środa, 29 czerwca 2016

Będąc dzieckiem bardzo lubiłam pierogi z ziemniakami i twarogiem mojej mamy (po latach dowiedziałam się, że to pierogi ruskie ;P). W gimnazjum poznałam smak i pokochałam te ze szpinakiem, natomiast w II liceum z kaszą gryczaną i twarogiem. Pierogi z mięsem bądź te na słodko mogły dla mnie nie istnieć - nie byłam w stanie ich przełknąć. W tej kwestii nic się nie zmieniło - nadal ich nie lubię. Tak na prawdę to nigdy nie byłam i nadal nie jestem "kluskową panną" i od dań mącznych zdecydowanie wolę kaszę. Pewnie dlatego danie to od na prawdę długie czasu (od ubiegłorocznych wakacji) nie gościło na moim stole. Przypomniałam sobie o nim dopiero kilka dni temu, kiedy mama z ogródka przyniosła 2 kg młodego szpinaku. Od razu wiedziałam co przygotuje z niego w pierwszej kolejności - pierogi, których nie jadłam od ponad roku (nie mówię o pierogach z innym nadzieniem). Do farszu nie dodałam twarogu, ponieważ nie miałam na niego ochoty, tofu średnio mi smakuje a sam szpinak nie byłby sycący. Wzbogaciłam go za to o gotowane ziemniaki, dzięki czemu pierogi są bardziej sycące a także przesmażoną cebulkę, która dodała zarówno smaku jak i aromatu. Aby było zdrowiej białą mąkę zastąpiłam pełnoziarnistą, jednak jeśli nie przepadacie za jej smakiem, możecie użyć zwykłej. Pierogi były moim eksperymentem kulinarnym - jak się okazało udanym. Na pewno jeszcze nie raz pojawią się u mnie na stole.

Ciasto (ok 38 małych pierogów)
* 260g mąki pszennej pełnoziarnistej
3/4 ciepłej wody
1/2 łyżeczki soli

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, mieszamy. Powoli wlewając wodę zaczynamy mieszać ciasto łyżką, potem zagniatamy rękoma gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto wyrabiamy przez kilka minut.

*Nie mylić z razową. Mąka razowa jest grubiej mielona i ciasto z niej wykonane automatycznie jest sztywniejsze i nie uzyskamy elastyczności.

Farsz
250g ugotowanych ziemniaków
750g świeżego szpinaku baby
1 większa cebula
1 ząbek czosnku
świeże zmielony czarny pieprz
ew. sól
pieprz ziołowy

Ugotowane ziemniaki rozgniatamy tłuczkiem lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków razem z pieprzem ziołowym lub przyprawą do ziemniaków.

Liście szpinaku myjemy, oddzielamy od grubych łodyżek po czym wilgotny wrzucamy na suchą patelnię. Podgrzewamy do czasu aż zmniejszy swoją objętość, następnie przekładamy na sito a kiedy ostygnie dokładnie odsączamy i siekamy (nie za drobno, małe listki pozostawiamy w całości).

Na maśle lub oleju przesmażamy drobno posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz szpinak. Całość przesmażamy przez kilka sekund po czym doprawiamy do smaku. Tak przygotowany szpinak łączymy z wcześniej ugotowanymi i rozgniecionymi ziemniakami. Mieszamy, próbujemy i jeśli jest taka potrzeba doprawiamy.

Pierogi
Ciasto najlepiej przygotować kiedy mamy już zrobiony farsz.

Ciasto przekładamy na obsypany mąką blat stolnicy. Rozwałkowujemy na grubość ok 2-3 mm i przy pomocy szklanki wycinamy kółka. Na środku każdego wykładamy porcję farszu, składamy na pół i dokładnie zlepiamy brzegi formują pieroga. Gotowe pierogi przed ugotowaniem układamy na czystej bawełnianej ściereczce.

Surowe pierogi delikatnie wrzucamy partiami do osolonej, gotującej się wody. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką aby nie przywarły do dna garnka. Gotujemy 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnie. 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 13


AWARIA!
Z PRZYCZYN TECHNICZNYCH WCZEŚNIEJSZYCH ZDJĘĆ Z BLOGA NIESTETY NIE DA SIĘ ODZYSKAĆ! PRZEPRASZAM :(

Jeśli jesteś zainteresowany współpracą z blogiem lub masz jakieś pytania pisz: szyszula@poczta.onet.pl

nazwa alternatywna
nazwa alternatywna
Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top Blogi

Znajdź książkę
tekst alternatywny
tekst alternatywny

tekst alternatywny