czwartek, 28 sierpnia 2014

Ostatnio nabrała mnie ogromna ochota na pieczenie a na cel swoich wypieków obrałam różnego rodzaju chałki, drożdżowe paluchy, bułki czy bagietki. Przepisów na chleb na moim blogu i tak jest już sporo, więc postanowiłam co nieco urozmaicić i wzbogacć dział "Domowa Piekarnia" a przy okazji poeksperymentować z pieczywem. Poza tym pomimo iż uwielbiam domowy chleb z czasem mi się przejadł a wszelkie sklepowe bułki włącznie z tymi z moich piekarni to napompowane, puste w środku białe buły, którymi nie można się w ogóle najeść (po niektórych nawet dostaje się zgagi, czy boleści wątroby a grahamki tylko udają grahamki).
Bułeczki z tego przepisu pomimo zawartości mąki z pełnego przemiału są puszyste, mięciutkie i wilgotne w środku. Niemożliwe? A jednak :) To wszystko dzięki dodatkowi jogurtu naturalnego, który nadał im wyjątkowej struktury i  smaku.
Takie bułeczki sprawdzają się rewelacyjnie zarówno na słodko (z dżemem, nutellą lub innym ulubionym kremem) jak i wytrawnie (np. masłem, warzywami i gotowanym jajkiem). Są puszyste, więc możecie również przygotować z nimi burgery lub zajadać się maczanymi w mleku (przysmak mojej mamy) czy posmarowanymi samym masłem. A jeśli chociaż jedna jakimś cudem zostanie, smacznym rozwiązaniem będą tosty francuskie, chleb w jajku lub pudding chlebowy.

Składniki (9 bułek)
300g mąki pszennej (użyłam typ 650)
250g mąki pszennej z pełnego przemiału (użyłam Basi typ 1850)
*150g jogurtu w temp. pokojowej
240-250 ml ciepłej lecz nie gorącej wody
10g świeżych drożdży
3-4 kopiaste łyżki (ok.60g) prażonych ziaren Słoneczne Pola+do posypania
1-1,5 łyżeczki soli

opcjonalnie: rozmącone jajko, mleko, jogurt lub woda oraz ziarenka, sezam lub mak do posypania

*jogurt można zastąpić maślanką, kefirem lub mlekiem

Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody z odrobiną pszennej mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.
Mąki z solą przesiewamy do miski, dodajemy otreby z sitka po przesianiu, zaczyn, ziarenka oraz jogurt. Stopniowo wlewając wodę zaczynamy wyrabiać gładkie, elastyczne, lekko lepiące i miękkie ciasto - mi to zajęło ok. 10 minut (na początku można mieszać łyżką lub mikserem z końcówką do ciasta chlebowego a kiedy składniki mniej więcej połączą się w całość zaczynamy wyrabiać dłonią). Przekładamy je do oprószonej mąką lub wysmarowanej olejem miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1-1,5 godziny).

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość dzielimy je na 9 równych części z których formujemy bułeczki. Następnie układamy je w dość sporych odstępach na natłuszczonej blaszce (próbowałam na papierze, ale się poprzyklejały), smarujemy jogurtem, mlekiem wodą lub rozmąconym jajkiem i posypujemy ziarenkami. Następnie pozostawiamy je do napuszenia na ok. 30 minut. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół BEZ TERMOOBIEGU) ok. 20-30 minut na złoty kolor, jednak trzeba to sprawdzać bo każdy piekarnik jest inny (Możecie również nie czekać aż bułeczki drugi raz wyrosną tylko od razu włożyć je do ZIMNEGO piekarnika nastawionego na 180 stopni, grzanie góra-dół BEZ TERMOOBIEGU i piec je na złoty kolor).

UWAGI
1. Jogurt można zastąpić kefirem, mlekiem lub maślanką a nawet użyć jogurtu smakowego.
2. Dzięki dodatku jogurtu, kefiru lub maślanki domowe drożdżowe pieczywo znacznie przedłuża swoją świeżość.


 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 14


AWARIA!
Z PRZYCZYN TECHNICZNYCH WCZEŚNIEJSZYCH ZDJĘĆ Z BLOGA NIESTETY NIE DA SIĘ ODZYSKAĆ! PRZEPRASZAM :(

Jeśli jesteś zainteresowany współpracą z blogiem lub masz jakieś pytania pisz: szyszula@poczta.onet.pl

nazwa alternatywna
nazwa alternatywna
Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top Blogi

Znajdź książkę
tekst alternatywny
tekst alternatywny

tekst alternatywny