypania
*10g świeżych drożdży
1-2 łyżeczki soli
ok. 250 ml wody

*jeśli otwieracie nowe opakowanie drożdży i rzeczywiście są one świeże (po przekrojeniu nożem nie kruszą się, są lekko lepiące) nie trzeba robić zaczynu. Natomiast jeśli drożdże poleżały już kilka dni w lodówce rozpuście je w niewielkiej ilości wody wymieszanej z mąką i odstawcie na 5-10 minut by zobaczyć, czy wyrosną. 

Mąki przesiewamy do większej miski, dodajemy sól, siemię lniane, pokruszone świeże drożdże i mieszamy. Cały czas mieszając drewnianą łyżką stopniowo wlewamy wodę (możliwe, że nie użyjecie jej całej). Kiedy ciasto będzie na tyle gęste, że już nie będzie dało się go mieszać łyżką oczyszczamy ją z ciasta, które na niej pozostało i zagniatamy chleb dłonią dolewając wody lub dosypując odrobinę mąki do momentu aż ciasto uzyska elastyczną, jednolitą konsystencję, będzie odchodziło od dłoni (nie będzie kleiło się do palców ani do blatu) i nie będzie rozsypywać się na kawałki. Wówczas formujemy z niej kulę i ugniatamy z każdej strony przez ok. 5 minut.

Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 30-60 minut do podrośnięcia, następnie przekładamy do wysmarowanej masłem keksówki, wierzch zwilżamy wodą, obficie posypujemy siemieniem lnianym (należy przyklepać go łyżeczką do ciasta). Keksówkę wstawiamy do zimnego piekarnika, nastawiamy temperaturę na 190°C (bez termoobiegu) i pieczemy ok. 40-45 minut do uzyskania rumianej, chrupiącej skórki. 
Wypieczony chleb powinien mieć brązową skórkę, po postukaniu od spodu wydawać głuchy odgłos a po wbiciu w niego zapałki lub wykałaczki nie powinno przykleić się do niej ciasto.
Chleb kroimy kiedy ostygnie inaczej zrobi się z niego zakalec!!!


 
1 , 2 , 3

Jeśli jesteś zainteresowany współpracą z blogiem lub masz jakieś pytania pisz: szyszula@poczta.onet.pl



nazwa alternatywna

nazwa alternatywna

Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top Blogi