.

czwartek, 28 sierpnia 2014

Ostatnio nabrała mnie ogromna ochota na pieczenie a na cel swoich wypieków obrałam różnego rodzaju chałki, drożdżowe paluchy, bułki czy bagietki. Przepisów na chleb na moim blogu i tak jest już sporo, więc postanowiłam co nieco urozmaicić i wzbogacć dział "Domowa Piekarnia" a przy okazji poeksperymentować z pieczywem. Poza tym pomimo iż uwielbiam domowy chleb z czasem mi się przejadł a wszelkie sklepowe bułki włącznie z tymi z moich piekarni to napompowane, puste w środku białe buły, którymi nie można się w ogóle najeść (po niektórych nawet dostaje się zgagi, czy boleści wątroby a grahamki tylko udają grahamki).
Bułeczki z tego przepisu pomimo zawartości mąki z pełnego przemiału są puszyste, mięciutkie i wilgotne w środku. Niemożliwe? A jednak :) To wszystko dzięki dodatkowi jogurtu naturalnego, który nadał im wyjątkowej struktury i  smaku.
Takie bułeczki sprawdzają się rewelacyjnie zarówno na słodko (z dżemem, nutellą lub innym ulubionym kremem) jak i wytrawnie (np. masłem, warzywami i gotowanym jajkiem). Są puszyste, więc możecie również przygotować z nimi burgery lub zajadać się maczanymi w mleku (przysmak mojej mamy) czy posmarowanymi samym masłem. A jeśli chociaż jedna jakimś cudem zostanie, smacznym rozwiązaniem będą tosty francuskie, chleb w jajku lub pudding chlebowy.

Składniki (9 bułek)
300g mąki pszennej (użyłam typ 650)
250g mąki pszennej z pełnego przemiału (użyłam Basi typ 1850)
*150g jogurtu w temp. pokojowej
240-250 ml ciepłej lecz nie gorącej wody
10g świeżych drożdży
3-4 kopiaste łyżki (ok.60g) prażonych ziaren Słoneczne Pola+do posypania
1-1,5 łyżeczki soli

opcjonalnie: rozmącone jajko, mleko, jogurt lub woda oraz ziarenka, sezam lub mak do posypania

*jogurt można zastąpić maślanką, kefirem lub mlekiem

Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody z odrobiną pszennej mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.
Mąki z solą przesiewamy do miski, dodajemy otreby z sitka po przesianiu, zaczyn, ziarenka oraz jogurt. Stopniowo wlewając wodę zaczynamy wyrabiać gładkie, elastyczne, lekko lepiące i miękkie ciasto - mi to zajęło ok. 10 minut (na początku można mieszać łyżką lub mikserem z końcówką do ciasta chlebowego a kiedy składniki mniej więcej połączą się w całość zaczynamy wyrabiać dłonią). Przekładamy je do oprószonej mąką lub wysmarowanej olejem miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1-1,5 godziny).

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość dzielimy je na 9 równych części z których formujemy bułeczki. Następnie układamy je w dość sporych odstępach na natłuszczonej blaszce (próbowałam na papierze, ale się poprzyklejały), smarujemy jogurtem, mlekiem wodą lub rozmąconym jajkiem i posypujemy ziarenkami. Następnie pozostawiamy je do napuszenia na ok. 30 minut. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół BEZ TERMOOBIEGU) ok. 20-30 minut na złoty kolor, jednak trzeba to sprawdzać bo każdy piekarnik jest inny (Możecie również nie czekać aż bułeczki drugi raz wyrosną tylko od razu włożyć je do ZIMNEGO piekarnika nastawionego na 180 stopni, grzanie góra-dół BEZ TERMOOBIEGU i piec je na złoty kolor).

UWAGI
1. Jogurt można zastąpić kefirem, mlekiem lub maślanką a nawet użyć jogurtu smakowego.
2. Dzięki dodatku jogurtu, kefiru lub maślanki domowe drożdżowe pieczywo znacznie przedłuża swoją świeżość.


poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Zdrowe, smaczne, szybkie w przygotowaniu chrupiące ciasteczka idealnie nie tylko do popołudniowej kawy, czy herbaty. Bez zbędnych wstępów zapraszam po przepis :)

Składniki (ok. 34 ciasteczka)
1 szklanka mąki pszennej (użyłam typ 650)
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej (u mnie Basia)
1-1,5 szklanki prażonych ziaren Cynamonowy Raj (w zależności od tego czy lubicie mocno wyczuwalne ziarenka)
ew. 1 łyżka jogurtu naturalnego lub śmietany (gdyby ciasta nie dało się zlepić)
1/2 szklanki cukru (ciastka wychodzą mało słodkie, wiec można dać więcej)
15g świeżych drożdży
1 jajko
100-125g masła

Mąki przesiewamy do miski, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto, które zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut by odpoczęło. Po tym czasie rozwałkowujemy je (w razie potrzeby podsypujemy mąką/ciasto może lekko się kruszyć ale to przez ziarenka) i szklanką wycinamy ciasteczka. Układamy je na natłuszczonej blaszce i pieczemy w 180 stopniach 15-20 minut na złoty kolor.
Ciasteczka pieką się bardzo szybko, dlatego w trakcie pieczenia pilnujemy ciasteczek by sie nie spaliły. Pamiętajcie, że każdy piekarnik jest inny.
Upieczone ciasteczka studzimy na kratce a potem ew. dekorujemy czekoladą. 


 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7



nazwa alternatywna

nazwa alternatywna

Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top Blogi