.

poniedziałek, 30 lipca 2012

 To danie było moją całkowitą improwizacją. Właściwie nie wiem do jakich dań powinnam go zaliczyć - chyba jako przekąskę. Po prostu otworzyłam szafkę wyjęłam z niej ryż czarny na który miałam ochotę i zaczęłam myśleć co z niego przyrządzić. Nie miałam zbytnio pomysłów a widząc, że mam jeszcze płatki migdałów, rodzynki ryż dziki i ryż jaśminowy postanowiłam to połączyć i w rezultacie powstało dość ciekawe i smaczne danie, które według mnie idealnie skomponowałoby się z warzywami w curry.

Składniki (2-4 porcje)
woreczek ryżu dzikiego (u mnie Ryż dziki Britta)
woreczek ryżu białego (u mnie Ryż jaśminowy Britta)
50 - 100 g rodzynek
25- 50 g płatków migdałów

Wykonanie tej sałatki jest banalnie proste. Ryże gotujemy według przepisu na opakowaniu, migdały prażymy na suchej patelni a rodzynki sparzamy gorącą wodą po czym łączymy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Prawda, że proste? :)



sobota, 28 lipca 2012

Naleśniki z czekoladą, kokosem i orzechami to boski smak, który nikomu nie pozostanie obojętny

Składniki:
Naleśniki z ulubionego przepisu lub z tego
posiekane orzechy
ok. 50 gram wiórków kokosowych
łyżka miodu
tabliczka startej czekolady

Smażymy naleśniki. Jednego naleśnika smarujemy miodem, zawijamy w rulon i kroimy na kawałki. Pozostałe naleśniki posypujemy startą czekoladą, zawijamy i układamy na talerzu. Obok kładziemy plastry naleśnika z miodem. Całość dekorujemy posiekanymi orzechami, startą czekoladą i wiórkami kokosa.



czwartek, 26 lipca 2012

 Kolejne po truskawkowych pierogi na słodko tym razem z wiśniami. Ich przygotowanie zajmuje troszkę czasu, ale są tak pyszne, że znikają w kilka minut. Najlepiej smakują polane śmietaną i pomimo iż nadal nie przekonałam się do pierogów na słodko to skusiłam się na kilka.
Ciasto
(ok. 50 sztuk)

3 szklanki mąki
ok. 1 szklanka gorącej wody
szczypta soli
1 jajko
Farsz:
wydrylowane wiśnie (400-500g)
Do podania:
śmietana
cukier puder
śmietana z cukrem
sos czekoladowy/stopiona czekolada

 Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy w niej wgłębienie, dodajemy sól i wodę. Chwilę mieszamy a potem zagniatamy jednolite ciasto. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie miękkie i elastyczne. Jeśli trzeba podsypujemy je mąką lub dolewamy wodę.
 Ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy każdą z nich i szklanką wycinamy kółka. Na każde kółko kładziemy wiśnie, składamy na pół i zlepiamy brzegi formując falbanki. Gotowe pierogi wrzucamy partiami do wrzącej osolonej wody i gotujemy od momentu wypłynięcia przez ok. 3-5 minut. W trakcie gotowania możemy sprawdzić czy pierogi są już miękkie, odławiając jednego na łyżkę cedzakową i dotykając palcem.  Podawać jeszcze ciepłe ze śmietaną, posypane cukrem pudrem, ze śmietaną wymieszaną z cukrem lub polane czekoladą.

Uwagi:
* Zamiast do śmietany cukier możecie dodać po ok. jednej łyżeczce do każdego pieroga, jednak wówczas owoce mogą puścić sok.
* Nie musicie gotować od razu wszystkich pierogów. Część możecie spokojnie zamrozić i ugotować wtedy kiedy najdzie Was na nie ochota. 



 
1 , 2 , 3 , 4 , 5


Jeśli jesteś zainteresowany współpracą z blogiem lub masz jakieś pytania pisz: szyszula@poczta.onet.pl

nazwa alternatywna
Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top Blogi

Tu kupisz ksiażki tekst alternatywny