środa, 31 lipca 2013

                                 
Skład: Orzechy arachidowe 95%, lecytyna sojowa niemodyfikowana genetycznie - emulgator, tłuszcz palmowy, wanilina – aromat.
Opakowanie: 350g
Rodzaje: bez soli i cukru, naturalne, z kawałkami czekolady, z kokosem, z sezamem, czekoladowe

Wartość odżywcza w 100 g  Wartość energetyczna w łyżce (20g)
Białko 13 g                                       Białko 2,6g
Węglowodany 9 g                      Węglowodany 1,8g
Tłuszcz 67 g                                 Tłuszcz 13,4g
                          
Opinia: Po masło orzechowe sięgnęłam w drugiej kolejności próbując produkty firmy Primaviki, które otrzymałam w konkursie. Oprócz tego bez soli i cukru producenci oferują nam całą gammę maseł do wyboru (naturalne, z kawałkami czekolady, z kokosem, sezamem i czekoladowe), tak więc na pewno każdy wielbiciel masła znajdzie coś dla siebie.

Poza dodatkiem tłuszczu palmowego masło posiada bardzo dobry skład. 95% orzeszków ziemnych to na prawdę sporo i pozwala zakwalifikować je do najlepszych maseł orzechowych na polskim rynku. Nie wiem tylko po co ta lecytyna sojowa i ten aromat waniliowy - jak dla mnie można byłoby się bez nich obejść.
                           
Masło tak cudownie pachnie prażonymi orzeszkami ziemnymi - niczym baton Lion lub Kit Kat z o tym nadzieniu (nie ma też delikatnego aromatu skwarek, które posiadło masło Sante), że od razu bez zastanowienia ma się ochotę wyjeść je łyżeczką a najlepiej palcem ze słoika (nie trzeba tracić czasu na poszukiwanie łyżeczki ;P). Zapach ten jest bardzo intensywny w wyniku czego czuć go nawet kiedy słoiczek znajduje się w znacznej odległości on nas i naszych receptorów zapachowych. Przyznam, że jeszcze nie spotkałam się z tym przy jakimkolwiek maśle, które do tej pory próbowałam a było ich już kilka.

Masło posiada gęstą, lecz smarowną i gładką konsystencję. Nie wyczułam w jego strukturze żadnych kawałeczków orzeszków. Trzymane w lodówce gęstnieje i robi się zbite, jednak w temperaturze pokojowej bardzo szybko rzednieje uzyskując gładką, leistą konsystencję. Zauważyłam, że jakimś czasie na jego powierzchni wydziela się olej, jednak nie musicie go odlewać, gdyż jest naturalny - trzeba go wówczas przemieszać.
                          
Wbrew powszechnym opiniom nie zauważyłam by smakowało "tekturowato" - zmielone orzeszki ziemne nie doprawione ani solą ani cukrem. W smaku smaczne bez wyczuwalnej nutki wanilii, która widnieje na ostatnim miejscu w składzie, jednak moim zdaniem aż się prosi by dodać odrobinę soli. Bez niej masło wydaje się nieco mdłe i takie nijakie a sól czyni go na prawdę bardzo smacznym (wystarczy już ociupinka by masło były rewelacyjne).

Mi masło smakowało, gdyż jestem wielbicielką orzeszków ziemnych. Jeśli jednak lubicie słodsze kremy nie musicie wcale rezygnować z jego zakupu (masło posiada bardzo dobry skład i aż 95% orzeszków ziemnych). Wystarczy tylko, że je dosłodzicie i ew. dosolicie a otrzymacie całkowicie inny, lepszy produkt - jego smak zmieni się nie do poznania.

Wartość energetyczna w w 100g - 691 kcal
Wartość energetyczna w dużej płaskiej łyżce (20g) - 138,2 kcal
Opinia - 5/6

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 13


AWARIA!
Z PRZYCZYN TECHNICZNYCH WCZEŚNIEJSZYCH ZDJĘĆ Z BLOGA NIESTETY NIE DA SIĘ ODZYSKAĆ! PRZEPRASZAM :(

Jeśli jesteś zainteresowany współpracą z blogiem lub masz jakieś pytania pisz: szyszula@poczta.onet.pl

nazwa alternatywna
nazwa alternatywna
Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top Blogi

Znajdź książkę
tekst alternatywny
tekst alternatywny

tekst alternatywny